MELEK BALIKLARI NASIL ÜRETİLİR? (makale)
MELEK BALKLARI NASIL ÜRETİLİR?
Melek balıkları, adları gibi narin balıklardır. Hastalıklara karşı dirençli olmakla birlikte, hızlı balıkların olduğu, sürekli ani hareketlerin olduğu ofis gibi ortamlarda rahatsız olurlar, strese girerler.
Melek balığı üretmek için öncelikle büyük bir akvaryum gereklidir. Örneğin meleklerin üredikleri akvaryumum 100*40*60 (60 yükseklik) boyutlarındaydı. Genellikle yavaş ve dikey hareket eden melekler için akvaryumun yüksekliği fazla olması idealdir. Balıkların kendini rahat hissetmeleri için saz gibi kripto gibi uzun boylu bitkiler ve geniş yapraklı anubias türleri gerekmektedir. Korktuklarında bu bitkilerin arkasına saklanıyorlar ve oldukça başarılılar. Kocaman, eliniz kadar olmuş balığın, akvaryumda kaybolması ilginç bir durum. Bunu vücutlarının yandan basık ve nerdeyse bitki gövdesi gibi incecik olmasına borçlular.
Sakin bir yerde, bitkili ve rasbora gibi sürü balıklarının olduğu bir büyük bir akvaryuma ekleyeceğiniz yavru melekler kendi aralarında eşleşecekler ve yaklaşık 6-8 ay sonra bir bölgeyi sahiplenecekler ve orda üremeye başlayacaklar.
10 tane yavru melek balığı almanız halinde, bir iki çift çıkması muhtemeldir. Ama bu akvaryum, eş tutmuş melek balıklarına oldukça geniş olmasına rağmen diğer meleklere yapacakları saldırılarla, diğerlerine akvaryumu dar edeceklerdir. Diğer balıkların iyiliği için diğer eş tutanlar ile eşi olmayanları balıkları başka bir akvaryuma ayırmanız gerekiyor. Hadi iki çift belki bakılır ama çok kavga ediyorlar. Tek kalanlar ise acınacak durumda oluyor.
Melekler yumurtlamadan bir gün önce üreme hazırlıklarına başlarlar. Genellikle yeni yaprak veren bir bitkiyi seçerler. Burda ilk önce yaprağı ağızlarıyla iterler, didiklerler, üstüne hafiçe sürtünerek geçerek, üreme denemeleri yaparlar. Bu hareketler yaprağı temizlemek ve yumurtlama için uygun mu diye kontrolden ibarettir. Ertesi gün ya sabaha doğru, ya da akşama doğru yumurtlamaya ve sperm ile döllemeye başlarlar. Melek yumurtaları yapışkandır. Dişi erkek farkını ilk defa belki bu yumurta dökme de farkedersiniz. Dişinin yumurtlama tüpü dışarı çıkmıştır, rahatlıkla farkedilir. Erkeğinki ise zor gözükür daha küçük ve incedir.
Yumurtalama sırasında özellikle erkek çok sinirli olur o hantal hareket eden balık ok gibi gelen geçene saldırır. Balıklarınız yumurtaladılar, iyi ama sorun akşam ışıklar sönünce başlar. Işık sönünce panikleyen çift kendi yumurtalarını yemeye başlayabilir. Ya da sadece biri başlayabilir. Eğer sadece biri yiyorsa ve yiyen dişiyse ışığı tekrar hiç açmayın erkek napıyon diye bir iki kere çakar dişinin aklı başına gelir. Eğer dişi, bu erkeği ikna eder çok lezettli filan diye kandırırsa alışkanlığa dönüşebilir bu davranış. O yüzden ilk önce akvaryumun bulunduğu odanın her zamanki ışığını açık tutun sonra akvaryumun ışığını kapatın. Ya da hiç kapatmayın. Yavrulama süresince 7*24 ışıklar yansın. Bu yumurta yeme paniklemesi eğer akvaryumda tehditkar balıklar varsa oluyor. Benim melek çifti yumurtladıktan sonra ışık kapatılınca zaman geçtikçe paniklemediler ertesi güne bolca yumurta kalıyordu. Doğada, bu yumurtalara ay ışığında baktıklarını düşünüyorum.
Ertesi gün sürekli yumurtaların havalandırılması ve beyaz renkte olan mantarlaşmış, yumurtaların ayıklanması şeklinde geçer. Akşama doğru, bu sefer yumurtaları ağızlarına alan melek çiftimiz, yumurtaları başka bir yere nakleder. Bu nakletme işlemi yine önemlidir, streslidir.
Üçüncü gün ise yumurtaların canlandığı ve gözlerinin oluştuğu ve kuyruklarının çıktığını fark edesiniz.
Dördüncü gün daha bir balığa benzemişlerdir. Yumurta keseleri farkedilir. Yapraktan düşmeye, hafif hafif yüzmeye anne babayı delirtmeye başlamışlardır.
Beşinci gün artık yavruların yapışkanlıkları geçmiş, yapıştıkları kardeşlerinden ayrılmaya hafif hafif yukarı doğru yüzmeye başlarlar. Akşam baktığınızda hepsi yüzüyorsa büyük ihtimalle ilk yemlerini almaya hazırdırlar. Artık artemia vermeye başlayabilirisiniz. Bu serbest yüzmeye başladıkları akşam büyük bir sorun baş gösterecektir. Anne baba ışık sönünce yine yavruları yaprağa toplamak isteyeceklerdir ama yavrular artık çok az yapışacakları için anne baba ne kadar onları bir araya toplamaya çalışsa da başarılı olamayacaklardır. Yaprağa konan yavru artık yüzmenin verdiği şevkle yaprakta durmayacaktır. Bundan sonra ben ışıkları 7*24 açık bırakırdım yoksa yavrular toplanamaz ve ölürlerdi. Zaten videolarda farketmişsinizdir akvaryumun camları baya yosunlanmıştı.
Eğer çift yumurtluyor ama başarılı olamıyorsa üzülmeyin melekler yumurtlamaya başladı mı 9 gün arayla yumurtlamaya devam ederler. Elinde sonunda tecrübe kazanacaklardır. Siz de onları izleyerek nerde hata yaptığınızı farkedeceksiniz. Anne babanın nasıl, yavrularını toz bulutu gibi gezdirdiklerini ve sürüden uzaklaşanları ağızlarına alıp tekrar sürünün içine püskürtüğünü göreceksiniz.
Keyifli Akvaryumlar.
(TAMAMEN ALINTIDIR)
Beğenenler: [T]174108,drmsguler[/T][T]105685,umutvolkan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]174108,drmsguler[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir