Japon baliklarimda kuyruk bolunmesi/ayrilmasi


MischaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
MischaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 01:27
Merhabalar, iki adet buyuk bir adet kucuk japon baligim var, su an kucuk bir akvaryumdalar (max. 15lt), buyuk bir akvaryuma ekleyecegim yakinda fakat su dengesinin oturmasini ve baliklarimin iyilesmesini bekliyorum. sorum su, baliklarimda beyaz benek vardi asiri miktarda ve bir isitici bir de contra ichtyo aldim. isiticiyi 28 dereceye getirdim, oda surekli karanlik, her gun 2.5 damla damlatiyorum yaklasik ve damlatmadan evvel su degisimi yapiyorum. bugun de bir miktar kaya tuzu ekledim. bu gun ucuncu gun, sicakligi sabah 30a cikardim ve baliklarimda belirgin bir iyilesme sozkonusu. fakat, kuyruklarinda tel tel ayrilma var, parcalanma ya da erime degil de boyle kucuk parcalara bolunmus gibi duruyor. beyaz benek oncesinde buyuk baligim, yeni gelen kucuk baligin da etkisiyle sanirim, digerlerinin kuyruklarina saldirmaya basladi, bir kismini da kopardi. netten biraz baktim ama bu bolunmeyle ilgili pek bir seye rastlamadim, acaba sizin bilginiz var mi nedir ne degildir, nasil cozulur?
ayrica beyaz benek tedavisini ne zaman kesmeliyim, baliklarimin ustunden dokuldugunde tanktaki butun parazitler olmus olacak mi?
tesekkur ederim simdiden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkantÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 06/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1626
BerkantÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 02:02
Tanktaki bütün parazitler ölmeyecektir her zaman tetikte duracaktır siz sadece onların çoğalmalarını engellemiş olursunuz. Suyunuzu değiştirirken ısı farklarına dikkat etmeniz hastalıktan sakınmanıza yardımcı olacaktır. Balığınızın kuyruğundaki yırtılmalar ya diğer balık yüzünden yada hastalık yüzünden oluşan yıpranmalardır ve zamanla toplayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MischaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
MischaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 07:00
Cok tesekkur ederim. bildigim kadariyla bu parazitin 9 gun kulucka suresi varmis, pazartesiye dek tedaviye devam edecegim. ekledigim suyun sicakligina dikkat ediyorum. diger bir sorum ise, baliklarimin uzerinden bu parazitler gittiginde yeni tanka aldigim zaman o tanka da tasirlar mi beyaz benegi? ekstradan bir sey yapmama gerek var mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 09:19
Genelde elinizdeki ilaç su değişimi yapmadan metilen mavisi kullanma talimatına uygun yapılır kullanma talimatında eğerki hergün su değişimi yapın diyorsa buna birşey diyemem örneğin Contra markasından örnek vereyim ilk gün 10 litre akvaryum suyuna 2 damlat, 2. gün 10 litre akvaryum suyuna 1 damla, 3. gün 10 litre akvaryum suyuna 1 damla damlatılır. Genelde tedavi 4. gün etkisini göstermiş olur parazitler ölmüş olur. Sonra balıklar temizlenmişse 4. gün akşamı balıkları ana tankına salabilirsiniz, parazitsiz hale gelmişlerdir. 
Kuyrukların kopmasına gelince sürekli su değişimi ile su değrelerinin bozulmasında olabilirmi çok ihtimal vermiyorum ama daha kötüsü yüzgeç erimesine dönmüş olabilir, yüzgeç erimes balıkların kuyruk uçları süt renginde olur yahut eriyenyerler böylece olur ve uçları kan noktacıkları halinde olur toplu iğne başı gibi koyu renkte kan pıhtıları olur. kuyruğun kalın yerine köke yakın yerden kopmalarda bu kananma bek hissedilmez bazen et yiyen bakteriler hızlıca kuyruğu kesip kesip koparırılar saatler içinde bunun önünü ancak bir ilac kullanarak kesebilirsiniz bu zararlı bakterileri öldürebilmek için oda yüzgeç erimelerinde kullanılan Sera baktopor sıvısı 50 ml (23 TL) yahut aynı etkiyi gösteren mikofish ilacı mantar ve yüzgeç erimesi için (10 Tl). 
Bunları yapmadan tabiki bu yazdıklarımı iyi gözlemlemeniz dogru tespit kayup uygulamanızda fayda var hiç sevmediğim şeylerden biridir fazlaca balıkları ilaca maruz bırakmak, ama hastalık mevzu olunca mecbur kalıyor insan, bunları acelimik dönemde uyguladım, sonrasında öğrendimki herşeyin başı uygun su şartları temiz tu, bol oksijen, temiz filtreler vitamin mineral açısnıdan balıkları iyi beslemek 15 sendir balık beslerim 13 senedir beyaz benek, herhagi bir dış hastalık yaşamadı balıklarım, su eklemedeki su ısı ayarlarıda önemli balıklar için su değişimi önemli ekleyeceğiniz taze su akvaryumla aynı ısıda olmalı, balık alırken balık seçmek önemli hastalıksız balık seçeceksiniz. Birkez alıp sonra dahada balık almamakta fayda var. Her akvrayumcudan alınıp eklenen yeni balık insanlardan kaynaklanan nakiller verilen streslerden dolayı bir parazit hastalık strese bağlı değişik hastalıklar kapıyor ve eklenen tanka bulaştırabiliyorlar. Yeni alınan balığıda mümkünse bir karantina tankında dış parazitlerden arındırıp bir doz düşükte olasa ilgili ilaçlarla arındırıp sonra sorun çıkmazsa 1 hafta sonar yada 2 hafta sonra ana tanka eklemek ana tanktasi sağlıklı balıkların sağlığı için iyi, bu uzun gibi bir yazıda görüncse aslında daha anlatılacak püf noktalarının çok ufacık bir parçası. Bunu bu hobide devamlı olursanız, karşılaştığınız kötü tecrübelere çözümler bularak yada araştırdıkça bu olumsuzluklarla karşılaştırmadan önceden karşılaşmışların tecrübelerini forumda okuyarak bilgilenip sizde o olumsuzlukları tedbir alarak yaşamayabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MischaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
MischaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 13:49
Tesekkur ederim mesut bey bilgilerinizden buyuk olcude faydalaniyorum. contrayi aldigim yerdeki akvaryumcu bilgili bir kisiydi bildigim kadariyla ve on damla damlatmami soylemisti fakat recetede dediginiz gibi yazdigindan ben de onu uyguladim, dipte kalan bakterilerin falan dip cekimiyle gitmesi fikri kulaga mantikli geldiginden her gun yaklasik ayni isida su ekleyerek degisim yaptim. dedigim gibi erime gibi degil, uclarinda sikinti yok, diger baligimin kopardigi yerler disinda. ki o balikta da olusmus bu bolunme, sadece kucuk balikta yok.
kuyrukta eksilme yok, soyle anlatayim, kuyruk normalde kelebek kanadi gibi oluyor ya kuyruklari iki parca, benimkilerde bu iki parca da ayrilmis kucuk uc dort parcaya ayrilmis durumda. yani sanki biri tutmus da kuyruklarini iki taraftan eliyle ayirmis gibi. baliklarim hastaligi atlatsin, resimleri paylasirim, su an karanlikta tuttugumdan flas patlatip strese sokmak istemiyorum onlari. umarim gecici bir seydir, zaten yeni akvaryumumla balik sayim uyusuyor, baska balik eklemeyi dusunmuyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 14:54
Bir japon balığı birbirine yakın boydaysa ve diğer bir balığın kuyruğunu ısırıp kopartıyorsa yemek amaçlı yapar bunu ve kopartığı balığın kuyruğundan kan sızdığı için yapar bunu. Sizin balığınızda yüzgeç erimesi hastalığı olabilir, saldırıya uğrayan balığı ayırıp ayrı tedavi etmek lazım. Buna yüzgeçerimesiyse mikofsih ilacı kullanabilirsiniz, bu ilaç beyaz benegede faydalı olmakta, birçok kişi fayda gördü. Kuyruk bitişik olmaz belkide siz çift kuyruklardaki balık kuyruk anatomisini iyi bilmiyorsunuz google görsellere yazın kuyruk yapısını bakın sizin balık türüne benzerlerin, karşılaştırın sizinkilerle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MischaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
MischaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 18:14
Hayır, bahsettiğiniz türü biliyorum. Hatta küçük balığım o türden, iki kuyruklu. Fakat büyük balıklarımın tek kuyruğu var. Balıklarımda kuyruk erimesi, kopması vesaire bir sıkıntı göremedim, kuyruk uçları gayet normal, rengi süt gibi değil uçlarda, kan pıhtıları da yok, fakat fotoğrafı gördüğünüzde daha net anlarsınız sanırım bahsettiğim durumu.
Kuyruğun ortasını büyük balığım biraz didikledi, fakat sorun o değil; fotoğrafta görünen durum ben contraya başladıktan sonra ortaya çıktı. Bugün balıklarımda beyaz benek görmedim hiç, fakat yine de her ihtimale karşı bir damla daha damlattım contradan. yarın tekrar damlatmayacağım, yarın akşam bu saatlerde yeni tanka geçeceğim. su değişimi yapmayacağım bugün, ve sıcaklığı 28'e indirdim tekrar, sıcak suda oksijen azaldığı için balıklarımda kuyruk kanlanması da oluşmuş sanıyorum, çünkü küçük akvaryumumdaki filtre yetersiz kalıyor. 
diğer tankıma aquatan ve bio nitrivec ekledim, yarın balıklarımın üçünü de yeni tanka ekleyeceğim bu saatlerde.
Balıklarımda üç senedir hiçbir hastalık görmedim, ilk defa beyaz benek oldular ve aşağıda gördüğünüz durum contra kullanımının ikinci gününde oluştu. bugün su düzenleyicisi aldığım ve bilgili olduğuna inandığım iyi balıkları ve güzel bitkileri olan akvaryumcum, oradaki dokular parazitler nedeniyle zarar görmüş olabilir, zamanla gelişip düzelecektir dedi. ben de öyle olmasını umuyorum.

bu konu dışında ekstradan bir sorum daha var, aquatan ve bio nitrivec sonrasında, yarın üç balığımı da aynı anda yeni tanka ekleyebilir miyim? çünkü bir adet ısıtıcım var ve o şu an küçük akvaryumda, eğer yeni tanka tek bir balık eklersem ısıtıcıyı da oraya geçireceğim ve küçük akvaryum ısıtıcısız kalacak. umarım sıkıntı olmaz.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir