Neden üreme olmuyor ? (video eklendi)
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2015 21:27
Merhabalar ALİ bey:dağhan 2015-03-26 22:33:39
Kayalık akvaryumda balık yakalamak hepimiz için zor.Bu sebebten dolayıdır akvaryumunuzda tek kayalık bölge yapmanız her anlamıyla (balık yakalamakta dahil) büyük kolaylık sağlıcaktır...Akvaryumuzdaki kayaları tek tek cıkarmak zorundasınız rahat ve stressiz bir yakalama için..
Çok bilmişliğimden değil ama inaninki sizin yaşadığınız tüm sorunları tek tek yaşamışımdır araştırıb bulmuşumdur nedenlerini forumdan google amcadan veya yabancı balık forumlarından ..10 senedir trpheus besliyorum ve her sıkıntısını çektim hala bilmediklerim yada ilk kez yaşadığım olaylar var... ama su an aslanlar gibi 2 yıllık 3.5 yaşlarında bir kolonim var ilk kez yavruya doydum tropheusta..Olay araştırmak her yaşadığımız sorunun bu tip forumlarda illaki doğru cevabını bulabiliyoruz bunu sağlayan ise bu sorunları daha önce tecrübe etmiş tecrübeli arkadaşların bizlere doğru aktarımları oluyor:))
Gelelim vücutlarındaki tahrişe duboisiler cok sert olur maalesef sizin koyduğunuz kayalar cok girintili çıkıntılı ve keskin hatları var damızlık boya geldiler ve ne kadar birlikte büyüselerde hem erkekler arasında hemde dişiler arasında sürekli bir baskınlık kavgası olacaktır inanın hiç bitmez bu kavgalar tropheusun güzelliği bu zaten...ve o bahsetiğiniz tahrişler birbirlerinden çok kavga sırasında veya sonrası kovalamacalarda o kayalara sürtünmelerinden oluşur ve kayalar oldukça oluşmaya devam edecektir allah korusun bu kavgalardan sonra bitkin düşen veya sürekli dayak yiyen sıkıştırılan bir balık aldığı bir yarada kendini iyileştirmeye bilir hali yoktur çünkü buna stresten sürekli sıkıştırılmaktan !!!(Aynı sorunu bende yaşadım sizin gibi su an balıklarım kalem gibi pürüzsüz:)) Ama arada bir erkeklerin gövde ve dudaklarında kavga ısırık izlerine rastlarım yinede:)))
Diğer baskınlık konusuna gelirsek boyutun baskınlıkla doğrudan bir ilişkisi olmasada genellikle iri erkekler baskın çıkar tropheusta.Bende ise küçük olan erkeğim baskın mesela diğer büyük erkeğe rağmen hatta bu erkeğim büyük iki tane dişiylede baskınlık kavgasına girib galip cıkmış ve kendilerinden baya çoluk çoçuk sahibi olmuştur:))Baskın erkeğim diyorum ama büyük erkek arada sırada yoklar bizim baskın olanı acaba alırmıyım diye baskınlığı ama daha başaribilmiş değil lakin hiç bir zaman vazgeçmişte değil yediği onca dayağa rağmen vazgeçmezde kendini toparlar toparlamaz ilk işi ona bulaşmak olur sizdede aynısı olacaktır illaki:))Sizdede yer tutan küçük erkeklerin baskın olması kuvvetle muhtemel olabilir..Bu yer tutan balıkların baskın dişiler olma ihtimali çok zayıf zira büyük boy dişilerin erkekle baskınlık mücadelesine girdiğini gözlemledim ağırlıkla...Şunuda açıklığa kovuşturalım 9 aylıkken aldığınız balıkların hiç biri yumurta dökmemiştir ve yumurta dökmeyen o boyuttaki balıklara kesin olarak su kadarı erkek ve dişi denilib satılması bence tamamen bir kandırmacıdır buna emin olun zira o boyda cinsiyet ayrımı inaninki çok zordur....Umarım dediğiniz oranda çıkar balıklarınız ve o balıkları size satan arkadaşa burdan bir helal olsun övgülerimizi yollarız ama anlatıklarınız erkek sayınızın 3 den fazla olduğuna işret ediyor....
Benim size önerim balıklarınıza bir gününüzü ayırın o kayaları çıkartın yerine yassı ve yuvarlak zararsız kayalardan temin edin(4 5 tane büyük boy olsa yeter) balıklarınız tek tek yakalayın anüs ventini kontrol edin emin olmak adına anlayan birinden yardım isteyin ANTEP büyük yer illaki vardır işten anlayan size yardım edecek biri ayrımını yapın yassı kayalarızdan tek bir kayalık bölge yapın balıklarnızı yakalarken sıkıntı yaratmıcak bir şekilde yerleştirin bu kayaları (ilerde kusturacaksınız belki illaki balık yakalamak zorunda kalacaksınız)hatta akvaryum temizliğinizi yapın sole %30 su değişiminide yapın sonra atın balıklarınızı akvaryuma ve senelerce sadece kusturma amacı ile sokun o kepçeyi akvaryuma derim ben...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2015 20:10
Dağhan bey Merhabalar;
Yazdıklarınızı defalarca dikkatlice okudum. Ve bana vermiş olduğunuz değerli bilgilerden dolayı size çok tşk ederim. Sanıırm Balıkların cinsiyeti konusunda Yeni bir konu açmam gerekecek bana yardım edebilecek bir arkadaş bulmam için.
Kaya konusuna gelince benimde kafamda kayalardan dolayı sıkıntılar vardı acaba bu kayalar balıklara zarar veriyormudur yada verirmi diye. Ama bu yazdıklarınızı okuduktan sonra kayaların Bu balıklar için olmadığından emin oldum.
Şimdilik içerisinde dursun kayalar ama en müsait zamanda yeni daha düzgün kayalar alınca içerisindeki düzeni tek bölge olarak yeni kayalar ekleyeceğim. 3-4den fazla erkek olup olmadığını anlamak için sizinde dediğniz gbi anüs vent kontrolü gerekecek. ve bir bilir kişinin yardımıyla bende alışmaya çalışıcağım balıklara dokunmaya :)
Aklıma birşey takılıyor. Peki bu içerisndeki kayaları çıkarınca yerine yuvarlak beyaz taşlardan alacağım. şimdi o kayalardan koyunca yavruların saklanabileceği alanlar olabilirmi o kayaların diziilişinde. çünkü yapı itibariyle kayalar yuvarlak olacak ve yanyana yada üstüste koyduğumda bile yeni doğacak balıkların saklanabilecekleri bir alan oluşmayacak. belki yanlışta düşünüyor olabilirim.
Bunu deneyip görmek lazım sanırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2015 22:47
Tropheus kendi yavrularını yiyen bir tür değil aksine sahip çıkan koruyan bir türdür..Kusturursanız zaten keseler gittikten sonra 15 20 gün yavrulakta bakarsınız daha sonra ana akvaryuma salabilirsiniz balıkları...1 2 gün tedirgin olurlar bu yavrular ama 3.gün 2 cmlik yavru 12 cmlik balığın ağzından yem çalacak duruma gelir:))Anneleri bırakırsa zaten bir tehlike durumunda tekrar ağzına alacaktır yavrularını...Tek dikkat etmeniz kuluçkadan çıkan balıkları yavruluktan ana akvaryuma bırakırken karanlık zamanı seçmenizi tavsiye ederim çünkü beslenme zamnlarında yavruluktan sallıdıgınız balıkları yem zannedip ısırabiliyorlar harici ben tropheusun yavru yediğine zarar verdiğine şahit olmadım o yüzdendirki yavrularınıza saklanma alanı oluştırmanıza gerek yok...
dağhan 2015-03-27 23:09:57
Ayrıca tüm dişileriz ilk yavrularını brakın kendileri salsın bu çok önemli asla kusturmayın yoksa çoğu yumurta tutamazl hale gelir...Yumurtayı tutub yavru verdikten sonra kusturmak ve anaçların kendisinin bırakmasını beklemek tamamen sizin tercihinize kalmıştır...Kusturmada tek dikkat etmeniz gereken şey asla 8 veya 9.günden önce kusturmayın yoksa yumurtalar telef olur mantarlaşır en azından bende öyle oldu 6.gün bile kustursam 10 yumurtadan 1. çıkıyor veya hepsi mantarlaşıyor lakin 8.günden sonra kusturduğumda çoğunlukla hiç kayıbsız atlatıyorum kuluçka dönemini...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2015 13:17
Ben zaten yavruları kusturma taraftarı değilim. ilk de olsa 3-5 de olsa yavruları doğal yollarla almak istiyorum. (hem zaten elime de alamıyorum balıkları :)) o yüzden dedim size zaten akvaryumda yavruların saklanacağı alanlar diye. Tropheus cinsinde yavrularına zarar vermeyen tür sadece Duboisi midir ? yoksa tropların hiçbiri mi zarar vermiyor acaba. yavruları tehlikeye atmak istemiyorum. yani anne yavruları saldığında diğer anaçlarla karşı karşıya geldiğinde birbirlerinin yüzüne bakıp duracaklar mı? :) sonra anaç yavruya iyi bir yem gözüyle bakmasın :) yine de yavruların korktukları anda saklanabilecekleri bir alan oluştursam sizce daha iyi olmaz mı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2015 19:57
Tropheusta ne tür beslerseniz besleyin yavrularını yemezler..Zaten tek kayalık bölge cıkan yavrulara saklanma alanı olarak yetecektir.Siteye video yükleyemiyorum ama sizlere aynı akvaryumda gezen 100 ü aşkın yavru ve 15 anaçımın kaya bile olmayan akvaryumdaki mutlu videolarını cep telefonunuza whatssuptan yolayabilirim Ali bey içiniz rahatlar en azından:))
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir