L46 tank tavsiyeleri(yeni resimler 3.sayfada)
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 18:51
Herkese merhaba, 1.5 sene kadar evvel cüce vatozlara merak saldım ve ilk olarak 6 adet 3-4 cm ancistrus sp. ile başladım ve bu balıklardan 3 adedini damızlık boya getirebilerek bir çok kez yavru aldım. Bundan 7 ay öncede longfin gold ancistrus ve longfin lda16 ancistruslardan 4-5 cm olarak çek.cumhuriyetinden yapılan ithalattan almıştım. İki hafta evvel longfin goldlar bana süpriz yaparak yumurta döktüler ve şu anda 30 adet kadar yavru küpün içinde oynaşıyorlar. Bu mutluluğuda yaşadıktan sonra hedefi büyülttüm ve ismi hep ortalarda dolaşıp da kendisiyle bir türlü müşerref olamadığımız namı değer Hypancistrus Zebra Pleco L046"lara gözü dikdim,
fdinler 2009-02-03 16:11:29
Forumda bu balığa merak salan ve araştıran akvaristlerin olduğunu biliyorum, balıklar gelmeden evvel yaşayacakları tankı hazırlamak gerekiyor, işte burada yapacağınız katkılara ihtiyacım olacak. Ben yaptığım kısa araştırma neticesinde bir takım verilere ulaştım ve kafamda şekillenenleri aktarıyorum.
Kullanacağım tankın ebatları 130*70*45h (brüt 400 litre), iki adet dış filtre kullanmayı düşünüyorum, toplam 2400 litre/saat filtrasyon olacak, suyu dışarıdan vererek tanka akıntı ve bol oksijen vermeyi düşünüyorum, ayrıca çift çıkışlı bir hava motoruylada havayı arttırmayı düşünüyorum. Tabanda suyu sertleştirmeyecek özellikte 5-10 mm çaplarında çakıl kullanılacak ve elimde bulunan yine suyu sertleştirmeyen ağaç fosili kayaları bol miktarda kullanmayı düşünüyorum. Yabancı forumlarda gördüğüm topraktan yapılmış kiremit rengi, iki tarafı açık boru şeklindeki yuvalıklara benzer birşeyler bularak önceden kayaların arasına yerleştirmeyi düşünüyorum. Su sıcaklığı 25-26 derece düşündüm, uygunmudur tam olarak bilmiyorum. İstanbulun şebeke suyunun kh değeri 4 çıkıyor, gh 8-10 civarı, ph ise 7-7.2 aralarındaydı, ph değerini 6.7-6.8 civarına çekmeyi düşünüyorum ama bunu yaparken co2 kullanmayı pekde istemiyorum, biraz mango kökü belki biraz ph düşürücü veya filitrede torf kullanımı ile bu değere gelebileceğimi düşünüyorum. Gerekli görülürse co2 de kullanabilirim, ph kontrol cihazı sipariş vermiştim, aslında bu cihazı sadece anlık ph izlemek için istemiştim ama gerek görülürse co2 tüpünü ve co2 reaktörünüde devreye sokabilirim. Balıkların nitrata karşı hassas olduklarını biliyorum, haftada iki kere dip çekimi ve su değişimi yapmayı düşünüyorum, balıklar etçil besleniyorlarmış, kuru yem olarak nls cichlid uygun olabilir diye düşündüm ama buna başka yemlerde ekleyebiliriz, bunun yanı sıra karides,midye ve bazı balık etlerininde da verilebileceğini düşünüyorum. Tankda bitki çok düşünmüyorum ama anubias türü birkaç bitkiyi taban üstü seviyelere sabitlersem dekoratif olur diye tahmin ediyorum, balıklara tank arkadaşı olarak tetra türlerinden birini koymak yada koymamak arasında bir tereddütüm var, aslında L046 lara bir faydası olacaksa bir başka türü koymayı düşünürüm, eğer bir faydası olmayacaska L046 ların tankda tek olmalarını tercih ederim.
Benimkisi biraz dereyi görmeden paçaları sıvamak gibi oldu ama balıkların olacağını düşünerek onlara uygun tankı hazırlamak zorundayım,
İlk hedefim balıklara sahip olmak tabiki ama bundan sonraki düşüncem onları yaşatabilmek. Onları yaşatıp damızlık boylara getirebilirsek, onlarda bize küçük L046 lar verirlerse tabiki daha mutlu oluruz.
Tank ve su şartları ile ilgili öneri ve tavsiyelerinizi bekliyorum, şimdiden herkese teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 19:02
Orhan bey, akvaryumun büyük olması bir sorun teşkil eder mi sizce. Tüm önerilere açığım, bende daha küçük tanklarda var, gerekirse kullanabilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 19:05
Fatih Abi merhabalar . Öncelikle sizi tebrik etmekle başlayayım . Gerçekten çalışmalarınızı merakla takip ediyorum . İmrenecek çalışmalar , biotoplar yapıyorsunuz . Cüce vatozlara ilginizide biliyordum . Özellikle amazon biotop'unuzda ki L çeşidi vatozarınızda harika gerçekten .
L46 konusunda da tebrik ederim . Sonunda bir akvaristin tankında görebileceğiz . Genelde gördüklerimiz hep ticari anlamda oldu . Açıkçası üst tarafa kardinal tetra koyarsanız hem görsel olarak güzel olur hemde zebralar utangaçlıklarını atar . Başarılarınızın devamını dilerim saygılar ...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 19:37
Girdiğiniz her akvaryum alanında profesyonelce kendinizi gösterdiğiniz gibi bir ilki başararak yine mükemmel bir iş çıkaracağınıza eminim.
Gelecek balıklar hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz? Kaç adet? Kaç cm? Birde mümkünse fiyatını öğrenmek isteriz
Akvaryumun boyutu bana fazla gibi geldi. Hiçbir üretici devasa büyüklüğe ulaşmayan hiçbir balığa bu kadar alan ayırmıyordur tahminim. Tabi sayı çok fazla değilse. Dip balıklarınında bu kadar büyük alana ihtiyaç duyacaklarını düşünmüyorum.Zaten bölgeci canlılar. Ben olsam daha küçük bir akvaryumu bu işe ayırırdım. Ama bu benim amatörce kanaatimdir. Ne kadar doğru bilemem.
Gelecek balıklar hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz? Kaç adet? Kaç cm? Birde mümkünse fiyatını öğrenmek isteriz
Akvaryumun boyutu bana fazla gibi geldi. Hiçbir üretici devasa büyüklüğe ulaşmayan hiçbir balığa bu kadar alan ayırmıyordur tahminim. Tabi sayı çok fazla değilse. Dip balıklarınında bu kadar büyük alana ihtiyaç duyacaklarını düşünmüyorum.Zaten bölgeci canlılar. Ben olsam daha küçük bir akvaryumu bu işe ayırırdım. Ama bu benim amatörce kanaatimdir. Ne kadar doğru bilemem.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 19:42
Hayırlı olsun Fatih abi.Uzun zamandır görüşemiyorduk.
Balıklar hakkında bilgim yok ama her anı burada paylaşırsan bence oldukça güzel olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 20:18
Bence ilk işiniz ya R/0 su kullanmak ya da suya sera aquatan katmak olsun.Hem suyu yumuşatır hem de suyu ağır metallerden arındırır.Sonuçta Rio Xingu'dan kopma bir balık.
Su sıcaklığınızın da 26 ve 30 arası olması iyidir.Ayrıca bütün yıl boyunca su sıcaklığını sabit tutmayın.Bir iki ay kadar 26da kalsın.Daha sonraki aylarda kademeli olarak 27 ve 28 e yükseltirsiniz.Zaten yazın da sıcaklık kendiliğinden yüksek değerlere çıkacaktır.Zira balığın doğasında gördüğü her sıcaklık değerini akvaryumda görmesinde de fayda var.
Ayrıca etçil beslenmesinden kasıt tamamen etçil beslenmesi değil.Diğer vatozlardan daha çok hayvansal yem tüketmesinden kaynaklanıyor.Yoksa o da bitkisel beslenmelidir.Başka bir canlıya uygun yemi bence vatoza vermek doğru değil.Onun yerine sera welschips,spirulina tabletlerle ve arada bir de canlı yemlerle beslemelisiniz.
Karides eğer ki deniz karidesi olacaksa biyokimyasal açıdan bir uygunsuzluk söz konusu ve karidesin kolesterol seviyesi yüksektir.Ayrıca amazon menşeili balıklara midye de vermek iyi değildir.Zira midyedeki ağır metal oranı vücutlarında birikme yapar ve balığın daha kısa ömürlü olmasının yanında ileri vadede erken yumurta ve spermden kesilme,ve de hiç ürememe gibi durumlarla kaşılaşabilirsiniz.Onun yerine steril ortamda yetişrilmiş farklı kurtçukları kullanabilirsiniz.Ama deniz ürünlerine pek başvurmamanızı öneririm.İhtiva ettiği yağ asitleri nedeniyle bir terslik söz konusu.Balık ihtiyacı olan tüm bileşikleri alamayabilir.
Dip çekimini her gün ama azar azar yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız.Böylece sistemin sürekli olarak nitrat oranını azaltır,onu rahatlatırsınız.
Başka bir tür koymayın bence.Akvaryumu sadece onlara ayırın.Ayrıca akvaryuma yuvarlak orta büyüklükte taşlar da ekleyin.Çünkü Rio Xingu'da bu tip bir zemin söz konusu.Komple taşlardan oluşmuyor tabi ama yer yer ufak taşlara rastlanıyor.Sonuçta amazonun hızlı akan bir kolu ve sarı su diye bahsettiğimiz kollarından farklı.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 20:20
Yorum yapan arkadaşlara teşekkür ederim, L046 ları 7 adet olarak sipariş verdim, boy olarak 4-6 cm olarak geçiyor. Fiyatı ise adet * 147 euro. dur. Bu bilgiyi burda verdim ama inşallah sakıncası olmamıştır. Akvaryumun büyüklüğü konusunda iki ayrı yorum geldi, benim bu tankı düşünmemdeki amaç
1. Balıkların gelişimine katkıda bulanacağını düşündüğümden, özellikle tankın taban alanı 130*70 olduğundan .
2. Su kapasitesinin yüksekliğinden ötürü nitrat artışını engellemek için,
3. Yine su kapasitesinin yüksekliği ile su şartlarındaki değişimleri en aza indirebilmek için.
ve bence bu balıklar büyük bir tankı hakediyorlar, ancak benim düşünemediğim bir dezavantajı yoksa tabiki.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 20:28
Yukarıda yazdığım bir şeyi düzeltmek istiyorum.Sanki bitkisel ağırlıklı beslenmelidir gibi bir ey ifade etmişim.Özür dileyerek onu düzeltiyorum.Daha da açayım onu.Bitkisel beslenmelidirden kastım ağırlıklı olarak bitkisel değildi.Hayvansal beslendiği kadar bitkisel de beslenmesiydi.Yanlış anlaşılmasın diye düzeltmek istedim.
Ayrıca eklemek istediğim başka şeyler de var.Koyduğunuz kayalar daha çok koyu renkli olsun ve akvaryumda ufak kayaların(kaya diyorum ama ufak yuvarlak taşlardan bahsediyorum)dibinde çok ince kum olsun sanki kayaların üstünden dökülmüş gibi bir görüntü versin.Ayrıca içine birkaç parça,sanki rasgele oraya gelmiş gibi duran mango kökü parçaları koyabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 20:56
Fatih bey ilk başta hayırlı olsun tebrik ederim sizi.Bende bu balığın peşindeyim uzun zamandır ama fiyat konusunda bir sonuca ulaşamadım fiyat iyi olsada organizasyonda eksiklik yaşandı.
Neyse Fatih bey benim bir tavsiyem olucak bu konunuzla ilgili google dan L46 yazarsan bu balıklar için yapılan akvaryum modellerini video olarak izleyebilirsin nasıl kayalık modeli yapmışlar bir fikir edinirsin. bu balığın ph olayı için kimyasal hiçbirzaman kullanmanı tavsiye etmem (ph düşürücü) ben karşıyım ama onur bey in yazdıgı makaleyi okursanız gerekli şeyler yazıyor .Su hazırlayıcısı kesinlikle kullanmalısını. Kimyasal kullanmadan yeni ekleyecegin suyun ph nı yedek akvaryumda aktif karbon sayesinde düşürüp ekleme yapabilirsin.ve mango kökü yeterli olur.Son olarak kaya olayını cok abartma ph yükseltir.
mezarci 2008-12-03 21:00:51
Neyse Fatih bey benim bir tavsiyem olucak bu konunuzla ilgili google dan L46 yazarsan bu balıklar için yapılan akvaryum modellerini video olarak izleyebilirsin nasıl kayalık modeli yapmışlar bir fikir edinirsin. bu balığın ph olayı için kimyasal hiçbirzaman kullanmanı tavsiye etmem (ph düşürücü) ben karşıyım ama onur bey in yazdıgı makaleyi okursanız gerekli şeyler yazıyor .Su hazırlayıcısı kesinlikle kullanmalısını. Kimyasal kullanmadan yeni ekleyecegin suyun ph nı yedek akvaryumda aktif karbon sayesinde düşürüp ekleme yapabilirsin.ve mango kökü yeterli olur.Son olarak kaya olayını cok abartma ph yükseltir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2008 02:54
Fatih bey merhaba, öncelikle balıklarınız hayırlı olsun. L-46'lar ilgimi çekmemesine rağmen uzun süreden beri beslemek istediğim L34'lere kavuştum şimdilik 4 tanesine 1 aydan uzun süredir bakıyorum, fırsatım olunca 4 adet daha alacağım inşallah. Şimdi L-34'ün konuyla ne alakası var derseniz, ben bu türün bakımını araştırırken birçok kaynakta L-46 ile birebir aynı olduğunu, daha ayrıntılı bilgiler için L-46 bakımını araştırmam gerektiğini okudum. Sonuçta L-46 bakımını araştırmadım ama L-34 bakımı hakkında bayağa bilgi sahibi oldum. Bu yüzden yazdıklarımı direk L-46 için yazıyormuşum gibi düşünebilirsiniz.
Bu balıklarda 3 önemli faktör var, oksijen, sıcaklık ve akıntı.
Öncelikle balığın iştahının yerinde ve sağlıklı olması için sıcaklığın 28-30 derece civarında olması lazım, kendi balıklarım ısı 26 derecedeyken nazla yem yerlerken 27,5 dereceye çıkarınca iştahlandılar, akvaryumda panda çöpçüler olmasa 29 dereceye çıkarırım, size de 29 derece tavsiye ederim.
İkinci faktör bu balıkların çok yüksek oksijen istemeleri, sıcak suda oksijen iyi çözünmediğinden bu bizim için bir sorun oluyor, suyu yapabileceğiniz en iyi şekilde oksijenlendirin, hava taşları ve dış filtre şelale aparatı dışında özellikle ucuna difüzör takılı kafa motorları tavsiye ediliyor. Gerçekten de kendi balıklarımda devamlı bir hızlı soluk alma hali var, 2 gün öncesi itibariyle suyu oksijenlendirmek için bazı düzenlemeler yaptım, 2 gündür balıkları yakından göremediğimden işe yaradı mı yorum yapamayacağım. Ben şuan 3 hava taşı ve hortumu başlangıç kısmından hava motoruna da bağlı bir tepe filtre kullanıyorum, fazladan bir akıntı motoru da katmayı düşünmüyor değilim.
Üçüncü faktör akıntı, Bildiğim kadarıyla bu balıklar suyun hızlı aktığı noktalarda yaşıyorlar ve akıntıyı, akıntıya karşı durmayı seviyorlar yani akıntılı nehir balıkları bunun için dış filtre çıkışlarını benim yaptığım gibi tabanı yalayacak şekilde yönlendirmenizi tavsiye ederim, fazladan tabana bakan akıntı motorları koymanız da çok iyi olur.
Ph ve sertlik konuları biraz da dekorla alakalı ve aşırı önemli değil, bu balıklar tabanın yuvarlak taş ve kayalarla kaplı olduğu yerlerde yaşıyorlar, bu yönde özel bir bilgim olmamasına rağmen kendi mantığıma göre kayalık bölgelerde Kh ve ph çok düşük olmayabilir, sonuç olarak internet kaynaklarına göre de zaten Ph'ın hafifçe 7'nin altında olmasının ve Kh'ın da düşük sayılabilecek seviyelerde olmasının yeterli olduğu söyleniyor. Yani Ph'ı çok düşürmenize gerek yok 7 veya hemen altında olması kafi, sertlik için de eğer çok yüksek değilse özel birşey yapmanıza gerek yok.
Dekor olarak ben bütün akvaryumlarımı boş taban kullandığımdan kişisel görüşüme göre taban malzemesi tavsiye etmeyeceğim, boş tabanın hayvana bir zararı yok ama yanlış veya pislik tutan tabanın var. İlle kum kullanacaksanız suyu sertleştirmeyen gri, kahverengi veya siyah renklerde kaliteli bir kum olabilir. Akvaryumda bol bol salınım yapmayan yuvarlak kenarlı kayalar kullanın, bunlardan mağralar yapın, Ph'ı biraz düşürmek için istediğiniz kadar mangow kökü kullanın, bu mangow köklerine bağlı dev anubiaslar koyarsanız hem akvaryuma renk gelir hem bu bitkilerin gölgelendirdiği yerlerde balıklar kendilerini güvende hissederler akvaryumun daha geniş bir alanını kullanırlar.
Nitrat konusunda ne kadar faydası olur bilemem ama ben akvaryum yüzeyinin yarısını geniş gözenekli bir ağ ile böldüm bu bölüme su mercimeği ve pistia koydum, aydınlatma armatürünüde bu bölümün üstüne koydum, neredeyse hergün bir çay bardağını dolduracak kadar su mercimeği atıyorum, yani akvaryumdan ciddi bir biyolojik kütle çıkarılması söz konusu. Yüzeyi bölmemin sebebi havalandırma yüzeyden olduğundan kontrolsüzce yüzeyi kaplayıp havalandırmayı engellemesinler diye idi.
Yem konusuna gelince bu balıklar hepçil olmasına rağmen, etobur-hepçiller yani protein içerikli yemleri bitkisel yemlerin üstüne tercih ediyorlar, zaten ağız içi yapıları da pek yosun falan yemeye uygun değil. Ancak devamlı protein içerikli beslenirlerse bloat olma ihtimalleri de yok değil. Bundan benim çıkardığım sonuç bu balıkları beslerken normal cüce vatoz beslerken olduğu gibi protein içerikli yemleri korkarak atmaya gerek yok ama düzenli olarak da mutlaka bitkisel besinler vermek lazım. Ama bu balıklar bitkisel besinleri öyle çok sevmiyorlar, mesela ben benimkilere tetra wafer mix verdiğimde yeşilleri değil kırmızıları yiyorlar, yeşilleri doymazlarsa yiyorlar. Ben çözümü şu şekilde buldum balıkları aldıktan ve onlar yemek yemeye başladıktan sonra elimdeki bütün yemleri tek tek denedim ve bitkisel yemlerden tropical super spirulina forte'yi sorunsuz yediklerini gördüm, bu yemi bu balıklar için standart bitkisel yem olarak seçtim. Günün ilk ve son öğünlerinde yemlemeyi sadece bu yemle yapıp sindirim sistemini rahatlatıyorum ara öğünlerde nls growth formula, nls small fish formula thera A+ , tetrabits ve tropical welsi gran veriyorum. Bu yemlerden Nls small fish forrmula ve tropical welsi gran protein içerikleri bakımından diğer 2 yeme göre nötr yemler, bunları ağırlıklı olarak kullanıyorum. Özel yemlere gelince, ben kullanmamış olmama rağmen 2 yem özellikle tavsiye ediliyor bunlardan biri temizlenmiş karides, diğeri ise dondurulmuş kan kurdu, yalnız kan kurdu tubifex değil sivrisinek larvası olan "blood worm", karides etobur balıklar için sıkça kullanılan bir yem iyi midir kötü müdür bilemem denemek lazım, ben yemek sorunu olan yavru kaplumbağalarımı karidesle beslerdim %95 yerlerdi. Ama kan kurdu gerçekten çok iyi bir besin ve yurt dışında kedi balıklarının çoğu bu yemle besleniyor, Türkiye'de kolay kolay bulunmuyor hatta toptan almak isterseniz ortak olmak isterim sonuçta buz dolabında birkaç sene dayanıyor.
Akvaryum boyutunuza gelince çok iyi bir tercih bence, yukarıda sizin saydığınız sebeplerden dolayı büyük akvaryum kullanmanız gayet mantıklı. Ancak ben yeni aldığım bütün özel balıklarda, özellikle L vatozlar ve değişik kedi balıklarında şöyle bir uygulama yapıyorum, balığı ilk bir hafta büyük boy tül yavrulukta tutuyorum, içini stres yapmayacakları şekilde plastik bitki, taş ve pvc borular ile döşüyorum, bu sırada balığı hem yeme alıştırıyorum hem sağlık durumunu inceliyorum. Çünkü direk akvaryuma attığınızda balık yemi bulamayabiliyor yada yeme alışana kadar aç kalabiliyor. Sizin durumunuzda ana akvaryumla aynı suyla doldurulmuş daha küçük bir akvaryumda balıkları alıştırmanızı yada benim yaptığım gibi ana akvaryum içinde bir yavruluğa almanızı tavsiye ederim, tabi bu yavruluğu DIY olarak mesela 40*40*20h gibi bir boyutta yapmanız iyi olur, çünkü çok balık olacak standart yavruluklarda kavga çıkar. Eğer böyle birşey yapmayı düşünürseniz mutalaka yavruluğun içine güçlü bir hava taşı hatta ufak iç filtre ekleyin.
Akvaryuma ek balık olarak yüksek ısıya dayanıklı mesela sterbai gibi bir çöpçü türünü koloni olarak eklemenizi tavsiye ederim, bu şekilde büyük akvayumunuzda vatozların yiyemediği yada bulamadıkları yemleri bunlar yer ve siz de çürüyen yemler yüzünden devamlı dip çekimi yapmak zorunda kalmazsınız, ayrıca taban hareketli olunca vatozlar daha rahat gezinirler gibi geliyor. Yüzey balığı zevkinize kalmış, gerek yok tabiki, ben neon besliyorum oda uçuşan yemleri yesinler diye.
Bu arada o bahsettiğiniz yassı üçgen girişli yuvaların sadece tek tarafı açık diğer tarafı kapalı, pişmiş yopraktan yapılıyorlar, vatozlar bunları hem saklanmak için hem yavrulamak için kullanıyorlar, malesef Türkiye'de satıldığına şahit olmadım bulursanız bol bol ekleyin, ayrıca pişebilen özel bir hamurdan yapılabiliyorlarmış bu malzemeyi bulursam haber veririm. Bunun dışında parke taşı yada granitten dikdörtgen prizma şeklinde ve akvaryum silikonu ile birleştirmek yoluyla yassı girişli yuvalar yapabilirsiniz bunlar da sıklıkla kullanılıyor. O'da olmazsa yukarıda bahsettiğim gibi dekor olarak kullanacağınız yassı taşları alçak mağralar şeklinde yerleştirebilirsiniz buraları çok severler ama yumurtlama alanı olmaz çünkü kenarlarda yavruların kaçacağı açıklıklar kalır. Bu arada yuva boyutları şu şekilde, balığın yuva girişini korumak için bütün girişi vücuduyla kapaması gerekiyor, ayrıva yuva içinde rahat dönebilmesi ve tamamen girebilmesi gerekiyor bunlara bağlı olarak uygun yuva içi büyüklüğü balığın en fazla 8 cm büyüdüğünü düşünürsek 7 cm en - 14-16 cm uzunluk - 3-5 cm arası yükseklik şeklinde oluyor. Eğer bu şekilde bir düzenleme yaparsanız ve tabanda kum kullanmazsanız, bu taş ve mağraların taban akıntısını kesmemeleri ve etraflarında pislik biriktirmemeleri için altlarına yeterli sayıda vantuzlardan ayaklar koymanızı tavsiye ederim, ben bu şekilde kullanıyorum, görsel olarak güzel durmuyor ama tabanda hiç pislik kalmıyor.
Bu arada bu balıklar aşırı derecede bölgeci bu yüzden her birinin ayrı ayrı saklanabileceği kadar çok sayıda yuva gerekli, yoksa birbirlerini öldürebilecekleri kadar ciddi kavgalar olabiliyormuş.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar umarım faydalı olur.
Saygılarımla..
Not; Yazıyı yazdıktan son L-46 bakımını araştırdım, yazdıklarım birebir tutuyormuş, fazladan öğrendiğim şu var üretim için yuvaların 30-45 derece arası açı ile güçlü akıntı almaları gerekiyormuş, yuva içinde kum vs bulunmamalıymış varsa kendileri temizliyormuş. Filtre gücünün akvaryum hacminin 8-10 katı olması tavsiye ediliyor, akıntı aparatlarınında aynı güçte olması tavsiye ediliyor. Yani akvaryumda yarısı filtreden, yarısı akıntı motorlarından gelen akvaryum hacminin 16-20 katı arası akıntı olması lazımmış, tabi bu söylediğim üremeyi tetiklemek için gerekli olan durumlardan biri ama normal bakım sırasında da filtre için söylediğim geçerli, akıntı motorları o kadar önemli değil. Okuduğum makalede 7 yetişkinden oluşan koloni için taban alanı geniş 100 litrelik bir akvaryumun yeterli olduğu söyleniyor ama bu durumda bir tane baskın erkek olup sadece o ürüyormuş. Sanırım siz 400 litrelik akvaryumun her köşesine birer yaşam alanı kurarsanız her bölgede birer erkek baskın olsa birden fazla erkekten yavru alabilirsiniz gbi geliyor.
kabaltah 2008-12-04 04:20:22
Bu balıklarda 3 önemli faktör var, oksijen, sıcaklık ve akıntı.
Öncelikle balığın iştahının yerinde ve sağlıklı olması için sıcaklığın 28-30 derece civarında olması lazım, kendi balıklarım ısı 26 derecedeyken nazla yem yerlerken 27,5 dereceye çıkarınca iştahlandılar, akvaryumda panda çöpçüler olmasa 29 dereceye çıkarırım, size de 29 derece tavsiye ederim.
İkinci faktör bu balıkların çok yüksek oksijen istemeleri, sıcak suda oksijen iyi çözünmediğinden bu bizim için bir sorun oluyor, suyu yapabileceğiniz en iyi şekilde oksijenlendirin, hava taşları ve dış filtre şelale aparatı dışında özellikle ucuna difüzör takılı kafa motorları tavsiye ediliyor. Gerçekten de kendi balıklarımda devamlı bir hızlı soluk alma hali var, 2 gün öncesi itibariyle suyu oksijenlendirmek için bazı düzenlemeler yaptım, 2 gündür balıkları yakından göremediğimden işe yaradı mı yorum yapamayacağım. Ben şuan 3 hava taşı ve hortumu başlangıç kısmından hava motoruna da bağlı bir tepe filtre kullanıyorum, fazladan bir akıntı motoru da katmayı düşünmüyor değilim.
Üçüncü faktör akıntı, Bildiğim kadarıyla bu balıklar suyun hızlı aktığı noktalarda yaşıyorlar ve akıntıyı, akıntıya karşı durmayı seviyorlar yani akıntılı nehir balıkları bunun için dış filtre çıkışlarını benim yaptığım gibi tabanı yalayacak şekilde yönlendirmenizi tavsiye ederim, fazladan tabana bakan akıntı motorları koymanız da çok iyi olur.
Ph ve sertlik konuları biraz da dekorla alakalı ve aşırı önemli değil, bu balıklar tabanın yuvarlak taş ve kayalarla kaplı olduğu yerlerde yaşıyorlar, bu yönde özel bir bilgim olmamasına rağmen kendi mantığıma göre kayalık bölgelerde Kh ve ph çok düşük olmayabilir, sonuç olarak internet kaynaklarına göre de zaten Ph'ın hafifçe 7'nin altında olmasının ve Kh'ın da düşük sayılabilecek seviyelerde olmasının yeterli olduğu söyleniyor. Yani Ph'ı çok düşürmenize gerek yok 7 veya hemen altında olması kafi, sertlik için de eğer çok yüksek değilse özel birşey yapmanıza gerek yok.
Dekor olarak ben bütün akvaryumlarımı boş taban kullandığımdan kişisel görüşüme göre taban malzemesi tavsiye etmeyeceğim, boş tabanın hayvana bir zararı yok ama yanlış veya pislik tutan tabanın var. İlle kum kullanacaksanız suyu sertleştirmeyen gri, kahverengi veya siyah renklerde kaliteli bir kum olabilir. Akvaryumda bol bol salınım yapmayan yuvarlak kenarlı kayalar kullanın, bunlardan mağralar yapın, Ph'ı biraz düşürmek için istediğiniz kadar mangow kökü kullanın, bu mangow köklerine bağlı dev anubiaslar koyarsanız hem akvaryuma renk gelir hem bu bitkilerin gölgelendirdiği yerlerde balıklar kendilerini güvende hissederler akvaryumun daha geniş bir alanını kullanırlar.
Nitrat konusunda ne kadar faydası olur bilemem ama ben akvaryum yüzeyinin yarısını geniş gözenekli bir ağ ile böldüm bu bölüme su mercimeği ve pistia koydum, aydınlatma armatürünüde bu bölümün üstüne koydum, neredeyse hergün bir çay bardağını dolduracak kadar su mercimeği atıyorum, yani akvaryumdan ciddi bir biyolojik kütle çıkarılması söz konusu. Yüzeyi bölmemin sebebi havalandırma yüzeyden olduğundan kontrolsüzce yüzeyi kaplayıp havalandırmayı engellemesinler diye idi.
Yem konusuna gelince bu balıklar hepçil olmasına rağmen, etobur-hepçiller yani protein içerikli yemleri bitkisel yemlerin üstüne tercih ediyorlar, zaten ağız içi yapıları da pek yosun falan yemeye uygun değil. Ancak devamlı protein içerikli beslenirlerse bloat olma ihtimalleri de yok değil. Bundan benim çıkardığım sonuç bu balıkları beslerken normal cüce vatoz beslerken olduğu gibi protein içerikli yemleri korkarak atmaya gerek yok ama düzenli olarak da mutlaka bitkisel besinler vermek lazım. Ama bu balıklar bitkisel besinleri öyle çok sevmiyorlar, mesela ben benimkilere tetra wafer mix verdiğimde yeşilleri değil kırmızıları yiyorlar, yeşilleri doymazlarsa yiyorlar. Ben çözümü şu şekilde buldum balıkları aldıktan ve onlar yemek yemeye başladıktan sonra elimdeki bütün yemleri tek tek denedim ve bitkisel yemlerden tropical super spirulina forte'yi sorunsuz yediklerini gördüm, bu yemi bu balıklar için standart bitkisel yem olarak seçtim. Günün ilk ve son öğünlerinde yemlemeyi sadece bu yemle yapıp sindirim sistemini rahatlatıyorum ara öğünlerde nls growth formula, nls small fish formula thera A+ , tetrabits ve tropical welsi gran veriyorum. Bu yemlerden Nls small fish forrmula ve tropical welsi gran protein içerikleri bakımından diğer 2 yeme göre nötr yemler, bunları ağırlıklı olarak kullanıyorum. Özel yemlere gelince, ben kullanmamış olmama rağmen 2 yem özellikle tavsiye ediliyor bunlardan biri temizlenmiş karides, diğeri ise dondurulmuş kan kurdu, yalnız kan kurdu tubifex değil sivrisinek larvası olan "blood worm", karides etobur balıklar için sıkça kullanılan bir yem iyi midir kötü müdür bilemem denemek lazım, ben yemek sorunu olan yavru kaplumbağalarımı karidesle beslerdim %95 yerlerdi. Ama kan kurdu gerçekten çok iyi bir besin ve yurt dışında kedi balıklarının çoğu bu yemle besleniyor, Türkiye'de kolay kolay bulunmuyor hatta toptan almak isterseniz ortak olmak isterim sonuçta buz dolabında birkaç sene dayanıyor.
Akvaryum boyutunuza gelince çok iyi bir tercih bence, yukarıda sizin saydığınız sebeplerden dolayı büyük akvaryum kullanmanız gayet mantıklı. Ancak ben yeni aldığım bütün özel balıklarda, özellikle L vatozlar ve değişik kedi balıklarında şöyle bir uygulama yapıyorum, balığı ilk bir hafta büyük boy tül yavrulukta tutuyorum, içini stres yapmayacakları şekilde plastik bitki, taş ve pvc borular ile döşüyorum, bu sırada balığı hem yeme alıştırıyorum hem sağlık durumunu inceliyorum. Çünkü direk akvaryuma attığınızda balık yemi bulamayabiliyor yada yeme alışana kadar aç kalabiliyor. Sizin durumunuzda ana akvaryumla aynı suyla doldurulmuş daha küçük bir akvaryumda balıkları alıştırmanızı yada benim yaptığım gibi ana akvaryum içinde bir yavruluğa almanızı tavsiye ederim, tabi bu yavruluğu DIY olarak mesela 40*40*20h gibi bir boyutta yapmanız iyi olur, çünkü çok balık olacak standart yavruluklarda kavga çıkar. Eğer böyle birşey yapmayı düşünürseniz mutalaka yavruluğun içine güçlü bir hava taşı hatta ufak iç filtre ekleyin.
Akvaryuma ek balık olarak yüksek ısıya dayanıklı mesela sterbai gibi bir çöpçü türünü koloni olarak eklemenizi tavsiye ederim, bu şekilde büyük akvayumunuzda vatozların yiyemediği yada bulamadıkları yemleri bunlar yer ve siz de çürüyen yemler yüzünden devamlı dip çekimi yapmak zorunda kalmazsınız, ayrıca taban hareketli olunca vatozlar daha rahat gezinirler gibi geliyor. Yüzey balığı zevkinize kalmış, gerek yok tabiki, ben neon besliyorum oda uçuşan yemleri yesinler diye.
Bu arada o bahsettiğiniz yassı üçgen girişli yuvaların sadece tek tarafı açık diğer tarafı kapalı, pişmiş yopraktan yapılıyorlar, vatozlar bunları hem saklanmak için hem yavrulamak için kullanıyorlar, malesef Türkiye'de satıldığına şahit olmadım bulursanız bol bol ekleyin, ayrıca pişebilen özel bir hamurdan yapılabiliyorlarmış bu malzemeyi bulursam haber veririm. Bunun dışında parke taşı yada granitten dikdörtgen prizma şeklinde ve akvaryum silikonu ile birleştirmek yoluyla yassı girişli yuvalar yapabilirsiniz bunlar da sıklıkla kullanılıyor. O'da olmazsa yukarıda bahsettiğim gibi dekor olarak kullanacağınız yassı taşları alçak mağralar şeklinde yerleştirebilirsiniz buraları çok severler ama yumurtlama alanı olmaz çünkü kenarlarda yavruların kaçacağı açıklıklar kalır. Bu arada yuva boyutları şu şekilde, balığın yuva girişini korumak için bütün girişi vücuduyla kapaması gerekiyor, ayrıva yuva içinde rahat dönebilmesi ve tamamen girebilmesi gerekiyor bunlara bağlı olarak uygun yuva içi büyüklüğü balığın en fazla 8 cm büyüdüğünü düşünürsek 7 cm en - 14-16 cm uzunluk - 3-5 cm arası yükseklik şeklinde oluyor. Eğer bu şekilde bir düzenleme yaparsanız ve tabanda kum kullanmazsanız, bu taş ve mağraların taban akıntısını kesmemeleri ve etraflarında pislik biriktirmemeleri için altlarına yeterli sayıda vantuzlardan ayaklar koymanızı tavsiye ederim, ben bu şekilde kullanıyorum, görsel olarak güzel durmuyor ama tabanda hiç pislik kalmıyor.
Bu arada bu balıklar aşırı derecede bölgeci bu yüzden her birinin ayrı ayrı saklanabileceği kadar çok sayıda yuva gerekli, yoksa birbirlerini öldürebilecekleri kadar ciddi kavgalar olabiliyormuş.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar umarım faydalı olur.
Saygılarımla..
Not; Yazıyı yazdıktan son L-46 bakımını araştırdım, yazdıklarım birebir tutuyormuş, fazladan öğrendiğim şu var üretim için yuvaların 30-45 derece arası açı ile güçlü akıntı almaları gerekiyormuş, yuva içinde kum vs bulunmamalıymış varsa kendileri temizliyormuş. Filtre gücünün akvaryum hacminin 8-10 katı olması tavsiye ediliyor, akıntı aparatlarınında aynı güçte olması tavsiye ediliyor. Yani akvaryumda yarısı filtreden, yarısı akıntı motorlarından gelen akvaryum hacminin 16-20 katı arası akıntı olması lazımmış, tabi bu söylediğim üremeyi tetiklemek için gerekli olan durumlardan biri ama normal bakım sırasında da filtre için söylediğim geçerli, akıntı motorları o kadar önemli değil. Okuduğum makalede 7 yetişkinden oluşan koloni için taban alanı geniş 100 litrelik bir akvaryumun yeterli olduğu söyleniyor ama bu durumda bir tane baskın erkek olup sadece o ürüyormuş. Sanırım siz 400 litrelik akvaryumun her köşesine birer yaşam alanı kurarsanız her bölgede birer erkek baskın olsa birden fazla erkekten yavru alabilirsiniz gbi geliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2008 16:14
Arkadaslar,
Bu Pazar günü hobicilerin katilacagi,satis ve degis tokus yaptiklari minik bir Messe`ye katilacagim bir aksilik olmazsa.Orada ki L vatozlarin resmini cekip buraya yükleyecegim.Mustafa beyin yazdiklarina aynen katiliyorum.Yetistirme ve üreme amacli akvaryumlarin tabanlari bos.Cünkü özellikle L46`lar yem konusunda cok hantallar.Yemleri bulmalari ve rahat yemeleri acisindan tabanin bos olmasi faydali.BIzdede su anda 3 tane L333 var,daha yavru.L46 , L 134, L66 ve L260 eklemeyi düsünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2008 16:36
Ayse hanım sizin bulungunuz yerde L-46 3,4cm kaca?Bir bilginiz varmı acaba.
Hamburg-murat 2008-12-04 16:50:56
Konuyla alakası yok ama hayır sever bir arkadas arıyorum.İstanbulda satılan uygun bir fiyata balıklar icin el yapımı olan kuluçka makinasını alıp istanbulda verecegim adrese bırakılırsa ordanda ücreti götüren arkadas taktim edilir.Onlar bana gönderiri kargoyla Tanıdıklarım akvaryumla uzaktan yakından alakası olan birileri yok o yüzden sizden yardım istedim.
Saygılarla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2008 17:11
Siz illaki araştırmışsınızdır ve bunu görmüşsünüzdür ama diğer arkadaşlar için yabancı bir siteden bulduğum bu L046 tankının resmini ekliyorum.
Tankın boyutlarını bilmiyorum ama en fazla 100 litredir tahminim. Dikkat ederseniz tabanda kum yok. Ve tabiri caizse akvaryumu oksijen manyağı yapmış.
Bu tankta 14 tane L046 olduğu söylenmiş.
eski-fishman 2008-12-04 17:11:34
Tankın boyutlarını bilmiyorum ama en fazla 100 litredir tahminim. Dikkat ederseniz tabanda kum yok. Ve tabiri caizse akvaryumu oksijen manyağı yapmış.
Bu tankta 14 tane L046 olduğu söylenmiş.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir