ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
devletli
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
30 Temmuz 2013 17:54
Son Ziyaret:
02 Eylül 2022 19:47
Toplam Mesaj:
31 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Özay Yıldız
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Özay Yıldız

SON 10 MESAJI

Ev Yapimi Tepe Filtre
Evet tepe filtre olarak en kullanışlı olanı pencere saksısı. Youtube'da güzel videolar var:


Tepe filtrede yerçekimi avantaja dönüşüyor. Uygun bir kapakla gizlendiğinde görsel olarak da kötü durmuyor. Mekanik filtrasyon için de çok uygun. Aslında ne amaçla kullanırsanız ona uygun. 

Bakterilerin elektrikler kesilse de hayatta kalması için akvaryum zemini de önemli. Ben lav taşı kullanıyorum. Çok memnunum. 
Ev Yapimi Tepe Filtre
Bu konuyu ben de uzun süredir düşünüyorum, sizin yapmak istediğinizden farklı olarak açık tepe filtre sistemi var, mantığı yanılmıyorsam tepe sump'ına benziyor. Basitçe suyu akvaryumun içinden kafa motoruyla akvaryumun üstündeki kaba (pencere önü saksısı) basıyorsunuz, oradan süzülerek akvaryuma dökülüyor. Özellikle mekanik filtrasyon için çok etkili, ayrıca ısıtıcıyı da içine koyabiliyorsunuz. Ev yapımı dış filtredeki sızıntı tehlikesi de yok. 

Buradaki tek sorun, suyun doğrudan kafa motoruna girmesi. Sudaki kaba pisliklerin motora girmesi ömrünü kısaltabilir. Ayrıca yine suyun içinde duran kafa motoru görselliği bozabilir. İdeal durumda akvaryumda sadece balık görmek isterim. 

İşe yarar mı bilemem, şöyle bir önerim var; madem ki kapalı tip filtre yapacaksınız, kafa motorunu içine yerleştirin. Bunu deneme yanılma yoluyla yapabilirsiniz. Mesela, kabın dibine iki delik açın, birinden geçen hortum kabın tepesinde duran kafa motoruna bağlansın, aşağıya doğru süzülerek inip ikinci delikten akvaryuma dökülsün. Hem havalanmış da olur. Bunun için turşu bidonu yerine sert plastikten bir kap kullanırsanız daha sağlıklı olur. 

Son olarak, astronotlar muhteşem balıklar, ama 200 litrede 3 tane önermem. Tek başına bakmanızı da önermem. 
Kolay iç filtre yapımı
Teşekkürler. Bu malzemelerin hepsi elimde zaten vardı. O zaman evde yapmak daha hesaplı oluyor. Ayrıca kullandığım kafa motoru yüksek debili ve sessiz. Zannedersem 20 küsur liraya almıştım. Yanındaki düşük debili gürültülü iç filtreden ucuz yani :) bir de amaca uygun modifiye edebiliyorum.

Protein shaker eşantiyon. Yoksa sert plastikten başka bir kap da iş görebilir. Yaratıcılığınıza kalmış.
Kolay iç filtre yapımı
Teşekkür ederim, iyi besliyorum. Akvaryuma yaklaşınca birbirlerinin üstünden atlıyorlar :)

Tepe filtre yapabilseydim akvaryumun içi daha boş kalacaktı, ama her halükarda bulanık sudan daha estetik.
Kolay iç filtre yapımı
Öncelikle, fikir buradan: http://www.youtube.com/watch?v=MMOWJl1O-M4

350 litre akvrayumumda 4 büyük astronot, 1 vatoz ve 1 ters yüzen kedi balığım var. Çok güzeller, çok pisler. Özellikle mekanik filtrasyon büyük sorun oluyor. Hem dip çekimi sıklığını azaltmak, hem dış filtreye yardımcı olmak, hem de mevcut (Hamburg filtre + iç filtre + hava motoru) elektrik sarfiyatını ve sesi azaltmak için bunu kullanabilirim diye düşündüm. Param da cebimde kalsın. Sonuç beklediğim kadar iyi çıktı :)

Malzemeler: 
  • protein shaker (eşantiyon verdiler, hiç kullanmadım), 
  • kafa motoru (Hamburg filtrede kullandığım 2500l/h canavar, sessiz motor)
  • matkap
  • filtre malzemesi


Kendinden ızgarası bile var :) Videoda dibi tamamen açılmıştı, ben matkapla delerek daha iyi vakumlamayla sonuç alacağımı düşündüm. Ayrıca akvaryumun dışına çıkarırken içindekileri dökmemesi için. Büyük matkap ucuyla delinince kırılıyormuş, yapmayın. 



Plastik bulaşık teli bulamayınca banyo lifi kullandım. Aynı işi görüyor. Tabi kullanılmamış olmalı. Tanesi 1TL, keserek kullanılınca bir ömür yeter. 



Sonra sırayla seramik, biyolojik sünger, elyaf ekleyip kapattım. Tepesine kafa motorunu oturttum. İyice sıkışması için alttan da boru eklem parçalarından birini taktım. Akvaryuma takıp zemini iyice karıştırarak akvaryumun bulanmasını sağladım.



Yarım saat sonra:



İki gün sonra filtreden bol miktarda katı atık çıktı. Suyun filtreye daha kolay vakumlanması için en alta seramikleri koyup biyolojik süngeri azalttım. Artık katı atıkların filtreye kolayca çekildiğini görebiliyorum. Akvaryumda küçük balık olmadığı için tehlike de yaratmıyor. 

Not: Mekanik filtrasyon için önce tepe filtresi düşünmüştüm. Kapak uygun olmadığı için iç filtreye yöneldim. Tepe filtresinin çok daha etkili filtreleme yapacağını düşünüyorum. 
Kurulu akvaryuma Hamburg filtre adapte etme
Merhaba, astronot akvaryumum için etkili bir mekanik filtrasyon seçeneği ararken bu başlığa denk geldim; iyi ki de gelmişim. Hamburg filtre çok mantıklı geldi. Astronotlarımı çok seviyorum; ama inanılmaz oburlar ve suyu pisletiyorlar. Dış filtrem zaten yetersiz, iç filtreyi de sürekli olarak temizlemek gerekiyor, o zaman bile yeterli berraklığı zor sağlıyordum. 

Filtreyi kurulu akvaryuma monte etmenin yollarını düşündüm, en son köşeye düz bir şekilde koymanın kolay ve etkili olacağına karar verdim. Bulaşık süzdürmede kullanılan süzgeçlerden 2 tane (10 TL) aldım, ızgaralarını birbirine kablo kelepçeleriyle bağladım, biyolojik süngeri (25) de ızgaraya bunlarla tutturdum. Mevcut kafa motorumla (2500 l/h) ısıtıcıyı da arkasına gizledim. Düşündüğümden de kolay ve ucuza geldi. 

Zeminde kullandığım lav taşlarını özellikle karıştırarak dip çekimi yaptım ve dipteki parçacıkların suyu bulandırmasını sağladım. bir saat civarında su berraklaştı. Ama bu filtrenin tam olarak etkisini göstermesi daha uzun sürede oluyor. Su giderek daha berrak bir hal aldı. Bu vesileyle başlığı açan Can Beye ve diğer forum kullanıcılarına bana yeni bir seçenek sundukları için tekrardan teşekkürlerimi sunarım. 






Merhabalar Bir Sorum var Fİltre
Böyle bir hesap yapmıştım, her 10 watt 7/24 çalışınca yılda yaklaşık 40 lira yapıyor.
dış filtre deneyimleri(Dış filtre almadan bir göz atın)
[QUOTE=Gattz] Üstadlarım daha iyi bilir ancak okudugum ve gordugum kadarıyla mangrow köklerini eğerki kaynatmadıysanız veya mangrow kökleriniz kaynatmak icin kazan dışında birşeye sığamayacak kadar büyük ise kaynar suda devamlı  tutarak ve kaynar su tazelenerek önemli ölçüde o rengini bırakmayı sağlayabilirsiniz. Ve salınım süreci bittiğinde belirli bir zaman sonra akvaryumunuza salınım yapmayı kesecektir.

Dış filtre konusunda araştırdığım ve üstad Cüneyt Ergünün yazılarından yola çıkarsak 300 litrenize her 2 modelde yeterli gelmeyecektir.  1000 Litre çeviren bir filtre 0 debi kaybı yaşayacak olsa 3.5 Kez çevirecek. Filtrede max %30 debi kaybı yaşasanız buda 700 olsa akvarumunuzu 2.5 kez cevirecektir. Saglık bir filtrasyon icin akvaryumunuzun suyunu saatte min. 3 kez net çeviren filtreye sahip olmamız gerektiğini öğrendim. Elimdeki tetratec x700 250 litre tanklara uygundur diye kandım  cunku oyle yazıyor . . . ama gelin görün 2 gün sonra su iptal oluyor iç fitre ve pipo filtre desteksiz .. 
[/QUOTE]

Yardımınız için teşekkür ederim. Kökler konusunda akvaryumcum yanılttı beni biraz galiba. Ne kadar kaynatsam da renk vermeye hep devam eder dedi. Bir de, kaynatınca pH düşürme özelliğini kaybeder diye korkuyorum. Dominant bakır astronotum su sertliğinden memnun olsa gerek ki rengini tüm güzelliğiyle gösteriyor.

Dış filtrenin de yeterliliğinde l/saat verisinden başka unsurlar da önemli galiba. Deneyimle değil de araştırmayla bunu gördüm. Pek çok düşük fiyatlı ürün debi değerini şişirerek yazıyor. Ama filtre hacmi, filtrasyon yeteneği, bypass, filtre malzemesi vb de önemli. Örneğin saatte 1000 litre çevirdiğini yazan Eheim 2217 600 litreye kadar olan akvaryumlara uygundur diyor. Yine ilginç, Eheim modellerinde fiyat arttıkça l/saat değeri artmıyor. 1000tl ve üzeri fiyatlı modellere çıkmak lazım, o kadar parayı da veremem gerçekten.
dış filtre deneyimleri(Dış filtre almadan bir göz atın)
Merhaba, net 300 lt astronot akvaryumum var. Beraberinde gelen eheim 2213 doğal olarak yetersiz geliyor, iç filtre ve sık dip çekimiyle suyu berrak tutmaya çalışıyorum. Bir de mangrove kökleri suyu sarartıyor. 

Uzun araştırmalar sonucu, fiyat, enerji sarfiyatı ve performansını kıyaslayarak seçenekleri Eheim experience 350 ve 2217'ye düşürdüm. Experience modeli kullanım kolaylığı ve aynı fiyata dolu gelmesiyle cazip geliyor. 2217 de daha düşük enerji sarfiyatı, biraz daha büyük hacmi ve basit çalışma prensibiyle. Aslında kullanım kolaylığı performanstan daha az önemli. 

İlk sorum, bu ikisinden biri (2213 desteğiyle) astronotlara yeterli gelir mi, yoksa daha fazla bir bütçe mi ayırmam gerek? İkincisi, hangisini almalıyım? Üçüncüsü de filtrasyonla sudaki sarılıktan kurtulabilir miyim, yoksa kökleri çıkartmam mı gerekli? 

Şimdiden teşekkür ederim. 
Yeni Kurduğum Akvaryum ve Bazı Sıkıntılar
Arka fon başarılı olmuş, ben de niyetlenmiş sonra vazgeçmiştim. Bir de bir yerde akvaryum için zararlı salınım yaptığını okumuştum. Buna dikkat edin derim.

Yeni konulan akvaryum kumunun oturması bazen 1 haftayı buluyor, bulanıklık normal. Ama balıkları eklemek için biraz acele etmişsiniz. Bakteri kültürü eklediniz mi?

Beyaz lekeyi göremedim, taşıma stresinden beyaz benek çok sık görülüyor. Eğer varsa mutlaka tedavi edin.

Hayırlı olsun :)

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.