İşte Amerikan Rüyası


Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 23:38
Evet Cihat bey benim izlenimimde sizin anlattığınız yönde,şuanki durumdan memnunlar ki bozmaya niyetleri yok,anlattığınız gibi kendilerince haklı sebeblerde var tabi,ama yinede bu mantığın bir şekilde kırılması lazım,belkide akvaryum hobisine kazandırılacak yeni türler yeni hobiciler kazandıracaktır.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 23:39
 
İnşallah dişi çıkar,uzakdoğulunun gözünden kaçan tek dişi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 23:43
[QUOTE=Demasonilover][Quote=rastlantısal]Merhabalar.
Bir çok akvaryumcu ile konuştum. Bir çoğuna söyledim. Şuan iddea ediyorumki mantıklı türlerden 3000 adet toplamda getirse bunu sadece forumdaki ilanı ile satar. Kafadan sadece 2000 tane RT satar. Ve böyle şeylerde bir kere isim yapınca bunun devamı sürekli gelir. Az bulunan balığın kar marjı her zaman çok daha yüksektir. Yani bilindik balıktan 10000 - 12000 tane getireceğine 3000 tane bu şekilde balık getirmek çok daha iyidir. 
Ama bunu akvaryumculara (çoğunluğuna) anlatamazsın. Ticari bazda hesaplayabildikleri şey sadece 1 hafta sonrası olduğu için mevzuyu kavrayamazlar. O yüzden çok görmeyin. 
İçimizden bir çok girişimci çıktı. Cihat gibi bir adamı çıkardık herşeyden öte. Bir çok türü bize kazandırdı. Yine bu örnekte olduğu gibi sermaye açısından daha rahat hareket edebilecek birileride muhakkak içimizden çıkacaktır ve o marka haline gelecektir. Bundan zerre kadar şüphem yok.
Zaman alacak ama böyle olacak göreceksiniz.
Şuan akvaryumcuların hali içler acısı zaten. Amerikan cichlidi olmamasına alıştıkta adam gibi malawi vs bile yok. Sonra işler düşük diye şikayet ediyorlar. İnsanların kendi aralarında alışveriş yaptıklarından dert yanıyorlar. Bu sırf yarını hesaplamadıkları için oldu. Burun kıvırdıkları ile başladı insanların kendi arasındaki alışverişleri. Sonrasında da alışveriş kapsamı çok daha genişledi. Böyle devam etsinler. İş yok diye daha çok dert yanarlar.
[/QUOTE]
[/QUOTE]


Aslında söylediklerimi destekler nitelikte bir yazı olmuş. Olmadığında getirmediler. Zor bela getirenler zaten hobici ticareti ile yaydı piyasaya. Piyasa da olduğunda ise getirdiler. Hali ile getirdikleri elinde kaldı. Amerikan getiriyor mu şuan kimse? hayır. Yarın birgün zor bela temin edip piyasaya yaydığımızda "hah bunlar satılıyor çatır çatır" deyip getirecekler. Ellerinde kalacak. Suçu bize atacaklar. Biz zaten birbirimizle ticarete alıştığımızdan düzen böyle gidecek. 
Saygılarımla.
Ümit Bey merhabalar.
1 hafta 10 gün öncesine kadar söylediklerinize noktasına, virgülüne varana dek katılıyordum fakat 2 haftalık Ankara ziyaretim sonrası Musa, Nehir ve Jumbo Akvaryum sahipleriyle yaptığım görüşmeler sonrası fikirlerim değişti doğrusu. Şöyleki Musa Beyle sohpetimiz sırasında bana söyle demişti :

''Bahri bak kardeşim hobiciye sorsan nadir türleri getirmiyorlar, bıktık sarı prensesten, yunustan diyecekler, görüyorsun stoğumu bundan daha geniş bir malavi stoğu kimde var, fiyatlarda ortada bunca balık getirdik 4 5 cm iken gelen balık 10 11 cm boyunu geçti, fiyatlarını bile artırmadım çoğunun, forumdada her getirdiğim balığın tanıtımını yapıyorum sonuç ortada'' dedi.

Şimdi elinde chuwa, flavus, mpanga, saulosi, polit,afranın hem white dorsal hemde red dorsal varyetesi, chewere, crabro, demasoni, neon spot, hongi, trewesea, msobo gibi bir birinden güzel türleri 8 liradan başlayan fiyatlarla veren esnaf bile iş yok diye yakınıyorsa; F1, nadir tür troplar 12 cm olmuşken 120 liradan satılmıyorsa bence bunu salt akvaryumcuların üstüne yıkmamak gerekir, evet bende herkesin nadir tür diye bangır bangır arandığını sizler kadar iyi biliyorum ve bende onlardan biriyim fakat akvaryumcuların birçok şikayetlerinde onlarada hak verdim ve veriyorum. 

Ortada anlayamadığım, daha doğrusu anlam veremediğim bir sıkıntı var fakat çözüm ne tam olarak bende bilemiyorum ve keşke diyorum dernek bu konuyu ele atsada hobicilerin istediği türleri tespit edip akvaryumcularla bizzat kendisi iletişime geçse hiç mi yardımı dokunamaz sizce?

Sanırım konuyu birazcık dağıttık ama hazır lafı geçmişken sizlerinde düşüncelerini almak istedim, hatam olduysa affola. 

Saygılarımla.
rastlantısal2010-12-19 23:44:25

[QUOTE=Cihat Arslan] 
Herkese merhaba. Genel olarak balık piyasasında bir tıkanıklık var,ülkemize kısa zamanda çok tür girdi. Buna rağmen gelen balıklar piyasanın geneline hakim olacak türler değiller. Bu kadar japon gelmesine rağmen hala japon geliyor ve gelecek. Bugün piyasa balığı dediğimiz türleri her akvaryumcuya satabiliyorsunuz ama tür getirip de satacam deseniz yüzünüze bakarlar,bunlar gitmez renksiz derler. Malesef ki akvaryum camiasının %1 lik kısmı bile değiliz. Herkes de % 99 luk kısma göz dikmiş Tebessüm  Yonca kapattı ama Antalya da 40 dönüm yer almış diye duydum ve 500 havuzluk yer yapıyormuş ve japon üretecekmiş,demek istediğimi anlıyorsunuzdur. Nadir türle uğraşmak çok zor,özellikle amerikan grubuyla. Ufak gelir renksiz olur,büyür birbirini öldürür. Anlayan kişi sayısı azdır dolayısıyla alıcısı az olur. Aynı tür balığı 2. 3. sefer zor getirirsiniz getirseniz de satamazsınız. Bir malawi ya da tanganyika değildir çünkü,koloni alamazsınız. Alsanız bile büyüyünce 1 çift kalır elinizde. Ticari olarak bakarsanız mantıklı değildir. Ülkemiz şu anda nadir tür kaldıracak potansiyele henüz gelmedi yoksa gelmeyecek balık yok. [/QUOTE]
Cihat'ım söylediklerinin çok büyük bir kısmına katılıyorum. Lakin vitrin denilen bir kavram vardır ticarette. Bunu kaçırıyorlar. Ve birde yine küçük düşünüp hobicinin kendi içindeki ticaretinin onlar için ne denli tehlikeli olduğunu fark edemiyorlar. Belki %1'iz ama Hobinin büyük bir kısmını etkiliyoruz. 2 yıldır hobide olupta en az 20 akvaryumu şekillendirmemiş kaç kişi vardır acaba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 23:49
   LD'nin son sipariş listesini gördüm de Malawi ve Tanganyika göllerinde ne balık varsa yazmışlar listeye. Darısı başımıza.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 23:50
[QUOTE=AMOZONİAK]Evet Cihat bey benim izlenimimde sizin anlattığınız yönde,şuanki durumdan memnunlar ki bozmaya niyetleri yok,anlattığınız gibi kendilerince haklı sebeblerde var tabi,ama yinede bu mantığın bir şekilde kırılması lazım,belkide akvaryum hobisine kazandırılacak yeni türler yeni hobiciler kazandıracaktır.

Saygılar
[/QUOTE]
 
Mustafa Bey,ülkemizde tür geliyor gelmiyor değil fakat hepsinin bir kerede gelmesi mümkün değil. Yeni başlayanlar bir altumla,discusla,apistoyla başlamıyor bu hobiye. Japonla,canlı doğuranla başlıyor genelde. Eğer hobiye devam edip belli bir birikime ulaşırsa nadir türlere yöneliyor. Ama bazı hobiciler 5-10 sene tek türe de bakabiliyor. Dediğim gibi azınlık olunca bazı türlere ulaşmak zor oluyor ama inanın gelse bile tür güncelliğini korumamışsa satmanız zor oluyor. Evlerdeki akvaryum sayısı belli,oturmuş bir akvaryuma kimse bir fh eklemek istemez çünkü el bombası gibidir Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 23:51
Köksal Bey, diğeri dişi çıkarsa çok güzel olur. Benim kakadular da 1erkek 1dişi olarak geldi, zaman geçti bir baktım dişi olan renkleniyor kuyruğundan uzantılar çıkıyor o zaman erkek olduğunu anladım.İlk geldiği zamanlar burda paylaşmıştım belki hatırlarsınız resmen dişi gibi görünüyordu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 23:55
[QUOTE=Cihat Arslan] ...Ticari olarak bakarsanız mantıklı değildir. Ülkemiz şu anda nadir tür kaldıracak potansiyele henüz gelmedi yoksa gelmeyecek balık yok. [/QUOTE]
Ticari olarak matıklı olması ticareti yapanın kar etmesine bağlı değil mi? Yani elinde kalmayacak olması ve zarar etmemesi iki önemli kriterdir. Hatta geldiğimizde söylediğin maliyeti karşılandığında getirebileceğin bazı türleri getirtmek isteyecek çok kişi burada çıkar. eğer buradakilerle bile nadir tür üzerine gidemiyorsak daha nasıl nadir tür yaygınlaşacak?
Aslında toplu alım kısmında, yönetimden özel talepte bulunarak, toplu alım için bir girişim başlatabilirsin. Alınacak kişi sen olursun. Alımı yapan bizler oluruz. Özel olmasındaki neden de "ithal edilecek özel türler olması" olacaktır. Nadir apistolar, altum, wild type F0 discus, Aquamojo'dan nadir türler, vs ithal edilebilir. Minimum paket ve maliyet kısmına göre fiyat belirleyip adet-fiyat bilgisini paylaşırsın. Sayı tamamlanınca ithalata dahil olur. Gerekirse kapora alıp öyle ithalat yapılabilir.
En kötü ihtimalle biz kendi aramızda organize olup son aşamada talepte bulunabiliriz. Konuyla ilgili öneri ve yorumlar belki bizi farklı bir noktaya taşıyabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 00:01
 
Ümit'im etkilediğimiz kısmına katılıyorum ama yine çok az bir kısım. Zaten olması gereken bu,bahsettiğimiz türleri herkes besleyemez,çoğu akvaryumcu bile yaşatamaz. Nadir tür getirir satarsın ama devamlılığı olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 00:03
[QUOTE=Köksal Gürkan] [QUOTE=Cihat Arslan] ...Ticari olarak bakarsanız mantıklı değildir. Ülkemiz şu anda nadir tür kaldıracak potansiyele henüz gelmedi yoksa gelmeyecek balık yok. [/QUOTE]
Ticari olarak matıklı olması ticareti yapanın kar etmesine bağlı değil mi? Yani elinde kalmayacak olması ve zarar etmemesi iki önemli kriterdir. Hatta geldiğimizde söylediğin maliyeti karşılandığında getirebileceğin bazı türleri getirtmek isteyecek çok kişi burada çıkar. eğer buradakilerle bile nadir tür üzerine gidemiyorsak daha nasıl nadir tür yaygınlaşacak?
Aslında toplu alım kısmında, yönetimden özel talepte bulunarak, toplu alım için bir girişim başlatabilirsin. Alınacak kişi sen olursun. Alımı yapan bizler oluruz. Özel olmasındaki neden de "ithal edilecek özel türler olması" olacaktır. Nadir apistolar, altum, wild type F0 discus, Aquamojo'dan nadir türler, vs ithal edilebilir. Minimum paket ve maliyet kısmına göre fiyat belirleyip adet-fiyat bilgisini paylaşırsın. Sayı tamamlanınca ithalata dahil olur. Gerekirse kapora alıp öyle ithalat yapılabilir.
En kötü ihtimalle biz kendi aramızda organize olup son aşamada talepte bulunabiliriz. Konuyla ilgili öneri ve yorumlar belki bizi farklı bir noktaya taşıyabilir.
[/QUOTE]
Abi talep kısmı şuan yasak. Biz desek bir çok yer diyecek. Velhasıl talepi karşılayacak, ilgilenecek, ithalat yorgunluğunu attıracak tek kardeşimiz Cihat. Eğer Cihat'a getirttirilecekse parası önceden toplanıp Cihat'a verilecek. Bu sayede O'da işin bu kısmını düşünmek zorunda kalmayacak. Birşey yapacaksak böyle yapmalıyız.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 00:06
[QUOTE=Cihat Arslan][QUOTE=AMOZONİAK]Evet Cihat bey benim izlenimimde sizin anlattığınız yönde,şuanki durumdan memnunlar ki bozmaya niyetleri yok,anlattığınız gibi kendilerince haklı sebeblerde var tabi,ama yinede bu mantığın bir şekilde kırılması lazım,belkide akvaryum hobisine kazandırılacak yeni türler yeni hobiciler kazandıracaktır.

Saygılar
[/QUOTE]
 
Mustafa Bey,ülkemizde tür geliyor gelmiyor değil fakat hepsinin bir kerede gelmesi mümkün değil. Yeni başlayanlar bir altumla,discusla,apistoyla başlamıyor bu hobiye. Japonla,canlı doğuranla başlıyor genelde. Eğer hobiye devam edip belli bir birikime ulaşırsa nadir türlere yöneliyor. Ama bazı hobiciler 5-10 sene tek türe de bakabiliyor. Dediğim gibi azınlık olunca bazı türlere ulaşmak zor oluyor ama inanın gelse bile tür güncelliğini korumamışsa satmanız zor oluyor. Evlerdeki akvaryum sayısı belli,oturmuş bir akvaryuma kimse bir fh eklemek istemez çünkü el bombası gibidir Tebessüm
[/QUOTE]
Ben yanlızca fh için yazmadım genel olarak bir eksikliği dile getirdim,Cihat bey fh olayı evet çok farklı bir olay,ama inanıyorum güzel fh lar getirilip sunumu da güzel yapılırsa çok kısa olmasada çok uzun sürmeyecek bir zamanda belli bir hayran ve besleyici kitlesi oluşturacaktır,ya hobiyle alakası olmayan  kişinin yana yana banada kur böyle bir akvaryum balığında aynısından bul diyen ve başımın etini yiyenler oldu çevremden.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 00:08
[QUOTE=AMOZONİAK] [QUOTE=Cihat Arslan][QUOTE=AMOZONİAK]Evet Cihat bey benim izlenimimde sizin anlattığınız yönde,şuanki durumdan memnunlar ki bozmaya niyetleri yok,anlattığınız gibi kendilerince haklı sebeblerde var tabi,ama yinede bu mantığın bir şekilde kırılması lazım,belkide akvaryum hobisine kazandırılacak yeni türler yeni hobiciler kazandıracaktır.

Saygılar
[/QUOTE]
 
Mustafa Bey,ülkemizde tür geliyor gelmiyor değil fakat hepsinin bir kerede gelmesi mümkün değil. Yeni başlayanlar bir altumla,discusla,apistoyla başlamıyor bu hobiye. Japonla,canlı doğuranla başlıyor genelde. Eğer hobiye devam edip belli bir birikime ulaşırsa nadir türlere yöneliyor. Ama bazı hobiciler 5-10 sene tek türe de bakabiliyor. Dediğim gibi azınlık olunca bazı türlere ulaşmak zor oluyor ama inanın gelse bile tür güncelliğini korumamışsa satmanız zor oluyor. Evlerdeki akvaryum sayısı belli,oturmuş bir akvaryuma kimse bir fh eklemek istemez çünkü el bombası gibidir Tebessüm
[/QUOTE]
Ben yanlızca fh için yazmadım genel olarak bir eksikliği dile getirdim,Cihat bey fh olayı evet çok farklı bir olay,ama inanıyorum güzel fh lar getirilip sunumu da güzel yapılırsa çok kısa olmasada çok uzun sürmeyecek bir zamanda belli bir hayran ve besleyici kitlesi oluşturacaktır,ya hobiyle alakası olmayan  kişinin yana yana banada kur böyle bir akvaryum balığında aynısından bul diyen ve başımın etini yiyenler oldu çevremden.

Saygılar
[/QUOTE]
Katılıyorum.
60bin nüfuslu Orhangazi'nin hobicilerinin gözünde MURTAZA çok ayrı bir balık mesela. Eniştemin akvaryum dükkanını açtığında 1 ay kadar vitrin balığı olarak emanet etmiştim ona. Red dragon getirdiğinde hemen satıyor. Olay birazda akvaryumcunun satmak istemesi ile alakalı. Ki bu ilçede herşeyden çok amerikan satabiliyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 00:10
 
Köksal Abi,daha önce Abd ve Ab ithalatlarını düşündüm. Makul olsalar uzakdoğuyla çalışmam ama adamların alım gücü yüksek fiyatlar euro. Burda 15 tl den sattığım bazı türlerin maliyeti 25-30 tl yi buluyordu. Uzakdoğu da fiyat avantajı olmasına rağmen ne geleceği garanti olmuyor ama yine de bir şekilde elden çıkarılabiliyor. Herşeyi etraflıca oturup konuşmak lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 00:12
[QUOTE=Cihat Arslan] 
Köksal Abi,daha önce Abd ve Ab ithalatlarını düşündüm. Makul olsalar uzakdoğuyla çalışmam ama adamların alım gücü yüksek fiyatlar euro. Burda 15 tl den sattığım bazı türlerin maliyeti 25-30 tl yi buluyordu. Uzakdoğu da fiyat avantajı olmasına rağmen ne geleceği garanti olmuyor ama yine de bir şekilde elden çıkarılabiliyor. Herşeyi etraflıca oturup konuşmak lazım.
[/QUOTE]
Bilhassa ABD ithalatçılarının fiyat listelerini az çok biliyorum. Emin olun alım gücümüzü zorluyor. Misalen ricam ile gelen kübaların buraya geldiğindeki maliyeti 50 lira / birey in üstünde idi. Şunu da belirteyim RT gibi bazı türler şuan onların listelerinde bile yok. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 00:14
Talep demedim ki zaten... Toplu yem alımı yapılırken şunlardan alalım diye yola çıkılıyor. Sonra şunu da bunu da alalım deniyor. Daha sonra biz alalım dedim ama talep yetmediği için şu yemi alamıyoruz denebiliyor. Bu iş neden özel tür ithalatı için olmasın?
Konuyu toplu balık alımı talebi olarak dersen olay farklılaşır. Gidelim topluca sarı prenses veya japon alalım diye bir istek saçma olur. İsteyen heme her yerde bulabilir. Ama sadece ithalatla gelebilecek bir türü bul bulabilirsen... ya da başarabiliyorsan tek başına getirt...
Bence bu iş topluluk organizasyonu ile hızlanır. İthalatçı riski yüklenip (talep olsun olmasın) kendi getirmediği sürece ancak toplu alım talebi ile çözebiliriz. Talebi oluşturup ithalatçı ile (ki şu an Cihat Arslan) paylaşırız. O da bize istediğimiz türleri getirir. Ben bu yönde bir düşünce ile önerimi paylaştım. Olup olmayacağını görürüz.
Hobiye katkı sağlanması, sadece özel tür olması, bulunamaması, ancak ithalatla bulunabilmesi, tek kişinin bunun altından kalkamaması gibi nedenlerle yönetim bu duruma "özel izin" verebilir. İşin bütünü özel olduğu için sıradan önerilere referans teşkil etmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir