Hobiye Yeniden Dönüş İçin Tavsiyeleriniz


KaanEÇevrimiçi

Kayıt: 06/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 291
KaanEÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2024 08:44
Arkadaşlar elimde şuan ~40Lt bir akvaryum var. Daha önceki akvaryumlarımda, Astronot Oscar ve çeşitli cichledler, en son ise 40lt olanda da Beta besledim. Betam 2-2.5 sene sonunda öldü. Şimdi açtığım konuya baktım kimse yazmamış ama beta zaten yaşını almış. O an üzüldüğüm için ölünce her şeyi kaldırmış daha doğrusu atmıştım. Annem neyse ki çoğu şeyi kaldırmış çatıya :)

Şuan bu 40Lt akvaryumu ve içindeki dekor vs. temizliyorum. Bir kere temizledim, su doldurup dekorları koydum ama birkaç kere daha temizlik yapıcam. Bu akvaryumda sadece 5 adet erkek veya 5 adet dişi lepistes beslemeyi düşünüyorum;

-Akvaryuma balık atmadan önce, kurup su doldurduğumda dezenfekte için metilen mavisi atıp, bekletip komple su değişimi yapmalı mıyım? Yoksa ne olursa olsun ana tanka m.mavisi koymamalı mıyım?

-Başka canlı türleri tavsiye ve önerilere açığım ama akvaryum çok küçük ve ben az canlı yükü istiyorum. Özellikle görüntü olarak serbest gezebilsinler istiyorum.

-Akvaryumun duracağı odanın ısı değerleri yaz ve kış lepistes için uygun. Isıtıcı koymayacam. Fakat filtresiz sadece düzenli %X su değişimi mi yapayım yoksa filtre koymalı mıyım? Gerek yoksa hava motoru gerekir mi? İç filtre motoru ile suyun üst kısmını dalgalandırmayı düşünüyorum oksijen için. Ama bazı konularda kesinlikle gerekli diyor.
Ayrıca filtre koymam gerekirse; iç filtreyi akıntı yapmayacak şekilde ayarlayıp, oksijen alma aparatı ile veya üstten dalgalandıracak şekilde mi kullanayım, yoksa pipo filtre, sünger filtre gibi hava motoru ile çalışan filtrelere mi yöneliyim? Veya şelale filtre. Bu arada ses çok önemli. Sessiz olması gerekiyor. Elimde çeşitli malzemeler var. Pet şişe gibi apartalardan, çeşitli süngerler, elyaf vb. alternatif malzemelerle, üstten 1-2ltlik dış filtrede yapabilirim.

Akvaryumda dekor olarak siyah kum, oldukça büyük bir mango kökü var. 1-2 çok küçük plastik bitki koyarım belki. Önceki "full yosun" konuma bakarsanız, ona yakın bir ortam istiyordum. Ama bu sefer koyacağım yer güneş ışığı almayacağı için çok büyük ihtimal böyle olmayacak. Bana minimum ve maksimum watt (daha doğrusu lümen) ışık miktarını söylerseniz ona göre bir şeyler yapıcam. Tek bir ampül ve duy şeklinde yapıcam. Basit marka model ampül önerilerinize açığım. Ben lümen gücü ve renk tonu ayarlanabilir, basit kumandalı bir led ampül düşünüyorum. Sarı loş veya beyaz loş gibi.

Son sorum, aynı odada yatıcam. Buhar camı gerekir mi? Lepistesler atlıyorlardı diye hatırlıyorum.


Sorularım bunlar. Aslında oldukça ucuza set 275Lt bir akvaryum bulmuştum. Onu alıp kuracaktım ama fiyatlar öyle uçmuş ki. Sırf içine kum doldurmak mesele. Dekor koymadan kum koysam, hadi bir filtrede alsam dış, bu sefer içine koymak istediğim canlı türlülerinin fiyatlar feci. Birde asıl istediğim tür astronot içinde litre olarak küçük kalıyor zaten. Büyük yaparsam Astronot akvaryumu olur ilerde sadece :D



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir