Motorlu ProteinSkimmer Projesi (25.01.07)
Arkadaşlar resimde gerekli olan yerleri açıkladım, ayrıca açıklama isteyen arkadaşlar anlamadıkları yeri belirtirse seve seve açıklarım.
Çırpıcı motor yapımı için LİNKE bakınız.
SAYGILAR...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yorumunuz için teşekkür ederim Refik Bey . Gece bu çizimi siteye koyduktan sonra sabaha kadar 2 tane prototipini hazırladım . Birincisini yarım litrelik pet şişeden, ikincisini 1 litrelik pet şişeden. Tabi uykum kaçınca, birde elimde malzemeler olduğu için bir tane de Co2 reaktörü çıkıverdi kenardan . Japon yapıştırıcısı tahmin ettiğimden daha fazla tutuculuk sağladı, şişenin içine hava basıncı yaptığımda hiç kaçak olmuyor, şu an şeşeleri tuzlu&sodalı su ile doldurdum hem japon yapıştırıcısının zehrini atması için, hemde herhangi bir kaçak olursa müdahale etmek için.
Bir de Refik Bey bazı sorunlarla karşılaşabileceğimden bahsetmişsiniz, peki bu sorunlar neler olabilir? Farkına vardığınız birşey varsa paylaşırsanız daha yararlı olacağını söylemek isterim .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Anlayamadığım bir şey var sevgili Burak YILMAZ'ın yaptıkları denenmiş ve kabul görmüş uygulamalardır üzerine basa basa tekrar ediyorum zaten kabul görmüş uygulamalardır kendi yorumlarını ekliyor ve bundada oldukça başarılı DİY uygulamalarda eğer çözümünü bulduğunuz bir uygulama varsa bunu kendi yorumlarınızla aktarırsanız bu diy olmaktan çıkar farklı bir iş olur, & nbsp; İyi çalışmalar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sayın Yılmaz bu projenin size ait olduğuna emin misiniz , yoksa başka bir yerde görüp çözümleyip tercüme mi ettiniz? Zira hafızam beni yanıltmıyorsa uzun zaman önce bu uygulamayı yabancı bir sitede görmüştüm , Bahadır Bey'in de belirttiği gibi bu zaten denenmiş ve kabul görmüş bir PS projesidir.
Eger bir kaynaktan esinlendiyseniz kaynağı belirtmeniz hem ilgilenen arkadaşların hem de sizin faydanıza olacaktır.
İyi çalışmalar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=aqualine(bursa)]Anlayamadığım bir şey var sevgili Burak YILMAZ'ın yaptıkları [/QUOTE]
Sevgili Bahdır Bey; "yaptıkları" sözcüğünden kastınız nedir acaba? ......
[QUOTE=aqualine(bursa)]Anlayamadığım bir şey var sevgili Burak YILMAZ'ın yaptıkları denenmiş ve kabul görmüş uygulamalardır üzerine basa basa tekrar ediyorum zaten kabul görmüş uygulamalardır kendi yorumlarını ekliyor ve bundada oldukça başarılı DİY uygulamalarda eğer çözümünü bulduğunuz bir uygulama varsa bunu kendi yorumlarınızla aktarırsanız bu diy olmaktan çıkar farklı bir iş olur, İyi çalışmalar.[/QUOTE]
Arkadaşlar bilhassa Bahadır Bey öncelikle yorumlarınız için çok çok teşekkür ederim, sizler tarafından bu kadar tepki toplamış görüşler var madem açıklama yapayım, öncelikle belirtmek isterim ki sonuçta bir şey yapıyorsak onu hiç birşeyi bilmeden yapmıyoruz, yani bir konu üzerinde yoğunlaşıyoruz, araştırmalar yapıyoruz. Protein skimmerlar ilk gördüğüm anda kafamda projelerini çizmeye çalıştığım aletler oldular ve protein skimmerlar üzerine bir çok araştırma da yapmış bulundum, zaten elimde bir çok siteden bir çok protein skimmer yapılışı ve sistemlerinin çalışma mekanizması ile ilgili olan tüm açıklamaları mevcut.
Sıra buradaki protein skimmera gelince bir gün arkadaşlarla otururken elimizdeki pet şişe ile oynuyorduk ve elimdeki ufak bir çakıyla pet şişeyi dibinden delmem sonucu böyle bir şekil aklıma geldi ve çizmeye başladım, sonra normal kafa motorlarının performansının nasıl arttırılabileceğini düşünüyordum ve internette çırpıcılı motorları araştırmaya başladım, gördüm ki bu motorların tahmin ettiğim gibi tüm iş pervanelerinde ve havanın pervaneden geçerek ufalanmasında, tabi bu pervaneleri görünce aklımda birşeyler canlanmaya başladı önce normal pervaneleri kıymıklamayı düşündüm ardından da çocukluğumda oynadığım kıymıklı yapbozları parçalayıp pervaneye takabileceğim geldi. Sonra da bir tarağın kıymıklarını kesip motorun ucuna takabileceğim hatta bir ara biobalin bile motorun ucuna takılabileceğini ama çap olarak olmayabileceğini düşündüm ki bir baktım yabancı bir dıy sitede bunu gördüm. Adamlar bir çeşit biobali ortasından keserek motorun pervanesine takmaya çalışmışlar. Bu yüzden kendim prototipi yaparken farklı olsun diye aklıma en yatan tarak kıymıklarını kesmek oldu ve bunu yaptım. Sonra da tabi devamı geldi.
Yani anlayacağınız, sayın Arkadaşlar ve Sevgili Bahadır Bey çırpıcılı motorun pervanesinin ucuna takılan biobal kısmını diyorsanız tamam ben bulmuş sayılmam benden önce bulmuşlar zaten ki sahiplenmedim de sonra diğer bir etken protein skimmer konusuna gelince protein skimmerlar ne kadar çeşit olsa da çaslışma mantığı konusundan birbirine çok benzerler yani illa ki petten yapmışım, camdan yada plexiglastan dikdörtgen yapmışım yok efendim şöyle böyle, ben burada "aha işte buna ben protein skimmer diyorum bunu ben icat ettim" demedim ki!!! Yani konuyu öyle bir yere çekmişsiniz ki ben sadece yapılabilecek bir protein skimmerin şeklini çizdim -şekil ve tasarım tamamen bana aittir- ve yayınladım. Hee daha önce düşünülmüş benzerleri yapılmış çizilmişse o kadarına ben karışamam, sonuçta bu çizimi -kafamdan- ben yaptım, yani şu siteden kopya çektim bu siteden bunu yaptım diye birşey demedim, zira öyle bir sözcüğüm varsa istediğiniz eleştiriyi yapmakta haklısınız.
Yani diyorum ki Bahadır Bey, "Protein Skimmer" denilen aleti ben bulmadım, ben icat etmedim zaten var olan bir şeyin bir "TÜREVİNİ" çizmeye çalıştım, çünkü kafanızdaki bazı şeyleri grafiğe dökünce o şeyi yapmanız hayata geçirmeniz daha kolay oluyor. Arkadaşlar da bu çizimlerden ilham alsın diye sitede yayınlıyorum, ama tek bir gerçek var ki Bahadır Bey inanın ki şu ana kadar sitede yayınladığım bütün dıy projeleri bizzat kendim tarafından saatlerce kafamdaki şekilleri resme dökmeye çalışarak -HİÇ BİR YERDEN ALINTI YADA KOPYA USÜLÜ YAPMADAN- birşeyler canlandırmam ve canlandırdığım şeylerin de bu hobi ile uğraşan arkadaşların akıllarında daha da güzel şeyler canlandırabilmesi fikrinden ibarettir. Dediğim gibi benim bulduğum şeye ben buldum derim ama ben bulmadım ben sadece kendi şeklimi tasarladım...
Bahadır Bey daha önce yaptığım ps için olmamış demiştiniz hatta sizde "kendi tasarladığınızı söylediğiniz" sadece "aynı sıradan PS şekilleri çizip" göndermiştiniz ama arkadaşım yapıp bir süre kullanmıştı, şimdi de yine yaptım, bu sefer hem doğru hem düzgün, gel gelelim bu sefer de bunlar kabul edilmiş şeyler dediniz, hatta "Burak Bey'in yaptıkları" dediniz? Peki Bahadır Bey soruyorum SİZİN AMACINIZ NE? Sizin gibi reef konusunda İYİ derecede bilgisi olan bir insan? Ben ise sizin yanınızda sıradan KUL AHMET öyle değil mi?
SAYGILAR..!
[QUOTE=Euph]
Sayın Yılmaz bu projenin size ait olduğuna emin misiniz , yoksa başka bir yerde görüp çözümleyip tercüme mi ettiniz? Zira hafızam beni yanıltmıyorsa uzun zaman önce bu uygulamayı yabancı bir sitede görmüştüm , Bahadır Bey'in de belirttiği gibi bu zaten denenmiş ve kabul görmüş bir PS projesidir.
Eger bir kaynaktan esinlendiyseniz kaynağı belirtmeniz hem ilgilenen arkadaşların hem de sizin faydanıza olacaktır.
İyi çalışmalar.
[/QUOTE]
Arkadaşım sizde eğer protein skimmeri soruyorsan ben icat etmedim, ama şekli soruyorsanız evet ben çizdim, zaten gelecekte kullanmak üzere bir protein skimmer düşündüğüm için çizdim, bir daha diyorum PS ile ilgili yaptığım bu "TÜREV"(!) buradaki çizimden tutun tasarlama, pet şişelerin kesilip birbirinin içine geçirilişine kadar aklımda düşündüğüm bir şeydir. Eğer kopya olsa oradaki pet şişeyi neden düz koymak varken dibini kesip başka bir şişeyle birleştireyim? İşte bunun açıklamasını yapamam!!! Ama bu üstte gördüğünüz herşeyi çizebildiğim için açıklamasını da yapabilirim!!!
ÇIRPICILI PERVANE KONUSUNA GELİRSEK; üst kısımda linki de belirtilmiş, eğer linke tıklayıp bakarsanız orada yapılışında bile işte çırpıcı pervane en basitinden böyle yapılır, bilineni budur demişim.! Yani herhangi bir alıntı, kopya, icat etme, bir projeyi alıp üzerine yatma(!), gibi bir durum yok ortada.
BU AÇIKLAMALARDAN SONRA AYNI FİKRİ DÜŞÜNEN ARKADAŞLAR VARSA HER TÜRLÜ SORACAKLARI SORULARA VE BU SORULARA VERECEĞİM CEVAPLARA HAZIRIM.
Not:Sevgili Arkadaşlar;Herhangi bir yerde bu projenin çok çok benzerini hatta aynısını görseniz bile işte "Burak YILMAZ" bunu çalmış, gelip siteye benim diye yapıştırmış gibi "üstü kapalı" ithamlarda lütfen bulunmayınız!!! Çünkü DEFALARCA SÖYLEDİM SKİMMERİ BEN İCAT ETMEDİM, SADECE KAFAMDA ÇİZDİM, PROTOTİPİNİ YAPTIM, DENEYİP KENDİME YAPACAĞIM.! HER TÜRLÜ FOTOĞRAFI BELGE OLARAK GÖSTERMEYE DE HER ZAMAN HAZIRIM. BU ŞEKİL BENİM ŞEKLİM.! SÜREKLİ AKLIMDA BİR ŞEYLER OLUŞTURUP ÇİZİP SİTEDE SİZ ARKADAŞLARIM DA FAYDALANSIN DİYE UĞRAŞIYORUM, EĞER SÜREKLİ YAPIP ÇİZDİĞİM PROJELER, AÇTIĞIM KONULAR HOŞUNUZA GİTMİYORSA BUNU BELİRTİN, SİZİN MORALİNİZİ BOZACAĞIMA BU SEVEREK UĞRAŞIP TAKİP ETTİĞİM SİTEDE BENDE PAYLAŞIMCI DEĞİL DE SADECE "SÖMÜRÜCÜ" OLARAK DEVAM EDEBİLİRİM.
ÇOK RENCİDE EDİCİ SÖZCÜKLER KULLANMIŞ OLABİLİRİM, HERKESTEN ÖZÜR DİLERİM. AMA SÖYLENİLEN SÖZCÜKLER KARŞISINDA SİZ OLSAYDINIZ...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Not:yapım esnasında bitmemiş halleridir.(500ml lik pet şişeden)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
DIY bölümünde ilk kez replikasyonu yapılmış şeyleri pek sık görmüyoruz (hatta hiç görmüyoruz) gerek yavruluk olsun, gerek led aydınlatma olsun herkesin birbirinin aynısını imal ettiği birçok başlık mevcut. DIY bölümünün zaten ana amacı diğer akvaristlere fikirler verebilecek, hatta fikir vermekten öte yapılan cihazın nasıl çalıştığını anlatacak, mümkünse bu anlatımı yapılan cihaz ile destekliyecek yazılardır.
Fikrimce bu yazıların başka bir yerde çıkmış olması bile önemli değildir, Forum müdavimleri o başka siteleri gezmiyor ve dolayısıyla o konuyu bilmiyor olabilir.
Protein skimmer projesi yapılırken elbetteki çalışma mantığı diğer projeler ile aynı olacaktır, eğer kişi bambaşka bir çalışma mantığı bulmuşsa konu değişir ve bu yeni mantığı sahiplenebilir (hatta adını koyar)
Burada Burak bey'in yaptığı proje esasen tabiri caizse ofsayt bir durum görmüyorum. Çizim kendisi yapmamış bile olsa burada paylaşması yine bilgilendirici olurdu ki zaten ben buldum şeklinde bir yazısı yok. Belki bulduğu nokta pet şişelerin kullanımıdır ki bunu açıklaması da paylaşım adına güzeldir.
Elimde oldukça yüksek güçte bir motor vardı, ne işte kullanabilirim diye düşünüyordum. Eğer sump sisteme ve/veya deniz akvaryumuna geçersem üzerinde birkaç modifikasyon yaparak gayet rahatlıkla uygulayabileceğim bir sistem. (var olan akvaryumumda da kullanabilirim fakat yüksek maliyetli modifikasyonlar ister gibime geliyor, konu üzerinde biraz düşünmem lazım, belkide şu anki sistemime uydurabileceğim birşeyler çıkar.)
Bence DIY bölümünün ana amacı kişiye biraz beyin cimnastiği yaptırmaktır ki, önceden yapılmış veya yapılmamış, denenmiş veya denenmemiş herhangi birşeyin paylaşımı bunun için yeterlidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İnternet gerçekten karşılıklı yazışmalarda yanlış anlaşılma potansiyelinin oldukça yüksek olduğu bir ortam. Yazılanlar ya yanlış anlaşılıyor yada çarpıtılıyor amacım size tü kaka demek değil aslında genelinde tüm akvaristlerin bu tür araştırmalar içerisinde olması gerekiyor Yazdıklarınızın tümünü az önce okudum ben size ne yazdımda siz bana bunları yazdınız anlamadım bir başkasına ya size yazılsa idi gibi bir ifade kullanmışsınız ?
Anlayamadığım bir şey var sevgili Burak YILMAZ'ın yaptıkları denenmiş ve kabul görmüş uygulamalardır üzerine basa basa tekrar ediyorum zaten kabul görmüş uygulamalardır kendi yorumlarını ekliyor ve bundada oldukça başarılı DİY uygulamalarda eğer çözümünü bulduğunuz bir uygulama varsa bunu kendi yorumlarınızla aktarırsanız bu diy olmaktan çıkar farklı bir iş olur, & amp; nbsp; İyi çalışmalar.
Ne var bu yazdığımda anlayamadım? Bu şekilde tepki vermen hoş değil
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Konuyla ilgili çok deneyimli değilim. Ancak kendi skimmerime bakarak mantık yürütebiliyorum. Bu bağlamda aklıma takılan birkaç noktayı sizinle paylaşmak istedim.
1. Kullandığınız motorun devrini bilmiyorum ama prototipe baktığım zaman tahliyenin yeterli olacağı konusunda şüphelerim var. Fizik ve matemetiğim çok iyi değildir bu yüzden atladığım noktalar olabilir ancak kaba bir hesapla saatte 200 litre pompalayan bir motor kullandığımızı varsayarsak 500 ml lik bir kabın dolması 10 saniye sürecektir. Tahliye borusunu yeterli kalınlıkta kullanmazsanız suyun toplama kabına taşacağını düşünmekteyim. Bu yüzden yaptığınız prototipin boyutlarını büyütmeniz alacağınız sonuçlar bakımından daha faydalı olabilir.
2. Toplama kabını sistemden ayrı yapmanızın bir nedeni varmı? 2. bir pet şişeyi keserek yada bir yoğurt kabını sistemin atık çıkışına adapte ederek bir toplama kabı yapmayı düşünmezmisiniz? Sistemi bu şekilde uygulamayı düşünürsenizde toplama kabına giden borunun çapının en azından şişeden çıkış kısmında daha geniş olmasının faydalı olacağını düşünüyorum.
Daha öncede belirttiğim gibi konu hakkında yazdıklarım kendi mantığım çereçevesinde düşündüklerimdir. Eğer hatalı düşündüğüm noktalar varsa aydınlatmanızı rica ederim.
Projenizin başarıyla sonuçlanması dileğiyle.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sorunuzu geç yanıtladığım için çok özür dilerim. dış motorlardaki çalışma mantığı biraz daha farklıdır, dış motorlarda akvaryuma dönen su kapalı bir sistem olduğu için sistem içinde oluşan basınç ile dönecektir, bu yüzden oluşan hava yapma durumunda dış motorlar çok ses ile çalışmakta ve ciddi derecede verimden düşmektedirler.
Şimdi yapılışından bahsettiğim çırpıcı motora gelince, -motorun tamamı su içinde olduğu sürece- motorun su emiş kısmından giren hava kabarcıkları motorun pervanesinde ufalanacak ve pervaneden dolayı oluşan tork ve basınç farkından dolayı kabarcıklar belli bir hız içinde çıkış yolunun olduğu motorun ağzına doğru yönelecekler. He derseniz eğer ya motorun pervanesinin olduğu bölgeye hava kaçarsa?? Böyle bir durum olsa bile motorun mıknatıslı bölmesinin dönmekte olduğu manyetik alanlı duvarlara değmediği için bir sorun teşkil etmeyecektir, zaten dediğim gibi manyetik alandan dolayı oluşan döndürme momentinin yarattığı su itme kuvvetinden dolayı hava kabarcıkları bulabildiği en geniş yoldan çıkmayı tercih edeceklerdir.
[QUOTE=Randomizer] Burak bey öncelikle projeniz için tebrik ederim. Prototipi deneme imkanınız oldumu acaba?Konuyla ilgili çok deneyimli değilim. Ancak kendi skimmerime bakarak mantık yürütebiliyorum. Bu bağlamda aklıma takılan birkaç noktayı sizinle paylaşmak istedim.1. Kullandığınız motorun devrini bilmiyorum ama prototipe baktığım zaman tahliyenin yeterli olacağı konusunda şüphelerim var. Fizik ve matemetiğim çok iyi değildir bu yüzden atladığım noktalar olabilir ancak kaba bir hesapla saatte 200 litre pompalayan bir motor kullandığımızı varsayarsak 500 ml lik bir kabın dolması 10 saniye sürecektir. Tahliye borusunu yeterli kalınlıkta kullanmazsanız suyun toplama kabına taşacağını düşünmekteyim. Bu yüzden yaptığınız prototipin boyutlarını büyütmeniz alacağınız sonuçlar bakımından daha faydalı olabilir.2. Toplama kabını sistemden ayrı yapmanızın bir nedeni varmı? 2. bir pet şişeyi keserek yada bir yoğurt kabını sistemin atık çıkışına adapte ederek bir toplama kabı yapmayı düşünmezmisiniz? Sistemi bu şekilde uygulamayı düşünürsenizde toplama kabına giden borunun çapının en azından şişeden çıkış kısmında daha geniş olmasının faydalı olacağını düşünüyorum.Daha öncede belirttiğim gibi konu hakkında yazdıklarım kendi mantığım çereçevesinde düşündüklerimdir. Eğer hatalı düşündüğüm noktalar varsa aydınlatmanızı rica ederim.Projenizin başarıyla sonuçlanması dileğiyle.
[/QUOTE]
Öncelikle fikirleriniz için çok teşekkür ederim, durumu şöyle izah edeyim, 2 adet prototip yapmıştım biri 500 ml diğeri 1 litre. Bunun nedeni de 500 ml lik olan prototipi sadece bazı hesaplamalarda kullanmak, diğer ps ile orantı kurabilmek, fikir edinmek içindi. Yani motor takıp denemek için değildi, denemek için 1 litrelik olan prototipi yapmıştım, ee peki neden bunun fotoğrafını koydunuz derseniz de yapma esnasında önce bunu yaptığım için sadece bunun fotoğrafını çekmiştim ama o da bitmiş hali değildi.(Bunu üstte belirttim.) yani fotoğrafı yapılan eleştiriler için elimde yaptığımı gösterebilmek için koydum.
2.sorunuza gelince toplama kabını yoğurt kabını kesip bir huni vb. birşeyin yardımıyla pet şişenin ağzına geçirebilirdim fakat olabilecek bir sızıntıyı düşündüğümde buna güvenemedim ve toplama kabının daha hacimli bir şey olmasını düşündüm, bu sefer aklıma da şişenin başına hortum geçirip hortumu sumpın yakınlarındaki başka bir şişeye aktarıp hem toplama kabının hacmini büyütmek daha da hesabıma geldi.
Ayrıca asıl motoru takıp deneyeceğim 1 litrelik ps prototipi için de şunları belirteyim;
PS den çıkacak olan suyun çıkacağı borunun çapı motordan pompalanan suyun girdiği borudan daha geniştir, ayrıca köpük toplama kabına gidecek olan borunun çapı ile suyun çıkış kabını aynı ölçüde aldım, en yakın zamanda konuyu fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım.
SAYGILAR...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir