lepistesim
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2007 14:12
Sadık Bey,
balığı aldığınızda bu sorun var mıydı, yoksa sonradan, akvaryumda mı belirdi?
Balığın derisinin üzerinde herhangi bir bölgede önce beyazlaşma, ardından o bölgede kanlanma, balığın mukozasına zarar verip derisine yerleşerek oradan beslenen bakteri kolonilerinin yarattığı bir sorun olabilir. Değilse bile bir sorun olduğu açıktır, ve derhal gerekli araştırmayı yapıp önlem almanızı gerektirecek bir durumdur.
Sorun eğer dış parazit ise (80% öyle), gram (-) antibiyotikler faydalı olacaktır. Ben yukarıda da bahsettiğim gibi Cipro'dan olumlu sonuç aldım geçtiğimiz yıllarda.
Eğer sorun sadece tek bir balıktaysa ve akvaryumcudan kaynaklandığını düşünüyorsanız o balığınızı derhal akvaryumdan alacağınız suyla doldurduğunuz bir kovaya ayırmalı, orada uygun ilaçları kullanarak banyo yaptırmalısınız. İmkanınız varsa o balığı yine akvaryumdan alacağınız suyla ayrı bir ortamda bir süre tutmalı, gözlemlemelisiniz. Günde bir kez ilaçlı su hazırlayarak banyoya devam etmelisiniz.
Kurtulma ihtimali olsada eğer kanlanma derecesine gelmişse balığınızı 70%ne yazık ki kaybedeceksiniz. Fakat daha önemlisi akvaryumun geri kalanı olmalıdır. Eğer sorun akvaryumda ise yukarıda bahsedilen yöntemleri uygulayabilir. Yada daha detaylı araştırma yapabilirsiniz...
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2007 15:37
İyi günler. 'ahbeabi' cevap verdiğin için teşekkürler. Balığı aldığımda kanlanma olduğunu gözlemlemiştim hastalık olabileceğini düşündüm ama damızlık ve hamile olduğu için ve benim yavru balıklara olan hayranlığımdan almaya karar vermiştim.
machinist 2007-10-28 15:39:12
Fakat dün doğum esnasında daha doğuramadan anaç balık öldü yavrular içinde kaldı bende zor ama olması gereken kararı verdim balığın karnını kesip yavruları almaya çalıştım yavruları yavruluğa dökmeyi başardım ama hepsi bi top halinde birbirlerine yapışıktılar bütün yavruları birbirlerinden ellerimle ayırdım. Yavruların hepsini ayırdım ama yavrularda haala bi hareket yoktu doğal olarak öldüler sandım. Akvaryumdaki diğer balıklar sabırsızlıkla -özelliklede kılıçkuyruk- yavruları mideye indirmeyi bekliyolardı tam yavruları akvaryuma bırakacaktım ki birkaçı hareket etmeye başladı hemen yavruluğu geri yukarı çektim yaklaşık 60 yavrudan 20 si zamanla canlanmaya başladı. İlk defa akvaryumumda yavru balıklarım oldu hepsinde de bire bir emeğim var onlara gözüm gibi bakıyorum bütün işimi bırakıp onlarla ilgileniyorum. Ama bi siyah dişi molim var ki hepsinden beter ALLAH düşmanımın başına vermesin ben evde yokken -bide balıkta beyin yok derler- yavruluğun o küçük boşluklarından ağzıyla vakum yaparak çoğu yavrumu mideye indirmiş. 9 tanesini zor kurtardım bitanesine bugün akvaryuma düştü geriye kaldı 8 tane. Umarım geriye kalanlar sağlıklı bi şekilde yetişir sakat kalmalarındanda korkuyorum....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir