Hobiye 2 yıl sonra DÖNÜŞ /güncelleme Sorunlar
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 18:22
Merhabalar,
muratozgen 2015-01-27 12:08:37
Öncelikle zorunluluktan 3 yıl önce 300 lite bitkili tankta bıraktığım hobiye geri dönmenin mutluluğunu yaşıyorum. Evimin küçülmesi nedeni ile akvaryum boyutu aynı oranda küçüldü :) fakat çok hosuma giden bu yavrucuğu ilk gördüğümde dayanamadan almış bulundum. Akvaryumun içindeki mini sump pratikliği yüzünden aldım. Özellikleri canlı yaşayan kısmı 40x40x25 ile 40 lt sump kısmı da 15 litre. Şimdi bu akvaryumun özel olması nedeni ile ve bu foumun bana kattığı bütün herşey için ilerlemeyi yavaş yavaş beraber fikirlerinizi alarak yapmak istiyorum. Hepimizin akvaryumu olsun :)
AYDINLATMA
Şimdilik yaptığım aydınlatmayı ekliyorum. 3 çipli led aydınlatma 6 daylight 6beyaz ve 3 kırmızı panel şeklinde her panelde 3er ampül ile tamamlattırdım. armatür küçük olduğu için floresanlara pek gözüm yemedi. yeterli mi değil mi hep birlikte görcez fakat boş olarak gördüğüm kadarı ile baya güzel bir aydınlatma sağlıyor.
GÜNCELLEME:
Armatürü daha da etkin hale getirebilmek için karton kesip alüminyum folyo ile kaplayıp reflektör plaka olarak kenarlarına yapıştırdım. Sanırım güzel oldu :)
KUM:
2 kg JBL Manado aldım fakat kum rengi itibari ile çok içime sinmedi. üstüne sinek teli serip Hagen siyah kum eklersem nasıl olur? fikirlerinizi almak istedim.
Arka Fon ve Çim Taban
Aslen istediğim fon ve tabanı veya sadece tabanı tel ile sabitlenmiş moss veya Echinodorus tenellus veya Parvula kaplamak istiyorum (ayrıca bitkiler olacak tabi)
Bu örnekler gibi
Bitki ve dizayn
Şimdi gelelim tavsiyelere, ne tarz bitkiler sizce bu akvaryum gider? Dizayn olarak ortaya kaya üstüne sabitlenmii veya altından bitkiler fışkıran bir yati veya mango kökü etrafınada arka tarafı toparlıcak birkaç bitki tavsiyesi çok güzel olur
Filtreleme
Gelelim en çok tavsiye ihtiyacım olan yerlerden birine. Arkada akvaryumun Ayrı bir bölgesinde minik bir sump Alanı var 15 litre alıyor. 3 ayrı bölmeden oluşuyor. En sağ bölmenin altında akvaryumun suyu girip orta kısma üstten sol kısmada alttan geçen bir su akımı var. sol altta kafa motoru ile yukarıdan bir delikli şelale aparatı ile akvaryuma geri dönüyor. Kafa Motoru saatte 600 ltre yazmış ama sanmıyorum bakalım yeterli olacakmı. Ben bu bölmelere ne koymalıyım? burada yardım gerekiyor. Öncelikle Eheim substrat pro almayı düşünüyorum başka da bir fikrim yok.
Heyecanlı bir başlangıç oldu :) zevkle ilerleyişini dizaynını herşeyeni beraber yapıcaz inşallah
GÜNCELLEME:
Refklektörden sonra dizayn için bir Yati kökü ile bir lav kayası Aldım. Bunları kum ekledikten sonra moss uygulaması ile kaplayıp arkalarına uzun yapraklı bitkiler önlerede çim şeklinde olan bitkileri eklemeyi düşünüyorum doğal görüntü için. Şimdilik nasıl duruyor :) Bence hoş oldu. Bu arada filtre için fluval seramik ile elyaf aldım şimdilik substrat ve purigen almayı da düşünüyorum.
Güncelleme 2.0:
Bugün kumları temizledim ve taş ve yatiyi kaynattım. kumlardan aşırı bir çamur çıkıyor. yati kökünde hala suya batmama sıkıntım var nasıl çözücem diye bilmiyorum. Bir diğer aklıma takılan konuda kafa motorunun 600L olmasıyıdı. Yağmurlama Aparatı çok kısa olduğundan akıntı hızlı olur diye akvaryumda uzatmak istedim. Akvaryumcularda apartın uzunu bulamadım. Mecburen Hortum alıp o Boyda kesip deliklerle uzattım. Güzel bir uygulama oldu sanıyorum. Umarım işe yarar.
CO2 siparişi verdim. düfözr sıkıntım var. Mecburen Pasif difüzör almak zorundayım. İç sump olduğu için. Merdiven difüzör aralarında en verimlisi diye okudum. aradım bulamadım. Seramik difüzör de bakıyorum ama nasıl olur bilmem.
Kumlu Hali :)
Moss Kaplama dry start:
Elimin kiriyle bir moss kaplama dry start deniyim dedim 2-3 hafta nemlendirip boyle bekletcez bakalım inşallah tutarlar
Güncelleme 3.0:
Taşı değiştirirek daha dinamik bir görüntü elde etmek istedim. Yeni dizayn böyle.
Güncelleme 4.0:
Karbondioksit sistemini birşekilde kurmaya başardım. çok uğraştırdı meret ama içime sindi.
Kafa motorundan çok ses geliyordu altına bir sünger koydum ve havada asılı bıraktım, sesde fark edilir bir azalma var. bir diğer emniyet görevi görecek önlem ise sumpın tıkanıp içindeki suyu akvaryuma boşatıp tıkanmasına karşı tepeden bir sumpa dönecek gider yaptım. balıklar fln kaçmasın diyede bantla bir tel yapıştırdım. ( bant dayanmaz çok uzun süre durursa biliyorum ama aklıma birtek bu geldi).
Artık son demlere ulaştık. Fark etmiş olabilirsiniz dallardaki mosslar riccia ve yapışmaz diye düşünerek tel sardım etraflarına fakat 1 bucuk aydır dry start yapıordum ondan bazı kısımları deneme amaçlı bıraktım üstü açık ve fırlamadılar. ilginç bir şekildeç beklemekteyim. Birbaşka yenilemede kumda, Alta JBL aquabasis üste manado koydum herşey garanti olsun diye birde parvula diktim. suda biraz bulanıkık mevcut daha 2 gün oldu ferhat bey ışıkları ve co2yi kapalı tutun biraz dedi bakalım nasıl olucak bir gün kapalı tuttuktan sonra.
Artık para ve emek konusunda biraz limiti aştığım tankı izlemek hoşuma gitmeye başladı. Evde su olmayan dry start tankını izliyorum diye deli damgası yedim son bir aydır :)
Tek bir problemim oldu. kazara seachem purigen döktüm sumpa akvaryumun içinede gitti bir kısmı. toparlamam haliyele imkansız sizce bir zarar verirmi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2014 09:36
Tankınız hayırlı olsun öncelikle. Güzel bir şey çıkacağa benziyor. Işıklandırma konusunda daha tecrübeli hobici arkadaşlarımızın yorum yapması daha uygun olur. Eheim substrat bence filtre için uygundur. Az bir miktarda da Seachem Purigen eklemenizi öneririm filtreye. Ne olduğu ve ne işe yaradığını internette araştırırsınız. Tasarım konusunda da tavsiye almak yerine bence youtube'da tropica layouts diye araştırıp bir tasarımı kendinize örnek alarak başlayabilirsiniz. Böylece daha garanti bir tasarım ortaya çıkar. JBL monado kaliteli bir malzeme, rengi sizi aldatmasın. Bitkilendireceğiniz alanlar bitkiyle kaplanınca rengi zaten gözükmeyecektir. Bitkilendirmeyeceğiniz alanlar için ise daha çok dekor amaçlı kumları silis kum gibi kumları kullanabilirsiniz. Tabii buna da çıkartacağınız tasarıma göre karar verirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2014 10:31
Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkürler. Dün mesajı yazdıktan sonra uzun bir süre cevap yazılmayınca site "ölmüş" heralde dedim.
muratozgen 2014-12-02 10:33:20
peki sizce filtremele nasıl bir diziliş olmalı? sağdaki iki bölümüde doldurmalımıyım?
Birde hangi bitki kısa çim görüntüsü için en idealdir?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 00:52
Kısa çim bitkisi için en ideali parvuladır. Ancak yetiştirmek biraz zordur. Glossotigma en kolay bakılabilen zemin bitkisidir. Filtrelemede de suyun giriş noktasından çıkış noktasına doğru kütlece en büyük filtre malzemesinden en küçük filtre malzemesine doğru sıralama yapmanız gerekir ki filtre kolay tıkanmasın. Örneğin seramik halka, eheim substrat, purigen, karbon sünger, biyolojik sünger, elyaf şeklinde olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 21:49
Parvula eklemeyi planlıyorum sizce mayalı karbondioksit sistemi kurmama gerek var mı? Filtrelemeyi tavsiye ettiniz gibi yapıcam. Bu arada bir kaç güncelleme yaptım takip edebilmeniz için
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 14:22
Yeni güncellememi okuyabilirsiniz. Arkadaşlar lşütfen yorum yapın tavsiyelerinizi esirgemeyein
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 19:42
Karbondioksit parvula için gereklidir diyebilirim. Onun dışında moss türleri düzenli bakımla da götürülebilir.
Manado yıkanmadan kullanılıyor diye hatırlıyorum. Ben yıkamadan kullandım birkaç kez. Eğer zemini çok hareketlendirmezseniz su kirlenmez. Çıkan çamura bakmayın siz.
Kökü de bence taşın arka üst tarafına alın. Hem birlikte daha güzel görünür hem de zeminde alan açılmış olur.
Manado yıkanmadan kullanılıyor diye hatırlıyorum. Ben yıkamadan kullandım birkaç kez. Eğer zemini çok hareketlendirmezseniz su kirlenmez. Çıkan çamura bakmayın siz.
Kökü de bence taşın arka üst tarafına alın. Hem birlikte daha güzel görünür hem de zeminde alan açılmış olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 23:55
Sizce direk taşın üstüne alırsam suni gözükmezmi? pek sığmıyorda direk arkasına almaya
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2014 00:16
Taşı biraz daha öne alıp arkaya doğru sığdırabilirsiniz. Kökü de çevirip deneyebilirsiniz.
Bir adet taş bir adet kökle doğal görüntü yakalamanız çok zor hocam zaten :D en azından böyle iki ayrı akvaryummuş gibi görünmez.
Bir adet taş bir adet kökle doğal görüntü yakalamanız çok zor hocam zaten :D en azından böyle iki ayrı akvaryummuş gibi görünmez.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2014 10:27
Güzel gidiyor çalışma elinize sağlık. Ben de Uğur Bey gibi tek bir dal ve kaya ile doğal görünümü zor yakalayacağınızı düşünüyorum. Bence kökün diplerine yerleştireceğiniz ufak kaya parçaları bulun. Bunlar doğal görünüm için aynı dokuya sahip kayalar olsa iyi olur. Eklediğiniz ana kaya büyük bir kaya. Bu yüzden ölçeği yakalamak için irili ufaklı yardımcı kayalar kullanarak ölçek hissini güçlendirebilirsiniz.
Zemininiz gördüğüm kadarıyla çok düz olmuş. Arkaya doğru bir yükseklik yaratarak derinlik hissini arttırabilirsiniz. ve yine zemini de yatay olarak düz kullanmak yerine sağdan sola doğru bir eğim verebilirsiniz. Doğallık istiyorsanız doğanın tepsi gibi dümdüz olmadığını hatırlamak gerekiyor. Ufak girintiler çıkıntılar tasarımı daha sofistike gösterebilir. Ayrıca bir dekor kumuyla da ufak bir alanı değerlendirebilirsiniz. Kumu açık renk kullanırsanız zeminde ilgi çekici bir yansıma yaratabilirsiniz. İzleyenin odağını yönlendirmek için klasik de olsa bir hamle olur en azından.
Akvaryumun arkaplanı siyah yani karanlık, bitkilendireceğiniz alanlar da yeşil olacak, yani orta aydınlık. Tam kontrastı yakalamak için bir de tam aydınlık yani beyaz ve/veya tonlarında bir element gerekli. Bu kaya olur, dekor kumu olur, tercih size kalmış. Sonuçta kendi tankınız kendi zevkiniz.
Gelişmeleri merakla bekliyoruz :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2014 20:26
Tavsiyeleri dikkate alacağım :) tek sıkıntı sanırım o büyük lav kayasını biraz acele almamdan dolayı uyumlayacak taşlar bulmakda zorlanabilirim. akvaryumun içe doğru 25 cm olması alanı biraz daraltıyormanadonun üstüne jbl aquabasis plus koyarsam bir miktar sıkıntı olur mu? pakette manadonun üstte olduğu şekilde göstermiş artık oalt üst değişimi yapmak çok zor olcak
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 12:25
(ışık ve co2 bölümünde tavsiye istediğim konuyu güncelemme olarak buraya ekliyorum. yenilikler bunlar şuan .)
Nano tankıma kurmaya yeltendiğim ledleri beceremeyecemi fark ettikten sonra florasana dönüyüm dedim.
Ancak her nano da olduğu gibi sıkıntı alan. Akvaryum Brüt 40 litre sanırım su dolğunda 30-35 litreye düşer malzemelerle beraber.
Slyvianna 8 watt 30 cm grolux alarak işe başladım (karaköyde bankalar caddesinde bulabilirsiniz fiyatı 27 lira civarı). İki tane de philips tornado 15 watt aldım. Tabanı almünyum folyo ile kaplayıp bir kartona şeride alüminyum sararak kenarlarada plaka yaptım. ardından paralel hat çekerek duyları monte ettim ve taktım.
Ancak tahmin edersinizki aşırı bir ısınma söz konusu oldu. Öyleki armatür ericek diye korktum (plastik). Mecburen tek lambya düştüm. Osram 20 watt çubuk aldım alta bi katman daha folyo attım. Yapıştırıcının kurumasını bekliyorum daha ısınmayı denemedim. toplam 28 watt umarım yeter. Siz değerli kardeşlerimden yeter mi yetmezmi veya gözünüze çarpan sıkıntılı bir detay varsa yardım istiyorum. Çok uğraştırdı yıllar sonra 7. sınıf paralel devre nasıl yapılırı okumak zorunda kaldım :) unutmuşuz sözelci olarak böyle şeyleri.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2014 15:41
Tebrik ederim konuyu takipe aldım güzel tank olacak gibi .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 11:02
teşekkürler :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir