Leptosomalar hakkında bilgi ?


ultraaskinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 273
ultraaskinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2007 01:17
Arkadaşlar uzun süredir beslediğim ve ürettiğim malavilerimden vedalaşarak leptosomalara geçmeyi düşünüyorum
Akvaryumum 100-43-55h ebatlarında , içerisinde siyah bakalit denilen midye kırığındna daha ufak kum var, ayrıca sarı prenses beslediğimden dolayı akvaryumun arka tarafının 3te2si kayalık
Size sorucağım sorular bu tankta kaç tane leptosoma besleyebilirim ?
Akvaryumum kum rengi uygunmudur ?
Kumların büyüklüğü uygunmudur ?
Kayalarım fazlamı gelir azaltalımıyım ve kayalarım yüksekmi olmalı ?
Ayrıca leptosomalar kaç yaşında erginliğe ulaşıyorlar , kaç ayllıktan sonra dişi erkek ayrımı  yapılabilir ve renklerini sergilemeye başlarlar ?
Yaklaşık ömürlrei ne kadardır ?
Son olarakta çaprazlanmaları engellemek için tek cins leptosoma besliyeceğim ama ilreide kum kelebeği koymak istersem birbirlerinin yavrularını yerlermi acaba ?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redrainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 1630
redrainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2007 11:26
Hemen sorularınızın cevabına geçeyim.Leptosomaların kumla bi ilgisi yoktur.2e4d uygun oran olacağını düşünüyorum.Yaklaşık 5-6cm ken 7cmde kesin olarak erkek dişiyi anlarsınız.Düzenli dip çekimleri çeşit ve bol yem haftada2 kere artemia ile hızlı büyürler.1yılda ilk yavrularını alabilirler.Hatta iyi beslerseniz daha erken.Kum kelebekleri ile besleyebilirsiniz.Ama her 2 türüde kusturarak yavru alabilirsiniz.Malum yavrular yem olmasın.Kum kelebekleri için size tavsiyem0,7-1,2mm kuvarz kum iyi olacaktır.Sürekli kum eledikleri için önemlidir.Kur yaparken açacakları kraterleri dediğim kumla rahat oluşturabilecektir.
Kayalardan 2 tane bıraksanız yeter.Hem dekor hem suyu sertlik yumuşaklık açısından yeterli olacaktır.Başka sorularınız olursa öm den ulaşabilirissiniz.
Saygılar...
redrain2007-12-06 11:26:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ultraaskinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 273
ultraaskinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2007 11:55
Ömer bey çok teşekkür ederim
O halde akaryumda kum kelebeği beslememe gerek kalmadı , çünkü ben artık balığı sağarak değilde kendi doğasıyla izlemek istiyorum . Kumu değiştirmemede gerek kalmadı
Peki acaba siyah renkli kum leptosomaların renklerini göstertirmi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redrainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 1630
redrainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2007 12:10
Koyu renkteki kumlar balıkların renklerini daha güzel sergilemesine yardımcı olduğunu duymuştum.En önemlisi vereceğiniz kaliteli yemler belirleyecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2007 16:46
Sevgili arkadaşlar biraz ukalalık gibi olacak ama bu işin üstadı olarak kendimi göstermekten grurduyuyor LOL ve çok fazla ince ayrıntının olduğunu ve bunları gözden kaçırdığınızı hatırlatmak istiyorum. Öncelikle aşağıya atacağım linki iyi incelemenizi ve bunun dışında hangi tür leptosoma besleyeceğinizi bidirmenizi isteyaceğim.
 
 

Alem

Animalia

Şube

Chordata

Sınıf

Actinopterygii

Takım

Perciformes

Familya

Cichlidae

Cins

Cyprichromis

Tür

Cyprichromis coloratus (Takahashi i Hori, 2006)

Alt tür

       

Tür

Cyprichromis zonatus (Takahashi i Hori, 2002) 

Alt tür

      

Tür

Cyprichromis pavo (Buscher, 1994)

Alt tür

      

Tür

Cyprichromis microlepidotus (Poll 1956)

Alt tür

      

blue Point                               kigoma                                bemba

            
              kiriza                                     kasai

Tür

Cyprichromis leptosoma (Boulenger, 1898)

Alt tür

       

Mpulungu                utinta flourescent                kitumba,

   

 Chaitika                      azuri                        kigoma

   

kambwimbe           specleback moba             tricolor

   

malasa                        black bee                   Jumbo Yellowhea            livua blue orchid         kesese blue flash            jumbo fulw   
mpimbwe            Jumbo lemonbreast        Jumbo kesese

    

       kitumba  albino              Jumbo rainbow            utinta
 
     
      Cap Kabogo                 Speckleback                     Mvuna
 
 
         Moliro
 
İŞTE BENİM FAFORİ BALIKLARIMDAN BİRİ DAHA

Sıcaklık :

24-28 ˚C   ( 76 ˚F-80 ˚F )

Boyut:

Normal  Dişi : 8 - 10cm   Normal Erkler: 10 – 12cm

Jumob   Dişi : 10-12cm   Jumbo   Erkek : 13 - 14cm

Yaşama Alanı :

AFRİKA: Tanganyika gölünde yayılış gösterirler.  İsimlerini çoğunlukla ilk bulundukları  ve tespit edildikleri bölgeden alırlar. Ör:

Beslenme şekli :

Carnivoro (etçil), Doğal ortamda planktonlar ile beslenirler. Akvaryumda artemya ve ağırlıklı olarak pul yem ile beslenirler.

Davranış :

Göl suyunda ve akvaryumda koloniler ve sürü halinde yüzerler.

Eş Durumu

Dimorphic yani çok eşi olarak yaşarlar.

Su

Sert  ve alkali sular, Suyun Ph skalası; 7,8 – 8.5,  Nitrate:< 20 ppm , 

KH:10 – 15  Göl suyunda open water olarak adlandırılan gölün açık  ve akıntı olmayan bölümlerin de yaşarlar.

Yavru gelişimi :

Damızlık balıklar ortalama 45 – 50 günde bir yavru alır yavruların gelişimi anne ağzında normal koşullarda 21 günde tamamlanmış olur. Her batında 5-12 adet civarında yavru alınır.

Topluluk :

Ayni alt türler bir araya konulmalı, Farklı alt türler birbirleri ile eşleşir. Koloniniz melezlenebilir.

Diğer Gruplarla Uyumluluk :

Tanganyika türleri ile genellikle uyumludur. Prenses, İmparator, frontosa, calvus, leleupi, dafrodil ve tropheus gibi sert türleri ile birlikte aynı akvaryumda beslemeyiniz.

İdeal Akvaryum Boyu :

120 x 50 x 65 cm -  Su; 300-550 lt.

Erkek  ve  Dişilerde Renk Varyasyonu:

Erkekler tüm alt türlerde daima renkli, Dişiler ise daima renksizdirler.

İdeal Koloni:

3 Adet erkek – 9 Adet dişi

Hatalıkları :

Karın çökmesi , Dış parazitler, (solungaç bölgesi) İç parazitler ( karın içi ), Mantar ve suda amonyak seviyesinin yükselmesine bağlı ölümler.

Kaynak http://www.afrika-cichliden.de/index.php?lg=de&css=1&e1=45&art=2&see=1&detectflash=false#41  ve http://www.afrika-cichliden.de/index.php?lg=de&css=1&e1=45&art=2&see=1&detectflash=false#35
 
C. leptosomalar Hakkında

C. leptosoma “utinta
C. leptosoma sp. jumbo “Kitumba”
C. leptosoma sp. jumbo “Kitumba”Albino
C. leptosoma sp. jumbo kachese
C. leptosoma sp. Jumbo “kigoma”
C. leptosoma sp. Jumbo “Moliro”
C. leptosoma Livua blue orchid
C. leptosoma kekese blue flash
C. leptosoma Jumbo mbita (grandiosus)
C. leptosoma mpulungu
C. leptosoma sp. Jumbo “ black beeve alt varyeteleri “black fin”, “gold head”, “tricolor”, yellow head

Fiziksel Özellikleri; Leptosomaların boyları normal türlerde erkekler 10 -12 cm, dişiler de ise 8 -10 cm dir. Jumbo türlerinde ise erkekler bazı literatürlerde 13 -14 cm, dişiler de ise 10 -12 cm olduğu yazılıdır. Erkeklerle dişiler çok kolaylıkla birbirlerinden ayırt edilebilir. Erkekler daima renkli dişiler renksiz ve mattır. C. leptosoma türlerinin dişileri daima birbirinden farklıdır ve birbirlerinden ayrımı oldukça zordur. Gözlemlediğim kadarıyla C.Leptosoma jumbo black bee dişilerinin üst (dorsal) yüzgeçleri ince siyah bir çizgi ile özelleşmiştir. C.Leptosoma jumbo kitumba dişisinde bu çizgi mevcuttur. Fakat kuyruk yüzgecinde alt ve üst olmak üzere iki adet benek mevcuttur. Cyprichromis’ler cichlids ailesinin bireylerinin vücut formu, iskelet yapısı klasik balık şekline çok yakındır.

Beslenme;  C.Leptosomalar gölde plankton ile beslenen balıklardır.  Balıkların beslenmeleri ağırlıklı olarak pul yemle yapılır. Haftada 1 gün artemya çıkarılır ve bu artemya eşit şekilde 2 ye bölünerek koloniye iki ayrı günde verilir. 2 haftada 1 gün balıkların aç bırakılması tavsiye edilir. Bu açlık balıkların bağırsak sisteminin boşalmasına ve temizlenmesine yardımcı olur.  Balıklar sabah ve akşam olarak iki ayrı öğünde beslenmelidir. Bazı literatürlerde beslenme günde üç öğün şeklinde belirtilir ama ben bunu tavsiye etmiyorum. Üç öğün yemlemenin hem akvaryumunuzun çabuk kirlenmesi hem de balıkların aktivitesini kaybetmelerine sebep olacağını düşünüyorum.

 

Yaşama alanları; C.Leptosomalar  gölde ve akvaryum içinde sürü halinde dolaşır. Leptosomalar tankınızın geleninde üst ve orta kısmında yaşarlar, uyku hali hariç kolay kolay dip kısma inmezler. Tankınızın su kalitesi her balıkta olduğu gibi C.Leptosoma türlerinde de önemlidir. Suyun temiz ve bol oksijenli olması hem akvaryumunuzun hem de balıklarınızın sağlığı açısından önemlidir. Suyunuzun pH değeri 7.8 - 8.5 arasında, Nitrate: < 20 ppm , KH: 10 – 15 ve suyun sert su olması balığınızın gelişimini kolaylaştıracaktır. Akvaryum sıcaklığınızın 26 - 28 ˚C ( 76 ˚F-80 ˚F ) olması yavru alımınız için gereklidir. pH değerini yükseltmek istediğinizde çoğunlukla mercan kırığını tercih edin, suni olarak kullanılan pH yükselticileri geçici bir çözüm olarak tercih edilmektedir. Leptosomalar Tanganyika gölünün açık su olarak adlandırılan bölümlerinde yaşarlar. Bu balıklar taşlık, kayalık bölgelerden hoşlanırlar ve bu bölgelerde erkekleri kolaylıkla renk alırlar. Akvaryumunuzu bu doğrultuda dizayn etmeye çalışın...

 

       C.Leptosomalar kolonilerinde 3 erkek 8 -10  adet dişinin bir arada bulunması ideal bir koloniyi simgeler. Erkek sayısının fazla olması C.Leptosomalar türlerinde huzursuzluk ve erkekler arasındaki rekabete sebebiyet vermektedir. Çoğu zaman bu kavgada erkeklerden bir kaçı yaralanabilir. C.Leptosoma türleri  yavrularını asla yemezler.

 

Üreme; Karnı yumurta ile dolu dişiyi erkeler kovalamaya başlar ve yumurtlatmaya zorlar. Bu esnada erkek alabileceği en doğal ve en güzel rengi alır ve bu aşırı renk değişimi dişiyi cezbeder. Erkekler dişiyi asla fiziksel olarak zorlamaz ve fiziki bir temas olmadan sadece hareketler ile baskı altında tutarlar. Yumurtlama işlemi genellikle akvaryumun üst ve orta kısmında gerçekleştirilir ve erkek bu alana diğer erkek ve dişileri yaklaştırmaz. Erkek birey dişinin yumurta dolu olan karnının altına yakın bir yerde anlam veremediğim ağız hareketleri yaparak dudaklarını ileri doğru uzatır. Çıplak gözle görülebilir büyüklükte olan yumurta suya düşer düşmez dişi tarafından ağza alınır.  Dişi erkeğin spermlerini almak üzere erkeğin karnına doğuru ağzını uzatır. Balıklar ürkütülmeden çok dikkatli bir şekilde incelenirse erkeğin spermlerini bile görebilirsiniz. Bu dölleme işlemi yaklaşık olarak 20 - 25 dakika sürer ve bu süre zarfında dişi yaşına bağlı olarak 5 – 12 arasında yumurta toplar.   

Ağzı yumurta ile dolu olan dişi beslenme zamanında diğer koloni bireylerinden ayrı yaşar ve sakin yerleri tercih eder. Yumurtlama olayından yaklaşık 10 -11 gün sonra dişinin ağzında yavru leptosomaların gözlerini görebilirsiniz.  Genç dişiler ilk 2. ve 3. döllemede yavruları tutmayıp atabilir ve hatta yutabilir. Bu sizi hayal kırıklığına uğratmasın...

           Yavruların doğal olarak anne ağzından çıkma süreleri yaklaşık 21 gündür.  Daha erken alınan yavrular ( kusturma yöntemi) karınları keseli doğarlar ve çok ciddi bakım isterler.  En güzeli bu işe yeni başlayanlar için doğal yavrulamayı beklemektir.  

                Kusturma İşlemi; Dişiyi büyük bir kepçe ile yakaladıktan sonra fazla panik yapmasına fırsat vermeden balık baş parmak ile işaret parmağı arasına alınır. Ucu çok sivri olmayan bir kürdan yardımı ile  ağız yavaşça açılır ve yavruların dışarı çıkması sağlanır.  Yavruluğun yeterli miktarda oksijen alması gereklidir. Yavruların bakımı ve beslenmesi ilk 3 - 4 hafta artemya ile yapılırsa balıkların gelişini oldukça hızlı olur.

 

Not: C.Leptosoma türlerinin yanına Prenses, İmparator, frontosa, calvus, leleupi, dafrodil ve tropheus gibi sert türleri koymayınız.

Kumun balıklara üzerinde çok büuyük etkisi olduğunu düşündüğüm gibi isyah bir kumun bu türü çok fazla göstereceğine inanmıyorum. Bence 0.3miron sarı plaj kumu kullanırsanız ileride bu balıkların yanında besleyeceğiniz kum kelebeklerinin rahat ve uyum içinde yaşayacaklarına inanıyorum. Bu balık ların yaklaşık ömürleri diye bir şey sözkonusu değil 5 yaşına kadar beslediğim leptosomalar oldu fakat daha sonra sattım. Bu büyüklükte bir akvaryuma yaklaşıl olarak 20-25 adetlik yetişkin bir koloni koya bilirsin. Gerek kum kelebekleri gerekse leptosomalar birbirlerinin yavrularını yemezler Ancak; Balıkların yüzme seviyesine gelmiş olmaları lazım belki çarpıp öldüre bilirler, Doğurganlık seviyesine 9-12 arasında ulaşırlar 4. ayın sonundada dişi erkek ayrımını yapabilirsin.  İyi günler dilerim.

leptosoma2007-12-06 16:49:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ultraaskinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 273
ultraaskinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2007 00:06
Değerli bilgiler için çok teşekkür ederim
İlk aşamada bana yetecek kadar fikir sahibi oldum
Birde aynı tankta cüce vatoz beslersek ,acaba yavrulara bir zararı olurmu ?
Ben akavryuma kepçe dahi sokmak istemiyorum tamamen doğal olarak üresinler büyüsünler istiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koyuÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 386
koyuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2007 10:14
Merhabalar;
 
Leptosomaları ve kum kelebeklerini aynı tankta rahatça besleyebilirsiniz. Yavrular hususunda; kum kelebeği yavrularını boylanana kadar yavrulukta tutmanız ya da başka bir akvaryuma ayırmanız gerekir. Leptosomalar ellemese bile büyük kum kelebekleri afiyetle yiyeceklerdir.
 
Cüce vatozların, ne erişkinlere ne de yavrulara herhangi bir zararı olmaz. Gönül rahatlığı içinde besleyebilirsiniz. Hatta tavsiye ediyorum.
 
Katılmadığım tek konu; siyah kum olacak. Biotopdaki kum kırık beyazdır. Pek çok tanganyika türünün koyu renk kumda renklerini kararttığını gözlemlemiş biri olarak, siyah kumu kesinlikle önermiyorum. Sadece leptosoma besleyecekseniz kumun kalınlığının pek bir önemi yok. Lakin, kum kelebeği besleyecekseniz, kati surette kum inceliğinin 1mm. yi geçmemesi gerektiğini düşünüyorum.
 
Saygılar, selamlar...
 
koyu2007-12-07 10:15:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2007 14:22
Özgür bey ikinci sorunuz için gerekli açıklamayı yapmış diyecek bir şey yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir