Hastalık ve tedavi-1
Erythromycin:Eritromisin
Arkadaşlar yukarıda etken maddesini verdiğim eritromisin hakkında bilgi vereceğim..Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu antibiyotik nitrifikasyon bakterilerine etki ediyor mu? Ediyorsa ayrı bir tankta uygulama yapalım.
Mesela metranidazol gibi aerob-anearob ayrımı gözetiyor mu yoksa ikisine de etkili mi?(mesela metronidazol bildiğim kadarı ile aeroblara karşı etkili olmayıp bu yüzden nitrifikasyon sürecini bozmuyor)
Yazınızın bir kısmında "Solungaç hastalıklarında(sık sık ve hızlı solunum yapma)" yazmışsınız.
Sık soluma tek başına bir teşhis yöntemi olmayıp binlerce ihtimali önümüze serer, sadece bundan yola çıkmamız çok zor. Mesela suda amonyak veya nitrit artışı olabilir, balıkta böbrek sorunları olabilir, sinir sistemini etkileyen bir durum olabilir veya sadece pH şoku olabilir. Bu sebeple "sık sık ve hızlı solunum" tabirinizin bahsettiğiniz ilacın tedavi amaçları sayılırken söylenmesi bana göre pek uygun değil.(sadece şahsi fikrim)
Solungaç hastalıklarının çok çok az bir bölümü bakteriyel kaynaklıdır. Genelde saproglenia ve branchiomyces gibi fungal enfeksiyonlar ve kan kurdu, ichthyophthirius, solungaç kurtları gibi parazitlerden kaynaklanmaktadır.(solungaç kistleri ve tüberküloza değinmiyorum bile)
Hal böyleyken solungaç sorunları için eritromisin kullanımı ne kadar faydalı olur? Antifungal etkisi var mıdır?
not: Lütfen bu yazım yanlış algılanmasın ve sizi kırmasın. Amacım biraz soru sorup öğrenmek, biraz da bana yanlış gelen noktaya parmak basmaktı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Eritromisin, Streptomyces erythreus adlı küf mantarının fermantasyon ortamından elde edilen makrolid grubu bir antibiyotiktir. Bakteri ribozomlarının 50S alt ünitesine bağlanarak protein sentezini engelleyerek etkisini gösterir. Özellikle stafilokoklar ve streptokoklar olmak üzere çok sayıdaki gram pozitif mikroorganizmalara karşı güçlü bir etkiye sahiptir.
Pasteurella sp., bazı Bordetella türleri, Haemophilus sp., Enterococcus sp., Legionella sp., Ehrlichia sp. orta derecede duyarlılık gösterir.
Dirençli bakteriler: Nocardia sp., Pseudomonas sp., Chlamydia psittaci, Mycobacterium sp., Enterobacteriaceae, B. fragilis, E. coli, Klebsiella sp.’dir.
*Zaten tüm tedaviler mecbur olmadıkça karantina tankında yapılmalı.Yazımdada belirttim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bahsettiğiniz solungaçlarda beyazlama, uçlarında dökülme vb. belirtiler özellikle su şartları, ilerlemiş iç parazit, yetersiz beslenme gibi sebeplerle bağışıklık sistemi baskılanmış balıklarda görülen Branchiomyces fungusundan kaynaklanan çürümenin klasik belirtileridir. Normalde bağışıklık sistemi tarafından kolayca yok edilen bu fungus bağışıklık sistemi sorunlarında invazif bir özellik kazanır.
Elinizdeki ilacın etki etmesi mümkündür, şöyle ki:
Bildiğim kadarı ile branchiomyces bağışıklık sistemi sorun yaşasa bile pek çok durumda solungaçlarda tutunamaz. İlk evrelerde bağışıklık sisteminin bozulmasından sonra solungaçlarda bakteriyel rahatsızlıklar olur, bu dönemlerde branchiomyces solungaca tutunma şansı yakalar. Ardından bakteriyel enfeksiyon geçse bile fungus istilası devam eder ve kolay kolay kurtulmak mümkün olamayabilir.(solungaçlarda görülen pek çok fungus vakası böyledir) İleri vakalarda kurtulma şansı yakalansa bile solungaç hasarı geri döndürülemeyeceğinden hayvanın beklenen ömrünün çokça düşeceğini düşünüyorum.
Eğer bu evrede ilaç kullanılırsa balığın bu fungustan kurtulması kolay olabilir diye düşünüyorum. Tabii ilaç kullanımı ile beraber su değerlerinin düzeltilmesi, balığın iyi beslenmesi gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek yöntemler izlenmesi başarı oranını arttıracaktır.
Geç kalınır da fungus yayılım gösterirse o zaman ilacın etki edeceğini sanmıyorum.(ki genelde bu aşamada farkına varırız) Zaten ölüm oranı çok yüksek bir hastalıktır, iyileşse bile tekrar etme ihtimali yüksektir. Çok ilerlediyse en baba ilaçlarla bile kolay kolay geçmiyor.
Branchiomyces ile başı belaya girmiş biri olarak Amphotericin-B gibi çok güçlü antifungaller bile kullandım, bana pahalıya maloldu ama yine de pek işe yaramadı.
İlaçla ilgili konuya dönersek
Tüm bunların yanında eritromisinin pek çok bakteriyel enfeksiyonda işe yarıyor yalnız araştırmam sonucu bazı bilgilere de rastladım.
Eritromisin streptokoklarda bakteriosid etkiye sahip ki bu çok güzel bir durum, tümünün kökünü kazıyabiliyormuş.
Streptokoklar dışında ise çok güçlü bir antibiyotik sayılmadığını öğrendim. Streptokok dışında bakteriostatik etkiye sahip. Yani bakteriyi öldürmüyor, sadece üremesini engelliyor.
Aslında bakteriostatik olmasının çok büyük bir dezavantajı yok. İlaç kullanıldıktan sonra enfeksiyonun ilerlemesi duruyor ve iş balığın bağışıklık sistemine kalıyor. Yalnız balığın bağışıklık sistemi fazlasıyla sorunlu ise yukarıda bahsettiğim şekilde bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekebilir. Aksi halde tedaviye yanıt alabileceğimizi sanmıyorum, sizin buna benzer gözlemleriniz oldu mu?
Eğer hastalığın kökeninin bakterilere dayandığından eminsek ve tedaviye yanıt alamazsak şahsi fikrime göre balığın bağışıklık sisteminin epey kötü olduğunu düşünmek için yeterli sebep vardır.(yani bakteriyostatik bir ilaç ile sorunun aşılamayabileceğini düşünüyorum) Bu tip bir durumda eritromisin tedavisi kesilip co-amoxiclav gibi geniş spektrumlu güçlü antibiyotiklere başvurulabilir.(augmentin olarak piyasada bulunabilir) Daha önce augmentin olarak kullanmıştım ve işe yaramıştı.
Ayrıca bildiğim kadarı ile eritromisinin güzel yanlarından biri pek fazla yan etkisinin olmamasıdır. Yalnız etkisini yetersiz görürsek acaba karasal canlılarda kullanıldığı gibi neomisin ile beraber kullanılabilir mi? (Biliyorum, yan etkileri çok fazla ve tehlikeli bir ilaç. Sadece işe yarayıp yaramayacağını merak ettim.)
Biraz uzun oldu, kusura bakmayın. Hazır elimiz değmişken hem konuda bahsedilen fungal hastalığa hem de antibiyotiğe bir değineyim dedim ki elimin ayarı kaçmış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Evet onur bey;
1. Hücre duvarı sentezini engelleyerek
2. Sitoplazmik zarın geçirgenliğini değiştirerek
3. Nükleik asit sentezini önleyerek
4. Ara metabolizmayı bozarak
5. Protein sentezini engelleyerek bakteri hücresi üzerinde etkilerini gösterirler .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[/QUOTE]
Şeker içerdiği için zararı olur kanısındayım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir