kum ve topraktaki mineral ve diğer elementler kullanabilme


metamorfiksistÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2011
İl: Van
Mesaj: 828
metamorfiksistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2013 15:11
 Akvaryumlarda kullandığımız kumlar yerine toprak kullanımı alternatifleri birkaç arkadaşımdan duyguğum bir konuydu aslında aslında toprak dediğimiz şey bildiğiniz kayaçların ufalanmış hali.. Örneğin bütün bir doğu anadolu bölgesine yayılmış olan voklanik karakterli çiştli topraklar aslında lav kırığının iyice ufalanmış hali, akdeniz, sivas, van civarındaki toprakların büyük kısmı ise jips kalker gibi karstik dediğimiz en basit örneğiyle canlı iskeletlerinin üstüste birikip sıkışmasıyla oluşan kayaçların ufalanmasıyla oluşmuş topraklardır. Bu kaya tozlarına zamanla çürüyen bitki havyan kalıntıları (humus-azot vs) eklenerek toprak zenginleşir çeşitli oluşumlu kayaçlar farklı mineraller içerir farklı oluşumlu kayaçların ufalanıp karışması sonucu toprak mineralce iyice zenginleşir ve aşırı yağış alan yerlerde kireç ve tuzla beraber diğer elementlerde alt horizonlara taşınır ve nispeten verimsiz sayılır.. 

Şahsi görüşüm akvaryumlarda çeşitki kumlar karıştırarak kullanmamız mesela lav kırığı bazalt kırığı,demir magnezyum silisyumvs vs vs obsidyen kırığı(volkan camı-siyah hagen) silis demir vs.., tüf, azcık mercan kırığı(fosfor içeriği), yeşil akvaryum kumu denilen serpantin içeren volkanik kayaçlar,kum taşı, killer,şistler yanında alivyon denilen ince taşınmış kumlar her biri kısaca birçok element içerir ancak magmatik kökenli olanlar yerin derinliklerindeki erimiş mineral yoğunluğu fazla olan mantodan geldiği için her zaman mineral yönünden daha zengindir.

Direkt toprağı akvaryumda kullanıp olumlu sonuçlar alan birkaç yazı okudum hepsi bir açıdan doğru ama ince yapılı salınım yapmaya müsait olan topraklar her zaman suyu bulandırır..

Şahsi fikrim balık ve bitki geliştirmek için kesinlikle karışık bir kum hazırlanmalı zemine bu yapılırken bazı bikarbonat içeren kumların ph vs üzerinde olumsuz sonuçları olduğu unutulmamalı ve toprakla birlikte humusta kullanmalıyız humusun hümik asit,azot vs yanında onlarca farklı yararı vardır akvaryumlar için fırınlanmış kil boncukları veya başka kırmızı terra-rosa, kahverengi orman toprakları fırınlanarak suyu bulandırmaları en aza indirilip kullanılabilir, filtre malzemesi olarak torf göz ardı edilen ama mükemmel bir element kaynağıdır zeminde ve filtrede kullanılabilir..
Tüm bunları ben mikro alkvaryumlarımda deniyorum sadece yeşil serpantin temin etmek için havalar ısındığında araziye çıkmam gerekecek.. Şu anki akvaryumumda volkaik kökenli birkaç çeşit kum (obsidyen,bazalt,tüf,kil boncuğu vefırınlanmış humus(torf), dere kumu,silis ve az miktarda karstik kayaç kaynağı olan midye kırığı kullanmaktayım. Balık gelişimler hızlı sayılabilecek düzeyde ama çok yeni olduğu için birşey söylemeye çok erken..

Suyum hafif sarımtrak doğal olarak, lav kırığının bakteri tutucu yüzey özelliğinin başka hiçbir yapay üründe olamayacak kadar çok olması biyolojik döngü için mükemmel ilk aşamada bunları söyleyebilirim, balıklarda hızı gelişme var minicik kriblerim 2 haftada neredeyse ikiye katlandı..

Katkılarınız ve zamanla deneyimimle bunları hep birlikte görecez..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir