ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
berkeyazer
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
27 Eylül 2022 22:14
Son Ziyaret:
14 Saat 40 Dakika önce
Toplam Mesaj:
12 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
4 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Berke Yazer
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Yurtdisi
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

berkeyazer

SON 10 MESAJI

100x40x40 Walstad 6. Gün Tavsiye Bekliyorum
Selamlar,

İlk bitkili akvaryum denemem olan100x40x40 Walstad akvaryumumun 6. günündeyim, gözlemlerimi ve endişelerimi sizle paylaşmak istiyorum.
Yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

1) Bazı bitkilerimde erime gözlemliyorum, aksine bitki büyümesini nasıl hızlandırabilirim. Anubias ve su yüzeyi bitkileri yeni yapraklar çıkartıyor ama diğerlerinde henüz gözle görülür bir değişim yok. ( Yer yer erime dışında )
2) Özellikle moss lar ve taban bitkileri fotosentez yaparken ( o da 3. ve 4. gün daha fazlayken son iki gündür daha az miktarda ) limnophila türlerinde henüz fotosentez gözlemleyemedim. Normal midir, değilse ne yapmam gerekir ?
3) Bugün ilk kez canlılık gözlemledim, küçük bir salyangoz var ve camda planaria benzeri çok çok küçük beyaz kurtçuklar var. Muhtemelen bitkilerle gelen bir adi salyangoz diye düşünüyorum.
4) ilk 40 saat ışıklandırma yapmadım, sonraki 3 gün günde 6 saat ve iki gündür de 8 er saat ışıklandırma yapıyorum.
5) Bazen bitki miktarı az mı diye sorguluyorum, siz ne düşünüyorsunuz.
6) Şu ana kadar 2 kez %15-20 kadar su değişimi yaptım, bio-film oluştukça onu temizledim.
7) Su ısısı gün içinde 23 ile 24.5 derece aralığında değişiyor, sizce uygun mudur yoksa ısıtıcı kullanmalı mıyım ?
8) Dinlendirmeden çeşme suyu kullandığım için, test sonucunda biraz klor olduğunu görüyorum. Ve nitrat seviyesi de yüksek, bunları nasıl düşürürüm ?
9) İlk kez bitki diktiğim için acemilikten biraz zorlandım, keşke suyu koymadan önce daha düzgün şekilde dikseydim. Yer yer bazı bitkiler çok biçimsizce ekilmiş oldu. Çıkartıp yeniden ekmemi tavsiye etmek doğru olmaz diye düşünüyorum.

Şimdiden çok teşekkürler !

[VID]https://youtu.be/yqGwUjSdWKU[/VID]


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236608/150920241920591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236608/150920241921011.jpg[/IMG]
Chihiros Wrgb2 Slim Renk Oranları Ne Olmalı
İki gündür 6000 kelvin, %50 yoğunluk, %20 mavi, %30 yeşil ve %40 kırmızı olarak kullanıyorum. Derecelendirme ya da diğer etkenler yanlış bile olsa yosun vb. sorun görmek için erken de olabilir tam olarak emin değilim.

Döngü oturtup hızlandıkça, daha iyi bir bitki gelişimi için oranları artırmayı planlıyorum.

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim:)
Chihiros Wrgb2 Slim Renk Oranları Ne Olmalı
[QUOTE=Laterthanbefore]Hepsini fulleyin geçin birini kısıp diğerini açmanız çoğunlukla görüntü üzerinde bir değişiklik yaratır.

6 saat uygun [/QUOTE]

Çok fazla gelmesinden ve yosun sorunu olmasından korkuyorum, bu değerlerin optimal bir derecesi var mıdır ?
Chihiros Wrgb2 Slim Renk Oranları Ne Olmalı
Selamlar arkadaşlar,

100*40*40 walstad denemesi yapıyorum. Aldığım ışık bozuk çıktığı ve yenisini temin etmem zaman aldığı için kurulumdan sonraki ilk 40 saat aydınlatma yapamadım.

Chihiros WRGB2 Slim 90 cm LED aldım, iyi bir bitki büyümesi ve doğal döngünün güzelce oturması Kırmızı, Yeşil, Mavi yüzdelikleri, ışık yoğunluğu yüzdeliği ve kelvin değeri ne olmalıdır ? Günde 6 saat ışıklandırma uygun olur mu ?

Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.



Ölçüler:
Canlı Türleri:
Bitki Türleri:
Tankın Yaşı:
Filtrasyon ve Işıklandırma:
Tasarım ve Dekorasyon:
Furcatus Forktail Blue-eye Hangi Türlerle Yaşar
[QUOTE=Яafayel]


Suları temiz akvaryumları büyük olduktan sonra sorun olmaz ancak görsellik olarak size de çok hoş bir görüntü sunmaz.
Canlı ile çekicilik katmak yerine tasarımla yapmanızı tavsiye ederim.
Ne kadar uğraşırsanız uğraşın biyotop akvaryumları kötü olmuyor tavsiye ederim :)[/QUOTE]

Tabi zaten mangrow, lava rock vb. de ekleyeceğim. 120*40*50 bir akvaryum olacak, 240 litre, içine Max 40-50 adet canlı düşünüyorum o nedenle yeterli olacak gibi. Aslında son olarak bir cins eklemek istememin sebebi de üremeyi biraz olsun engellemekti, kusursuz yavru yiyicilerse daha da işime gelecektir.
Furcatus Forktail Blue-eye Hangi Türlerle Yaşar
[QUOTE=Яafayel]Kusursuz yavru yiyicilerdir.
Üretimi tetraya göre kısmen daha kolay ancak kendi tanklarında çoğalmaları, siz ne kadar bitki koyarsanız koyun onlar açısından hiçbir zorluk çıkarmaz.

Erkeklerin gövde gösterisi kaçırılmaması gerekir, çok nadiren o fotoğraflarda ki gibi kabarırlar.
Canlı yükünüzü hatta türünü kısık tutmaya çalışın çünkü bahsettiğiniz çoğu türlerin uyumsuz.
İyi hobiler dilerim [/QUOTE]



Aslında baya bir araştırma yaptım tür seçerken ancak illaki küçük uyumsuzlukların olacağının farkındaydım. Siz böyle söyleyince, canlıların hayat kalitesini düşürecek derecede mi acaba diye düşündüm. Beni bu konuda yönlendirebilirseniz çok sevinirim.
Furcatus Forktail Blue-eye Hangi Türlerle Yaşar
Arkadaşlar merhabalar, kurmayı planladığım canlı doğuran - Tetra bitkili akvaryumuma bir de Forktail Blue-Eye eklemek istiyorum ama birlikte bakılabilirler mi bilmiyorum.

Lepistes, Kılıçkuyruk, Moli, Pilati, Neon Tetra, Amber Tetra, Otocat, Çöpçü, Cüce Vatoz ve Kiraz Karides sahipleneceğim.

Bitki olarak da Limonphila Sessiflora, Water Wisteria, Micro Sword, Anubias, Java Fern, Ludwigia Repens, Hygrophila Polysperma eklemek istiyorum.

Bu konudaki bilgi ve deneyimlerinizi paylaşmanız beni çok sevindirir.

Herkese keyifli hobiler..[EDIT]berkeyazer,2022-11-11 23:30:28[/EDIT]
100x50x40 Bitkili Akvaryuma Işık Önerisi
Herkese merhabalar, 100x50(yükseklik)x40 boylarında bitkili bir akvaryum yapacağım. Canlıdoğuran olacak ve Lepistes otu, sessiflora, bambu, Java fern, anubias, zeytin, water wisteria ve micro sword koymak istiyorum. Bu kombinasyona kolay kırmızı bitki öneriniz varsa onu da paylaşmanızı rica ederim.

Bu şartlara en uygun ışık önerileriniz ( marka/model önerileri çok makbule geçer) varsa bu konuda desteklerinizi bekliyorum.[EDIT]berkeyazer,2022-10-15 17:13:24[/EDIT]
Canlı Doğuran Ve Neon Tetra Akvaryumu İçin Önerile
[QUOTE=Ahmetkngr]
Ben her soruya net cevap veremeyeceğim ama deneyimlerimi size sunayım
Akvaryumumda 13 çeşit bitki var şuanda benim dikeli 10-15 gün oluyor budama yaptım bu kadar sürede özellikle tilki kuyruğu çok hızlı büyüyor özel ışık falanda kullanmadım Samsung 10.000k beyam modül ledini kullanıyorum 25 adet 100tl civarına almıştım yurt dışında hazır bitki armatürlerine bakabilirsiniz pek pahalı olduğunu sanmıyorum gübre co2 özel bakım hicbirşey yapmıyorum ama istenirse misket gübre sıvı gübre takviyesi yapılabilir ama bunlar da gerekli değildir size önereceğim bitkiler
Tilki kuyruğu,lepistes otu,elodea, seesiflora,saz gibi bitkiler özellikle bunlar güzel gelişti ve hiçbir bakım yapmıyorum bitki gözünüzü hiç korkutmasın bitkili akvaryum bir başka oluyor yosun konusunu da ben salyangoz ve vatoz ile çözüyorum leopar vatozum var camlar tertemiz elma salyangozlarının da ağzı hiç boş durmuyor zaten arada bitkileri de tırtıklıyorlar tabiki ama o kadar temizlik yaptıkları için birşey demiyorum [:)))]
Eğer bulabilirseniz otocat de çok güzel bir yosun yiyicidir
Bu hızlı gelişen bitkiler yosun oluşumunu da engelliyor yosunların oluşması için imkan vermeden bu basit bitkilere sudaki gerekli olan maddeleri kullanıyor

Filitre olarak seçiminiz 200-250 litreye kadar başarılı iş çıkaracaktır ama önerim en fazla 200 litre olur iç malzemelerini de güzel doldurursaniz sizi çok memnun edecektir

Vatoz olan akvaryumda kökü temizleme ihtiyacı duymuyorum ama senede birkere temizlenebilir
Dezenfekte etmek için 10-15 dk kaynatıp kurumasını bekleyip bi kovada bekletirseniz 10-15 gün hem akvaryumda suyunuzu sarartmaz hemde içiniz rahat eder ilaç vs... Kullanımının gerek olduğunu düşünmüyorum [/QUOTE]

Merhabalar Ahmet Bey,

Cevabınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Bitki konusunda daha da rahatladım. Dediklerinizin hepsini dikkate alıp uygulayacağım.
Canlı Doğuran Ve Neon Tetra Akvaryumu İçin Önerile
[QUOTE=hakanyildiz06]Merhaba Berke Bey, yurt dışından foruma katılım olması hoşuma gitti, yurt dışındaki akvaryum hobisine dair balık v.b. farklılıkları paylaşırsanız sevinirim.
1) Eni 39 cm olan bir sehpaya 40 cm ende bir akvaryum koyarsanız bir şey olmaz, eğer silikonlar iyi tutuyorsa. Fakat 40 cm olan akvaryum nasıl 180 litre su alıyor anlayamadım. Sanırım yapısı dikine uzun bir akvaryum.

2) Bambu bitkisinin kumda yetişmesi şart değil, taş-çakıl arasında da olur. (Şans bambusu denmesine karşıyım, bitkinin şans getireceğine inanmak mantıksız.)

3) Canlı doğuran yavrularını korumak için, sık ve küçük yapraklı canlı bitkiler yeterli olur, yapay bitki kullanmayın, her ne kadar salınım yapmaz dense de genel kanı sağlıklı olmadığı yönünde. Bazı canlı bitkiler için deneyimli veya profesyonellik gerekmez, örneğin elodea ([URL]https://www.akvaryum.com/Forum/elodea_densa_bakimi_kolay_akvaryum_bitkisi_k847537.asp[/URL]) ve lepistes otu ([URL]https://www.akvaryum.com/Forum/najas_guadalupensis_k963813.asp?PID=5801059#scrl5801059[/URL] yetiştirmesi kolay bitkilerdir, hatta zeminle bağlantısı olmasa bile (suda yüzer hâlde) tutulabilir akvaryumda, az ışık alsa da uzamaya devam ederler.

4) Dış filtre yeterli olur mu ? Dış filtreden daha fazla yeterli olacak bir sistem yok, belki sump sistemi düşünülebilir ancak akvaryumunuz küçük olduğundan sump uygun olmaz size. Eğer gerçekten 180 litre ise dış filtre kullanabilirsiniz, fakat 40 cm'lik akvaryum için bence güzel bir iç filtre yeterli olur, dikine uzun akvaryumunuz varsa hamburg filtreyi araştırabilirsiniz.

5) 1 haftada bakteri döngüsü tamamlanmaz ancak bir yerden başlaması gerekir, balık ekleyin, canlı ekledikten sonra (örneğin bir hafta sonra) bakteri besini (Reeflowers marka) eklemeniz faydalı olur. Bakteri besini eğer akvaryumda faydalı bakteri var ise işe yarar, faydalı bakterinin oluşması için akvaryuma canlı eklemeniz ve yem vermeniz gerekir.

6) Ağaç köklerini yılda bir kez çıkarıp diş fırçası ile temizlemekten başka ekstra bakım gerekmez. Vatoz veya salyangoz varsa ona da gerek yok. Ağaç köklerinin hiçbir zararı veya riski yoktur, eğer ilk eklemede yeterince dezenfekte edilmiş ise.[/QUOTE]


Merhabalar Hakan Bey, 1 yıldır yurtdışındayım, akvaryum hobisi konusunda, buradaki yaklaşım ile ilgili henüz çok fazla araştırma yaptığım söylenemez. Ancak az çok gördüğüm kadarıyla ülkemizde olan ilgi burada yok, gezip gördüğüm bir kaç pet shop vb. mağazada en az yer ayrılan kısım akvaryum hobisi ile ilgili. Daha çok köpek sahipliği yapılıyor. Ancak zaman içerisinde farklı olduğunu gördüğüm şeyleri paylaşmaktan elbette keyif alırım.

1) Sanırım yanlış bahsettim, genişlik olarak 100 cm, yükseklik 35-40-45 hangisini bulabilirsem, geriye doğru olan kenarın ( alt kısa kenar ) uzunluğu ise 40 cm, sehpamın bu alt kısa kenarın denk geldiği kısmın uzunluğu 39 cm. Akvaryumun önü ve arkasında yarımşar santimlik bir taşma durumu olacak. Ancak anlatılanlardan anladığım kadarıyla 39'dan daha kısa bir akvaryum seçmeliyim. 100x40x45 cm ölçülerindeki bir akvaryum 180 litre su alıyor diye düşünüyorum ama yanlışsam düzeltin lütfen. ( Teorik olarak )

2) Şans getireceğini ben de düşünmüyorum :) Nitratı düzenleyip güzel bir görüntü verse yeter :) Akvaryum zeminine kumu sadece bitki vb olduğu için değil görsel olarak istiyorum. Çakıl vb daha iri taşlar istemiyorum. Ancak hala şunu anlamadım, canlı bitki akvaryumunda kullanılması gereken özel kum/substrat vb şeyler mi vardır ? Bitkiden bitkiye değiştiği aşikar, ama illa ki olması şart mıdır ? Sadece normal akvaryum kumu, bitkiyi beslemeyecek bir kum da yeterli olmur mu ?

3) Canlı bitki konusunda çok hevesliyim ancak bitkiler için özel ışık, özel bir takım ilaçlar, gübreler gerekir mi ? Gerekirse bahsedilen bu iki bitki için ne gerekir ? Bunu yanısıra yosun olmasını nasıl engelleyebilirim ? Her bitki yosun yapar mı ? CO2 şart mıdır?

4) Dış filtre yeterli olur mu derken, almayı düşündüğüm TetraTec EX 800 Plus yeterli olur mu demek istemiştim?

5) Ağaç kökünü dezenfekte etmek için önce diş fırçası ile güzelce bir temizleyip, sonra kaynatıp, ondan sonra akvaryuma koymadan önce 10-15 gün suda bekletip o suyu da bir kaç günde bir değiştirmeyi düşünüyorum. Köklerin bazen salya benzeri yapılar oluşturduğunu, mantar enfeksiyon vb yapabildiğini ve her ne kadar temizlense de suya illa ki bir renk katacağını ( sarı-kahverengi karışımı ) okudum/izledim.
Bunların hepsini engellemek için kaynatma, fırınlama, suda bekletme, fırçalama vb. yanısıra belirli başlı ilaçları kullanmak gerekir mi ? Gerekirse hangi ilaçlar kullanılmalıdır ?

Yanıtlarınz için çok teşekkürler, akvaryumu kurduktan sonra mutalak fotoğraflarını da paylaşacağım :)

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.