İç Parazit
Balığım 10 cm boyunda. Balığı bir tanıdığım verdi. Daha önceki akvaryum şartlarını bilmiyorum ama balık geldiği dünden bu yana yem yemiyor. Balığı akvaryuma koyduğumun ikinci günü dışkısının beyaz olduğunu anladım ve hemen karantina tankımı ana tanktan aldığım suyla doldurdum , ısıyı eşitledim ve balığı aktardım. Isıyı kademeli bir şekilde 34 e çıkardım ve flaggy tedavisine başladım. Hergün %50 su değişimi yapıp tedaviyi sürdürdüm. 10 günü geçti ve balık hala yem yemiyor. Tetra bits, sera discus, tetra pul yem, tubifex, blood worms, birkaç değişik yem hatta en sonunda çaresiz kalıp canlı kurtu bile denedim ama fayda etmedi. Kafasındaki çöküntü gün geçtikçe arttı. Sanırım şimdide ufak delikler oluşuyor. Balığın rengi normalınden çok az koyu. Bügün dayanamayıp en sonunda balığı alıp akvaryumcu (veteriner fakültesi öğrencisi) bir arkadaşa götürdüm. Şırınga ile balığın ağzından suyla karıştırılmış bir ilaç verdi. Yem yemediği içinde tetra bits yemi suyla yumuşatıp yine şırınga ile verdik. Tabi ne ilaçın nede yemin hepsini yutmuyor , solungaçlarının yanından çıkarıyor. Eve geldikten sonra eskisine oranla daha iyi gözüküyor. Akvaryumda dolaşıyor. Rengide nomaline döndü ama hala yem yemiyor. Yanlış yaptığım birşey veya yapmam gereken bir bilginiz varsa buna ihtiyacım var. Balığın göz göre göre önümde ölmesini istemiyorum.
Saygılar ,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ağızdan Flagyl tedavisine devam edin.
yem kabul etmediği için tek yapacağınız bu.Birkaç gün daha buna devam edin ve gerekirse canlı tubifex verin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
iç parazitin fragyl den başka tedavisi yokmu?
ana tankta uygulanan bir tedavi şeklinden bahsediyorum yani..
[/QUOTE]Ana tankta ilaçla tedavi uygulamak, ana tanktaki bakteri kültürünün yok olması demektir.Bunca zamandır düzene soktuğunuz suyu biran da alt üst etmek demektir.Ana tankta ilaç tedavisi uygulamamaya özen gösterilmeli.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar beyin cimnastiği olması açısından bir soru sormak istiyorum.Flagyl içeriğindeki metradinazolla parazit tedavisi için kullanılır. Filtrelerimizde parazit değil bakteri bulunur.Ben şimdiye kadar bakteriyel hastalıklar için bu ilacın kullanıldığını hiç duymadım çünkü parazitle bakteri sanırım aynı şey değil.Yani bu ilaç bakteri değil parazit ilacı filtredeki yararlı nitrobakterilerimize ne yapabilir?
Sevgili dostlarım çok sevdiğim bir discus üstadı arkadaşım bana discusun ya canavar gibi hareketli formu düzgün bir balık olduğunu ya da rengini atmış hasta bir balık olduğunu söylemişti.Balığın bu şekilde olması için yem yemesi şart yem yemesi için öncelikle strese girmemiş olması şart.Lütfen yanlış anlaşılma olmasın beni bilen bilir "Ben Yaptım Olducular"dan değilim.Fakat şöyle bir durum var biz hastalık teşhislerimizi tecrübelerle yapıyoruz ve tabi buna göre tedavi uyguluyoruz.Sanırım laboratuvar ortamında teşhis yapan çok az arkadaş vardır.Burdan şu sonuca varmak istiyorum hobiciler için tecrübe çok önemli ve ben de bir kaç tecrübemi anlatmak istiyorum.Eğer müsade buyurursanız;Arkadaşlar birçok balığımı karantinada tedavi etmeye çalıştım şimdiye kadar. Bunlar bence basit beyaz benek veya mantar vakasıydı.Malesef pek başarılı olamadım.Daha sonra balıklarımın ikisinde çok ciddi solungaç paraziti vakasına rastladım.Balıklar siyah arkafonda resmen kayboluyordu yani o kadar kararmışlardı, tek solungaçları çalışıyordu.Bu balıklarımı ısrarla karantina tankına almadım tedavilerini burada yaptım.Daha sonra günlük %40'a varan su değişimlerim yüzünden sıkça beyaz benek hastalığına rastladım artık beyaz beneğe karşı neredeyse hiç ilaç kullanmıyorum fakat balıklarım henüz çok küçükken beyaz benek için contra tedavisini tüm tanka uyguladım.Buradan şu sonuca vardım balıklar karantinada aşırı strese giriyor bir de bunlara hastalık eklenince iyice dağıtıyorlar, yemden kesiliyorlar, formlarını kaybediyorlar.Ben artık karantina akvaryumumu mümkün mertebe kullanmıyorum.Bu benim tecrübem illaki doğru demiyorum sadece bir yaklaşım olarak size sunmak istedim.
Flagyl ve ana tankta ilaç kullanımıyla ilgili fikirlerinizi almaktan çok mutlu olacağım.İç parazitle ilgili daha yazacağım başka şeyler de var ama öncelikle bu konuyu tartışmaya açmanın hem bu başlığa hem de genel hastalık yaklaşımlarına faydalı olacağı kanısındayım.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sanırım aşağıdaki bizim filtre bakterilerimiz dahil olduğu grup;
Kemosentetik Bakteriler (Kemoototroflar): En önemlileri Nitrifikasyon Bakterileri, Denitrifikasyon Bakterileri (Güherçile Bozanlar) olmak üzere Demir Bakterileri, Kükürt Bakterileri gibi grupları içerir. Bu bakteriler de madde döngüsünde -özellikle Azot (=Nitrifikasyon) döngüsünde- çok önemlidirler. Amonyak, nitrit, nitrat, demir, kükürt gibi inorganik maddeleri oksitleyerek zararsız hale getirirler. Oluşan maddeler ise bitkilerce genellikle Azotlu Tuz (Güherçile) (KNO3 , NaNO3 vb.) olarak kullanılır. Bu oksitleme sonucunda açığa kimyasal enerji çıkar.(Substrat Düzeyinde Fosforilasyon) Bu enerjiyle de CO2 indirgemesi yaparak -yıkarak metabolik reaksiyonlarda enerji eldesi için kullanacakları- besinlerini sentezlerler. Bu besinleri sentezleyebilmek için Işık ve klorofil gerekli değildir. Oksijen kullanılır. Kemosentetik bakteriler en çok azotlu, kükürtlü, demirli maddeleri oksitlerler. Kemosentez sonucu:
- Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılmış,
- Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulmuş,
- Kimyasal enerji kazanılmış
- Organik besin sentezlenmiş olmaktadır.
Şimdi de parazit mevzuuna deyinelim;
Parazit, başka canlıyı öldürmeden ondan beslenen canlılara denir. Bunlar genelde beslendikleri organizmaya büyük zarar verir. Sivrisinek ve Bağırsak Kurdu, insanlardan beslenen parazitlerden birkaçıdır.
Bir de şu tip bakteriler var;
- Parazit Bakteriler: Besinlerini cansız ortamdan değil de üzerinde yaşadıkları canlılardan temin ederler. Çünkü sindirim enzimleri yoktur. Bunların bazıları konak canlıya fazla zarar vermeden yaşayabilirler. Sadece onun besinlerine ortak olurlar. Kalın bağırsağımızdaki Escherichia coli bunun en iyi örneğidir. Bazı parazit bakteriler ise konak canlının ölümüne bile sebep olabilen hastalıklara yol açarlar. Bunlara Patojen Bakteriler denir. Patojenler ya toksin çıkararak ya da konak canlının enzim ve besinlerini kullanarak zarar verirler. toksinler ya dışarı atılır (Ekzotoksin), ya da Bakterinin içinde kalır (Endotoksin). İçinde kalan toksinler bakteriler ölünce zararlı hale geçerler. Ekzotoksinler kadar zararlı değillerdir. Canlıların patojen bakterilere ve toksinlerine karşı oluşturdukları savunmaya "Bağışıklık" denir. Parazit bakterilerinin üremeleri oldukça hızlıdır.
Peki bizim iç parazitlerimiz hangi guruba dahil? Her parazit bakteriyel midir?
Not:Bilgiler vikipediden alınmıştır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üstünden hayli zaman geçti ama fakülteden hatırlayabildiğim kadar yardımcı olmaya çalışayım.
Bağırsak parazitleri ve bakteri gerek biyolojik sınıflandırma olsun gerek tedavi şekilleri olsun birbirinden tamamen farklı canlılar bakteriler gözle görülemeyen tek hücreli canlılar iç parazitler ise nematod, cestod vs olarak alt gruplanan kurtlardır. Discuslardaki iç parazitlerin nematod ve cestod sınıflarından olduğunu sanıyorum.
Forumlarda bu ikisinin birbirine çok karıştırıldıklarını görüyorum. parazitler antiparaziter ilaçlarla(ornidazol,metronidazol, albendezol,pirantel vs) sağıtılırken bakteriler antibiyotik sağaltımını gerektirir. Metronidazol(flagyl) esas itibarıyla bir antiparaziter olması yanında sınırlı (anaerob bakterilere karşı) antibiyotik etkiside vardır. Beşeri hekimlikte özellikle gastrointestinal enfeksyonlar ve vaginit vakalarında kullanılır.
Antiparaziter olarak daha çok albendazol,fenbendazol, pirantel vs kullanılmaktadır.Önemli konulardan biride bu ilaçların hepsi ağızdan uygulanır suya atıldığında metabolizmaya ne kadar girdiğini hesaplamak oldukça güç buda balıklarda tedaviyi zorlaştırmakta memeli hayvanlarda parazitoz çok rastlanan ve kolayca tedavi edilebilen basit bir problemdir.
Bu arada kullandığımız antiparaziter ilaçların çoğu erişkin formlara karşı etkilidir bu yüzden ilaç kullanımından bir süre sonra yumurtaların erişkin hale geçmesine izin vermeden tedavi tekrarlanmalı ve yumurtadan çıkan larvalar üreme olgunluğuna erişmeden yok edilmelidir.
Bu bilgiler pek somut olmadı biraz havada kalıyor çünkü benim bilgilerim memeli hayvanlar üzerine balıklarda tedavi gerçekten çok zor ağızdan ilaç verme şansımız kısıtlı umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Umut Kardeşim,
Konuya profesyonel yaklaşımınla katttığın bakış açısından dolayı çok teşekkür ederim.Benim yarım yamalak bilgilerimle acemice açıkladığım konuya bir uzman olarak bilimsel açıklama getirmişsin.Sanırım aynı fikirdeyiz.
Bu arada koca bir gün geçmesine rağmen bu konuyla ilgili sadece bir mesaj yazılmış olması forumumuzun entellektuelliği açısından çok üzücü.Hele foruma kayıtlı üye sayısına bakınca durumun vehameti daha da ortaya çıkıyor.Ya arkadaşlar bilgilerini paylaşmak istemiyor ya da burayı sadece günü kurtarmak için kullanıyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir