Melek Belgeseli (aradığınız herşey)
Arkadaşlar benimde melekle tanışmam 84 lt akvaryumumu bitkiliye çevirmemle yaklaşık 3 ay önce başladım.3 ay önce 7 adet melek yavrusu almamla başladım.Daha önceleri melek gibi diğer türlere gören narin bir türe bakmadığım içim zorlanmadım deil.3 tanesinide melekleri aldıktan 2 hafta içinde kaybettim.Geri kalan 4 tanesini bitkili akvaryumumda yaşatmayı başardım.2 tanesi damızlık altı boya ulaştılar ancak 2 si iştahları iyi olmasına rağmen gerekli gelişimi göstermediler.Dün damızlık boylarda sayılabilecek 2 adet daha (zannedersem Half Black) ekledim.Şuanda en son eklediklerim 2 adet melek biraz stresli adaptasyon sürecindeler.Bugün yavaş yavaş verdiğim yemlere yanaşmaya başladılar.Sizlerden yardım istediğim konu ise şudur; elimdeki 6 adet melek şu anda 70-30-40h boyutlarındaki akvaryumdalar.Meleklere ek olarak sadece dip balıkları mevcut.Elimde 75-40-60h ölçülerinde başka bir akvaryumum daha var.Bu akvaryum okuduğum kadarıyla melekler için gayet iyi ölçülerde.Elimdeki 6 adet meleğin bitkili akvaryumda eş tutmalarınımı beklemeliyim?Yoksa zaman kaybetmeden bu akvaryuma aktarıp 2-3 adet daha damızlık boylara ulaşmış meleği ekleyip eş tutmalarını mı beklemek mantıklı?Biraz uzun oldu maruz görün lütfen.
Saygılar... [/QUOTE]Baris bey merhabalar,
Bitkili bir akvaryumda, özellikle yavru boyda bir meleği büyütmek onu damızlık boya getirmek cidden zor iş. Yavru boydaki meleklerin büyütülmesi sık su değişimi ve çok iyi yemlemeye bağlıdır. Bitkili bir akvaryumda başarı sağlanması isteniyorsa, orta boy ve üzeri melek almak avantajdır.
75-40-60 h ölçülerinde bir akvaryumum olsa, 2 erkek, 4 dişi damızlık melek atar beklerdim. İlk yumurtlamalarını bu ana tankta sağlar, daha sonra üretim akvaryumuna alırdım.
6 adet melek her iki akvaryumunuz içinde uygun, bitkili tankta damızlık melekler kendilerini daha stressiz ve güvende hissederler. Bu tankta eş tutmalarıda kolay olur. Eş seçimini hızlandırmak için akvaryumun sakin bir köşesine pvc boru, seramik vs. dik bir meteryal koyun ve beklemeye çekilin. İmkanınız varsa eğer meleklerinizin ve akvaryumun fotoğraflarını paylaşırsanız ona göre gidişat belirleyelim.
Saygılar,
[QUOTE=CenK]Abi videodan anladığım kadarıyla,Altum akvaryumunda fazla bir bitki olmasına gerek yok,kayalık balığı gibi geldi sanki bir an.:)[/QUOTE]
Cenk aslında bu videoda sadece bir grup bulunan altum görüntülenmiş. Öyle videolanmışlarki sanki doğasında sadece kaya var gibi :)
Aslında öyle değil, çok sık ağaç kökleri ve dalları arasında bulunuyorlar. Dediğin gibi Altumun doğasında bitki bulmak biraz zor, hatta hiç yok.
Ben bir Altum tankı kursam tek bitki koymam. İnce bir kum tabana, sıkış tepiş kök ve dal.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üstada katılıyorum. Bitkili tank ve balıklı tank diye ikiye ayırmak gerekli bence. Bitkilide canlı doğuranlar gibi balıklar olması daha uygun olur. Balıklıda ise, dipte tortu ve bol köklü tanklar. Unutulmaması gereken en önemli faktör; amazonda (kuzey, güney ve kolları fark etmez) yaz kış arası sıcaklık farkı en fazla 2 derece oynuyor, ve su genellikle asidik (sarımsı, çay renginde)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ahmet bey merhaba,
Muhatab Ramazan Bey ama bildiğim kadarıyla ve Ramazan Bey ile muhabbetlerimizde de konuştuğumuz konu bitkilerin fotosentez yaparken suda oluşturdukları olumsuz durum. Gündüz suya bol miktarda oksijen salgılanırken, gece de bol miktarda Co2 salgılanıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bitkilide balik olmaz demiyorum kesinlikle. Bitkili tanklarda altum scalare besleyen okadar cok akvarist varki, olmaz denmez. Benim demek istedigim elimizden geldigince baliklara en iyi ortami hazirlamak. Bitkili bitkisiz tamamen zevktir. Melek ile canli doguran olur hemde cok guzel olur, bitkilide de olur, ben yapmam. Melek baligi altumda dahil derinlerde degil kok sistemlerinin cok oldugu su alti ormani denilen, sulak mevsimde olusan yerlerde yasarlar. Dogada boyle yasiyor ise akvaryumda da o ortama en yakin ortamda yasamali diye dusunuyorum.
Baris Bey bence yuksekligi 60 olan akvaryuma aktarin, meleklere yukseklik gerekir.
Saygilarimla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sorunuza daha net ve anlaşılır cevap verebilmek için arşivimi tekrar gözden geçirdim. Kısa kısa bazı önemli noktalara değineyim, fotoğraf desteğiyle beraber açıklamalar yapayım.
Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır, yavru melek büyütmekte her akvarist arasında farklılıklar gösterebilir.
Her fırsatta söylediğim bazı püf noktalar vardı, isteyen bu bilgiyi aldı istemeyen kulağının üstüne yattı.
Bu püf noktalar neydi isterseniz kısaca değinelim.
Tank yüksekliğiniz ne olursa olsun (mesela 40 cm), yavru büyütürken belirli bir süre 20 cm su yüksekliğiniz olsun. Akvaryumdaki suyun sıcaklığında dinlendirilmiş çeşme suyunuz kenarda mutlaka bulunsun. Günlük en az %20, suyunuzun kalitesine güveniyorsanız %50 su değişimi mutlaka yapılmalı. Neden su yüksekliği az diye sorar gibisiniz. Sebebi şu; su yüksekliği ne kadar az olursa yavru üzerindeki su basıncı o kadar az olur. Bu da yavrunun daha rahat gelişmesine vesiledir.
Suyun sıcaklığı 27-28 derece olmalı, bu sıcaklıktaki suda metabolizmaları hızlı çalışan yavrular, yediğini çabuk sindirir, çabuk yakar, bu da çabuk çıkarır anlamına gelmektedirki, anında su değişimi ve dip temizliği anlamına gelir.
Yemleme günde iki ya da üç değil, gün içersine yayabilindiği kadar yayılmalı, 6-7-8 defa azar azar karınları doyurulacak kadar verilmelidir.
Fotoğraflar üzerinde açıklamalara geçelim.
Bu fotoğraftaki melek yavrumuz 12 Mart 2008 doğumlu. Fotoğrafın çekildiği tarih 27 Mart 2008. Normal şartlarda büyütüldü, su seviyesi 40 cm civarıydı, ısı 26 dereceydi. Günde iki defa artemia ve günlük %10 su değişimi yapıldı. 15 günlük bir yavru ve normalde olması büyüklükteydi.
Bu yavrular 15 Nisan 2009 doğumlu. Anne gold marble, baba siyah (black melek). Bu yavrularda 15 günlük ve yukarıda saydığım püf noktalar denenerek büyütüldüler. Bir önceki fotoğraftaki melek yavrusuyla bunların arasında size gözle görülür fark var mı?
İşte bu yüzden önemliki, yavru büyütülmek isteniyorsa alçak su, sıcak su, sürekli taze su (bol oksijen), dip temizliği yapmak ve bunları uygulamak şart. Bitkili akvaryumumda oldu, ama içinde 6-7 ayını doldurmuş meleklerimle beraber.
15 Ağustos 2008 doğumlu inci gövde meleklerim. Fotoğrafın çekildiği tarih 15 Nisan 2009. Yaklaşık 9 aylıklar ve içlerinden bir çift çıktı ve yavru aldım. Yanlarında duran siyah melek en az 13 aylık ve aynı boydalar. Hatta inci gövde meleklerimin içinde siyahta daha büyük boyda olanlarda var.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir