kaya dezenfektesi
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 12:05
Akvaryuma dekor amacli topladigim kayalari dezenfekte ederken yemek tuzu kullansam bir problem olurmu ? Yani kaynar su+yemek tuzu
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 12:09
Yemek tuzundan kastınız iyotlu tuzsa kesinlikle kullanmayınız, yok evde öğütülmüş kaya tuzu kullanıyorssanız o başka, kaya tuzu kullanmalısınız..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 12:16
Eski bir kazanda susuz ısıtın ,mesela 10 -20 dakika kuru ateşte kızarsın kayalar. Sonuç ne bir bakteri ne bir virüs. Ya da fırında tepsiyle 200 derecede 20 dakika fırınlayın. Ben bu şekilde koyuyorum akvaryuma. Tuzla ovmak filan hikaye. Bir vürüs,hidra,cyclop,planarya ortam şartları iyileşene kadar kapsüllenip yada yumurta fazında canlılığını çok üzün sürelerce muhafaza edebilir. Bunlardan ancak taşları kızartarak kurtulabilirsiniz. Tuzla ovmak filan hikaye ,özetle çamurunu alıp fırınlayın .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2012 12:22
İyi günler,
toplanan kayaları dezenfekte etmek için bir sürü yöntem var önce pişirme torbasına koyup yanına bir kaç limon bir baş sarmısak ile marine edip 1 adet defne yaparı koyup üzerine zeytinyağı gezdiripte yapabilirsiniz. Yok ya o başka birşeyin tarifiydi.
Şaka bir tarafa fırında kızartmak tuzlu suda kaynatmak güneşte bekletmek herkesin kişisel deneyimleri ile paylaşım yapmış. Bende sadece 1 kere kaynatıp akvaryuma koydum sıkıntı olmadı.
Yaptığım genel araştırmalar sonucunda izlenmesi gereken prosedürün şu şekilde olduğuna kanaat etttim.
1- Kayalar toplanır.
2-eve getirilip çamurdan arındırılır.
3- kayaların üzerine 1'er damla test amaçlı tuz ruhu dökülür.
4- kayalar gözlenir. Tuz ruhu köpürüyor ise kaya kimyasal olarak salınım yapabilir.
5- Köpüren kayalar doğaya tekrar bırakılır köpürmeyenler bir tencerede kaynatılır.
6- su kaynamaya başlayınca suya tuz atılır. (suyun kaynama derecesini yükseltmek için)
7- Yaklaşık 20 dk kaynatılmak üzere açık bir alanda soğutulur. (kayalar sıcağı içlerine çektiği için dikkatli olunarak ellerin yakılması engellenir.
8- 1 gün güneş ışığında bekletilerek kurutulur. (UV ışınların bakteri öldürücü etkilerinden de faydalanılır)
9- tekrar soğuk suyla tozu alınarak akvaryumda uygun şekilde yerleştirilir.
Sağlıklı balıklar.
toplanan kayaları dezenfekte etmek için bir sürü yöntem var önce pişirme torbasına koyup yanına bir kaç limon bir baş sarmısak ile marine edip 1 adet defne yaparı koyup üzerine zeytinyağı gezdiripte yapabilirsiniz. Yok ya o başka birşeyin tarifiydi.
Şaka bir tarafa fırında kızartmak tuzlu suda kaynatmak güneşte bekletmek herkesin kişisel deneyimleri ile paylaşım yapmış. Bende sadece 1 kere kaynatıp akvaryuma koydum sıkıntı olmadı.
Yaptığım genel araştırmalar sonucunda izlenmesi gereken prosedürün şu şekilde olduğuna kanaat etttim.
1- Kayalar toplanır.
2-eve getirilip çamurdan arındırılır.
3- kayaların üzerine 1'er damla test amaçlı tuz ruhu dökülür.
4- kayalar gözlenir. Tuz ruhu köpürüyor ise kaya kimyasal olarak salınım yapabilir.
5- Köpüren kayalar doğaya tekrar bırakılır köpürmeyenler bir tencerede kaynatılır.
6- su kaynamaya başlayınca suya tuz atılır. (suyun kaynama derecesini yükseltmek için)
7- Yaklaşık 20 dk kaynatılmak üzere açık bir alanda soğutulur. (kayalar sıcağı içlerine çektiği için dikkatli olunarak ellerin yakılması engellenir.
8- 1 gün güneş ışığında bekletilerek kurutulur. (UV ışınların bakteri öldürücü etkilerinden de faydalanılır)
9- tekrar soğuk suyla tozu alınarak akvaryumda uygun şekilde yerleştirilir.
Sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2012 18:51
Serkant bey, söylediklerinize ilaveten 30 sn kadar mikro dalga fırında tutulursa tüm mikroplar garanti bir şekilde yok olmaz mı?
Bir ara buna benzer bir dezenfekte yöntemi görmüştüm çünkü...
Bir ara buna benzer bir dezenfekte yöntemi görmüştüm çünkü...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2012 21:48
İyi günler,
Mikrodalga fırınların çalışma prensibi materyallerin içerisindeki su moleküllerini hızlı bir şekilde titreştirerek moleküler sürtünmeden kaynaklı ısı ortaya çıkmasını sağlayarak besin vb. ürünlerin tam olarak ısınmasını sağlamaktır. Sanırım kullanacağımız kayalarda mikrodalga ısınma olmayacağını tahmin ediyorum.
Normal fırında ısıtmayı deneyebilirsiniz fakat kayaları bence patlama riski var. Sobalı evlerde bazen karın ağrısı için taş ısıtırlardı karna ayaklara koymak için. Patladığına küüt diye 2ye ayrıldığına şahit oldum.
O yüzden dikkatli olun.
Taşları %8 oranında çamaşır sulu su ilede temizleyebilirsiniz. İnsan vücüd dezenfektasyonunda bile kullanılıyor. Ancak burdada %8 üst sınır yani 1 kova suya 1 kapak gibi katıp sonra kayaları temzileyip kurutup kullanabilirsiniz.
Mikrodalga fırınların çalışma prensibi materyallerin içerisindeki su moleküllerini hızlı bir şekilde titreştirerek moleküler sürtünmeden kaynaklı ısı ortaya çıkmasını sağlayarak besin vb. ürünlerin tam olarak ısınmasını sağlamaktır. Sanırım kullanacağımız kayalarda mikrodalga ısınma olmayacağını tahmin ediyorum.
Normal fırında ısıtmayı deneyebilirsiniz fakat kayaları bence patlama riski var. Sobalı evlerde bazen karın ağrısı için taş ısıtırlardı karna ayaklara koymak için. Patladığına küüt diye 2ye ayrıldığına şahit oldum.
O yüzden dikkatli olun.
Taşları %8 oranında çamaşır sulu su ilede temizleyebilirsiniz. İnsan vücüd dezenfektasyonunda bile kullanılıyor. Ancak burdada %8 üst sınır yani 1 kova suya 1 kapak gibi katıp sonra kayaları temzileyip kurutup kullanabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir