Moss Kaplama Yöntemi (Dry start method)
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2016 11:57
[QUOTE=mrah]Maddenin etkisini nasil olceriz bilmiyorum evde 3 marka dandik yogurt vardi gecen baktim yazmiyor maddeler. Danone tarzi yogurtlarda olabilir gibi geliyor bana. Hatta mail atip yada arayip sormak iyi olur, yani denicek biri varsa bu zahmete girip bilgilendirse seviniriz. :) Benim gorduklerim fissidens denemis hep. Burda fissidens fox kullanilmis daha ufak bi varyetesi. Digerlerini bilmiyorum.[/QUOTE]
Fissidens görüntü olarak daha güzel ve daha düzenli duruyor. En kolayı yine eldeki imkanlarla deneme yanılma yöntemi :) hangi moss varsa at blendera bir kaşık yoğurt karıştır kestirme fırçasıyla sür dağlara taşlara, camsil şişesinde suyu doldur arada bir fısfıs. Tamamdır. [:)]
Fissidens görüntü olarak daha güzel ve daha düzenli duruyor. En kolayı yine eldeki imkanlarla deneme yanılma yöntemi :) hangi moss varsa at blendera bir kaşık yoğurt karıştır kestirme fırçasıyla sür dağlara taşlara, camsil şişesinde suyu doldur arada bir fısfıs. Tamamdır. [:)]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2016 12:13
[QUOTE=zekigonlum]
Emrah bey, bir önceki mesajinizda verdiğiniz link de çok yararlıydı. Özellikle site bayağı faydalı, kurulum süreçleri vs gayet güzel detaylı açıklanmış.
Bu meajinizdaki detaylari da o forumdan mi aldınız? Başka bir site ise orayi da sik kullanilanlara eklemek lazim😊[/QUOTE]
Evet Zeki bey konuya link ekledim saniyordum. Mobilim su an link veremiyorum ama journal kisminda gorebilirsiniz. Hallelujah Mountains baslikli olmasi gerekiyor.
Eger seviyorsaniz bu tarz kaynaklari ukaps.org ve barrreport.com u da mutlaka listenize ekleyin.
Zira orda 2010 da konusulmus yalanip yutmus konulardan bizim forum bi haberdar. Bilgiyi aktarmaya calissakta, bazi insanlarin egosu bilgi almaya acik olmadigindan cogu zaman tartisma cikiyor.
[QUOTE=GLC42]
Fissidens görüntü olarak daha güzel ve daha düzenli duruyor. En kolayı yine eldeki imkanlarla deneme yanılma yöntemi :) hangi moss varsa at blendera bir kaşık yoğurt karıştır kestirme fırçasıyla sür dağlara taşlara, camsil şişesinde suyu doldur arada bir fısfıs. Tamamdır. [:)][/QUOTE]
Denemekten zarar gelmez, ben de seraya koymustum bi kaya ustune java fakat sonuc alamadim. Tabi bicak arasi dogradim ve yogurt vs yoktu.
Su an diger tank kurulumu bekliyor yeterli materyel ve bitki olmadigindan halen oyle birseyler denemek icin kullaniyorum elimde bayada fazla fissidens mevcut ama bitkileri koyacak baska yerim olmadigindan kalkip o tankta deneyemiyorum. Olmadi elimdeki mangrov koklerine gore bi kap bulursam orda denemeyi denicem. Bi kac cesit yogurt ile :)) Sonuclarin bu kadar guzel ve dogal olmasi insani denemeye itiyor.
Yanilmiyorsam pelia ile deneyen vardi ama konuyu takip ederken uyudummu naptin sonra hatirlayip bulamadim tekrar. [EDIT]mrah,2016-10-05 15:33:39[/EDIT]
Emrah bey, bir önceki mesajinizda verdiğiniz link de çok yararlıydı. Özellikle site bayağı faydalı, kurulum süreçleri vs gayet güzel detaylı açıklanmış.
Bu meajinizdaki detaylari da o forumdan mi aldınız? Başka bir site ise orayi da sik kullanilanlara eklemek lazim😊[/QUOTE]
Evet Zeki bey konuya link ekledim saniyordum. Mobilim su an link veremiyorum ama journal kisminda gorebilirsiniz. Hallelujah Mountains baslikli olmasi gerekiyor.
Eger seviyorsaniz bu tarz kaynaklari ukaps.org ve barrreport.com u da mutlaka listenize ekleyin.
Zira orda 2010 da konusulmus yalanip yutmus konulardan bizim forum bi haberdar. Bilgiyi aktarmaya calissakta, bazi insanlarin egosu bilgi almaya acik olmadigindan cogu zaman tartisma cikiyor.
[QUOTE=GLC42]
Fissidens görüntü olarak daha güzel ve daha düzenli duruyor. En kolayı yine eldeki imkanlarla deneme yanılma yöntemi :) hangi moss varsa at blendera bir kaşık yoğurt karıştır kestirme fırçasıyla sür dağlara taşlara, camsil şişesinde suyu doldur arada bir fısfıs. Tamamdır. [:)][/QUOTE]
Denemekten zarar gelmez, ben de seraya koymustum bi kaya ustune java fakat sonuc alamadim. Tabi bicak arasi dogradim ve yogurt vs yoktu.
Su an diger tank kurulumu bekliyor yeterli materyel ve bitki olmadigindan halen oyle birseyler denemek icin kullaniyorum elimde bayada fazla fissidens mevcut ama bitkileri koyacak baska yerim olmadigindan kalkip o tankta deneyemiyorum. Olmadi elimdeki mangrov koklerine gore bi kap bulursam orda denemeyi denicem. Bi kac cesit yogurt ile :)) Sonuclarin bu kadar guzel ve dogal olmasi insani denemeye itiyor.
Yanilmiyorsam pelia ile deneyen vardi ama konuyu takip ederken uyudummu naptin sonra hatirlayip bulamadim tekrar. [EDIT]mrah,2016-10-05 15:33:39[/EDIT]
Beğenenler: [T]187132,GLC42[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2016 11:47
Uzun zamandır bu konuyu takip ediyorum ve doğallığı yakalamak adına diğer yöntemlere göre çok daha uygun olduğunu düşünüyorum. Ben de büyük bir heyecanla yeni kuracağım akvaryumda kök üzerine fissidens moss uygulamayı düşünüyorum. aklıma takılan bir konu var. Gün içerisinde bitkilerin sürekli nemli kalması nasıl sağlanıyor? Yani konuda da bahsedildiği gibi üzerinin streç yada buhar camı ile kapatılması ve arada fısfıslamak ([:P]) yeterli oluyor mu? Dediğim gibi çok yakında denemeyi düşünüyorum ama bu konuda endişeliyim. Ben işte olduğum sürece belki eşim 1-2 defa fısfıslar, sık sık yapacağını zannetmiyorum. Yada gece uyurken uzun süre hiç bir işlem yapılmadan kalacak. Acaba buhar makinesi ile akvaryum içerisine belirli periyotlarla sürekli buhar versek işe yarar mı yoksa daha da mı kötü olur?
Konunun sonlarına doğru işlem sırasında yoğurt kullanımının faydalı olacağı söylenmeye başladı. Kaynaklarda da sonuçları gördük zaten. Gerçekten insanı heveslendiriyor. Özellikle Lactobacillus acidophilus içerikli yoğurt kullanımından bahsedilmiş. Ben de ayrıca bir deneme yapmaya karar verdim, milli içeceğimiz kefir içerisinde bu ve buna benzer çok sayıda probiyotik bakteri bulunuyor. Kefirle denemeyi düşünüyorum ne dersiniz?
Konunun sonlarına doğru işlem sırasında yoğurt kullanımının faydalı olacağı söylenmeye başladı. Kaynaklarda da sonuçları gördük zaten. Gerçekten insanı heveslendiriyor. Özellikle Lactobacillus acidophilus içerikli yoğurt kullanımından bahsedilmiş. Ben de ayrıca bir deneme yapmaya karar verdim, milli içeceğimiz kefir içerisinde bu ve buna benzer çok sayıda probiyotik bakteri bulunuyor. Kefirle denemeyi düşünüyorum ne dersiniz?
Beğenenler: [T]187132,GLC42[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2016 14:35
Kefir konusunda yorum yapamayacağım. Denemek lazım, denemek içinde gözden çıkartmak lazım bazı şeyleri.
Nem konusunda ben günde iki kere fisfislama yaptım sabah akşam. Gece kuruma problemi çok fazla olmuyor zaten ama aydınlatma açık olduğu zamanlar ısıdan dolayı haliyle fazla buharlaşma oluyor. Ne kadar tankın üzerini kapatsak ta en azından günde üç/dört kere fisfislamak gerek.
Nem konusunda ben günde iki kere fisfislama yaptım sabah akşam. Gece kuruma problemi çok fazla olmuyor zaten ama aydınlatma açık olduğu zamanlar ısıdan dolayı haliyle fazla buharlaşma oluyor. Ne kadar tankın üzerini kapatsak ta en azından günde üç/dört kere fisfislamak gerek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2016 15:33
Peki oda nemlendirilmesinde kullanılan buhar makinesi kullanımına ne dersiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2016 15:39
Tam emin degilim ama sanirim prebiyotik yogurtlar bu is icin uygun. Lactobacillus acidophilus icin karman corman bilgi var. Kimisi yoresel yogurt, kefir gibi iceriklerde olmadigini kimisi oldugunu soyluyor. Anlayabilmis degilim, denemeden anlayamiyacagiz gibi.
Tankin uzerini hava almayacak sekilde kapadiginizda icerideki bitkiler surekli nemli kalabilir. Spreyleme islemini surekli yapmaya gerek oldugunu dusunmuyorum. Zaten bu sekilde icerideki su disari atilmayacagi icin dry degil bildigimiz wet start a doner bu is. Yani bence buhar makinesi vs. gereksiz seyler. Gunde 1-2 spreyleme ve ustunu guzelce ortmek yeterli. Emers bitkilerin oldugu bir kap var balkonda 5 gundur. Gunde 1 kere spreyliyorum ve gunesin alninda butun gun. Nem icerde hapseldigi surece sok sik spreylemeye gerke yok, tam aksine icerideki su miktari artacagi icin zamanla cogalan su zemindeki kumun uzerine cikip yosuna sebebiyet verecektir. [:iyi:] Dry start uygulayanlarin yaptigi en buyuk hatalardan biride bu ve basarisizlikla sonuclanmasindaki buyuk sorunlarin basinda geliyor.
Tankin uzerini hava almayacak sekilde kapadiginizda icerideki bitkiler surekli nemli kalabilir. Spreyleme islemini surekli yapmaya gerek oldugunu dusunmuyorum. Zaten bu sekilde icerideki su disari atilmayacagi icin dry degil bildigimiz wet start a doner bu is. Yani bence buhar makinesi vs. gereksiz seyler. Gunde 1-2 spreyleme ve ustunu guzelce ortmek yeterli. Emers bitkilerin oldugu bir kap var balkonda 5 gundur. Gunde 1 kere spreyliyorum ve gunesin alninda butun gun. Nem icerde hapseldigi surece sok sik spreylemeye gerke yok, tam aksine icerideki su miktari artacagi icin zamanla cogalan su zemindeki kumun uzerine cikip yosuna sebebiyet verecektir. [:iyi:] Dry start uygulayanlarin yaptigi en buyuk hatalardan biride bu ve basarisizlikla sonuclanmasindaki buyuk sorunlarin basinda geliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2016 16:12
Buhar makinesi olayı daha mantıklı geliyor bana. Emrah beyin dediği gibi çok fisfislamak sürekli ıslatmak gibi olacak. Amaç nemli ortam olusturmaksa buhar makinesi daha doğru olur. Fisfislamanin amacida tüm yüzey alanını az miktarda ıslatıp daha kolay buharlaşma ile nemli ortam oluşturmak oluyor o halde. Buhar makinesi imkanımız yoksa oldukça ince puskurtebilen bir sprey kullanabiliriz. Fissidensi bilmiyorum ama java mossda zaten öyle hemen kuruyup ölen bir bitki değil.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2016 16:24
Sonunda hazırlıkları tamamladım ve işe koyuldum. Fissidensleri blenderden geçirdikten sonra suyunu süzdüm, kefir ve bir miktar su ekleyerek karışımı hazırladım. Daha önceki fotolarda görüldüğü gibi fırça yardımı ile de istediğim kök yüzeylerine sürdüm ve üzerini streç ile kapattım. İki gün geçti, günde 3 sefer fısfıslıyorum, sabahtan akşama kadar da düşük seviyede ışık açık kalıyor. Yalnız sanki 3 sefer az geliyor, sanki bu süre içerisinde bitkiler kuruyor gibi geldi bana. Çok fazla sulayıp farklı sıkıntılar yaşamak da istemiyorum. Farklı bir öneriniz yoksa bu şekilde devam edeceğim. Sonuçları buradan paylaşmaya devam ederim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/181020161623331.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/181020161624041.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/181020161623331.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/181020161624041.jpg[/IMG]
Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]152122,zekigonlum[/T][T]187132,GLC42[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2016 16:59
Beklemedeyiz. Lactobasilus bakterisi probiyotik atp gold adlı katkıda var ama 20 poşeti 45 lira.
Beklemedeyiz. Lactobasilus bakterisi probiyotik atp gold adlı katkıda var ama 20 poşeti 45 lira.
Beklemedeyiz. Lactobasilus bakterisi probiyotik atp gold adlı katkıda var ama 20 poşeti 45 lira.
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2016 21:41
Gelişmeleri bekliyoruz, umarım başarılı olursunuz. Kurulumda çok güzel olmuş.
Beyaz yuvarlak taşlarada bir miktar sürseydiniz keşke. Denemek amaçlı. Düz yüzeylerde de tutunabilecek miydi ki?[EDIT]GLC42,2016-10-19 21:46:05[/EDIT]
Beyaz yuvarlak taşlarada bir miktar sürseydiniz keşke. Denemek amaçlı. Düz yüzeylerde de tutunabilecek miydi ki?[EDIT]GLC42,2016-10-19 21:46:05[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2016 00:58
Ticari yoğurlarda 100mg başına 1-3 milyar aktif probiyotik var ise pastörize olmayan günlük süt ile evde mayalanan yoğurtta 8-10 milyar aktif bakteri olur..
Lactobasilus geleneksel yoğurtta yok diyenler biraz daha araştırmalı zaten sütü mayalayan bakteri o nasıl olmaz :).. yoğurt güzel bir seçenek olmakla beraber kefir deneyen bey daha mantıklı davranmış.. çünkü yoğurt içerisinde 3 cins probiyotik bakteri mevcut .. kefir de bu oran 14 farklı Tür bakteriye çıkıyor.. ve şunu unutmayın şu veya bu değil tüm probiyotikler patojen bakteri ve özellikle candida cinsi mantar (tüm mantarlar dahil ) ile beslenir..yani hepsi mantarlara saldırır.. akvaryum konusunda yeniyim ama probiyotik bilgisi için kardeşinize güvenin.. bağırsak flora bozukluğuna bağlı hastalıklar yaşıyorum 2 senedir tedavi görüyorum ve tüm probiyotikleri ve işlevlerini ezbere bilmekteyim.. herkese saygılar..[EDIT]atakank,2016-10-20 00:59:17[/EDIT]
Lactobasilus geleneksel yoğurtta yok diyenler biraz daha araştırmalı zaten sütü mayalayan bakteri o nasıl olmaz :).. yoğurt güzel bir seçenek olmakla beraber kefir deneyen bey daha mantıklı davranmış.. çünkü yoğurt içerisinde 3 cins probiyotik bakteri mevcut .. kefir de bu oran 14 farklı Tür bakteriye çıkıyor.. ve şunu unutmayın şu veya bu değil tüm probiyotikler patojen bakteri ve özellikle candida cinsi mantar (tüm mantarlar dahil ) ile beslenir..yani hepsi mantarlara saldırır.. akvaryum konusunda yeniyim ama probiyotik bilgisi için kardeşinize güvenin.. bağırsak flora bozukluğuna bağlı hastalıklar yaşıyorum 2 senedir tedavi görüyorum ve tüm probiyotikleri ve işlevlerini ezbere bilmekteyim.. herkese saygılar..[EDIT]atakank,2016-10-20 00:59:17[/EDIT]
Beğenenler: [T]187132,GLC42[/T][T]184385,otuzkilo[/T][T]158965,tunco[/T][T]224095,Mycnr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T][T]105960,YoKuSa[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2016 16:26
Aradan 10 gün geçti. Aslında daha önce yazmak istiyordum ama ancak fırsat bulabildim. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım. Uygulama öncesinde konuya birkaç kez gözden geçirmiştim. Bahsedildiği gibi çok küçük parçaya ayırmanın daha etkili olduğunu düşünüyorum ben de. Daha önce bahsettiğim gibi kefir ile karıştırarak uygulamıştım. Mantar ya da başka herhangi bakteriyolojik bir problem ile karşılaşmadım. Bunda kefirin rolü olma ihtimali yüksek. Ayrıca kefir karışıma yoğunluk da kazandırdı, sürdüğüm bölgelere ilk etapta yapışmasını da sağladığını düşünüyorum. Dün deneme amaçlı koyduğum lav kayalarından birisini kurulu olan diğer akvaryumuma aldım. Filtre çalışmasına ve balık da olmasına rağmen hiç ayrılma görmedim. Deneme yaptığım akvaryuma da bu gün su doldursam hiç ayrılma olmayacakmış gibi geliyor. Yani görüntü öyle. Pazar günü su doldurmayı planlıyorum. Yabancı sitelerde bahsedildiği gibi filizlenme de görmedim açıkçası. Ayrılma olacağını sanmıyorum ama gelişim nasıl olur merak ediyorum. Bu arada deneme amaçlı sağ tarafa bir kök parçası daha koymuştum. Uygulama öncesi 2 gün kadar su içerisinde bekletmiş olmama rağmen yeterince su almamış muhtemelen. Bu kök üzerindeki fissidensler sanki sürekli kuru gibiydi. 2-3 gün önce diğer akvaryuma aldım. Onda da hiç ayrılma olmadı ama dediğim gibi fissidensler kuru gibiydi, ne olacak göreceğiz artık. Fotoğrafları paylaşayım:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161148511.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161149171.jpg[/IMG]
Diğer akvaryuma aldığım lav kayası:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161149571.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161150081.jpg[/IMG]
Daha önceden de bahsedildiği gibi fissidens fontanus bu iş için çok uygun bence de. Uygulama öncesi fissidensleri koyduğum akvaryumda birkaç parçası kopmuş ve bir kök parçası üzerine tutunmuş. Hem tutunmaları, hem de doğallık beni hayran bıraktı.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161153441.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161148511.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161149171.jpg[/IMG]
Diğer akvaryuma aldığım lav kayası:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161149571.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161150081.jpg[/IMG]
Daha önceden de bahsedildiği gibi fissidens fontanus bu iş için çok uygun bence de. Uygulama öncesi fissidensleri koyduğum akvaryumda birkaç parçası kopmuş ve bir kök parçası üzerine tutunmuş. Hem tutunmaları, hem de doğallık beni hayran bıraktı.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/271020161153441.jpg[/IMG]
Beğenenler: [T]165030,rizasirman[/T][T]187132,GLC42[/T][T]187047,mrah[/T][T]100597,twinsoul[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2016 11:41
Ben de ufak bi deneme yapayim dedim taslarda problem yokken mangrow koku enteresan bir tepki verdi. Ev bakteri istilasina ugrayacak diye korkuyorum. [:D]
Pinar yogurt, fissidens moss, blender.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/281020161141011.jpg[/IMG]
Pinar yogurt, fissidens moss, blender.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/281020161141011.jpg[/IMG]
Beğenenler: [T]187132,GLC42[/T][T]159169,kayusa[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir