Highend, Hightrend Ve Tabiki Hightech (23.06.2015)


mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2015 00:41
Merhaba tanktaki son durum nedir uzun zamandir guncelleme olmadi takipteyim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2015 10:35
Merhaba Emin Bey,

Açıkcası işler tam istediğim gibi gitmiyor bu aralar.

1. geçen armatürün ledlerinden 2 tanesi arıza verdi, 3 gün ışıksız kaldı akvaryum, akabinde de rotala macrandra lara çok sinirlendim ve hepsini söktüm. olmuyorlar yanı yok. üst taraftaki 2 yaprak saglıklı alttakiler surekli bir çürüme eğiliminde.

orta tarafa reiki leri diktim orta arka tarafa.

ısıksızlıktan dolayı rotala rotundifolia lar yeşile dönmüş vaziyette ve kübaları tam budadıktan sonra led sorununu yaşadığım için onlarında formu biraz düştü. Bu aksam mumkunse bu halini de fotoğraflayayım, biz iyi günde de kötü günde de akvaryumumuzun arkasındayız :P

başarısızlığın veya tam olarak istediğimin olmayışının sebebini anlamadım. zaten bir türlü gitmek bilmeyen tek tip bir yosunum var, saç yosunu sanırım, fuggie alg sanırım. her gün dış fırçasıyla toplamaktan bıktım. bu hafta düzenli bir bakım yapacagım inş. bir de pazar günü fotograflarım aradaki gelişim farkını görmüş oluruz.

ilginiz için de teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2015 15:39
Mehmet Bey;

Isler tamamen yolunda gitseydi sevemezdik bu hobiyi illa sorunlar olucaktir. Onca emeginiz olan bi akvaryumdan soguma seziyorum sizde. Soguma olmasin aksine cozum yollari uretelim benim fikrim. Sizin akvaryumda her sey cok guzel planlanmis ve dusunulmus olmasina ragmen beklenen sonucun olmamasi benim kanaatim led aydinlatma oldu. Varsa imkan ledi cikarip bi kac ay t5 devam edin bakalim . Sakal yosunu bildigim kadariyla omru bitmek uzere olan florasanlarin oldugu akvaryumlarda kol geziyor sanirim size sorunun kaynagini belirtmesi yonunden bu yosuna kizmayin derim. Her turlu yardima bilgi alisverisine acigim yeter ki hobiye bu denli gonul verip emek harcamis sizi kaybetmeyelim aramizdan...
Saygilarimla

Beğenenler: [T]157668,matasoy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2015 17:45
Emin Bey,

Açıkcası oyle güzel yazmışsınız ki, içime ışık doğdu adeta:)

İşin özü şu, gerçekten birşeyleri teorikten pratiğe geçirdiğime inanıyorum, yani teorik olarak yaptıklarım pratikte işleseydi sanırım hergün akvaryum başında bir foto çekilip sağa sola koyardım,

2, sorun beni çok bezdirdi, 1.si macrandralar dı, 1 kere budadıktan sonra bir daha asla eskisi gibi olmadılar

2. ise bu bahsettiğim yosun.

tüm bunların sebebi olarak (tabiki diger sebeplerde vardır, suyun kh nin yuksek olması, gübreleme hataları vs) kullanmış olduğum ledlerin hepsi çin malıydı, düşünüyorum acaba bu ledler üzerinde bahsedilen nm degerlerinden farklı degerlerde mi acaba?

en son care, tüm ledleri söküp ortaya 2 veya 3 tane t5 koyup kenarlara da cree nin 6500 k lık ledlerini koymayı düşünüyorum ama bu çok ilerki düşüncem. Yani akvaryumda adam akıllı büyütemediğim cubalarım var, ilk ay resmen canavar gibi büyüdüler fakat sanırım ondan sonra bu yosun sebebiyle gelişimlerinde gerileme gördüm.

Bakalım, bu hafta sizin de desteğinizle:) düzenli olarak gübreleme(E.I methodu ile gübreleme yapıyorum) bakalım nasıl bir gelişim olacak.[:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2015 17:54
Mehmet Bey;

Isler yolunda degilse bi yerlerde birsey ya cok fazla yada eksik en kotu hic yok demektir... Bitkilere caninizi sikmayin en kotu bi kac kok daha aliriz ve deneriz yani. Butun degerleri stabil tutup bi degeri artirip azaltarak sorunu bulabilliriz. Once test kiti vs olsa en azindan gubreleme ile ilgili sorunlari ortadan kaldirirdik. Nitrat ve fosfat arasinda 1/10 bi kac yerde de 1/6 dengesi okudugumu hatirliyorum. Buna ulastiktab ve demir ile mikro gubreleri stabil yapinca sorunlar devam ediyorsa evet sorun gubreleme degil bunu atla diyip isiga gecicez.( sahsi fikrim)
- led aydinlatma hep istedigim ama hic cesaret edip giremedigim bi olay. Tutturanda var husranla sonuclananda. Bugun ADA nin ledini almaya kalksak 60 cm 1000 tl gibi ucuk rakamlar isteniyor. Imkan olcak alicaz ledi icinde ne kullanmislar gorucen edicen surucen piyasaya[:)))]
Dedigim gibi sikmayin caninizi en onemli sey pes etmeden soruna odaklanmaktir
Uzun yazdim galiba kusura bakmayin
Saygilar[:iyi:]

Beğenenler: [T]157668,matasoy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2015 01:23
Mehmet Bey ,

Emin Bey gerekli bilgileri vermiş aslında bir kaç öneri de ben bulunmak isterim.Bitkili akvaryumun ilk kuralı stabil su değerleridir.Sakal yosununa gelecek olursam bu yosunun oluşmasında en büyük etken bana göre dengesiz co2 ve yetersiz su sirkülasyonu ortamda bunlar stabil değil ve üstüne de ışık eklenirse bitki besini tam olarak alamaz en büyük yanlış zaten eksik gübreleme yaparak fazla gübre vermedim yosun nereden geldi acaba demektir.Kendi tecrübelerime göre yosun,en çok yetersiz besinde ortaya çıkıyor fazlasını zaten su değişimle atabilirsiniz fakat eksik bir gübreyi tamamlamadığınız sürece sıkıntılar olacaktır.Yukarı da bahsettiğim değerleri ölçmenizi tavsiye ederim nitrat ve fosfat oranına gelince tankın içerisin de canlı yükünüz fazla ise ve yemlemeyi de sık yapıyorsanız tankın içerisinde zaten yeteri kadar fosfat ve nitrat vardır bunu test yaparak öğrenebilirsiniz ancak.Örnek veriyorum tankınızda hiç no3 ve po4 vermeden değerler 1/10 çıkıyorsa gübre vermenize gerek yok fakat eksik çıkıyorsa tamamlamanız gerek ikinci bir örnek ise atıyorum tankınız da 20 nitrat fosfat ta 1 çıktı bu da sıkıntı değildir yeter ki bu değerler stabil olursa bitki bu değerlere alışacaktır fakat özellikle nitratta daha fazla artış olmamasına dikkat edin.

Saygılarımla
CEM KIRCALI
www.aquack.net

Beğenenler: [T]117056,mek44[/T][T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2015 11:52

Şimdi o zaman Cem bey sizin ve diger arkadaşlarında görüşünü alarak şunları sormak istiyorum;

nitrat fosfat ve demir test kitlerim var.

dün gece 0.3 ppm demir ilave edecek kadar microelement ekledim(demir katkılı), sabah kalktım demir ölçümü yaptım 0 çıktı, sonra daha fazla mikro element eklemeyeyım sadece demir ekleyeyım dedim ve 0.2 ppm daha demir ekledim.

p.tesi günü E.I methoduna göre gubreleme yaptıgım için 10 ml kendi npk çözeltimden ekledim bu da akvaryuma;

7.5 nitrat
1.3 fosfat
10 ppm de potasyum eklemişti.

bu sabah nitrat ve fosfat ölçtüm fosfat 0.1 çıktı, nitrat da 5-10 arası çıktı 7 falandır diyeyim. (5-10 arası diyorum salifert test kiti 5 ile 10 arası renk ayırımı yapmak zor malesef.)

şimdi fosfat 0.1 çıktıgı için dedim ki çözeltimden 5ml daha ekleyeyim yani;

nitrat : 7 vardı + 3,75=10,75 ppm cıvarı
fosfat: 0.1 vardı + 0.65=0.66 ppm civarı oldu.

nitrat /fosfat oranı=16 küsür oldu. demir ve mikro element deseniz onu da net olması için yarın sabah tekrar ölçeceğim.

Öte yandan yosun sakal yosunu değil de saç yosunu sanırım; aşağıdaki fotodakiyle birebir aynı, ipliksi birşey, bazen hafif grimsi, ama genelde yeşil renk

[IMG]http://img413.imageshack.us/img413/5977/15112010328.jpg[/IMG]

Bununla birlikte akşam genel tanıtım amaçlı bir video çekmiştim, onu da gorsel bilgi olması açısından ekleyecegım gün içerisinde.


genel olarak akvaryuma nasıl davranıyorum:

- sadece sabahları 1 kere yemleme yapıyorum o da, elimdeki tum yemlerden karıştırdıgım ve ezerek hazır hale getirdiğim bir toz yem, ramireziler içindi, 2 işaret parmagı ucu kadar suya salıyorum hemen yıyorlar zaten. başka yemleme yok.
- su sertliği 11 cıvarı, su değişimi pazar gunleri %50 suyu değiştirirken dış fırcasıyla yosun temizliği, olmuş bitki temizliği. akvaryuma suyu basarken direk musluktan geldiği gibi basıyorum. musluk suyu sıcaklıgı 25 derece, suyu tamamen doldurduktan sonra hydro safe kullanıyorum Yasmut bey den aldıgım. gereğinden de az kullanıyorum.
- ph 6,90 -7.0 arası otomatik kontrol ediliyor.
- ışıklandırma 15:00 da başlıyor gece 24 de bitiyor.
- hergün kolumu o suyun içerisine bi 10 kere daldırıyorum :) yosun temizliği için[:D]yapraklardan ve cubaların uzerinden temizliyorum hep
- suyun sogutulması için 4 lu fan kullanıyorum Antalya da ikamet ettiğim için buralar sıcak malum suyun sıcaklıgını 24 - 26 arası tutmaya çalışıyorum.
- dış filtrenin debisi düşmüş durumda, dış filtreye çok dokunmak istemediğim için bir tane kafa motoru ekledim, bunu tam co2 difizorun uzerine koydum ve akvaryumun her yerine co2 dagılsın diye akıntıya ters yonlu koydum.
- surekli çalışan 11wat uv var.


durum bu sevgili dostlarım, yardım, öneri, görüş her türlü fikrinize açığım. videoyu gün içerisinde de koyacagım inş.

şikayetim: yosun olması ve rotala rotunfula. nın yeteri kadar kızarmaması, cubaların gelişiminin durması,

kurulum yapalı 3 ay oldu.

Bahsettiğim video, hem armatürü tanıtım hem de akvaryumdaki sorunumu dile getirmek adına tek video da birleştirdim tüm söylemek istediklerimi.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=vqDULIoNNjk[/VID]
[EDIT]matasoy,2015-06-23 23:19:47[/EDIT]

Beğenenler: [T]165030,rizasirman[/T][T]143633,nurioztomsuk[/T][T]111535,nasreddin[/T][T]101724,grayprince[/T][T]117056,mek44[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2015 16:21
Mehmet Bey özelden görüştük ama hobici arkadaşlara fikir olması açısından burdan da yazmak istedim ...
Benim tavsiyem öncelikle su değişimlerinde dinlenmiş su koymanız ve dinlenmiş suyunda sonunu eklememeniz çünkü ağır metaller dibe çöker bunu tankımıza eklersek dinlendirmenin klor dışında avantajı olmayacaktır.
Nitrat ve fosfata gelirsek zAten canlı yükünüzden belirli oranlarda nitrat ve fosfat geliyordur şahsi fikrim 1/10 dengesini yakalamanızdır.
Arka plandaki uzun bitkileri kısaltırsak cubalara ışık doğrudan kesilmeden gidicektir gelişmelerini yarım bıraktıkları yerden devam ettircektir. Umarım bu tank düzelir ve istediğiniz hayale kavuşursunuz [:iyi:]

Beğenenler: [T]157668,matasoy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2015 00:17
Mehmet Bey merhaba,

Paylaştığınız fotodaki yosunu staghorn yosunu olarak algıladım. Genelde fosfat eksikliği göstergesidir. EI metodu ile gübrelemede p.tesi 10 ml NPK eklediğinizde salı günü fosfat değeri gün sonunda sıfırlanır. Bu sebepten çarşamba yeniden fosfat gübreleme ile arttırılır.

Fotosentez harika maşşallah. Aslında herşey yolunda sadece bitkilere gübre dayanmıyor. NPK yı 15 ml ye çıkarmakta fayda var. Bende bitki yoğunluğu arttıkça gübrelemeyi 15 ml ye çıkarıyodum.

Trace konusunda size tavsiyem bitkilerin kızarmasını istiyorsanız hem kaliteli bir trace (demir dahil olan) kullanmalısınız hemde kullandığınız dozajı biraz arttırmalısınız. Ben hagen nutrafinden çok memnun kaldım.

UV yi kullanmanızın yarardan çok zararı var. Konumda paylaşmıştım demiri bağlıyor maalesef. Sadece yeşil su oluşumunda kullanmak gerek.

Cubalara biraz dip gübresi iyi gelecektir. Yaprak yapısı küçük olduğu için kökten daha fazla beslenir. Rotala r. redlerin kıpkırmızı olması için metal halide ve yanlış hatırlamıyorsam 12000 kelvin t5 ler gerekiyor. Yani aşırı fazla ışık demek bu ki diğer bitkiler için büyük problem doğuracaktır maalesef.

Bu ufak eksikliklerin haricinde gidişat çok iyi bence karamsar olmayın. Herşey daha iyi olacak.

Saygılar

Beğenenler: [T]114455,CEM KIRCALI[/T][T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4318
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2015 12:51
Aydınlatmadan yönelik bence sorun yok. Keza fotosentezde çok iyi. Gübre dengesini yakaladığınızda herşeyin düzeleceğini düşünüyorum. Ledlerle ilgili içinize sinmeyen bir şey varsa, birer numunesini bana gönderin doğru dalga boylarındalarmı inceleyim.

Beğenenler: [T]101724,grayprince[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2015 13:31
Vallahi arkadaşlar, öncelikle hepinize ilginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

1. mek44(Emin Bey) ile yazıştık, kendisi ince ve güzel hatırlatmalarda önerilerde bulundu, bu sebeple sol taraftaki rotala r. lerin alayını 10-15cm olacak şekilde budadım, resmen cubalar aydınlandı :) gülü de tekrar bi budadım. gülü zaten 2 gun dışarda bırakıp tekrar koysam banamısın demez.

2. grayprince(Haydar Bey) in soylediğine katılıyorum. p.tesi çarşamba cuma npk gubrelemesi yapıyorum ama salı günü baktığımda fosfat 0.1 bilemedin 0.25 pmm çıkıyor demekki bu sebeple de surekli bu yosun türüyor, UV nin demiri bagladıgı aklıma gelmedi dogrusu, son zamanlarda deliler gibi demir koydum ertesi gun 0 çıkınca yok artık diyordum ama demekki bu sebeptenmiş. Emin Bey sizin de UV yi kapatım demir gübrelemesi yapıp ölçümlemenizi öneririm. sizde de bu sebepten dolayı demir surekli 0 çıkıyor olabilir. rotala r. leri tamamen kırmızı olmasada yarısını pembe yapabileceğime inanıyorum. ayrıca demir gubresi olarak sizinle aynı gubreyi kullanıyorum hagen nutrafin plant gro

3. darkaura(Mustafa Bey) son çare sizing teklifinizi aklımda tutacagım, aslında siz de ebay üzerinden herhangi bir çinli satıcıdan led aldıysanız ve bu kontrolu yaptıysanız ve dogrularsa %90 benimkilerde dogru nm degerlerindedir diye düşünüyorum.

bu önerilerden uygulayacaklarım;

- su değişimini dinlenmiş sudan yapacagım, dibini çekmeden
- e.i methadone göre yaptıgım gubrelemeyi 10ml yerine 15 ml ye çıkaracagım o şekilde ertesi gün fosfat ve nitrat ölçümü yapacagım, çarşamba gününden önce
- fosfatın tukenmeyecek miktarda olması için.
- UV yi kapatıyorum
- demir gübrelemesinde tüketim 0.3 ppm cıvarı yapıyorum

bakalım olaylar olaylar. hepinize tekrar teşekkürler, içim aydınlandı.:)[EDIT]matasoy,2015-06-25 13:55:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]101724,grayprince[/T][T]150810,mcetindas[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4318
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2015 13:47
Işıkları renklerinden tanıyorum. Doğru ledlerse yakar yakmaz ne olduğunu söyeleyebilirim. Siz birer örnek gönderin bakarız.

Demirle ilgili evet uv demiri bağlar ama başka bir nokta daha var. Demir kendiliğindende zemine çöker. Çökmesi çok sorun değil, bitkilere köklerinden ulaşırlar ama bu sırada sizin demir miktarını ölçmeniz mümkün değil. Yani demir testlerine çok bakmayın. Bitkide demir eksiklikleri gözükmüyorsa sorun yoktur. Demiri fazla veriyorsanız oda ciddi yosun sorunu demek.

Beğenenler: [T]101724,grayprince[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2015 01:06
Demiri testlerle kolay kolay ölçemezsiniz.Demir çok çabuk tüketilir çünkü en iyi yol gözlemdir ayrıca demirin dozajını kaçırırsanız direk sakal yosunu yapar ve bitkileri yakar.Suyu dinlendirme ise yerinde bir karar olmuş en azından bu sayede kloru yok etmiş olursunuz klor bakterinin en büyük düşmanıdır.Dİğer konular hakkında ise arkadaşlar yeterli bilgiyi vermişler zaten

Saygılarımla
CEM KIRCALI

Beğenenler: [T]117056,mek44[/T][T]101090,darkaura[/T][T]101724,grayprince[/T][T]143633,nurioztomsuk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nurioztomsukÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 260
nurioztomsukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2015 11:46
Mehmet Hocam ;
Bu kadar otomasyon bu kadar ilgi bence boşa gitmeyecek çok değerli üstatlar da olaya müdahil oldu ama bence en önemli bakım gözlemdir. Sağolsun Cem bey'in gübreleri benim akvaryumu coşturdu ve artı olarak t5 armatür.Cuba'lar eridi derken gübre ve armatür cubayı resmen yeni dikmiş gibi oldu [;)] inanın şaştım fotosentez en üst seviyede şimdilik sadece mavi yeşil alg var zaten şehr dışına çıkacağım için geçici olarak karartma yaptım umarım gelecek hafta güzel resim ve videolarla karşınızda olurum. Bence sabır mehmet hocam inanın emekler hiç bir zaman boşa gitmiyor.Hayırlı Ramazanlar......[EDIT]nurioztomsuk,2015-06-26 11:53:58[/EDIT]

Beğenenler: [T]117056,mek44[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir