Kontrollü Soğutma
Biz anlatamadık ki , sizde anlayamadınız elbette , su ısısı asla bir anda 30' C 'den 10-15 bir anda düşmez,koyacağınız buzun kütlesine ve akvaryuma göre değişiklik göserir elbette , onuda siz ayarlıyacaksınız.
[/quote]
Aras Bey; yazıma dikkat ederseniz ben de anında 10-15 dereceye düşer demedim. Hatta akvaryum sıcaklığının bu derecelere düşeceğini hiç söylemedim. Benim söylediğim bitkilerin buza yakın yapraklarının bu sıcaklığa düşeceğiydi. Bu bitkiye daimi bir zarar vermeyecek olsa dahidevamlı sıcaklık dalgalanmaları bitkilerin yapraklarının eğri büyümesine sebep olur.(ki deneyimlerime göre buza yakın yapraklar çok soğuduğundan bir süre sonra sararıp ölüyor)
Yazı bu şekilde geçirirseniz bitkilerin yapraklarının çoğunu kışa doğru kesmeniz gerekir. Eğri büyüyen yaprak bir daha düzelmez, yenisinin çıkmasını beklemeniz ve eski yaprakların çoğunu budamanız gerekir.
[quote] Ama biz o ısıyı korumayı planladık , anlatayım ; 2 tane büyük balık taşıma poşetinin içine suyu dolduruyoruz , buzluğa atıyoruz komple donuncaya kadar(7-12 saat arası,buz dolabına göre değişir). 1 tane ağızı kapalı olan poşeti alıyoruz,akvaryumuna koyuyoruz(hava olan yerden sonra suyun üzerinde kalacaktır) , yaklaşık 9-12 saat dayanacak şekilde (akvaryumun litresine göre ve buzun kütlesine göre ayarlayınız , dereceyi deneme amaçlı suyun ortasına koyunuz. (Çünkü; akvaryumun üstündeki ve altındaki sıcaklık aynı olmayacaktır) Akvaryumunuzun litresine göre tam 12 saate göre ayarlarsanız (buzun hacmini) 3,4 tane torba kullanmanıza gerek kalmaz. [/quote]
Yani bunları yapınca sıcaklık sabit mi kalacak?
1) 12 saat boyunca akvaryumda kalacak olan buzun miktarı ciddi ölçülerde olacaktır. Büyük balık poşetleri 3-5 litre arasında hacme sahiptir. Tabii ağzı kapandığında yaklaşık 1/4 oranında hacimde azalma olur. Ortalama 4 litre dersek büyük poşetler yaklaşık 3 litrelik buzu içinde barındırabilir. Derin dondurucularda ve no-frost buzdolaplarında sıcaklık genellikle -16/-30 derece arasındadır. Bunu suya attığınız anda su sıcaklığı aniden düşecektir.
2) Akıntı yeterince yoksa akvaryum içinde dahi sıcaklık farkı yerine göre çok fazla olacaktır.
3) Akıntı yeterliyse konvansiyonel ısı transferi artacağından dolayı buz çok çabuk eriyecek ve sıcaklık çok hızlı düşecektir.
[quote]
Örneğin; 500 litrelik tankınız var diyelim , baya büyük hacimli poşetlerden alıp , 9-12 saat dayanacak şekilde ayarlarsınız. Sabah birini koyarsınız yaklaşık 9-12 saat kadar sonra buzun tamamı eriyince diğer torbayı koyarsınız , arada en fazla 2,3 derece oynayacaktır. [/quote]
Diyelim ki akvaryumumuza yetecek orandaki buz 5 kilo. 32 derecedeki akvaryumda bu buz ne kadar sürede erir? Hadi 0 derecedeyken attınız ve tamamen eridi diyelim; her bir kilogramı 79,8 kilokalori enerji çekecektir. Yani 1 kilosu yaklaşık 80 litre suyun sıcaklığını 1 derece düşürecektir. Buna göre 80 litrelik bir akvaryumu 5 kilo buz ile ancak 32 dereceden 27 dereceye indirebiliriz. Tabii bu süre zarfında suyunuz ilk önce 27 dereceye düşecek ve sonra yeniden 32'ye çıkacaktır. Ben sizi temin ederim ki bu buz eğer akıntı varsa o suda 12 saat kalamaz. Akıntı yoksa da akvaryumun tabanındaki su ile yüzeydeki arasında ciddi fark olur. Buz kitlesinin altından geçen balık buz gibi sudan geçer.
[quote]
Tekrar söylüyorum ben kendime göre sadece en ucuz,en kolay yolu söylüyorum kendimce , bende uğraşarak,zaman harcayarak iç filtreden mükemmel bir dış filtre yapmıştım Yiğit bey , tabiyki o kadar da değil azmin yapamayacağı şey yoktur.
[/quote]
Suyu dondurmak asla ekonomik değildir. İlk olarak suyu dondurmak için verimi epey düşük olan bir cihazı, buz dolabını kullanmış olursunuz. Bu da yüksek bir elektrik maliyeti demektir. İkincisi buzun tüm enerjisi sudaki fazla enerjiyi çekmekte kullanılır. Fanda ise su yüzeyindeki buhara doymuş hava uzaklaştırılarak kuru havanın su yüzeyinde yerleşmesi sağlanır ve devamlı hava akımı ile taşınan enerji ile buharlaşmaya yakın sıvı moleküllerinin buhara dönüşüp ısıyı uzağa taşıması tetiklenir. Bunda ise kullandığınız enerji suyu soğutmakta harcanmadığından, sadece doğal bir olaya katalizörlük yaptığından verim diğer yöntemlere göre çok çok daha yüksektir.
[quote]
Birde zaten balık istediği yerde yüzecektir , yukarısı soğuk mu geldi aşağıya iner , aşağısı sıcak mı geldi yukarı çıkar.
[/quote]
Doyunca da yem yemeyi kesiyorlar. Bu yüzden balıklar asla fazla yiyip şişerek patlamaz.
Bir diğer konu da şu:
Adaptör+fan = 10 lira
Görüldüğü üzere maliyet yüksek değil.
Bunları bağlamak; el alışkanlığına göre 30 saniye - 1,5 dakika.
Sistemin işlemesi için yapılması gereken: Hiç bir şey.
Siz bir de buzdolabının harcadığı elektriği, evi boşuna ısıtmasını, her gün buzları alıp akvaryuma koymayı, poşetli su ile doldurup buz dolabına koymayı dşünün. Bir de tatile gidince ne olacağını düşününüz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Görüldüğü üzere maliyet yüksek değil.
Bunları bağlamak; el alışkanlığına göre 30 saniye - 1,5 dakika.
Sistemin işlemesi için yapılması gereken: Hiç bir şey.
Siz bir de buzdolabının harcadığı elektriği, evi boşuna ısıtmasını, her gün buzları alıp akvaryuma koymayı, poşetli su ile doldurup buz dolabına koymayı dşünün. Bir de tatile gidince ne olacağını düşününüz.[/QUOTE]
Haklısınız Onur bey , bu yöntem daha mantıklı gibi.
Sacit bey ile benim anlatmak istediğimiz , daha doğrusu yapmak istediğim; büyük bir ağızı kapalı 2 buz kütlesi ile 12 saat suda çözülmeyecek bişey yapmaktı(biri tamamen eriyince hemen diğerini koyup ortada sıcaklık farkı yaratmıyacaktık ) , ama 5 litrelik su poşeti sadece 4,5 saat civarı dayanabildi , çok büyük buz kütleleri ile yapılabilir aslında , fakat dipteki ve su üzerindeki sıcaklık farkı yaşanacağından sorun olabilir haklısınız. Ancak Koi ve japon akvaryumlarında bu yapılabilir. (Koiler kışın bahçelerde falan buz tutmuş havuzlarda suyun altında yaşıyorlar ya )
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Soğutucu için eleman seçiminde titanyum en iyi malzeme olmakla birlikte parası verseniz bile kıvırtmak malzemeden daha pahalıya geliyor. Etrafımda soğutma işi yapan firmaların mühendisleriyle görüştüğümde titanyum boru kullanılmasa bile en azından 316 paslanmaz çeliğin ti modeli, yani titanyum katkılı dikişsiz borunun en az 7-8 ay dayanabileceği söylendi ve akvaryumumdan aldığım bir damacana suyun içine bu borudan atıp çatıya güneşin altına koydum. 2.5 ay geçmesine rağmen hala bi paslanma emaresi yok. Kendi soğutucumda kullanacağım boru 2metre boyunda ve malzeme ile beraber kıvırtması 100 ytl tuttuğu için 6 aydan bi boruyu değiştirerek kullanabilirim. Diyeceksinizki 6 ayda bir 100 ytl ama çin malı alıp servisini bulamayacağıma 6 ayda bi 100 ytl vermeyi tercih ederim. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu arada aklıma geldi iç filtrelerin çoğunun mili çelik, üstelik pek çoğu da kalitesiz. Eğer tatlısuda kullanılacaksa belki de o kadar fazla özen göstermeye gerek yok...
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Fan ile soğutma yapabilirsiniz. DIY bölümünde bununla ilgili pek çok konu mevcut.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mesela 600 litrelik deniz akvaryumu olan biri yaz boyunca bu akvaryumu 24 derecede tutamaz. Tutamazsa milyarlık canlılar gider. Bu kişi ona göre sistemler kurar. Zaten 600 litrelik deniz akvaryumu olanın buna göre bütçesi vardır.
50 litrelik akvaryumu olan kişi gider bilgisayarcıdan 2-3 liralık fan alır, 1 tane de dandik adaptör alıp toplam 5 liraya suyu soğutur. 50 litre akvaryum ve balığa para verebilen kişi buna da verir.
İsteyen hiç bir şey yapmaz ve işini riske atar. İsteyen gün boyu su değişimi yapar, isteyen buz atar. Kimseye şunu yapmak zorundasın denmiyor. Mesela benim akvaryumlarımda yüzlerce milyonluk bitki var. Ben bu akvaryumlarda soğutma yapmak zorundayım. Paşa keyfime göre 1000 dolar verip canavar bir soğutma cihazı alır, insanlara da cihazdan memnun olduğumu söylerim. İstersem Yiğit Bey gibi denemeler yapar yüzlerce lirelık sistemler kurarım ve insanlara çalışıyorsa sistemi tavsiye eder, çalışmıyorsa neden çalışmadığını anlatırım. Kimseye de şunu yapacaksın diye zorlamadıkça laf söylemek düşmez.
Ben Kocaeli'deyim. Fan kullanmadığım bir akvaryumum 15 gündür 30 derecenin altına pek inmedi. Bu yazın çoğunda da soğutma yapmam gerekecek. Yani bu sıcaklar kısa süreli değil. Eskaza kısa süreli oldu diyelim; kaç tane balık 35 dereceye 5 gün dayanabilir? Hangi deniz omurgasızı veya bitki ve hatta elma salyangozu 35-36 derece sıcaklığa 4-5 gün dayanır? Açıkçası ben soğutma işine geç başladığım için ilk 3-4 gün içinde 25-30 liralık bitkimi kaybettim.Demek ki sürenin de belli bir noktadan sonra önemi yokmuş.
Madem Yiğit Bey'in yaptıığı yanlış, o zaman sizinki daha yanlış. Onun kimseye zararı yok ama sizin dedikleriniz tartışılır. Mesela her gün üçte bir su harcayarak benim de hakkım olan su kaynaklarını boşa harcamanızı eleştirebilirim. Peki hoş olur mu? Bence olmaz.
Son olarak şunu söylemeliyim ki; akvaryum hobisi pahalı bir hobidir. Tabii 30 litrelik akvaryum kuran ile tonlarca su kapasitesi olan akvaryum kuran arasında bariz bir fark vardır. İnsanlar seçimlerini buna göre yapar, parası olan pahalı sistemler ile büyük akvaryumlar kurar, parası olmayan ise küçük akvaryumlar kurar. Tabii akvaryumu kurmakla da bitmiyor, onun devamlı işlemesi için de para gerekir. Mesela yem alınır, elektrik harcanır, su harcanır, dekor alınır, filtre süngeri alınır vs... Eğer bir insan 50 litrelik çiklit akvaryumu kurduysa ona 5 lira harcayarak soğutma da yapabilir. Eğer dediğiniz gibi iç filtre alınamayacak duruma gelindiyse bu akvaryum hobisini devam ettirmek için yeterli kaynağınızın olmadığını gösterir ki bu durumda ya giyecekten, yiyecekten kısılır(benim yaptığım gibi) ya da bu hobi bırakılır.(yine bir ara yaptığım gibi)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mesela 600 litrelik deniz akvaryumu olan biri yaz boyunca bu akvaryumu 24 derecede tutamaz. Tutamazsa milyarlık canlılar gider. Bu kişi ona göre sistemler kurar. Zaten 600 litrelik deniz akvaryumu olanın buna göre bütçesi vardır.
50 litrelik akvaryumu olan kişi gider bilgisayarcıdan 2-3 liralık fan alır, 1 tane de dandik adaptör alıp toplam 5 liraya suyu soğutur. 50 litre akvaryum ve balığa para verebilen kişi buna da verir.
İsteyen hiç bir şey yapmaz ve işini riske atar. İsteyen gün boyu su değişimi yapar, isteyen buz atar. Kimseye şunu yapmak zorundasın denmiyor. Mesela benim akvaryumlarımda yüzlerce milyonluk bitki var. Ben bu akvaryumlarda soğutma yapmak zorundayım. Paşa keyfime göre 1000 dolar verip canavar bir soğutma cihazı alır, insanlara da cihazdan memnun olduğumu söylerim. İstersem Yiğit Bey gibi denemeler yapar yüzlerce lirelık sistemler kurarım ve insanlara çalışıyorsa sistemi tavsiye eder, çalışmıyorsa neden çalışmadığını anlatırım. Kimseye de şunu yapacaksın diye zorlamadıkça laf söylemek düşmez.
Ben Kocaeli'deyim. Fan kullanmadığım bir akvaryumum 15 gündür 30 derecenin altına pek inmedi. Bu yazın çoğunda da soğutma yapmam gerekecek. Yani bu sıcaklar kısa süreli değil .
Madem Yiğit Bey'in yaptıığı yanlış, o zaman sizinki daha yanlış. Onun kimseye zararı yok ama sizin dedikleriniz tartışılır. Mesela her gün üçte bir su harcayarak benim de hakkım olan su kaynaklarını boşa harcamanızı eleştirebilirim. Peki hoş olur mu? Bence olmaz.
Son olarak şunu söylemeliyim ki; akvaryum hobisi pahalı bir hobidir. Tabii 30 litrelik akvaryum kuran ile tonlarca su kapasitesi olan akvaryum kuran arasında bariz bir fark vardır. İnsanlar seçimlerini buna göre yapar, parası olan pahalı sistemler ile büyük akvaryumlar kurar, parası olmayan ise küçük akvaryumlar kurar. Tabii akvaryumu kurmakla da bitmiyor, onun devamlı işlemesi için de para gerekir. Mesela yem alınır, elektrik harcanır, su harcanır, dekor alınır, filtre süngeri alınır vs... Eğer bir insan 50 litrelik çiklit akvaryumu kurduysa ona 5 lira harcayarak soğutma da yapabilir. Eğer dediğiniz gibi iç filtre alınamayacak duruma gelindiyse bu akvaryum hobisini devam ettirmek için yeterli kaynağınızın olmadığını gösterir ki bu durumda ya giyecekten, yiyecekten kısılır(benim yaptığım gibi) ya da bu hobi bırakılır.(yine bir ara yaptığım gibi)
[/QUOTE] Katılıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sacit Bey,
Gavurun MR aletine tonlarca para verip hasteneye almaya gerek yok, elhamdülillah müslüman çıkıkcılarımız kırıkçılarımız var, onler eliyle her türlü sorunu tetkik edebiliyorlar.
Aslında olaya vakıf olsanız bir sürü para verip soğutcu almaktansa bunu kolayca çözmek için uğraştığımızdan bizi taktir edersiniz. Biz kimseyi sizin önerdiğiniz gibi çıkçılara gönderip akvaryuma buz attırmıyoruz. Durum iyi değilse sıcağa ve sıcaklık değişimine dayanıklı balık alır,biraz iyiyse fan olayıyla bir kaç ytlye çözülür, kişi nadir çıtkırıldım balık besliyorsa gereken şartları sağlamak için en iyisini alır. Bunu SSKlıları devlet hastanesine, zenginleri özel hasteneye, çok zenginleri yurt dışında tedaviye göndermeye benzetebiliriz. Bir değerin sabit olması o noktaya biraz yaklaşık olup inip çıkmasından daha önemlidir. Bu yüzden ani su değişimleri canlı doğuranlar gibi balıkları çok çabuk öldürür.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir