İç filitre mi yoksa dalga motoru mu?
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2013 12:27
Arkadaşlar 120*50*50 ebatlarında 300 litrelik bir akvaryumum var.Dış filitre olarak tetra tec 1200 kullanıyorum.Akvaryum da yunus besliyorum ve dibinde 15kg kadar 0-0,1m silis kum var.Haftada düzenli bir şekil de dip çekimi yapıyorum %20-30 oranında.Fakat kum ince olunca dip çekimi esnasında pisliklerle beraber kumda dip hortumundan kayıp gidiyor.Bu şekil de giderse pek yakında dip de kum falan kalmayacak.Dış filitremden memnunum ama dediğim gibi mekanik temizlik için bir iç filitreye daha ihtiyaç duyuyorum.Forumda araştırdım kimisi eheim diyor kimisi hydor diyor.Bu iki marka arasında kaldım.Fakat sonra araştırdım ki akvaryum da kalıntılar kumun üstün de bundan dolayı da dalga motoru bile işimi görür diye düşündüm.Aklıma da sobo 300wpm geldi.Ama hala karar veremedim.Mekanik temizlik için en iyisi iç filitre.Benim derdim ise kumun üstünde ki pislikleri temizlemek.Lütfen bilen kullanan ve bu konu hakkında tecrübesi olan arkadaşlar varsa bilgi verebilirse benim için çok iyi olacak.Mersin de kaliteli ucuz ürün bulmak çok zor bundan dolayı da internetten sipariş vereceğim.Alıp sonradan da hataya düşmek istemiyorum.Sizce dalga motoru mu yoksa iç filitre mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2013 12:47
Selam Doruk Bey,
Since1453 2013-09-04 12:48:13
400 litre imzamdaki akvaryum için iki adet tetra ex 1200 dış filtre kullanıyorum. Mekanik ve biyolojik filtre işini bu iki dış filtreye gördürüyorum. Ayrıca 2000 l/h atman kafa motoru ile sudaki sirkülasyonu sağlayıp kum üstündeki dışkı/pislikleri dış filtrelerin çekim yerine doğru yönlenmelerini sağlıyorum.
Bu şekilde kumda hiçbir pislik kalmıyor.
İç filtre hem görüntüden ötürü hem de çıkarıp temizlemesi zahmetli olduğu için mekanik temizliği de dış filtreye yaptırıyorum.
Jbl su testi ile su değerlerini sürekli ölçüme tabii tutuyorum ve su değerleri çok iyi.
Haftada bir su değişimi yapıyorum ve su değişimi yapmadan önce dipteki kumu bir gereç vasıtası ile karıştırıyorum. Ondan sonra su değişimi yapıyorum. Bu şekilde yaparsanız da kumunuzdan olmamış olursunuz.
Bunlar benim denediğim yöntemler su değerlerinden ve gerçekten berrak olduğunu gördüğüm için uyguladığım yöntemdir. Balıklarda mutlu mesuttur. Ara sıra konuşup dertleştiğimiz de olmuştur.
Dalga motorunu hiç denemedim ama atman kafa motoru ile aynı görevi gördüğünden eminim. Hatta dalga motoru daha iyi olabilir diye düşünüyorum suyu yumuşak şekilde akvaryumdaki sirkülasyonu sağladığı için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2013 12:52
Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.Bu işin ucu bucağı yok.Kafa motoru,dalga motoru,iç filitre falan derken insanın aklı gidiyor.Araştıracam bakacam artık.Kimisi dalga motoru balıkların gelişimini etkiler kullanma diyor.Kimisi en iyisi dalga motoru diyor.Bilmiyorum artık ne yapacağımı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2013 13:53
Eheim işinizi görmez en büyüğünün debisi sizin akvaryuma yetmez ayrıca fiyatları yüksek, bence atman veya benzer fiyatlardaki iç filtrelerinden alın mekanik filtrasyon için süper iş görür ayrıca suda sirkulasyon yapar. İç filtre alacaksanız 1200 L/H debi altındakiler işinizi görmeyebilir.
teknoart 2013-09-04 13:54:34
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2013 15:50
Sizin akvaryumunuza en ideal iç filtre "Boyu SP-102B 1400 L Biolojik İç Filtre " budur.
Çok az enerji harcar.Boyu markalarından kullandım memnun kaldım.Pahalı,kalite olması değil işlevi önemlidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir