Nedir bu lepistes antipatisi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba.
Ben de aynı lafları duymuştum tekrar japon akvaryumu kurduğumda.Ortalık çiklet dolmuş.(Çiklet beslemezsen akvaryumsever değilsin dercesine cümle kuranlar daha fazlaydı)
Kimseyi karşıma almak istemem ve herkesin zevki tabii ki başkadır ama ben şahsen sevemedim çikletleri.
Lepistesin de yeri bir başkadır,bilirim.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Belki deniz akvaryumu astronotlar falan olunca lepistes biraz sıradan ve alt düzey bir balık olarak kalıyor olabilir(onlara göre)ama bende lepistesleri çok seviyorum fakat eylem işi çok saçma hiç denemeyin hiç kimse kala almaz(yani kimse aaaaaaaaa lepistes çok güzel ne varki çiklette,japonda,astronotta,melekte yunusta,papağanda demez.)
SAYGILAR
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tabiki görecelidir bu tür zevkler ama bahsettiğiniz gibi lepistes diğer süs balıklarına göre daha az gösterişli ve maliyetsiz olduğu için bazı arkadaşlar tarafından basit görülmektedir. Birde şöyle bişey vardır; insanların ilk akvaryumlarında lepistes bakma oranları çok yüksektir. Bir bakıma acemilik lepisteste atılıyor. Bu nedenle lepistesler çabuk ölür, fazla doğurmaz, çok iş çıkarır gibi kalıplaşan şeyler üretilmiştir. Ama bana göre lepistesin negatif yönlerini bizim ilk başladığımızdaki acemice davranışlarımız oluşturmaktadır. Diğer türler kadarda zengin içerikleri yoktur. Tamam bikaç tür lepistes var fakat çoğuna göre lepistes lepistestir. Başka türlerde balıklar besleyenlerde ve lepistesi hiç sevmeyenlerde olabilir baştada söylediğim gibi bunlar tamamen görecelidir. Her ne olursa olsun lepistes çoğumuzun ilk göz ağrısıdır ve 35-40 cmlik akvaryumlarımızda onu beslemeye çalışmışızdır. Acaba diğer balıklara verilen imkanlar lepistese verilse neler başarmazdı. Arkadaşlar bende bu sıralar lepistes besliyorum ve ilerde başka türlerde balıklarda beslesem emin olun bu balık benim için çok özel kalacak...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bana da çok ahkam kesen oldu.
Bundan birkaç sene önce akvaryumcunun birinde muhabbet ediyordum, biri bana ne balığı beslediğimi sordu. (O zamanlar Malawi akvaryumum, canlı doğuran akvaryumum, Amerikan cichlid akvaryumum, bitki akvaryumum vardı) Ben ona lepistes beslediğimi söyledim ve çok ukala bir yüz ifadesi ile neden cichlid beslemediğimi sordu. Cichlid de beslediğimi söyledim, kendisinin de cichlid beslediğini söyledi. Ben de türlerini sorduğumda bana "karışık cichlid" dedi. Daha beslediği cichlid türlerinden haberdar değildi.
Bence "hobi" ile "kolleksiyonculuk" kavramlarını ayrı tutmak gerekiyor.
Hobici için balık ayrımı olmamalı. Mesela geçenlerde elimle büyüttüğüm erkek lepisteslerimden biri öldüğünde çok üzülmüştüm. Geçen yıl bir discusumu kaybettiğimde ne hissettiysem o lepistes için de aynısını hissettim.
Kendisini "akvarist" olarak tanımlayanların balıkları "değerli balık - değersiz balık" şeklinde ayırması bana pek de doğru gelmiyor. Neye göre değerli? Maddiyata göre mi? Eğer işin maddi yanı bu "değer" konusunda bir kriter ise hobi nerede kalıyor? Ben 3 YTL.lik moli için 30 YTL.lik ilaç aldığımı biliyorum.
Konu renk mi? Lepisteslerdeki renk cümbüşü hangi balık türünde var? Killifishlerde var, bazı deniz balıklarında var. Ama cichlidlerin en renklisinde bile ben bu renk cümbüşünü göremiyorum.
Boy mu konu yoksa? Kendisini "akvarist" olarak tanımlayabilen birinin sırf boyları ufak diye lepistesleri hor görüp iri yarı balıkları balık olarak görmesi pek uygun bir davranış değil bence.
İlginç davranışlar mı? Evet, cichlidlerin ilginç davranışları var. Üreme, eş tutma, bölgesini savunma gibi ilginç davranışlar gösteriyorlar. Ama bu da bahane değil. Benzer davranışlar gösteren birçok balık türü var. Hatta daha ilginç davranışlar gösteren killifish türleri var, boyları ufak diye muhtemelen rağbet görmüyorlar.
İşin "zevk meselesi" kısmını anlarım ama. Şimdiye dek canlı doğuranlardan tetra türlerine, cichlid türlerinden labirentli balıklarına, kedi balıklarından killifishlerine, sazansılarından gobi türlerine kadar bir çok balık türüne baktım. Ama bazı hobiciler özellikle bir balık türünü "takıntı" haline getirmekteler. Kendi bilecekleri iştir. Mesela benim şu anda lepistes, plati, çöpçü, vatoz, killifish, taşısıran balıklarım var ayrı akvaryumlarda. Seneye nasıl bir akvaryum kuracağımı Allah bilir. Bazı türler tabi ki benim için özel (tetralar ve killifishler) ama tutup da bunu takıntı haline getirecek değilim.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Lepistesler, senelerdir akvaryumumuzda olmasına karşın, gereken değeri görmemiş türlerden birisi. Artık bilgiye ulşamak çok kolay, çeşitlilik çok fazla, insanlar sanırım farklı deneyimlerin peşinde.
Bence lepistesler çeşitli kombinasyonlar yapılarak, çaprazlanarak renk ve şekil açısından çok güzel sonuçlar alınabiliyor. Hobicilerimizin bu konu hakkında hiç bir girişimi yok. Sadece balıklarından yavru alıp büyütmekle meşguller. Lepistes beslemenin en güzel yanlarından biriside bu. Başka hangi balık size bu imkanı veriyor akvaryumunuzda.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
bende bir yorum yapayım arkadaslar bendede lepistes var ama hiç memnun değilim nedenlerini şöyle sıralayayım
1-sürekli ürüyorlar benim gibi akvaryumu küçük olan arkadaşlara problem oluyor
2-yavrular doğdu büyüdü kimselere veremiyorum -satamıyorum
bir haftadan bu yana balıkları sadece 2 tane cüce gurami ile takas diye ilan verdim( cüce gurami fiyatı 4*2=8 ytl) vereceğim balık sayısı 20 ye yakın kimse yanaşmadı bile akvaryumcuya dedim güldü ne yapalım bu balıkları söyler misiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Benim önerim: Daha ciddi bir akvaryumcu bulun.
Benim lepistesleri kapışmak için birbirine giren akvaryumcular vardı mesela. Balıkla ilgili değil, akvaryumcuyla ilgili bir durum bence.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir