Makrakanta Günlüğü
Yeni kurduğum 100 litrelik akvaryumuma 8 adet Makrakanta 10 adet Platy ve 1 adet vatoz koydum.
amacım makrakantaları tanıyıp, 1 seneye kadar 300 litrelik discus akvaryumumu boşaltıp bakımını yapıp sadece makrakanta beslemek.
Platy yavrularını doğal bir ortam oluşması için makrakantaların yiyip protein almalarını istiyorum. bu yuzden yanlarına platy koydum.
Akvaryumda bol bol makrakantaların saklanacağı mağralar ve yuvalar yaptım. platy yavrularının saklanıp korunabilmesi için ( evet makrakantaların yemesini istiyorum ama doğal ortamı oluşturup yavrulara kaçma şansıda vermek doğru olur) bol bitkili bir akvaryum tasarladım.
Bu başlık altında sizlere sıklıkla yaşadığım deneyimleri ve gözlemleri yazıyor olacağım. Umarım Makrakantalar için güzel bir referans kaynağı olur.
Gün1:
Makrakanta sürüsü hemen kendi yuvalarını belirledi.
sürü halinde yuvaya saklanıp, sürü halinde yuvadan çıkıyolar.
akvaryum dışındaki hareketi anında hissedip yuvalarına geri giriyorlar.
8 tane makrakantadan 1 tanesi yuvaya hiç girmedi. sürü ile takılmıyor. zannedersem sürü tarafından dışlanmış.
Çok hareketliler. platyler ile iyi anlaşmışa benziyorlar. birbirlerini kovalayıp oyun oynuyorlar gibi gözüküyor. her hangibir ısırma ve saldırganlık gözlemlemedim henuz.
-------------------------------
Gün2: Makarakantalardan sürü tarafından dışlanmış olan öldü.
halbuki gayet sağlıklı ve hareketli gözüküyordu. fakat yuvaya girmiyordu. ölümü biraz ani oldu.
zannedersem dışlandığı için bunalıma girdi.
bunun dışında makrakantaların çok komik balıklar olduğu kanaatindeyim. çok değişik yerlere girip çok değişik şekillerde durabiliolar. zannedersem böyle yapmak hoşuna gidiyor. hiç müdahale etmiyorum. zaten orjinal ismi Clown Loach. Clown palyaço demek:))
yuvalarında gayet mutlular. ışığa biraz duyarlılar zannedersem. ışıklar kapalıyken ve akvaryum dışında hiç ir hareket yoksa yuvalarından çıkıyorlar. onun haricinde gunun buyuk kısmını yuvalarında saklanarak geçiriyorlar
Ek Bilgi: Sabah ölüm olduktan sonra 100 litrelik bu akvaryumun suyuna 2 çay kaşığı deniz tuzu attım.
Yemleme: sabah işe gitmeden ve akşam yatmadan önce yemleme yapıyorum.
Beğenenler: [T]176546,Rokujou[/T][T]78942,muratdeg[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gün3:
Akvaryumda makrakantaların saklanabileceği kayaların arasında 5 tane yuva yaptım.
böyle olunca makrakanta sürüsünden her birey farklı deliklere girdiler kendilerine yuva edindiler. ve tam 2 gündür beslenmeye bile dışarı çıkmıyorlar. sadece 2 tanesi dışarda dolaşıyor.
Sanki sürüdeki bütünlük bozuldu gibime geldi. hep tek olarak dışarı çıkıyorlar. bu sabah 4 tane makrakantayı dışarıda yemlenirken gördüm ancak onlarda ayrı takılıyorlardı. yani birlikte değillerdi.. fakat diğerleri kayıp. nerde olduklarını öğrenmek için tüm kayaları kaldırmam gerekiyor. yemlenmeye bile çıkmıyolar.
Fakat bu duruma müdahale etmiyorum. bakalım izleyip göreceğim. amasürüdeki bütünlük bozuldu gibime geliyor.
Bir süre bu şekilde izleyeceğim. eğer bu durum 2 hafta daha böyle devam ederse ve başka ölümler olursa, yuva sayısını 1 e indirip öyle deneyeceğim.
zannedersem baskın olanlar yuvaları sahiplenip diğer bireyleri bu yuvalarda barındırmıyorlar. şu anda akvaryumda makrakanta sürü bütünlüğü hiç yok.
bakalım izleyip göreceğim.
Beğenenler: [T]78942,muratdeg[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bakalım bende merak ediyorum süreci. umarım Makrakantalarla ilgili güzel bir kaynak yaratmış oluruz. . önce şu ilginç canlıları bir tanıyayım, sonra yaşam alanlarını ona göre düzenleyeceğim büyük tankın.
Selamlar
[QUOTE=MYAKIS]Merhaba Harun bey
Gün4:
Akvaryum için yeni bitkiler aldım. Bunları akvaryuma dikerken, makrakantaları çok merak ettiğim için dayanamayıp ana yuvayı açtım.
Bu ana yuva kayaların altında kapısı olan buyuk bir kiremit güveç. yuvanın içi çok geniş ve karanlık. üst tarafı lav kayaları ile çevrili ve çevresi bitkilerle kaplı.
Yuvayı açtığımda gördüğüm manzara çok enterasandı.yuvayı kaldırır kaldırmaz en az 20-30 tane yavru balık ve 7 tane makrakanta ile 2 tane canlı doğurgan vardı. ve bu doğurganlar hala doğuruyordu.
makrakantalar bu yavruları yiyormuydu yoksa koruyormuydu anlamadım ama kaç gundur beslenmeye bile çıkmamaları bu yavruları yiyerek beslenmelerine işaret olabilir.
yuvayı aynen kapattım. yavrular saklandı. sonra tekrar o yuvaya girmiş olma ihtimalleri yuksek.
neticede makrakantalar gayet sağlıklıydı. anlaşılan yuvalarını çok sevdiler ve uzun bir sure çıkmayacaklr gibi duruyor.
bu manzarayı görerek makrakantaların sağlıklı olduğunu öğrenince içim rahatladı doğrusu.
bundan sonra makrakantaların yuvalarından çıkmalarını beklemekten başka yapacak bir şeyim yok.
hamile platilerin, etrafta bir çok kuytu yuva ve akıntısız yer olmasına rağmen yavrularını bu dipteki tüm makrakantaların olduğu ana yuvada doğuruyor olması çok enteresan.
Dediğim gibi 4 gündür yem yemiyor makrakantalar. yavruları yiyip yemediklerinden de emin değilim. bakalım izleyip göreceğiz.
Aşağıda yaşam alanlarının resimlerini görebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=delioflu]Daha çok resim bekliyoruz takipteyim maşallah :) [/QUOTE]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
+1: [T]122935,İBOW@R[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gün5:
Canlı doğuran platiyi işten geldiğimde kayaların arasına sıkışmış ölü olarak buldum.
master yuvanın içinde başka ölü balık olduğundan şüphelenip hastalık yaymaması için kendimi tutamayarak gene yuvayı açtım.
yuvayı açtığımda içeride sadece makrakantalar vardı :) yani dünkü yavru balıklar malesef artık yoktu.
yuvaya girişin ön cama bakan tarafını sazlıklar ile kamufle ettim. çünkü makrakantalar hala yem yemek için dışarı çıkmıyorlar. dışarıdaki hareketden ve ışıktan çok rahatsız oluyorlar.
akvaryumun ışığını kapattıktan 15 dakika sonra sadece 2 tanesi çıkıp etrafta dolanıp ışığı açınca gene geri giriyorlar. ama bazen bu 2 tanesi etrafta hareket yoksa ışık açıkkende dışarı çıkıyorlar. fakat diğerleri hala çıkmadılar. artık ışığı açmıyorum, daha loş, led bir ışık koydum akvaryumun üstüne. böylece kademe kademe ışık şiddeditini arttırarak ışığa alıştırmayı düşünüyorum.
zifiri karanlıkta dışarı çıkıyorlarmı bilmiyorum. çünkü karanlıkta ben göremiyorum :)) haftasonu kameranın nightvision özelliği ile izlemeyi planlıyorum. eğer karanlıkta dışarı çıkıyorlarsa, ışık konusunda bir çözüm bulmam gerekebilir.
tabi ben akvaryuma müdahale edip yuvalarını açtıkça bu balıkların üzerinde stress geçmiyor. artık ne olursa olsun yuvaya müdahale etmeyeceğim. yuvanın son halinin resimleri aşağıdadır.
bakalım bir yolunu bulup bu balıkları dışarı çıkartacağımı umuyorum. önerisi olan arkadaşlar varsa ve yorumlarını paylaşabilirlerse çok sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gün6:
Akşam işten gelince 1 makrakantayı daha ölü olarak buldum. geriye kaldı 6 makrakanta.
işten geldiğimde karanlık ortamda 3 tane makrakanta dışarıda geziniyordu.
dışardaki hareketi görünce ve ben odanın ışığını açınca hemen saklandılar.
ardından balıklara yemlerini verdim. ışıkları tekrar kapadım ve led ışığı açtım. motoruda kapattım.
takribi 3-4 dakika sonra makrakantalardan 3 tanesi çıktılar ama yem yemediler sadece etrafta gezindiler.
zannedersem akvaryumdaki florosan çok etkiliyor bu canlıları.
ancak anlamadığım neden sadece 3 tanesi çıkıyor. Acaba bunları sürü halinde 8 adet alıp akvaryuma koymakla hatamı ettim?
ilk etapta 3 tane alıp her hafta 1 tane yanlarına yeni makrakanta ekleseydim belki daha kolay adapte olabileceklerdi.
---------------
Gün7:
sabah kaltığımda bu 3 makrakanta dışarıda geziyorlardı. tabi gene ışığı açtığımda hemen saklandılar.
bu demek oluyorki bu 3 arkadaş dışarı çıkmaya alıştı. balıklara yemlerini attım ve ışığı kapatıp led ışığı açtım. izledim. makrakantalar gene 3 dakika sonra çıktılar. önce etrafta dolaştılar sonra ürekek bir şekilde yem yemeye başladılar. zannedersem bu 3 arkadaşı kurtarıyoruz. çok hareketliler. dışarıda yavaş hareket edersem ürkmüyorlar artık. bakalım akşam gittiğimde ne ile karşılaşıcm. izleyip görücez. Acaba geriye kalan 3 makrakantayı nasıl kurtarıcz.
bu arada zannedersem bu dışarıda dolaşan 3 makrakanta master yuvada değiller.
acaba yuvayı çok geniş yapmam ve dipte kayaların altına saklamam doğru değilmi? çokmu sevdiler? yoksa çokmu korkuyorlar anlayamıyorum.
fakat bu makrakantalar gerçekten çok ürkekler ve sğrekl akvaryum dışını izliyorlar. bunu kesinlikle tecrübe edip anladım...
Bu arada iç flitre kullanıyorum ve çok gürültülü çalışıyor. acaba bu flitrenin sesinden ve titreşiminden korkuyor olabilirmi bu makrakantalar? en iyisi gidip eheim marka bir iç flitre alayım bu 100 litreye.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yazınızı yeni gördüm ve merakla takip edeceğim. bende 1 senedir makrakanta besliyorum. Üretmek amacındayım. Türkiyede üretimi yapılmıyor ve ik olmak çok güzel olur. zamanla size alışacaklardır. hatta dibe düşmeyen yem atarsanız kendileri yukarı çıkıp yemeye başlıyorlar. canlı doğurandan ziyade yemeleri için adi ve minare salyangozu,canlı midye öneririm. çok güzel renk alıyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar Merhaba,
Artık haftalık olarak yazacağım. Yazmaya ara verdiğim 1 Hafta boyunca olanları sizlerle paylaşacağım. Bir çok köklü değişiklik yaptım.
Flitre Değişikliği:
2. akvaryumum olduğu için iç flitre tercih etmiştim. Ancak iç flitrenin çıkardığı gürültü ve karmaşanın makrakantaları strese soktuğunu düşündüm ve LifeTech marka bir dış flitre aldım.
Bu arada Flitre hakkten başarılıymış. 100 Lt akvaryuma tam yetti.
Yuva tasarımı değişikliği:
Master Yuva kayaların altında çok karanlıkta ve dipte kalıyordu. böyle olunca balıklar dışarı çıkmıyordu. Çıksalarda alışamıyorlardı. Master yuvanın kapısını dışarıya verdim ve ortama bol bitkiler koydum. gene karalık ama kapısından çıkınca aydınlık oluyor. tüm yuvaları bu şekilde tasarladım.
Arkadaşlar bu değişiklikleri yaptıktan sonra inanamadım. makrakantaların hepsi ertesi gün dışarı çıktılar. artık dışarıda geziyorlar. Ve dışarı çıktıklarında gördümkü hepsi beyaz benek olmuş !!!!
hemen mavi ilaç tedavisine başladım. dün 1 tanesini eve gelince ölü buldum. fakat diğerleri gayet sağlıklı gözüküyor beyaz benek dışında :)
geriye kaldı 5 makrakanta. gün aşırı tedaviye devam ediyorum.
yuva tasarımının resimlerini ekliyeceğim en kısa zamanda. ama iç flitre kullanmanın çok etkilediğini düşünüyorum. suyuda daha iyi temizliyor zaten.
bakalım izlemeye devam.
Herkese Selamlar.
Sayın Malkoç,
Bende tüm yemlerimi dibe çöken yem aldım. bir türlü yemiyorlar. yada ben bakmıyorken yiyor olabilirler. batmayan yem alayım bir de öyle deneyeyim. teşekkürler.
minare salyangoz koydum. heralde çoğalırlar.canlı midye dediğiniz akvaryum için olan midyemi ( öyle bir midye varmı bilmiyorum) yoksa denizdeki bu küçük shell kabuk olanlardanmı?
bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
[QUOTE=masaaii]
Yazınızı yeni gördüm ve merakla takip edeceğim. bende 1 senedir makrakanta besliyorum. Üretmek amacındayım. Türkiyede üretimi yapılmıyor ve ik olmak çok güzel olur. zamanla size alışacaklardır. hatta dibe düşmeyen yem atarsanız kendileri yukarı çıkıp yemeye başlıyorlar. canlı doğurandan ziyade yemeleri için adi ve minare salyangozu,canlı midye öneririm. çok güzel renk alıyorlar.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
+1: [T]14514,Yasin[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir