JAPON BALIKLARI HAKKINDA HERŞEY !
Abilerimizin yanında bu konuyu açmak haddimize düşmez belki fakat onlarda bu konuya destek olurlarsa ve tecrübelerini paylaşırsa daha güzel bir konu elde etmiş oluruz.
Asıl konuya gelirsek Japon balığının yaygınlaşması ve daha çok sevilmesiyle bu balığın daha iyi ortamlarda bakılmaya başlandığını görüyoruz. Bu tabiki bizi sevindiriyor. Artık bu forumda 1 saat de olsa dolaşan herkesin bildiği gibi '' JAPON BALIĞI FANUSTA BAKILMAZ ! '' . Bunu bugün burada bir daha yazmaktan utanıyorum ama daha bugün forumda dolaşırken 4 balığın küçük bir fanusta bakıldığını gördüm ve bunu yazmak zorunda kaldım.
Gelelim asıl konumuza , şimdi tüm gereken bilgiler başlıklar halinde paylaşalım ;
İlk olarak JAPON BALIĞIMIZIN YAŞAYACAĞI ORTAM konusunda bilgilermizi paylaşalım ;
Akvaryum.com ' un bize verdiği hesaplamaya göre Oranda , Ryukin , Ranchu gibi balıklar için en az 40 , Comet , Shubunkin gibi tek kuyruklu Japon balıklarımız için en az 70 litrelik hacimler gerekiyor. Bunun nedeni ise Oranda , Ryukin , Ranchu gibi türlerin daha yassı yuvarlak bir yapıya sahip olup , Comet Shubunkin gibi türlerden boy olarak daha az büyümeleridir.
Akvaryumumuz için özellikle kış aylarında 1 adet ısıtıcı gereklidir. Bu konuda şu sıralar forumumuzda tartışmalar vardır. Ev ısısı sabit olan arkadaşlarımız bunun gerekli olmadığını belirtmektedirler. Evet eğer evimizin ısısı sabit ise buna belki gerek olmayabilir. Isıtıcının gerekliliği ısıyı sabit ısıda tutmaktan gelmektedir çünkü balıklarımız ani ısı değişimlerinde beyaz benek gibi hastalıklar olabilir.
Genel olarak bakarsak suyumuzun sıcaklığı 23-26 dereceler arasında olmalıdır , bu 2 tür japonlarımız için de ortalama bir sıcaklıktır.
Ph 6.00-8.00 arasında olmalıdır , Japon balıkları fazla sert suları sevmezler , bu nedenle sertlik 5-19 dH arası olmalıdır
İkinci olarak JAPON BALIĞIMIZIN BESLENMESİ konusunda konuşalım ;
Japon balıkları hem etçil hem de otçullardır. Yani vereceğiniz tüm yemleri ayırt etmeden ve DOYMADAN yerler. Evet doymazlar çünkü mideleri yoktur. Bu sebepten yem ayırt etmeden yiyeceklerdir ve verdiğiniz kadar yiyeceklerdir. Mideleri olmaması dolayısıyla en büyük sorunları kabızlıktır. Kabızlıga çözüm olarak tüm üstadlarımızın önerdiği altın bir sebzemiz olan BEZELYE derman olacaktır. Bezelye lifli bir sebze olduğu için balıkların bagırsaklarını düzenler. Zaten bezelye verdiğinizde balıklarınızın kolayca dışkı çıkardığını , kendilerini daha iyi hissedip daha hareketli olduklarını siz de göreceksiniz. Bezelyenin yanı sıra balıklarımız havuc ve ıspanak gibi sebzeleri haşlanmış şekilde yiyebilirler. Balıklarınıza dana ciğeri gibi yemlerde verebilirsiniz fakat bunları her zaman vermeniz balıklarınızın yağlanmasını sağlayacak ve bu balıklarınız için kötü sonuçlar doğuracaktır. Bunların yanında protein ağırlıklı yemler vermekte balıklarımız , onların sağlığı ve formları için iyi olacaktır. Üreme dönemlerinde ve onlara bir ziyafet çektirmek istediğinizde canlı yemler vermekte onlar için iyi olacaktır.
Bu kısma ayrı bir parantez açıyorum çünkü bezelye kadar bilinmeyen ama yararlı olan bir kısım burası '' KARİDES KURUSU ''. Bu besin de balıklarımızın bağırsaklarını düzenleyerek onların daha rahat ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Bezelye kadar bu etkisi bilinmese de bezelye kadar yararlıdır. İçinde bir çok mineral ve protein bulunmaktadır ve belirttiğimiz gibi bağırsaklarını düzenler.
Üçüncü olarak JAPON BALIKLARIMIZIN AKVARYUM ARKADAŞLARI diyeceğim ;
Fakat fazla bir seçeneğimiz yok. Vatozlar ve Salyangozlar hiç bir şekilde zarar vermeyeceğinden emin olduğumuz 2 gerekli tür. Çöpçü diyenler olabilir ama bana göre hem gereksiz hem riskli. Çünkü japon balıkları doğaları gereği kumu durmadan agızlarına alıp verir , ve ayırt etmeden yemleri yerler. Yani çöpçünün yaptığı iş olan artık yemleri yemeyi zaten kendileri yaparlar. Bir de üstüne onları yutma ve çöpçülerin üst yüzgecinden dolayı ağızlarının yırtılma riski var , yani çöpçüye bana göre hic gerek yok. Salyangozların çoğu hatta hepsi tamamen zararsızdır. Vatozlardan da cüce olanlar hem çalışkanlığı hemde aç kalınca Japonlara yapışma riski olmadığı için normal japonlardan daha iyi bir seçenektir.
ÜREME konusunda şuan için kendimi birşey yazacak yeterlilikte hissetmediğim için ukalalık yapmak istemiyorum ve susuyorum arkadaşlar. Evet 1-2 tecrübem oldu bu konuda fakat dediğim gibi kendimi yeterli görmüyorum maalesef.
Şuan için yazacaklarım bu kadar arkadaşlar , eğer ki bir insana daha bilgilerimi aktarabildiysem , bir insanla daha bilgimi paylaşabildiysem ne mutlu bana. Unuttuğum şeyler eksiklerim yanlışlarım mutlaka olmuştur şimdiden af diliyorum tüm okuyanlardan.
Unutmayalım ki Japon , Malawi , Canlı doğuran farketmez hepsinin canı var ve hepsi ilgi ve özeni sonsuz şekilde hakediyor.
Hepinize sağlıklı balıklar diliyorum.
D.N: Unuttuğum şeyler günden güne ekleyeceğim ve sizden gelen bilgileri alıntı yapacağım , lütfen destek olup daha çok insanın daha çok bilgi sahibi olmasını sağlayalım.
Beğenenler: [T]189569,AbdullahElbsaty[/T][T]178138,GoldfishKeepers[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178138,GoldfishKeepers[/T]
+1: [T]23115,0NUR[/T][T]178138,GoldfishKeepers[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ama şu nokta da maalesef ayrılıyoruz ve bunun kısa bir açıklamasını da şöyle yapmak isterim.
Beslediğimiz balıklar genleriyle oynanmış ve akvaryuma adapte edilmiş balıklardır. Doğada yaşayan sazangiller ailesinden GOLDFİSHlerle alakası fazlasıyla azdır ve giderek de azalmaktadır. Evet dediğiniz gibi doğa da balıklar gece gündüz , kış yaz derken tolere edebilecekleri kadar ısı değişimlerine maruz kalmaktadırlar. Fakat akvaryuma adapte edilmiş balıklarımız 2-3 derece de olsa ani ısı değişikliklerinde beyaz benek denilen hastalığa yakalanabilmektedirler. Yani bana göre burda yapmamız gereken ayrım balıklarımızın doğadaki balıklarla alakasının olmadığıdır. Sakın yanlış anlamayın bu benim nacizane yorumumdur.
Şunu da eklemek isterim ki ısıtıcı kullanmamak savunduğum bir konu değil sadece abilerimizden , bu hobiyi yapan arkadaşlarımızdan gelen bir öneridir , bu çerçevede belirtilmiştir.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]186596,yunusemre44[/T][T]189569,AbdullahElbsaty[/T][T]178138,GoldfishKeepers[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178138,GoldfishKeepers[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kaya tuzu konusundaki yorumunuza da yüzde yüz katılıyorum , verdiğiniz değerli bilgiler için de ayrıca teşekkürler.
Teşekkür Edenler: [T]178138,GoldfishKeepers[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Altın balıklarının akvaryumlarda mutasyona uğradığını (kısmen, belki tam tabir değildir) düşünüyorsanız. Şebinkarahisar'a gidin, Süs balığı olan göl nerde derseniz herkes gösterir. Japon balıklarının doğal ortamda yaşayabildiğine şahit olursunuz. Zamanında birisi salmış göle balıkları ve hızla çoğalmışlar. sazlık alanların etrafında dönüp duruyorlar. Koidir diye düşünüp gittim ama tam olarak koi değiller, ama tam olarak japonda değiller, gerçek olan tek şey doğal olmadıkları. Altın balıkları zaten soğuk su balıkları diye geçiyor. O yüzden ısıl sularda bakılması bence yanlış. Balıklar akvaryum ortamlarına adapte oluyorlar ama hiçbir zaman yaradılış özelliklerini yitirmiyorlar. Sadece değişen ortamlara kısmen uyum sağlıyorlar. benim bildiğim budur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
+1: [T]95251,Eray Gurdogan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]178138,GoldfishKeepers[/T]
+1: [T]176056,xREBELSx[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kendi adıma geç de olsa teşekkür ederim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
* Goldfish yarı havuz balıgıdır. Büyük akvaryumlar isterler. Az ve öz balık olmalıdır akvaryumda..
* Japonlar inek gibi dışkılar, bol oksijene ihtiyaç duyar.. Balık başına Litre 80-100-120 Litreye kadar çıkar
* Sık su degişimleri,bol havalandırmalı,bol oksijenli akvaryuma ihtiyaç duyarlar. Akvaryumun arka tarafı şelale gibi olmalıdır.
*Balıgın vücudunu çizecek,kuyruguna,yüzgeçlerine zarar verecek,balıgın sıkışacagı tarzda kaya,kök,taş koyulmaz.. Akvaryumu olabildigince boş tutarak balıkların gezebilecegi geniş alanlar yaratılmalıdır. Silis,dere kumu da Goldfishe en uygun kumdur..
* Yemlemede yeşillikler,canlı yemler,ev yapımı yemler en idealidir. Goldfishlere atılan yemler biraz ıslatılarak atılmalıdır. Goldfish dip yemleme tarzı beslenmelidir. Atılan yem dibe dogru batmalıdır.
* Süslü türler daha fazla ılık-sıcak sulardan hoşlanırlar.. Süslü türler daha narindir. Degiştirilen sular kesinlikle klorsuz olmalıdır. İthal süslü türler için karantina uygulamasıyla parazit,bakteri temizlenmesi uygulaması yapılması gerekir..
Varyetelerin Thayland,Malezya'da üretildigine dair bir bilgi var mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://www.akvaryum.com/Forum/uclu_kartus_filtreler_%28arastirma_ve_kurulumu%29_k715380.asp
http://www.optisu.net/akvaryum-tezgahalti-ikili-filtre-urun145.html
http://www.akvaryum.com/forum/discus_su_degisimi_k574802_sn1.asp
Eminönün'de uygun fiyatlara bu ürünler var..
80-100 TL'ye halledilebiliyor
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir