İLK KEZ AKVARYUM KURANLAR- DİKKAT
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2012 10:01
Akvaristliğe İlk Adım
Akvaryum kurmak istiyorsunuz, fakat bunu başarılı biçimde yapabilmek için ne gibi koşullara, nasıl gereksinimlere ihtiyacınız olduğunu merak ediyorsunuz. Herşeyden önce söyleyebilirim ki, bir akvaryumun idamesi için yeterli imkanınız, ve içindeki canlıların sağlığı için ayıracak yeterli zamanınız yoksa, akvaryum planlarını derhal rafa kaldırmalısınız. Aksi takdirde bu, hem siz değerli hobici için, hemde o akvaryumda yer alacak narin canlılar için eziyete dönüşebilir. En başta bu öngörüye ve bilince sahip olmalıyız.
Her şeye rağmen günümüzde hızla ilerleyen teknoloji hobilerimizede yansımaktadır.
Örneğin geliştirilmiş filtre sistemleri sayesinde su değişimine gerek kalmamaktadır,
Yine aynı şekilde otomatik yemleme cihazı sizin yerinize uzunca bir süre balıklarınızın yem sorununu karşılamaktadır.
Aydınlatmanızın fişini takabileceğiniz zaman saatli prizler sayesindede akvaryumunuzun ışığını otomatik olarak yanıp gece sönecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Akvaryum Hobisi İçin Yeterli İmkan;
İmkan derken öncelikle, günümüz dünyasında en önemli kıstas sayabileceğimiz maddi imkanlara değinmek gekiyor. Örneğin 50 veya 75cm (30-40 litre) lik bir akvaryumun ekipmanları dahil çalışır halde maliyeti 70-100 TL. civarındadır. Basit olarak hesaplamak gerekirse 100litre lik bir akvaryum 200 tl, 200litrelik akvaryum 400 tl diyebiliriz.
Akvaryum Hobisi İçin Yeterli Zaman
Bir akvaryumun günlük ve periyodik ihtiyaçları bulunur. Günlük ihtiyacı yemlemeden ibarettir. Yaklaşık iki dakika kadar bir zaman alır, ve zaten keyifle geçireceğiniz dakikalardır. Periyodik ihtiyaçlar ise su değişimi, filtre bakımı ve temizliğidir. Sağlıklı bir akvaryum için ayda bir 1/4 oranında suyu akvaryumdan uzaklaştırmalı, yerine aynı miktar dinlendirilmiş taze suyu eklemeliyiz. Yani 15 dakikamızı ayırıp bu müdahaleyi yapmalıyız. Filtre bakımı ve temizliğini ise ortalama olarak ayda bir kez yapabiliriz. Bu süre, filtrasyon sisteminin türüne ve daha birçok değişkene göre farklılık gösterebilir. Örneğin dış filtremiz olduğunu, ve iki yada üç ayda bir temizlediğimizi düşünecek olursak, tahmini 1 saatimizi alacaktır. Yine bu süre içinde, gerekiyorsa cam temizliği, dekor düzenlemesi gibi görsel oynamaları yapabiliriz. Akvaryumumuzun ihtiyacı için ona ayırmamız gereken minimum süre bu kadardır. Aksatmadan yapılırsa sadece bu düzeni izlemek, sağlıklı bir akvaryum için yeterlidir. Bununla birlikte, eğer amaç ilgi göstermek ve hobiyi geliştirmeye çalışmaksa, çok daha uzun saatler, günler alan işler hobiciyi zevkle bekler.
Akvaryumum Varken Tatile Gidebilirmiyim ?
Günümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte akvaryumda balık beslemek daha kolay hale gelmiştir,
Örneğin aklımıza ilk gelen, Akvaryumum Varken Tatile Gidebilirmiyim sorusudur.
Evet.. bu mümkün.. Otomatik yemleme makinesi sayesinde 20-30 günü geçmemek kaydıyla gidebilirsiniz.
Akvaryumun üstüne koyacağınız minyatür bir zaman ayarlı otomatik yemleme makinesi sayesinde her gün balıklarınız yemlenecektir. Aynı zamanda her yerde kolayca bulabileceğiniz zaman ayarlı priz sayesinde akvaryumunuzun aydınlatmasını gündüz yakıp gece geç saatte kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu sayede onların doğal yaşam koşullarını sağlamaya çalışmış olurken, dışarıda mekan kollayan hırsızların “evde birilerimi var” sorusunu da yanıtlanmış olursunuz.
Akvaryumda Seçim
Yeni akvaryum, Bir çok örnekte, farklı akvaryum balığı türleri aynı akvaryumda tutulurlar. Böyle durumlarda balıkların doğal ortamlarında nasıl yaşadıklarını mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekir. Hangi süs balıkları birbirleriyle uyum içinde yaşayabilirler, ne gibi su özellikleri gerektirirler?
İzleyen sayfalarda balıklarınızı nasıl seçeceğinize ve tatlı su akvaryumları içerisinde bir su dünyası nasıl oluşturacağınıza dair bazı öneriler sunacaktır.
Aynen bizim dünyamızda olduğu gibi su dünyasındaki her bir balık türü genellikle diğer bir balıkla uyumlu olmayan, kendine has özelliklere ve ihtiyaçlara sahiptir. Bu nedenle farklı türlerin bölgesel davranışlarını, durgunluk ihtiyaçlarını, uyku ve yemek alışkanlıklarını göz önünde bulundurmak ve birbirlerine uyum sağlayabilecek türleri aynı ortamda bulundurmak çok önemlidir.
Karma akvaryum
Bu akvaryumlarda sizin seçiminiz bağlı olarak parametreler dahilinde farklı bölgelerde yaşayan süs balıklarını ve bitkiler bir arada tutulur. Süs balıklarını seçerken bir birleriyle uyumlu olmalarına, her biri için gerekli olan su bileşiminin ve su sıcaklığı ihtiyacının benzer olmasına dikkat etmelisiniz.
Yeni başlayanlar için özellikle karma akvaryuma uyumlu olan balıklar hakkında konuşmak üzere küçük bir seçim yaptık
Tek bir balık türü için akvaryumlar
Sadece bir balık türünü mü tercih ediyorsunuz? Akvaryumlar genellikle bir balık türünün belirli gereksinimlerine göre kurulur, ancak bütün türler bu şekilde gelişemez. Satın almadan önce, beslemek istediğiniz süs balığının sadece bir balık türü olan akvaryumda yaşamaya uygun olup olmadığını da kontrol etmelisiniz
Biyotop akvaryumlar
Bu tip akvaryumlar mümkün olduğunca doğal yaşam şartlarını taklit eder. Bir biyotop akvaryumla kendiniz için, diğerleri tarafından nadiren görülen su altı dünyasından bir görünüm, yaratabilirsiniz. Tüm bu akvaryumlar balıklar,bitkiler, su bileşiminin bakımı olduğu kadar dekorasyonu için özel gereksinimlere sahiptir, bir kere kurulduktan sonra daha az karmaşık hale gelir. En çok bilinen biyotop ürünleri tropikal yağmur ormanları, Amazon ve Afrika gölleri gibi alanlardan getirilir. Fazla sayıda seçenek mevcuttur.
İlk Akvaryum Kurulumunda Yapılan Hatalar ;
Küçük Boyutlu Akvaryum da Balık Beslemek :
Küçük ve hazır akvaryum paketlerinin satıcılarda ön planda olması ve de maliyetleri açısından yeni başlayanları küçük akvaryumlara yönlendirmektedir. Eğer bu işe yeni başlıyorsanız küçük akvaryumla başlamak en büyük hatalardan biri olacaktır. Küçük boyutlu akvaryumlarda su miktarı da az olduğundan suyun kimyasında oluşabilecek en ufak bir değişiklik akvaryumunuzdaki tüm canlılar üzerinde kısa sürede etkisini gösterecektir. Su hacminin az olması size hata yapma fırsatı vermeyecektir. Daha büyük akvaryumlarda oluşabilecek hataları düzeltmek için daha çok zaman ve şansınız olacaktır, en az 100-200 litreyi savunsam da genel görüş kurulacak ilk akvaryumun en az 75 Litre olması yönündedir.
Akvaryum Suyu Hazır Hale Gelmeden Balık Koymak ;
Yeni akvaryum sahiplerinşin yaptıkları en büyük bir diğer hata, akvaryumlarına bir an önce balık koymak için duydukları sabırsızlıktır. Akvaryumu kurdukları gün balık alma hatası en çok yapılan hatalardandır. Bazıları şanslı olsada ilk gün akvaryuma konan balıkların bir çoğu maalesef kaybedilecektir. Peki sorun nedir ? Şehir suyunun içinde olabilecek kimyasallar, ağır metaller, çözünmemiş gazlar, balıklar için zehirlidir. Akvaryum kimyası ile ilgili detaylı Bilgiyi "Akvaryum Suyu Özellikleri" bölümünde bulabilirsiniz. Suyun zararlı minerallerden temizlenmesi ve çözünmemiş gazların suyu terk etmesi için birkaç gün beklenmesi, akvaryum suyunun oturmasını ve pH'ın stabilize olmasını sağlayacaktır.
Yeni Kurulan Akvaryuma Çok Balık Koymak ;
Yukarıdaki tavsiyelerimize uydunuz, suyun stabilize olması için yeterince beklediniz. Artık sabrınızı zorluyorsunuz ama işte akvaryumunuzun suyu balık koyulacak duruma geldi. Sırada yine yeni akvaryumcuların yaptığı bir hata var. Akvaryumunuza birden bire çok balık koymamalısınız. Akvaryum suyunda yeterli bakteri kolonileri oluşmadan bir anda çok balığın yaşaması için güvenli olmaz. Sadece bir yada iki dayanıklı balık koymakla başlayın. Daha fazla balık koymak için akvaryumda nitrit seviyesinin yükselip, sıfırlanmasını bekleyeceğiz. Amaç sabrınızı test etmek değil besleyeceğimiz balıkların ömürlerini uzatmak.
Akvaryum Kapasitesinin Üzerinde Balık Eklemek ;
Evet yukarıda bahsettiğimiz aşamaları sabırla geçtik. Yeni başlayanların çok yaptıkları bir diğer hata akvaryuma alabileceğinden çok fazla balık koymalarıdır. Tecrübeli bir akvaryumsever 50 litrelik bir akvaryumda 10-12 küçük balığı yaşatabilecekken, bunu yeni bir akvaryumcunun denemesi bir felaket ile sonuçlanabilir. Burada genel kural her akvaryumdaki 3 litre su için 2 cm balık boyu hesabıdır. Tecrübeniz arttıkça akvaryumunuzda güvenle daha çok balık besleme imkanı bulacaksınız.
Birbiriyle Uyumlu Olmayan Balık Türlerini Aynı Akvaryuma Koymak ;
Yeni akvaryum sahipleri çoğunlukla kendilerine çekici gelen tüm balıkları akvaryumlarına koymak isterler. Her balığın farklı çevre ihtiyaçları vardır. Balıkların kimi kavgacı sert balıklardır, kimi sakin huyludur, hepsi farklı su özellikleri isterler. Akvaryuma balık seçerken bunlara çok dikkat etmek gereklidir. Aynı su şartlarında yaşayabilen ve birbirine uyumlu balıklar seçilmelidir. Araştırmanızı yapın ve barışçıl, aynı su şartlarına uyum sağlayabilecek balıklar seçmelisiniz.
Balıklara İhtiyaç Fazlası Yem Atmak :
Başından beri yeni başlayanlar dedik ama bu hata tüm akvaryumseverlerin sıklıkla yaptıkları bir hatadır. Balıkları gereğinden fazla beslemek. Balıklar her zaman fırsatçıdır ve sürekli yiyecek birşeyler ararlar. Sadece yemek aradıkları için aç sanarak kendinizi balıkları beslemek zorunda hissetmemelisiniz. En doğrusu bir kerede balıkların 5 dakikadan az bir sürede tamamını tüketecekleri kadar yem vermektir. Başlangıçta günde bir kere beslemek yeterli olacaktır. Amonyum yada nitrit seviyesinde yükselme olduğunda bir iki gün yemleme yapılmamalıdır. Bu süre balıkların dışkıları azalacağından suda temizlenme hızlanacaktır. Balıklar rahatlıkla ve hiç bir hastalık sebebi olmadan birkaç gün yemsiz kalabilirler.
Akvaryum da Yetersiz Kapasitede Filtre Kullanmak :
Akvaryumunuzdaki filtre mutlaka akvaryum suyunu 1 saat içinde en az 3 kere içinden geçirip sirküle edebilmelidir. Sirkülasyonun daha az olması akvaryumunuzdaki filtrelemenşn yetersiz olduğunu gösterir. Filtre seçerken ölçüsü konusunda kararsız kalıyorsanız bir büyüğünü almanızı öneririm. Hiç bir zaman filtrelemenşn fazla olması sorun yaratmayacaktır ama yetersiz olması balıklar üzerinde her türlü hastalığa sebep olacaktır. Sonuçları maalesef balıklarınız açısından hoş olmayacaktır.
Akvaryum Suyu Test Edilmesi ;
Yeni akvaryum sahiplerinin nitrojen döngüsü hakkında ve su kimyasının kontrol edilmesi gerektiği konusunda tam bilgi sahibi olmalarını beklemiyoruz. Buna bağlı olarak akvaryum suyunu test etmeleri gerektiğini bilmediklerinden, toksinlerle uğraşmak zorunda kalabilmektedirler. Akvaryumu ilk kurduğumuzda birkaç gün kendi halinde çalışması için beklemiştik. İşte bu sırada suyun pH, nitrit, sertlik seviyeleri temel kayıt olarak ölçüldü. Başlangıç döngüsünde (Bak.nitrojen döngüsü) amonyak ve nitrit ölçümleri önemlidir. Başlangıçta döngü tamamlanıp akvaryum suyu istenen seviyeye stabile edildiğinde artık bu testleri ayda bir kere yapmak gereklidir. Herhangi bir ani balık ölümğnde de testleri yapmak, değişiklik olup olmadığını görmek için önemlidir.
Akvaryum Bakımının ve Su Değişiminin Aksatılması ;
Yine yeni akvaryum sahiplerine, akvaryumlarını nasıl temizlemeleri gerektiği öğretilmemiş olabilir. Belirli aralıklarla akvaryum dibinde biriken tortuların su ile birlikte alınarak temizlenmesi ve eksilen suyun yerine taze su ilave edilmesi gerekir. Akvaryumunuzu temizlemesenizde balıklarınız muhtemelen bu sebepten ölmeyecektir ancak sudaki bozukluk onların stres altında yaşamalarına, hastalanmalarına ve ömürlerinin kısalmasına sebep olacaktır.
Beğenenler: [T]125030,lemur[/T][T]169022,lepistes07[/T]
Teşekkür Edenler: [T]125030,lemur[/T]
+1: [T]125030,lemur[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2020 15:21
Belki forum uyesi hobiyi bırakmıştir ama bu bilgiler için teşekkür ederiz. Baslangıç için gayet guzel açiklanmış bir paylaşim. Yeni baslayanlara tavsiye ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir