Kilden testi yapımı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2010 12:06
Kırtasiyelerde satılan, eskiden iş eğitimi derslerinde falan kullandığımız kilden dilediğimiz gibi testiler yapsak, balıkların saklanması için? Acaba akvaryuma zararlı bir salınım yapar mı bu? Sonuçta petshoplarda satılan testiler falan da kilden yapılmıyor mu? Bunun için özel bir vernik mi var yoksa?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2010 13:12
Kırtasiyelerde satılan kil genellikle plastrindir,doğal kil değildir.
Vernik dediğiniz,dinlendirilen kilin suyundan ibarettir.Üretim ve perdah işlemi bittikten sonra,fırınlama öncesi mamule sürülür.Sizin sorunuzdaki zorluk da burada başlıyor zaten.Fırınlama kısmını nasıl halletmeyi düşünüyorsunuz?Hem gerekli ısıyı sağlamak hem de süresini ayarlamak büyük maharet ister zira.Düşük ısıda yeteri kadar pişme sağlanamayacağı gibi yüksek ısı da çömleğin erimesine sebep olacaktır.Bana kalırsa,fayda/maliyet kısmını da düşünerek hazır üretimleri tercih etmek daha doğru olacaktır.
Saygılar...
Vernik dediğiniz,dinlendirilen kilin suyundan ibarettir.Üretim ve perdah işlemi bittikten sonra,fırınlama öncesi mamule sürülür.Sizin sorunuzdaki zorluk da burada başlıyor zaten.Fırınlama kısmını nasıl halletmeyi düşünüyorsunuz?Hem gerekli ısıyı sağlamak hem de süresini ayarlamak büyük maharet ister zira.Düşük ısıda yeteri kadar pişme sağlanamayacağı gibi yüksek ısı da çömleğin erimesine sebep olacaktır.Bana kalırsa,fayda/maliyet kısmını da düşünerek hazır üretimleri tercih etmek daha doğru olacaktır.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2010 19:01
Mesele aslında fiyat meselesi değil. Nasıl fırınlanacağını falan tam öğrenebilirsek eğer, dilediğimiz gibi mağaralar testiler yapabiliriz. Aklıma birsürü de şekil geliyor şuan. Evdeki pasta börek fırınında yapamazmıız acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2010 19:05
[QUOTE=ahmtysnkrby]Mesele aslında fiyat meselesi değil. Nasıl fırınlanacağını falan tam öğrenebilirsek eğer, dilediğimiz gibi mağaralar testiler yapabiliriz. Aklıma birsürü de şekil geliyor şuan. Evdeki pasta börek fırınında yapamazmıız acaba?[/QUOTE]
Evdeki fırının çok etkili olacağını sanmıyorum. Bence yakınlarınızda bir ekmek fırını varsa onlardan rica ederek orada pişirebilirsiniz. Güveç yakma olayı gibi :).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2010 19:43
[QUOTE=ufukdeniz]
[QUOTE=ahmtysnkrby]Mesele aslında fiyat meselesi değil. Nasıl fırınlanacağını falan tam öğrenebilirsek eğer, dilediğimiz gibi mağaralar testiler yapabiliriz. Aklıma birsürü de şekil geliyor şuan. Evdeki pasta börek fırınında yapamazmıız acaba?[/QUOTE]
Hocam öncelikle olay sandığınız kadar basit birşey değil.Mahalledeki fırıncıyı çömleğinizi pişirtmeye ikna edebilseniz dahi fırının derecesini bilmelisiniz.Ayrıca kili alıp,şekillendirip fırına atamazsınız.İçine eklemeniz gereken malzemeler var(en basit örnekler kum,mika,taşcık ya da kireç).Kili temizlenmesi için birkaç hafta suda dinlendirmelisiniz,bu da ek bir prosedürdür.İnternette küçük bir arama yapmanız sizi hayal kırıklığından koruyacaktır.
Yine de deneyin,denemekten zarar gelmez ama bir araştırın,usulünce yapın ve başarı şansınız artsın.Hatta buyrunben bir kaynakla yardımcı olmaya çalışayım:
http://paleoberkay.atspace.com/turkce/canakcomlek.html
Saygılar...
iahmetgunay 2010-05-10 20:20:18
Evdeki fırının çok etkili olacağını sanmıyorum. Bence yakınlarınızda bir ekmek fırını varsa onlardan rica ederek orada pişirebilirsiniz. Güveç yakma olayı gibi :).
[/QUOTE]Hocam öncelikle olay sandığınız kadar basit birşey değil.Mahalledeki fırıncıyı çömleğinizi pişirtmeye ikna edebilseniz dahi fırının derecesini bilmelisiniz.Ayrıca kili alıp,şekillendirip fırına atamazsınız.İçine eklemeniz gereken malzemeler var(en basit örnekler kum,mika,taşcık ya da kireç).Kili temizlenmesi için birkaç hafta suda dinlendirmelisiniz,bu da ek bir prosedürdür.İnternette küçük bir arama yapmanız sizi hayal kırıklığından koruyacaktır.
Yine de deneyin,denemekten zarar gelmez ama bir araştırın,usulünce yapın ve başarı şansınız artsın.Hatta buyrunben bir kaynakla yardımcı olmaya çalışayım:
http://paleoberkay.atspace.com/turkce/canakcomlek.html
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2010 16:23
Kırtasiyelerde POLİMER KİL diye sorarsanız.Tamamen bu isteklerinize cevap bulabilirsiniz.Normal seramik yapımında kulanılan şamot yada kırmızı kil gibi yüksek pişirim derecelerine gerek duyulmadan evdeki fırınınızda 200 220 derece de fırınlayabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir