Led aydınlatma, yapamadım.Neden?
Serkan bey,
Ben öyle diyorum diye değil, eğer elektronikçi iseniz siz de bu konuları biliyorsunuz demektir. Ayrıca ben sizin yazdıklarınız yanlış demedim.
İyi geceler diliyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Led'ler birer diyot olduklarından doğru polarizasyonda teoride iç dirençlerinin var olmadığı var sayılır, eski bilgilere göre, görece doğrudur da. eski led'lerin iç dirençleri çok düşüktür ve olması gerekenden fazla akım çektikleri için dirençsiz kullanıldıklarında yanarlar.
Fakat:
Yeni üretim led'lerde böyle bir durum söz konusu değildir, voltaj değerleri sınırın üzerine çıkmadığı müddetçe iç dirençleri stabil olduğu için gereken akımın üzerine çıkmayacaklardır ve sorunda yaşatmazlar. Basitçe birçoğumuzun anahtarlığında yada çakmağında olan led'lere bakabilirsiniz; pil ile led'in arasında sadece anahtar vardır ama bir direnç göremezsiniz çünkü artık gerek yoktur (en azından son 5 yıldır)
Ayrıca: 5mm led'ler kendi içlerinde 2 tür'dür: standart ve aydınlatma led'leri.
Standart led'lerin çalışma voltajı 3v, akımı ise 20ma, aydınlatma led'lerinin ise çalışma voltajı 3,6v, akımı ise 30ma'dir.
Bu durumda Şirin hanım'ın elindeki led'lerin yanma sebebi kısaca adapöt ve led'in uyuşmamasından kaynaklanıyor sanırım. yazdığına göre elinde 3,3 volt 2,6 amperlik bir güç kaynağı var ki, bu büyük ihtimalle bilgisayar psu'sunun mainboard çıkış uçları. Eğer böyleyse bunun regüleli ve sağlıklı çalıştığını varsayabiliriz.
Eğer elindeki led aydınlatma led'i olsaydı 3,3 volt altında hiçbir sorun olmayacaktı, fakat standart bir led ise ortaya 0.3 volt'luk yani %10'luk bir fazlalık çıkacak ki, voltaj arttığında çekilen akım da artacağından led bir süre sonra yanacaktır, söylendiğine göre ise 2 dakika sonra yanmıştır ki, bahsettiğimiz fark söz konusu ise doğaldır.
Şirin hanım'ın yapabileceği şey 3,6 volt'luk aydınlatma ledleri kullanmaktır.
Sağlıkla kalın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir