Lepistesten para kazanma!
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 19:40
İyi akşamlar ben bu işi hobi olarak yapıyorum öyle yapmaya da devam edeceğim fakat besleyeceğim balık lepistes ve elimde 11 adet malawi türü balık var bunları verip lepistes alacagım ilk başta hiç bir şey olmayacak akvaryum cama cam olacak ilk batım yavrularını sattıktan sonra oradan gelen para ile bitki almaya başlayacağım hangi lepistes türünü besleyeyim çoğu kişi moscow green yada blue beslememi öneriyor siz ne dersiniz bu işe ilk 3 ay sadece üretim daha sonra akvaryum evdekilerin göz zevkine hitap edecek şekilde dekor yapılacaktır size 3 sorum olacak:
1)Hangi lepistes türünü besleyeyim
2)Damızlık mı? damızlık altı mı alayım
3)Kaç günlük yavruyu kaç liraya satabilirim?
1)Hangi lepistes türünü besleyeyim
2)Damızlık mı? damızlık altı mı alayım
3)Kaç günlük yavruyu kaç liraya satabilirim?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 19:52
Bu üretim işini düşünüyorsan 3 ayda pek bir yol kat edemezsin. 1 seneyi rahat gözden çıkarman lazım.
Elindeki malzemelerin tam mı peki?
Üretim yapacaksan değerler önemli testler elinde olması lazım her daim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 19:54
Merhaba;
Uzun süre lepistesin çeşitli türlerine baktım. Bunların içinde il olarak lepistesin bir türü olan ve şuanda çok yaygın olan endlers türü ile başladım. Benim başladığım zamanda endlers türü nerdeyse yok denecek kadar az bir türdü. Bu balıkla beraber leopar kuyruk, lir kuyruk bakmaya başladım. Akvaryumun boyutu baya geniş olduğundan dolayı (130*50*50) en son elimde 500 adet lepistes vardı. Son baktığım tür ise moscrow türlerine karma olarak baktım.
Lepistesden para kazanmak istiyorsan ender türler beslemelisin şuanda moscrow ve bluelar çok iyi para ediyor. Ama lepistesler için en narin balıklarda onlar şuanda nerden baksan en ucuz türü bozulmamış bir moscrow 15-20 lira civarı yavrularınıda ancak renklendiği zaman bu fiyata satabilirsin. Renklenmeden hiç bir balık para etmez.
Balıklardan hemen yavru alıp satmak istersen alacağın balık yumurtalı yada damızlık olmalı. Damazlık altı alırsan en az 3-4 ay balıklara bakman lazım.
Az öncede söylediğim gibi lepistes türleri fazla para etmez ve yavruları nerdeyse bedavaya verirsin. Balık renklenecek kendisini gösterecek yani kendini pazarlayacak seviyeye geldiği zaman baktığın türe göre en az 0,75 kuruştan satmaya başlayabilirsin, tabi bu fiyat baktığın türe göre 5-10 lira olabilir. Daha fazla olacağını sanmam.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:13
Öncelikle üretim olarak 80*50*40 akvaryum var sumplu 2 adet yuvalık var çeşitli lepistes yemleri mevcut artemia mevcut yeni dogan balıkları da dişi-erkek olarak ayırıp hem kendime gelecek üretimler için balık çıkaracagım hemde ilk başta yem+elektrik parasını çıkarmak için satacağım.Başka neler gerekli mango kökü de var elimde üstünde java fern sarılı bir tek o duracak akvaryumda ilk etapda .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:14
Varyete (özeltür) lepistes beslemek gerçekten çok uğraş ister.Bu balıkların hepsini üretime sokamassınız , ancak tür özelliklerini taşıyanları üretime sokmalısınız.Yoksa varyete özelliğini taşımayan yavrular ortaya çıkar.Bu satıştada aynıdır.İçlerinden ıskartaları ayırmanız gerekir.Yani kısacası elinizde en az 5 adet tank yoksa bu canlıları üretip satmak çok zor olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:22
Alacagım balıklar saf kan balıklar ve tek beslenmişler kendi akvaryumu mu 3'e bölebilirim ayrıyetten de elimde 10 litre akvaryumda bulunuyor orayada çürükleri ayırabilirim.Başka neler lazım güzel bir üretim için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:27
Para kazanmak için böyle bir sistem gerekir yoksa sadece elinizde çok fazla lepistes olur ama çok para etmez çünkü ırkın saflığını korumak için akraba balıklar dışındakileri çiftleştirmelisiniz.Bu da çok fazla akvaryum demek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:29
Kürşat Abi senin dedigini düşünmüştüm ilk batımda ki erkegi 2 batımda ki dişiyle çiftleştirmeyi düşünüyorum sizin dediginiz böyle bir şey mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:35
10 MADDEDE SAĞLIKLI LEPİSTESLER ÜRETMEK VE BESLEMEK
1-Orta Amerikadan Brezilya’ya kadar geniş bir habitatta bulunan Lepistesler (Poecilia reticulata) geniş su şartlarında yaşayabilen canlılardır . Ph değeri 7,2 olan sular ideal olmakla beraber , bu orandan makul derecede düşük ve yüksek phdeğerine sahip sularda beslenebilmektedirler . Uygun bir şekilde 6,4 ile 8,6 arasındaki su değerlerine adapte edilebilen ve bu sudeğerlerine alışabilen canlılardır .
Yaklaşık 30 litre hacminde bir akvaryumsağlıklı ırklar elde edebilmek için çiftleştirilecek olan Lepistesler için uygundur . Dikkat edilmesi gereken nokta bu balıkların doğada sürü halinde yaşadıkları unutulmadan 1 dişi 1 erkek şeklinde üretime gidilmemesi , gurubun dişi sayısı fazla olmak kaydıyla 1-3 , 2-3 , 3-4 şeklinde meydana getirilmesidir . Üretim tankı su ile doldurulmadan önce tankın yeterince steril olduğuna emin olmak gerekir . Tank yarısına kadar yetişkin Lepisteslerin alınacağı akvaryumda bulunan su ile doldurulur . Üretimde kullanılacak gurup tankın içine alındıktan sonra artık o tankın su değişimleri yapılacak olan su ile (musluk suyu , damacana vb.) tankın geri kalan yarısıda doldurulur . Bu doldurma işlemi 1 saatin altında olmamak kaydıyla eşit ekleme ve periyodlarla yapılır . Eğer balıklar bu su eklemelerle olağan dışı tepkiler vermeye başlamışlarsa bunu sonlandırmak yada ekleme periyodlarını daha uzun sürelere yaymak gerekir . Tankın geri kalan kısmıda su ile doldurulduktan yaklaşık 1 saat sonra az miktarda artemia yada yine az miktarda kuru yem verilebilir . Aynı gün içinde tekrar bir yemleme yapılmaması gerekir .
Yaklaşık bir ay içinde anaçlar yavrulamaya başlayacaktır . Bu dönemde yavruların ayırılabileceği bir akvaryumun bulunmasına özen gösterilmelidir .
2- Yavru lepistesleri aşırı büyük akvaryumlarda büyütmeye çalışmak sizin için dezavantaj olacaktır . Fazla büyük akvaryumlarda yem bulmaları zorlaşacağı gibi bunun içinharcadıkları enerji miktarıda artacaktır . Dünyaya gelen yavrularınızın sayısı 60’ınaltındaysa sizin için 40 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır .
3-Yavru Lepisteslerin ilk 1 aylıkbeslenme süreci büyük önem taşımaktadır . Bu dönemde artemia ile beslenmeleri gelişimlerine oldukça faydalı olacaktır . Yavrulara verilecek artemiaların yumurtadan yeni çıkmış olmalarına özen gösterilmelidir . Artemiaların yumurtadan çıktıktan 12 saat kadar sonra besin değerleri gittikçe düşmeye başlayacaktır.
4-Çoğu hobicininde üretim akvaryumlarında kullandığı iç filtreler filtreleme için yeterli olacaktır . Dikkat edilmesi gereken nokta bu filtrelerin oluşturduğu aşırı akıntıyı yayarak yavruların rahat hareket edebilmesine olanak tanımaktır . Filtre malzemesi olarak bir parça polyester pamukla beraber dolomit çakıl yeterli olacaktır . Dolomit çakılın espirisi suyu tamponlamaya yardımcı olacağıdır . Dolomit çakıla bir başka alternatif olarak ise istiridye kabuğu düşünülebilir . Aynı zamanda sünger pipo filtrelerde yavru akvarumunda kullanılabilir . Pipo filtrelerin avantajı yavruları çekip zarar vermemesidir . İç filtrelerinde yavruları çekip zarar vermemesi için ızgaraların etrafı kadın çorabıyla kapatılabilir . En önemli nokta biyolojik filtrasyonu sağlayan sünger filtrelerin taze sudan geçirilip yararlı bakterilerin ölmesine fırsat vermemektir .
5-Haftalık 30-50% lik su değişimleri yapmak yavru balıkların gelişimi , yem artıkları ve dışkıların ortamdan çıkarılması için faydalı olacaktır . Kendi deneyimlerim ışığında haftalık 30-50% lik su değişimleri yerine günlük 15-20% lik su değişimlerinin yavruların gelişiminde daha fazla katkı sağladığını söyleyebilirim . Su değişimleri yapılırken sifonlama tankın tabanından yapılmalıdır . Su değişimlerinde bir başka önemli nokta ise değişimde kullandığımız su ile akvaryum suyu koşulları arasındaki farkı olabildiğince az tutmaktır . Bu farkın olup olmadığını güvenilir test kitlerinin yardımıyla anlayabiliriz . Tabiki öncelikle AkvaryumUstası su kimyasının prensiplerini ve bu prensiplerin tropikal balıklara bakmaktaki önemini kavraması gerekmektedir .
6- Yavruları az ama sık beslemek arzu edilen sağlıklı ve canlı renkli Lepisteslere sahip olmada en iyi yoldur . Küçük parçacıklar haline getirilmiş kaliteli kuru yemlerle her saat başı yapılacak yemleme yavruların gelişimi açısından iyi olacaktır . Dondurulmuş kuru yemleri ise yavrular sindirmekte zorlanacaktır . Eğer kuru yem verilecekse yavrulara verilecek yemin önce su dolu bir bardağa atılarak suyu emdikten sonra yavrulara verilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır . Aynı zamanda yavruların bitki ve yosun içerikli yemlerle beslenmesi sindirim sisteminin gelişimi açısından faydalı olacaktır .
7- 8-9 haftalık yavruları cinsiyetlerine göre ayırmak mümkün olacaktır . Bu ayırım gereklidir ; çünkü her zaman karşılaşılmasada gelişimini tamamlayamamış dişiler gebe kaldığı taktirde büyümeleri durmakta ve istenilen forma ulaşamamaktadırlar . Aynı zamanda ileride yapılması düşünülen çaprazlamalar içinde , kız dişilere ihtiyaç olacaktır . Yavruları cinsiyetlerine göre ayırmada en kesin yöntem anal yüzgeçlere bakılarak yapılan ayrımdır . Ventral yüzgeçlerin arasında yer alan anal yüzgeç dişilerde vücuda tamamen yapışık yarım ay şeklindeyken , erkeklerde gonopod denilen üreme organı şeklini almış daha ince ve uzundur . Eğer yüksek kalitede bir soy elde edilmek isteniyorsa cinsiyetleri belli olan yavrular arasında ayıklama yapılmalı ve düzgün , istenilen forma sahip üretilmiş genç balıklar üzerinde üretime devam edilmelidir .
8- Yetiştirme tanklarının taban malzemesi bulunmayan sadece cama cam akvaryumlar olmasında fayda vardır . Bu tür akvaryumlardan ağır metalleri uzaklaştırmak kolay olacağı gibi taban malzemesinin yapacağı salınımlarda mevcut olmayacak aynı zamanda haftalık ve günlük bakımlar daha az zahmet gerektirecektir . Eğer arzu ediliyorsa riccia fluitans , lemna minor tarzında su üstü bitkilerinin yetiştirme tankından bulunması faydalı olacaktır .
9- Anaç ve yavru lepistesler için en uygun su sıcaklığı 24-25C. iken , nispen daha yaşlı lepistesler 22-23C gibi daha düşük sıcaklıklarda beslenebilirler .
10- Eğer sistemli bir üretim düşünülmüyor ve yavruları ayırmayı planlamıyorsak , yetişkinleri koyacağımız akvaryum bol bitkilendirilmiş ve herhalde büyük oranda saklanma yerine sahip şekilde dizayn edilmiş bir akvaryum olmalıdır . Bu özellikleri taşımayan bir akvaryumda lepistes beslerken , doğal seleksiyondan söz edilemeyeceği gibi AkvaryumUstası etiğinede aykırı davranılmış olunacaktır
1-
Yaklaşık 30 litre hacminde bir akvaryum
Yaklaşık bir ay içinde anaçlar yavrulamaya başlayacaktır . Bu dönemde yavruların ayırılabileceği bir akvaryumun bulunmasına özen gösterilmelidir .
2- Yavru lepistesleri aşırı büyük akvaryumlarda büyütmeye çalışmak sizin için dezavantaj olacaktır . Fazla büyük akvaryumlarda yem bulmaları zorlaşacağı gibi bunun için
3-Yavru Lepisteslerin ilk 1 aylık
4-Çoğu hobicininde üretim akvaryumlarında kullandığı iç filtreler filtreleme için yeterli olacaktır . Dikkat edilmesi gereken nokta bu filtrelerin oluşturduğu aşırı akıntıyı yayarak yavruların rahat hareket edebilmesine olanak tanımaktır . Filtre malzemesi olarak bir parça polyester pamukla beraber dolomit çakıl yeterli olacaktır . Dolomit çakılın espirisi suyu tamponlamaya yardımcı olacağıdır . Dolomit çakıla bir başka alternatif olarak ise istiridye kabuğu düşünülebilir . Aynı zamanda sünger pipo filtrelerde yavru akvarumunda kullanılabilir . Pipo filtrelerin avantajı yavruları çekip zarar vermemesidir . İç filtrelerinde yavruları çekip zarar vermemesi için ızgaraların etrafı kadın çorabıyla kapatılabilir . En önemli nokta biyolojik filtrasyonu sağlayan sünger filtrelerin taze sudan geçirilip yararlı bakterilerin ölmesine fırsat vermemektir .
5-Haftalık 30-50% lik su değişimleri yapmak yavru balıkların gelişimi , yem artıkları ve dışkıların ortamdan çıkarılması için faydalı olacaktır . Kendi deneyimlerim ışığında haftalık 30-50% lik su değişimleri yerine günlük 15-20% lik su değişimlerinin yavruların gelişiminde daha fazla katkı sağladığını söyleyebilirim . Su değişimleri yapılırken sifonlama tankın tabanından yapılmalıdır . Su değişimlerinde bir başka önemli nokta ise değişimde kullandığımız su ile akvaryum suyu koşulları arasındaki farkı olabildiğince az tutmaktır . Bu farkın olup olmadığını güvenilir test kitlerinin yardımıyla anlayabiliriz . Tabiki öncelikle AkvaryumUstası su kimyasının prensiplerini ve bu prensiplerin tropikal balıklara bakmaktaki önemini kavraması gerekmektedir .
6- Yavruları az ama sık beslemek arzu edilen sağlıklı ve canlı renkli Lepisteslere sahip olmada en iyi yoldur . Küçük parçacıklar haline getirilmiş kaliteli kuru yemlerle her saat başı yapılacak yemleme yavruların gelişimi açısından iyi olacaktır . Dondurulmuş kuru yemleri ise yavrular sindirmekte zorlanacaktır . Eğer kuru yem verilecekse yavrulara verilecek yemin önce su dolu bir bardağa atılarak suyu emdikten sonra yavrulara verilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır . Aynı zamanda yavruların bitki ve yosun içerikli yemlerle beslenmesi sindirim sisteminin gelişimi açısından faydalı olacaktır .
7- 8-9 haftalık yavruları cinsiyetlerine göre ayırmak mümkün olacaktır . Bu ayırım gereklidir ; çünkü her zaman karşılaşılmasada gelişimini tamamlayamamış dişiler gebe kaldığı taktirde büyümeleri durmakta ve istenilen forma ulaşamamaktadırlar . Aynı zamanda ileride yapılması düşünülen çaprazlamalar içinde , kız dişilere ihtiyaç olacaktır . Yavruları cinsiyetlerine göre ayırmada en kesin yöntem anal yüzgeçlere bakılarak yapılan ayrımdır . Ventral yüzgeçlerin arasında yer alan anal yüzgeç dişilerde vücuda tamamen yapışık yarım ay şeklindeyken , erkeklerde gonopod denilen üreme organı şeklini almış daha ince ve uzundur . Eğer yüksek kalitede bir soy elde edilmek isteniyorsa cinsiyetleri belli olan yavrular arasında ayıklama yapılmalı ve düzgün , istenilen forma sahip üretilmiş genç balıklar üzerinde üretime devam edilmelidir .
8- Yetiştirme tanklarının taban malzemesi bulunmayan sadece cama cam akvaryumlar olmasında fayda vardır . Bu tür akvaryumlardan ağır metalleri uzaklaştırmak kolay olacağı gibi taban malzemesinin yapacağı salınımlarda mevcut olmayacak aynı zamanda haftalık ve günlük bakımlar daha az zahmet gerektirecektir . Eğer arzu ediliyorsa riccia fluitans , lemna minor tarzında su üstü bitkilerinin yetiştirme tankından bulunması faydalı olacaktır .
9- Anaç ve yavru lepistesler için en uygun su sıcaklığı 24-25C. iken , nispen daha yaşlı lepistesler 22-23C gibi daha düşük sıcaklıklarda beslenebilirler .
10- Eğer sistemli bir üretim düşünülmüyor ve yavruları ayırmayı planlamıyorsak , yetişkinleri koyacağımız akvaryum bol bitkilendirilmiş ve herhalde büyük oranda saklanma yerine sahip şekilde dizayn edilmiş bir akvaryum olmalıdır . Bu özellikleri taşımayan bir akvaryumda lepistes beslerken , doğal seleksiyondan söz edilemeyeceği gibi AkvaryumUstası etiğinede aykırı davranılmış olunacaktır
ALINTIDIR.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:44
Bunların hepsini daha önce besledigim yerli ırk lepistesler de tecrübe etmiştim ve şimdi daha bilgili daha tecrübeli olarak besleyeceğim şimdi ben hangi tür lepistesi besleyeyim lütfen bana onu söyleyiniz bu arada tekrar teşekkür ederim bu bilgi için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:48
[QUOTE=acemicaylak]Bunların hepsini daha önce besledigim yerli ırk lepistesler de tecrübe etmiştim ve şimdi daha bilgili daha tecrübeli olarak besleyeceğim şimdi ben hangi tür lepistesi besleyeyim lütfen bana onu söyleyiniz bu arada tekrar teşekkür ederim bu bilgi için.
[/QUOTE] Sadece bir süre ticari olarak bakacağını, daha sonra normal hobi amaçlı bakacağını yazmışsın.Bu nedenle gözüne hangisi hitap ediyorsa onu tercih etmelisin.Herkezin zevki farklıdır, ben mavi severim sen kırmızı başkası sarı...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:51
Ufuk haklısın da yabancı isimlerini bilmiyorum Alman lepistesi var bunun gerçek adı bumu buysa saf alman lepistesi oldugunu nasıl anlayabilirim.Bunlar hakkında bilgi verir misin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 20:57
[QUOTE=acemicaylak]Ufuk haklısın da yabancı isimlerini bilmiyorum Alman lepistesi var bunun gerçek adı bumu buysa saf alman lepistesi oldugunu nasıl anlayabilirim.Bunlar hakkında bilgi verir misin.[/QUOTE] Alman lepistesin varyete adı Red Tuxedo Guppy'dir.Bu konuları araştırıp en kapsamlı bilgi edinebileceğin lepistes forumu www.lepistes.org 'tur.Bu site yardımıyla kafandaki bütün soru işaretlerini kaldırabilirsin. pierr 2011-12-25 20:57:49
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir