Kiraz Barb - Titteya (barbus Titteya)


coryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2006
İl: Burdur
Mesaj: 2042
coryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 2 Saat 43 Dakika önce

KİRAZ BARB - TİTTEYA
(Barbus titteya)
Dişiler çikolata kahverenklidir. Erkekler, özellikle üreme zamanında, çok tatlı koyu kiraz rengi alırlar. Erkek ve dişileri renkleri bakımından birbirinden ayırmak bu dönemde kolaylaşır. İlk olarak 1936 yıllarında akvaryumlarda yetiştirilmeye başlanılan bu balıklar Seylan orijinlidir. Ülkemize de ithal edilmiş ve tanınan bir türdür.

Cüsse bakımından küçük olduklarından 20-30 litrelik akvaryumlarda barındırılabilirler ise de, çok hareketli bir balık olduğundan geniş akvaryumlarda daha rahat ederler. Bu nedenle 50-80 litrelik akvaryumlar üretim için daha uygundur. Akvaryumlarda bitki bulundurulması yararlı olur (Colombo, Ambulia veya Myriophyllum gibi) üretim akvaryumlarında su sıcaklığı 26 °C tutulur. Az miktarda hava verilir. Yavrular çok küçük yapılı olduklarından, yavruların içine kaçıp zedelenmelerini veya ölmelerine neden olabileceğinden süzgeç kullanılmaması önerilir. Yavrular girme olanağı bulamıyacağından kum filtrelerinin kullanılması daha uygun olur.

Eğer başarılı bir üretim yapılması isteniyor ise, üretimden önce erkek ve dişiler birbirinden ayrılmalı ve dişilerin karnı şişinceye kadar ayrı bulundurulmamalıdırlar. Önce öğlen sıralarında dişi, erkek balık ise akşam üzeri akvaryuma alınır. Ertesi gün erkeğin renginin iyice kırmızılaştığı görülür. Erkek dişiyi bitkilerin bol olduğu yere doğru çekmeye çalışır. Yumurtlama 2-3 saat sürer. Yumurtlamanın bittiği erkek ve dişinin birbirlerine olan ilgilerinin azalması ve bitkiler arasında dolaşarak yumurta arama ve yemeye başlamalarından anlaşılır. Bu zamanda balıklar hemen akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Yoksa yumurtaların önemli bir kısmını yiyerek tüketeceklerdir. Yumurtalardan yavruların çıkması 36 saat sürer ve 36 saat içerisinde de larvalar yumurta sarılarını tüketirler. Yavrular hemen yem aramaya başlarlar. Bu dönemde çok küçük ve mini mini olan larvalar ancak infusaria ve bir süre sonra çok iyi ezilmiş toz yem alabilirler. Bu toz yem Tubifex veya Artemia kurusundan yapılabilir. Toz yemin verilmesi için en iyi yol şudur. Akvaryum suyundan bir kavanoz (100-200 gr.lik) içine alınır. İçine az bir toz yem parmakla çok ince ezilerek konulur. Kavanoz bir süre iyice çalkalanır ve bu su azar azar akvaryuma ilave edilir. Böylece toz yem hemen dip kısma çöker ve dipte yaşayan yavrular bu gıdaları alabilirler. Katı haşlanmış yumurta sarısı da bezden geçirilerek verilebilir. Yumurta sarısı infusaria üremesine de etken olacaktır. İlk günler atlatılabilir ise süratle büyürler.

Yazar: Prof.Dr. Atilla ALPBAZ.

Yayın: Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretimleri.

Sayfa:99-100

Kitap hakkında bilgi için: http://www.aalpbaz.com/akvaran.htm

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/13566/091020241916131.jpg[/IMG][EDIT]cory,2024-10-09 19:17:50[/EDIT]

Beğenenler: [T]240260,BETA.4[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir