Mayalı sistem ve O2 kullanımı hakkında
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2011 21:35
Merhaba arkadaşlar,40litrelik bitkilimde şelale filitre kullanıyorum ve ışıklandırma konusunda da sıkıntı yaşamıyorum.Merak ettiğim şu ki,mayalı sistemi denemeye karar verdim fakat aynı anda suya O2 ve co2 verilmesi durumunda herhangi bir sorun yaşanır mı?O2 ve co2 birbirine karışmaz diye biliyorum birinin diğerinden fazla olması fotosenteze veya canlılara ne şekilde etki eder?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2011 23:51
Suya O2 verirken sanırım hava taşıyla vereceksiniz.. Su yüzeyinin hareketlenmesi CO2 kaybına neden olur, bu da bitkili akvaryumlarda istenmeyen bir durumdur. Işıklar açıkken suya O2 vermenize gerek yok, bitkiler verecektir zaten.. Siz Mayalı sistemle kolay kolay CO2 miktarını kritik düzeylere kadar artıramazsınız (standart bir difüzör kullandığınızı düşünürsek), yani O2'ye ışıklar açıkken gerek yok. Gelelim ışıklar kapalıyken ki duruma...
1) Mayalı sistemin ağzını açık bırakırsınız ve tanka göndermezsiniz ve gece O2 vermenize gerek kalmaz.
2) Sürekli CO2 verecekseniz, gece O2 takviyesi yaparsınız, gündüz kapatırsınız.
Derseniz ki ben sürekli CO2 ve O2 tanka basacağım. Bunun da canlılara hiçbir zararı olmaz.
Fakat CO2 verimliliğinizi biraz düşürmüş olursunuz ve bitki büyüme hızınız düşer..
Selamlar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2011 01:09
Öncelikle teşekkür ediyorum bilgi paylaşımınız için,bitkiler elbette O2 vericektir ama bitkilerin verdiği O2 ihtiyacı karşılamayabilir diye düşünüyorum.Ben yağmurlama şeklinde 02 kazandırıyorum ve su yüzeyi hareketleniyor ki muhtemelen co2 veriminide düşürür.Difüzor olarakta basit bir şırınga kullandım hava taşından çıkan Co2yi şırınganın içinde debili suyla çözüyorum.Bu çözülme esnasında debi az olduğundan zamanla co2 suyu şırınganın dışına itip tamamen şırıngayı gazla dolduruyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 16:23
Hava taşını cama vantuzla sabitledim zemine yakın bir yerde sabit(küçük hava taşlarından bağladım),2-3cm üstünede şırıngayı cama sabitledim,dikey vaziyette geniş tarafı aşağı dar tarafı yukarı gelicek şekilde.Çıkan kabarcıklar direk taştan çıkıp yukarı doğru şırınganın içine giriyor yukarıdanda su girişi olduğu için dışarı çıkamayan kabarcıklar debiyle birlikte çözünüyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir