JAPONCULAR BURAYA.. TÜM SORULAR,GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELER....
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 17:57
Arkadaşlar merhabalar... Japon balıklarımız hakkında bütün bilgi soru görüş ve düşüncelerimizi burdan paylaşalım. Hem kendi bilgilerimizi tazelemiş hemde birbirimize yardım etmiş oluruz. Akvaryumdan garip ölümlere beslenmeden temizliğe bütün sorularımızı paylaşalım ve cevaplayalım.
Saygılarımla....
Saygılarımla....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 20:12
Ben balık alıcam bayadır balık beslemiyorum bu sefer yavrulata bilmek istiyorum japonlar gayet güzel ve hoş balıklar ilgimi çekmiyor deyil ama yavrulatmak bir hayli zor yavrulatmanın püf noktaları nelerdir?
ben petshoptaki kişiye özellikle erkek ve dişi istediğimi söylerim ama yavrulatmak düşündürücüalpay77 2011-12-23 20:12:39
ben petshoptaki kişiye özellikle erkek ve dişi istediğimi söylerim ama yavrulatmak düşündürücü
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 09:21
japon balığı cinsiyet ayrımı ve üretimi Kümesaqua
CİNSİYET ;
Her ne kadar erkek dişi ayrımı zor olsa da deneyimli kişiler tarafından basitçe ayrılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Sizlere bu püf noktalarından bahsedeceğim. Bu püf noktaları 5-6 cm den ufak balıklarda uygulamayınız.
Japon balıklarının birçok varyetesi bulunmaktadır. Yüzgeçleri ve vücut tiplerine göre değişiklik göstermektedir. Bazı yerlerde okuduğum erkek balığı anüs yüzgeci tek dişi balığınki çift olur gibi ibareler yanlıştır. Dişi erkek ayrımını aşağıda değindiğim gibi kolayca yapabilirsiniz.
KARIN METODU ;
Balık ıslak havlu üzerine yatırılır. Anüse yakın karın boşluğuna hafifçe bastırılır. Eğer parmak yumuşak şekilde içeri batıyorsa dişidir. Bu boşluk yumurta boşluğudur. Erkekte ise balık boyunca uzanan sert kıkırdağımsı bir karın vardır.
ANÜS METODU ;
Bu metod biraz tecrübe gerektirmektedir. Göz alışkanlığı kazanıldıkça en kolay yöntemlerden biridir. Erkek balığın anüsü ufak ve anüs yüzgecine nerdeyse bitişiktir. Çiftleşme anında çıkan spermleri bu yüzgeç vasıtası ile yayar. Dişi balıkta ise anüs büyük ve anüs yüzgecine uzaktır. Çünkü aşırı yapışkan olan Japon balığı yumurtası anüs yüzgecine yapışmasın diyedir.
GALSMA METODU ;
Bu metod sadece üreme zamanında uygulanır. Erkek balığın galsamaları (solungaç kapakları) üzerinde toplu iğne başı kadar beyaz benekçikler oluşur. Bu erkek balığın üremeye hazır olduğunu gösterir. Devamlı dişi balığın karnına kafasıyla vurmaya dişi balıkları tahrik edip üremeye teşvik etmektedir.
ÜREME PARAMETRELERİ ;
Japon balıkları her türlü su değerine uyum göstermektedir. Lakin ph’ı ve ısısı yüksek sularda yaşam şansı zordur.
Ph : 7 Ü.ısısı: 20-22 ºC
Doğada üreme: Mart/Nisan ayları
Akvaryumda üreme; Su şartları sağlandığında her zaman
ÜREME ÖNCESİ ;
Üretime alınacak balıklar 2 dişiye 3 erkek balık olarak hesaplanır. Çok sayıda üretim yapılacak ise erkek dişi sayısı eşit olmalıdır. Erkek ve dişiyi ayırıp ayrı yerlerde kuvvetli besiye çekmek gerekmektedir. Özellikle öğün sayısını 3’e çıkarıp ve en az bir öğünü canlı yem ile beslenmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus balıkları aşırı besleyip çatlatılmamasıdır. Japon balıklarında canlı yem üremeyi tetikleyici en önemli etkendir. Canlı yem yiyen Japon balıklarında renklerdeki canlılık ve parlaklık dikkat çekicidir.
Üreme zamanında dişinin karnı gözle belli olacak şekilde şişer ve erkek balığın galsaması üzerindeki beyaz benekçikler belirginleşir. Dişi yumurta yaklaştıkça bir sıvı salgılar ve erkek balık devamlı dişiyi kovalamaya başlar. Yumurtlama zamanı iyice yaklaştığında erkeğin daha da sertleştiği görülür.
ÜRETİM ;
1908 yılında Japon balıklarının üretimi isimli bir kitap yayınlıyan Dr. Matsubara bu konuda günümüzde bile geçerli olan aşağıdaki bilgileri sunmaktadır. Dr. Matsubara Ranchu ve Aslanlaş olarak tanınan Japon balıklarını üreten ve akvaryum dünyasına sunan üretici olarak tanınır.
Dişi ve erkek balığın tespitinden sonra üretim için 2 yol izlenebilir. 1) Doğal üretim 2 Yapay üretim
DOĞAL HAVUZDA ÜRETİM ;
5 damızlık balık (3 erkek 2 dişi) için en az 1,5-2 m²’lik bir havuz yüzeyi gerekir. Derinliği 1-1,2mt. Olması uygundur. Erkek dişi olarak ayrılan damızlıklar havuza konmadan 15 gün boyunca canlı yem ile beslenir. Bu besi sayesinde balıklar iyice kondisyon kazanmış olurlar. Bu arada havuzun suyu 20-22ºC’de olmasına özen gösterilir.
Balıklar havuza bırakıldıktan birkaç gün sonra yumurtladıkları görülür. Yumurtladıktan hemen sonra anaçlar havuzdan alınmalıdır. Aksi taktirde yumurtlama işini tamamlamış anaçlar tarafından yumurtalar yenmektedir.
YAPAY ÜRETİM ;
Yapay üretimde en önemli konu damızlıkların yumurta olgunluğuna ulaşmış olmasıdır. Erkek balık nerdeyse her mevsim hazırdır. İyi kondisyon kazandırılmış dişide karnına hafif bastırıldığında yumurtaların kolayca çıktığı görülür. Yumurtalar hafif sarımtırak ve oval’dir. Olgunlaşmamış yumurtalar ise köşeli gibidir.
Sağılacak balıklar belirlendikten sonra sağım yapılacak kap belirlenmelidir. Ufak bir kap olmasında fayda vardır. Takribi 4-5 lt’lik bir kap olmalıdır. Kap içinde balığın şekli baş kısmı suyun dışında anüs kısmı su içinde olmalıdır. İlk olarak erkek balık kabın içinde gezdirilirken bir taraftan da karnı sıvazlanarak sperm sağınımı yapılır. Sperm tüm kaba yayılmış olur. Sağım işlemi karnından anüse doğru hafif bastırılarak olur. Vakit kaybetmeden dişi balık alınır ve aynı şekilde sağılır. 4-5 saat sonra kabın içindeki su boşaltılıp yerine temiz su doldurulur. Bunun esas nedeni sudaki kalan spermler ve pul parçaları suyu bozarak yumurtaların bozulmalarını sağlar. Yumurtalar çok yapışkan oldukları için ilk deydiklere yere yapışıp kalırlar. Yumurtaları yapıştıkları yerden çıkarmak oldukça zor ve zararlıdır.
Sağım işleminde en dikkat edilmesi gereken yerler vardır.
1) Balığın sağarken fazla sıkılması sonucu balıkta zedelenme ve iç organların patlaması
2) Sıvazlama esnasında kalkan pullardan bakteri ve parazit kapma
3) Sağım kabı ile tutma kabı arasında gidip gelmekten balıkta şok
4) Yorgun düşmüş balıkların sağlıklı balıkların yanına koyulup hırpalanarak ölmesi
Yukarıdaki sebepleri daha da çoğaltabiliriz. Balık sağma işinde aşırı dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağım işleminden sonra parazitlere karşı ilaçlı bir tedavi akvaryumunda balıklar eski güçlerini kazanana kadar bakılıp daha sonra ana akvaryuma konmalıdır.
YUMURTA İŞLEMİ ;
Sağım kabı temiz su ile doldurulduktan sonra geniş bir akvaryuma konulur. Akvaryum su yüksekliği 10-15 cm arasında tutulur. Yumurtaların bozulmaması için suya metilen mavisi ve kuvvetli bir hava taşı konulur. Böylece yumurtaların mantarlaşması engellenmiş olacaktır.
YAVRU BAKIMI ;
Larvalar 3-4 gün içinde çıkarlar. Akvaryum camına yada sağım kabına tutunurlar. Kuyruk sallamalarını görebilirsiniz. Larvalar 3-5 gün içinde yüzmeye başlayacaklardır. Bu süre zarfında karın altındaki yumurta sarısını yiyerek yaşayacaklardır.
Larvalar karın altı yumurta sarısını tükettikten sonra kaynatılmış yumurta sarısı bir kapta biraz su ile ezilir. Tülbent yardımı ile süzülerek larvalara verilir. Yumurta sarısı ile beslenme 7 günü geçmemelidir. 7 gün sonunda Artemia Salina ve yavru Su Piresi verildikten sonra toz yeme geçilebilir. Yavrular irileştikçe ağız çapına göre yemleme yapılmalıdır. Yavrularınızı belirli periyotlarla boylayarak ve aynı boydakileri ayırarak beslerseniz yavru kaybını en aza indirmiş olursunuz. Çünkü Japon yavruları büyürken çok farklı boylarda gelişeceklerdir.
Su değişimi ani şekilde yapılmamalıdır. Su ilaveleri yavaş yavaş yapılmalıdır. Çok acil ve kötü durumlar dışında %50 su değişimi yapılmamalıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 21:04
Arkadaşlar perşembe günü itibariyle 6 adet japonum 2 adet vatozum oldu ama nasıl besleyeceğimi ne yapacağımı bilemiyorum.Suda yüzen yemlerden aldım ama sürekli balıklar taşları kurcalıyorlar,yemleri arada sırada yukarı çıkınca yiyorlar,birde hepsi akvaryumun sağ tarafında birbirlerine sokularak hareketsiz bekliyorlar.Ancak iç pompayı kapattığımda azıcık akvaryumda gezinmeye başlıyorlar.Birde 200W ısıtıcım var derecesini 22-24 arasında ayarlıyorum doğru mu yapıyorum acaba?Şimdiden çok teşekkür ediyorum cevaplayan herkese.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 21:23
Yanlis anlamayin ama forumumuzda japon baligiyla ilgili bolumlerimiz mevcut bilginize.
Saygilar,
Saygilar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 23:56
Merhaba arkadaşlar benim 2 tane japon balıgım var.Yaklaşık 6 aydır beraberiz onlarla.Bugüne kadar hiçbir olumsuzluk yaşamamıştık.Sularını düzenli olarak degiştiriyorum.Beslenme kurallarına her zaman uydum.Yalnız bu akşam yem verdikten sonra 1 tanesi suyun üzerinde yan yatmaya başladı.Ben de hemen taşlarını ve suyunu temizledim iyice.Sonra biraz da hasta balıgımı kendi elimle çevirip yüzdürmeye başladım.Böylelikle kendine geldi biraz sonra daha da iyi oldu ve şimdi eskisi gibi aktif bi şekilde yüzebiliyor.Ama korkuyorum tekrar aynı şey olur da bişi olursa diye.Bu sizce neden kaynaklanır?Ya da böyle durumlarda ne yapılır?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2012 09:32
[QUOTE=ness] Merhaba arkadaşlar benim 2 tane japon balıgım var.Yaklaşık 6 aydır beraberiz onlarla.Bugüne kadar hiçbir olumsuzluk yaşamamıştık.Sularını düzenli olarak degiştiriyorum.Beslenme kurallarına her zaman uydum.Yalnız bu akşam yem verdikten sonra 1 tanesi suyun üzerinde yan yatmaya başladı.Ben de hemen taşlarını ve suyunu temizledim iyice.Sonra biraz da hasta balıgımı kendi elimle çevirip yüzdürmeye başladım.Böylelikle kendine geldi biraz sonra daha da iyi oldu ve şimdi eskisi gibi aktif bi şekilde yüzebiliyor.Ama korkuyorum tekrar aynı şey olur da bişi olursa diye.Bu sizce neden kaynaklanır?Ya da böyle durumlarda ne yapılır?[/QUOTE]
Neslihan Hanım konuyu hastalıkalr kısmına açıp resım ve vıdeo ıle desteklersenız emınım cok daha fazla yardım alacaksınız.
Neslihan Hanım konuyu hastalıkalr kısmına açıp resım ve vıdeo ıle desteklersenız emınım cok daha fazla yardım alacaksınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir