Lepistes mi Beta mı? (Tank donanım önerileriyle)
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 17:56
Arkadaşlarım ağabeylerim,
Ankara'da oturuyorum ve yakın bir zamanda İstanbul'a taşınmayı düşündüğüm için akvaryum kurmayı çok istememe rağmen büyük bir şey kurmayı göze alamıyorum. Yaklaşık 35 cm veya 50 cm lik bir tank kurmak istiyorum fakat tür konusunda kararsız kaldım. Beta ve lepistesleri zengin renk çeşitliliği nedeniyle beğeniyorum. Özellikle beta hoşuma gidiyor fakat akvaryumda tek bakım istemesi nedeniyle kalabalık yaşayabilen ve yavrulama konusunda çok da müdahele gerektirmeyen lepistesler de diğer seçeneğim. Lepistes beslersem de 50 cm lik bir tankın kalabalık grup için ufak olduğunu biliyorum ama 3-4 balıkla başlamayı düşünüyorum.
Ayrıca maliyet konusunda da şartlarım kısıtlı olduğu için dış filtre alamayacağım. 50 cm lik bir tank bu iki tür için iç filtre, pipo filtre, hava motoru-taşı gibi cihazları gerektirir mi? Beta için emin değilim ama lepistes için sanırım biraz filtre ve oksijen olayı önemli. Önerileriniz nedir? Sizce hangi tür balığı beslemeliyim ve hangi cihazları almalıyım?
Bu hobiye yeni başlayacağım için tecrübesizim. İlginiz için teşekkür ederim şimdiden
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 18:24
Lepistes İçin uygun Su Şartlarını ayarlayamazsan 1 tane bile lepistesin hastalasa diğerlerinede bulaşır ve lepisteslerini öldürürsün. Acemi İsen Lepistese girme 1 tane güzel dişi beta bul üreme zamanı geldiğinde erkek koy çiftleştir. Örn : Benim Dişi Betam Aynı erkek gibi (http://www.akvaryum.com/Forum/betamin_cinsiyeti_ne_k660278.asp)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 22:04
[QUOTE=rcan183]Lepistes İçin uygun Su Şartlarını ayarlayamazsan 1 tane bile lepistesin hastalasa diğerlerinede bulaşır ve lepisteslerini öldürürsün. Acemi İsen Lepistese girme 1 tane güzel dişi beta bul üreme zamanı geldiğinde erkek koy çiftleştir. Örn : Benim Dişi Betam Aynı erkek gibi (http://www.akvaryum.com/Forum/betamin_cinsiyeti_ne_k660278.asp)[/QUOTE]
Çiftleştirdikten sonra erkeğin yumurtalara bakması gerekmiyor mu bir kaç gün? Bu sırada dişiyi dışarıda tutmak gerek. Yumurtalar çatladıktan sonra da tabi erkeğe başka yere almak gerektiğinden yer sıkıntısı olacak
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 22:54
Beta üretmek lepistesten daha zordur.Beta yavrulatmak pek sorun değil ancak doğan yavruları büyütmek biraz çok deneyim gerektirir.Ben ilk aldığım 80 küsür yavrudan sadece 10-15 kadarını büyütebilmiştim sonraki sonraki iki yavrulamada yarısını son 3 batımın % 90 ı büyümüştü ancak yine de kayıp vermiştim.Hatta ilk 10-15 yavrumdan biri hala akvaryumumda.Lepistes için en az 30-40 litre akvaryum gerekir(50 cmlik akvaryumunuzun bu litre kadar ya da daha fazla olmasına önem verin) ancak ne kadar büyük olursa o kadar iyi.100 litrenin altına dış filtre şart değil.Şelale filtrede aynı görevi görüyor.Lepistesten daha dayanıklı ancak aynı beslenme şartlarına sahip ve aynı değerlerde yaşayan daha dayanıklı bir tür olan platiyle başlamanızı öneririm.Sonrasında biraz deneyim kazanınca yanına lepistes eklersiniz.Lepistes ve platiler orta akıntıyı severler yani akvaryumun saatte 7-9 kez dönmesi gerekir.40 litre akvaryum alacaksanız saatte 300 litre çeviren bir şelale filtre ya da iç filtre(şelale daha sağlıklıdır) almalısınız.Eğer iç filtre alacaksanız haftada bir şelale filtre alacaksanız ayda bir sünger vb. malzemelerini akvaryum suyuyla temizlemelisiniz.Isıtıcı mutlaka almalısınız.Sıcaklık 24-26 derece olmalı en ideal sıcaklık olarak.Şelale yüzeyi zaten dalgalandıracak,iç filtrede hortumuyla dışardan aldığı köpükleri üfleyip köpükler yüzeye çıkınca yüzey gene dalgalanacak ve suya oksijen sürekli girecektir.Ancak dilerseniz hava motoruda kullanın.İlerde artemia ve yavrular için ayrı akvaryum aldığınızda pipo filtre için gerekecektir.En önemli şey filtrenin 7/24 çalışması gerektiğini unutmayınCanlı doğuranlar sert ve alkali suları severler.Bu yüzden lav kayası,lav kırığı kum ve kök gibi suyu yumuşatan malzemeler kullanmamalısınız.Kenar ve köşeleri keskin,sivri olmayan kaya kabuk ve mercan kayalar kullanabilirsiniz.Canlı bitki en iyisidir hem yavruların saklanması için hem de su döngüsü açısından.Eğer canlı bitki alamam derseniz akvaryumunuzun bir köşesini rafyayla doldurun böylesi yavruluktan çok daha sağlıklıdır ancak en iyisi ayrı bir akvaryumda doğurtmak ve yavruları akvaryumda büyütmektir.Lepistes ve platiler hayvansal ağırlıklı beslenirler ancak bitkisel besine de ihtiyaç duyarlar.Bu yüzden en az 2 çeşit yeminiz olmalı hayvansal ve bitkisel olmak üzere(hayvansal yemi 3 kez verdiyseniz bitkisel yemi 1 kez vermeniz yeterli kesinlikle yemleri birbirine karıştırmayın).Platiler ortalama 30-35 günde lepistesler 23-28 günde bir yavrular ancak tabi arada bir istisnalar olabilir.1 erkeğe 2-3 dişi düşmeli birer erkek ve 2 ya da üçer dişi almanız yeterli zaten çoğalacaklar ve bir kaç ay sonra küçük akvaryumun yetmediğini kendiniz anlayacaksınız.Unuttuğum bir şey varsa hatırlatın.Ayrıyetten Umut beyin hazırladığı bu yararlı yazıda yardımcı olacaktır endlerle alakalı.
http://www.akvaryum.com/forum/kucuk_akvaryumlar_icin_bir_secenek_k637149.asp
http://www.akvaryum.com/forum/kucuk_akvaryumlar_icin_bir_secenek_k637149.asp
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2013 23:08
Teşekkürler hocam bilgiler için. Fakat videolardan falan gördüğüm kadarıyla lepisteslerin yanına neon da koyuyorlar ve ayrıca mangrow kökü de koyuyorlar suya yumuşatsın diye. Öneriniz nedir? (Neonlar da hoşuma gidiyor da). Ayrıca akvaryumcuda neon ve dişi betta karma tankı gördüm. Mümkün mü uzun vadede? Son olarak da erkek betanın yanına bir iki değil de 5-6 beta koysak yine ölüm,yaralanma çıkar mı ve yavrulama olayı olur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2013 23:27
Neon tetralar biraz hassas hayvanlardır yumuşak su ve iyi filtreleme isterler.Neon ve dişi betta mümkün ama bu birliktelik dişi bettalarınızın mizacına kalmış (bazıları aşırı saldırgan olabiliyor).Erkek bettanın yanına kesinlikle başka bir erkek koymayın muhakkak kavga ediceklerdir.Erkek betta ile dişileri bir tanka salabilirsiniz fakat tankın büyük ve bitkili olması gerekir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2013 23:44
Tarık bey lepistesler sert ve alkali su isterler.Bulundukları akvaryuma kök,lav kayası ve lav kırığı kum gibi suyu yumuşatan ve asidikleştiren malzemeler konulmamalıdır.Neonlar tam tersi yumuşak ve asidik su sevdiğinden lepisteslerle beslenmesi uygun değildir doğal ortamları birbirinden çok farklıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2013 12:46
Tarık bey lepistes besliyecekseniz ilk başta 3 dişi bir erkek şeklinde bitkili bir tankta başlayın akvaryum için olmazsa olmazlardan ilki ısıtıcı 2. side iç filitredir ve tabiki sonra lepistesleriniz bol bol yavru verip görsel bir şölen yaşatacak sizee lepistesle neon bir arada bakılmamalıdır neden derseniz neon yumuşak suyu lepistes ise asitik ve sert suyu sever daha başka sorularınız için forumdaki diğer arkadaşlar ve ben elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız sağlıklı balıklar,bu arada balıklarıalmadan önce akvaryumu kurup dinlenmiş su ile filitreyi bir gün açık bırakmanız gerekir ki biyolojik döngü oluşsun....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2013 12:54
Tarık bey kurmadıysanız bombeli 35 lik yada 50 lik bitkili bir tankta beta ve neon tetralar çok hoş ve renk cümbüşünü tamamlayıcı dururlar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir