Japon Balığı İle İlgili Herşey [Envanter]
Başlığı açan ve konuyu hazırlayan: Tolga ŞANKULU
rheme
Forum Üyesi
Kayıt Tarihi: 13 Şubat 2006
İl/Ülke: Edirne
Tolga Bey'in i,
Tolga Bey'e gönder.
Tolga Bey'in na bak.
Tolga Bey'in açmış olduğu ilgili konu başlığına göz atmak için buraya tıklayınız.
1- Yeni bir japon akvaryumu kurarken öncelikle alacağımız balık sayısını belirlemeliyiz.Böylece doğru akvaryumu seçebiliriz.Örneğin iki adet japon besleyeceksek en az 50 litrelik bir akvaryum almalıyız.Ama eğer 10 adet Japon balığı beslemek istiyorsak en az 100 litrelik bir akvaryum satın almamız gerekir.
2- Eğer maddi durumunuz uygunsa dış filtre kullanın.İç filtrede uğraşınız fazla olur.Dış filtrenin içinde kullandığınız ekipmanlar akvaryumunuzdaki bakteri oluşumunuzu hızlandırarak akvaryum suyunuzun balıklar için hazır hale gelmesini sağlar .Hazır hale gelen bu suyun korunmasınıda yine dış filtremiz gerçekleştirmektedir.
3- Akvaryumlarımızın içine kesinlikle yapay maddeler koymamalıyız.Buna plastik bitkilerde dahildir.Kaliteli bir kum.Balığın türüne uygun bitkiler yeterli olur .Japon için amazon anubias gibi sert yapraklı bitkiler uygundur.Japonlar çok hızlı hareket edebilirler bu yüzden kesici veya tahriş edici yüzeyde taş ve benzeri maddeleri koymayınız.Ayrıca akvaryumumuzun içini düzenlerken balığın sıkışacağı veya girip geri çıkamayacağı yerleri dikkate almalı ve bu şekilde bir dekor hazırlamalıyız.Dekorumuz filtrasyonumuzu engellemeyecek şekilde hazırlanmalıdır.
4- Akvaryumunuza ilk kez kum koyacaksanız mutlaka kaynar suda defalarca yıkayın.Ve en az 3 gün boyunca suda bekletin.İyi yıkanmayan kumlar akvaryumumuzun ileriki günlerde sürekli olarak bulanık bir halde kalmasına neden olacağı gibi bizim içinde ek zaman kaybına yol açar.
5- Akvaryuma kumu yerleştirdikten sonra dinlenmiş su koyun ve 3 gün filtreleriniz çalışır vaziyette bekleyin.Su koyarken akvaryumun içine bir tabak koyarsak ve suyu bu tabağın üstüne dökersek akvaryumumuzun içi karışmaz ve su bulanmaz.Asla yeni kurduğunuz akvaryuma 3 gün geçmeden balık koymayın!
6- Japon akvaryumuza başka türden bir balık koymamaya özen göstermeliyiz.Japonlarla yaşayan balık türü oldukça azdır.Pengasus,çöpçü,cüce vatoz dışında balık türlerini tercih etmemeliyiz.Bununla beraber japonların yalnız kendi türleriyle yaşaması en uygun olanıdır.
7-Akvaryumcuya gidip balıklarınızı dikkatli bir şekilde seçin kuyruklarına dikkat edin.Taşıma sırasında ezilme yada kırılmalar olabilir bu şekilde uzun süre incelerseniz sorunsuz bir balık alma ihtimaliniz artmış olacaktır.Akvaryumda ölü balık varsa asla o akvaryumdan balık almayın.Balığınızı aldıktan sonra poşet içindeki balıklarınızı poşeti ile birlikte kurmuş olduğunuz akvaryuma bırakın asla poşeti delip balıkları birden akvaryuma atmayın.Poşetteki su akvaryum suyu ile aynı ısıda olunca poşeti delebilirsiniz.Unutmayın ani ısı değişiklikleri beyazbenek hastalığına yol açar.
9- Yeni kurulan akvaryuma filitrasyon devam ederken su düzenleyici olarak sera aquatan veya o kalitede bir su düzenleyici atılması akvaryumun hazır hale gelmesi için yararlı olacaktır.
10- Akvaryumunuza balık konulduktan sonra balıkları çeşitli yemlerle beslemeniz balıkların kabız olma ihtimalini azaltır.
11- Balıklarınızın nufus yoğunluğuna ve akvaryum boyutunuza göre suyunuzda düzenli dip çekimi yapmanız sudaki nitrat oranınızı dengede tutmaya yarar.
12- 150 litreden büyük ve nufus yoğunluğu fazla olan japon akvaryumlarında dış filitre ile (biyolojik filitrasyon) iç filitre (mekanik filitrasyon) kullanılması su dengeleri açısında oldukça önem taşımaktadır
13- Japon balıkları beslenme ve su şartları özelllikleri ile diğer tüm balıklardan farklıdır.Bu yüzden tek tür beslenmesi daha doğru olacaktır.
14- Eğer akvaryumunuzda bitkiniz bulunmuyorsa,suyunuza belirli zaman dilimleri içerisinde ve belirli aralıklarla problem gördüğünüz takdirde (parazit,beyazbenek vb )kaya tuzu eklemeniz balıklarınızın hastalık riskini azaltacaktır.
15- Haftada bir düzenli olarak %15 -20 lik dip çekimi yapılmalıdır.Bu değişimler sırasında akvaryuma ekliyeceğimiz suyun ısısıyla akvaryumumuzdaki suyun ısısı aynı olmalıdır.
16- İç filtre temizliği en az haftada bir kere yapılmalı sünger ve pervane iyice temizlenmelidir.Temizleme işlemi yararlı bakteri korunumu açısından akvaryumdan alınan su ile yapılmalıdır.Dış filtrede ise temizlik daha uzun aralıklarla yapılmalıdır.
17- Yeni akvaryum aldığımızda kaya tuzu ile ovulmasında fayda vardır.Gerek ilk alındığında gerekse diğer temizlikler sırasında akvaryum ve malzemeleri asla deterjan ve türleri ile temizlenmemelidir.
18- Akvaryumun sıcaklığını gerekli derecede sabit tutmak için iyi bir ısıtıcı kullanmalısınız. Genellikle 23-25° C su sıcaklığı akvaryumdaki balıklar ve bitkiler için uygun olacaktır. Akvaryumun ısısını ölçmek için bir derecealmalısınız
19- Akvaryumun içine balıkların en önemli oksijen kaynağı olan bitkilerden de yeteri kadar koymayı ihmal etmeyin.
Başlığın gelişmesinde katkısı bulunan Şefika Hanım'a (sevko31), Aytek Bey'e (Abu) teşekkür ederim.
Beğenenler: [T]178138,GoldfishKeepers[/T][T]195095,Japon_Balıkları[/T][T]195363,ilkerkkn[/T][T]196992,kocagoz[/T][T]190845,Mkandemir[/T][T]200806,balikhayrani[/T][T]203644,KadirD[/T][T]206680,evrenbekdas[/T][T]171752,GoldfishTR[/T][T]211054,xecutioner77[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]215057,Macxoma[/T][T]216837,Yusacicek[/T][T]219145,Turanna[/T][T]219243,Cengoo[/T][T]217468,Kaantoraman07[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]229290,Aquarium01[/T][T]216885,MertKurtoglu[/T][T]232362,nightsoldie[/T][T]238364,ozanyayla[/T][T]246522,Drgn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]196992,kocagoz[/T][T]190845,Mkandemir[/T][T]200806,balikhayrani[/T][T]203644,KadirD[/T][T]206680,evrenbekdas[/T][T]216837,Yusacicek[/T][T]219145,Turanna[/T][T]219243,Cengoo[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]225146,Smp_1[/T][T]228841,Sena Ö.[/T][T]229290,Aquarium01[/T][T]216885,MertKurtoglu[/T][T]246288,Kırımlı[/T]
+1: [T]196992,kocagoz[/T][T]200806,balikhayrani[/T][T]211054,xecutioner77[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]216885,MertKurtoglu[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Başlığı açan ve hazırlayan: Süleyman KUŞCU
balabey
Forum Özel Üyesi
Kayıt Tarihi: 07 Ocak 2006
İl/Ülke: Istanbul
Süleyman Bey'in 'i
Süleyman Bey'e gönder.
Süleyman Bey'in na bak.
Süleyman Bey'in açmış olduğu ilgili konu başlığına göz atmak için buraya tıklayınız.
CİNSİYET ;
Her ne kadar erkek dişi ayrımı zor olsa da deneyimli
kişiler tarafından basitçe ayrılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken püf
noktaları vardır. Sizlere bu püf noktalarından bahsedeceğim. Bu püf
noktaları 5-6 cm den ufak balıklarda uygulamayınız.
Japon
balıklarının birçok varyetesi bulunmaktadır. Yüzgeçleri ve vücut
tiplerine göre değişiklik göstermektedir. Bazı yerlerde okuduğum erkek
balığı anüs yüzgeci tek dişi balığınki çift olur gibi ibareler yanlıştır. Dişi erkek ayrımını aşağıda değindiğim gibi kolayca yapabilirsiniz.
KARIN METODU ;
Balık
ıslak havlu üzerine yatırılır. Anüse yakın karın boşluğuna hafifçe
bastırılır. Eğer parmak yumuşak şekilde içeri batıyorsa dişidir. Bu
boşluk yumurta boşluğudur. Erkekte ise balık boyunca uzanan sert
kıkırdağımsı bir karın vardır.
ANÜS METODU ;
Bu
metod biraz tecrübe gerektirmektedir. Göz alışkanlığı kazanıldıkça en
kolay yöntemlerden biridir. Erkek balığın anüsü ufak ve anüs yüzgecine
nerdeyse bitişiktir. Çiftleşme anında çıkan spermleri bu yüzgeç
vasıtası ile yayar. Dişi balıkta ise anüs büyük ve anüs yüzgecine
uzaktır. Çünkü aşırı yapışkan olan Japon balığı yumurtası anüs
yüzgecine yapışmasın diyedir.
GALSMA METODU ;
Bu
metod sadece üreme zamanında uygulanır. Erkek balığın galsamaları
(solungaç kapakları) üzerinde toplu iğne başı kadar beyaz benekçikler
oluşur. Bu erkek balığın üremeye hazır olduğunu gösterir. Devamlı dişi
balığın karnına kafasıyla vurmaya dişi balıkları tahrik edip üremeye
teşvik etmektedir.
ÜREME PARAMETRELERİ ;
Japon balıkları her türlü su değerine uyum göstermektedir. Lakin ph’ı ve ısısı yüksek sularda yaşam şansı zordur.
Ph : 7 Ü.ısısı: 20-22 ºC
Doğada üreme: Mart/Nisan ayları
Akvaryumda üreme; Su şartları sağlandığında her zaman
ÜREME ÖNCESİ ;
Üretime
alınacak balıklar 2 dişiye 3 erkek balık olarak hesaplanır. Çok sayıda
üretim yapılacak ise erkek dişi sayısı eşit olmalıdır. Erkek ve dişiyi
ayırıp ayrı yerlerde kuvvetli besiye çekmek gerekmektedir. Özellikle
öğün sayısını 3’e çıkarıp ve en az bir öğünü canlı yem ile
beslenmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus balıkları aşırı
besleyip çatlatılmamasıdır. Japon balıklarında canlı yem üremeyi
tetikleyici en önemli etkendir. Canlı yem yiyen Japon balıklarında
renklerdeki canlılık ve parlaklık dikkat çekicidir.
Üreme
zamanında dişinin karnı gözle belli olacak şekilde şişer ve erkek
balığın galsaması üzerindeki beyaz benekçikler belirginleşir. Dişi
yumurta yaklaştıkça bir sıvı salgılar ve erkek balık devamlı dişiyi
kovalamaya başlar. Yumurtlama zamanı iyice yaklaştığında erkeğin daha
da sertleştiği görülür.
ÜRETİM ;
1908
yılında Japon balıklarının üretimi isimli bir kitap yayınlıyan Dr.
Matsubara bu konuda günümüzde bile geçerli olan aşağıdaki bilgileri
sunmaktadır. Dr. Matsubara Ranchu ve Aslanlaş olarak tanınan Japon
balıklarını üreten ve akvaryum dünyasına sunan üretici olarak tanınır.
Dişi ve erkek balığın tespitinden sonra üretim için 2 yol izlenebilir. 1) Doğal üretim 2 Yapay üretim
DOĞAL HAVUZDA ÜRETİM ;
5
damızlık balık (3 erkek 2 dişi) için en az 1,5-2 m²’lik bir havuz
yüzeyi gerekir. Derinliği 1-1,2mt. Olması uygundur. Erkek dişi olarak
ayrılan damızlıklar havuza konmadan 15 gün boyunca canlı yem ile
beslenir. Bu besi sayesinde balıklar iyice kondisyon kazanmış olurlar.
Bu arada havuzun suyu 20-22ºC’de olmasına özen gösterilir.
Balıklar
havuza bırakıldıktan birkaç gün sonra yumurtladıkları görülür.
Yumurtladıktan hemen sonra anaçlar havuzdan alınmalıdır. Aksi taktirde
yumurtlama işini tamamlamış anaçlar tarafından yumurtalar yenmektedir.
YAPAY ÜRETİM ;
Yapay
üretimde en önemli konu damızlıkların yumurta olgunluğuna ulaşmış
olmasıdır. Erkek balık nerdeyse her mevsim hazırdır. İyi kondisyon
kazandırılmış dişide karnına hafif bastırıldığında yumurtaların kolayca
çıktığı görülür. Yumurtalar hafif sarımtırak ve oval’dir. Olgunlaşmamış
yumurtalar ise köşeli gibidir.
Sağılacak
balıklar belirlendikten sonra sağım yapılacak kap belirlenmelidir. Ufak
bir kap olmasında fayda vardır. Takribi 4-5 lt’lik bir kap olmalıdır.
Kap içinde balığın şekli baş kısmı suyun dışında anüs kısmı su içinde
olmalıdır. İlk olarak erkek balık kabın içinde gezdirilirken bir
taraftan da karnı sıvazlanarak sperm sağınımı yapılır. Sperm tüm kaba
yayılmış olur. Sağım işlemi karnından anüse doğru hafif bastırılarak
olur. Vakit kaybetmeden dişi balık alınır ve aynı şekilde sağılır. 4-5
saat sonra kabın içindeki su boşaltılıp yerine temiz su doldurulur.
Bunun esas nedeni sudaki kalan spermler ve pul parçaları suyu bozarak
yumurtaların bozulmalarını sağlar. Yumurtalar çok yapışkan oldukları
için ilk deydiklere yere yapışıp kalırlar. Yumurtaları yapıştıkları
yerden çıkarmak oldukça zor ve zararlıdır.
Sağım işleminde en dikkat edilmesi gereken yerler vardır.
1) Balığın sağarken fazla sıkılması sonucu balıkta zedelenme ve iç organların patlaması
2) Sıvazlama esnasında kalkan pullardan bakteri ve parazit kapma
3) Sağım kabı ile tutma kabı arasında gidip gelmekten balıkta şok
4) Yorgun düşmüş balıkların sağlıklı balıkların yanına koyulup hırpalanarak ölmesi
Yukarıdaki
sebepleri daha da çoğaltabiliriz. Balık sağma işinde aşırı dikkat
etmemiz gerekmektedir. Sağım işleminden sonra parazitlere karşı ilaçlı
bir tedavi akvaryumunda balıklar eski güçlerini kazanana kadar bakılıp
daha sonra ana akvaryuma konmalıdır.
YUMURTA İŞLEMİ ;
Sağım
kabı temiz su ile doldurulduktan sonra geniş bir akvaryuma konulur.
Akvaryum su yüksekliği 10-15 cm arasında tutulur. Yumurtaların
bozulmaması için suya metilen mavisi ve kuvvetli bir hava taşı konulur.
Böylece yumurtaların mantarlaşması engellenmiş olacaktır.
YAVRU BAKIMI ;
Larvalar
3-4 gün içinde çıkarlar. Akvaryum camına yada sağım kabına tutunurlar.
Kuyruk sallamalarını görebilirsiniz. Larvalar 3-5 gün içinde yüzmeye
başlayacaklardır. Bu süre zarfında karın altındaki yumurta sarısını yiyerek yaşayacaklardır.
Larvalar
karın altı yumurta sarısını tükettikten sonra kaynatılmış yumurta
sarısı bir kapta biraz su ile ezilir. Tülbent yardımı ile süzülerek
larvalara verilir. Yumurta sarısı ile beslenme 7 günü geçmemelidir. 7
gün sonunda Artemia naiplius ve yavru Su Piresi verildikten sonra toz
yeme geçilebilir. Yavrular irileştikçe ağız çapına göre yemleme
yapılmalıdır. Yavrularınızı belirli periyotlarla boylayarak ve aynı
boydakileri ayırarak beslerseniz yavru kaybını en aza indirmiş
olursunuz. Çünkü Japon yavruları büyürken çok farklı boylarda
gelişeceklerdir.
Su
değişimi ani şekilde yapılmamalıdır. Su ilaveleri yavaş yavaş
yapılmalıdır. Çok acil ve kötü durumlar dışında %50 su değişimi
yapılmamalıdır.
YAZAR DENEYİMİ ;
Beğenenler: [T]174750,Batuhan.05[/T][T]191405,livethelife[/T][T]192661,Nitrotoluen[/T][T]195363,ilkerkkn[/T][T]192980,cmdonmezer[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]178138,GoldfishKeeper[/T][T]219145,Turanna[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]243497,HakanGecinir[/T]
Teşekkür Edenler: [T]219145,Turanna[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
(Kalan yemler sera discus, tetra discus, sera g. green birde tubifex kurtlardan)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]206680,evrenbekdas[/T][T]225146,Smp_1[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206680,evrenbekdas[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür Edenler: [T]209085,ardaxxjarda[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
SAYGILAR
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür Edenler: [T]162851,ALFA[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir