Neon Tetra Akvaryumu


DorlioNÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 67
DorlioNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2013 15:52
Arkadaşlar merhaba.
250lt'lik Saulosi&Demasoni akvaryumumdan sonra daha küçük ve biraz da bitkili bir akvaryum kurmak istiyorum.
Bunun için 65 cm'lik bir akvaryum aldım ve Neon Tetra beslemek istiyorum. Bununla birlikte küçük türlerden birkaç tane daha düşünüyorum ancak türler hakkında bilgim yok.

Kısacası; Neon Tetra besleyebileceğim bir akvaryum için başka hangi tür balık düşünmeliyim ve zorluk seviyesi düşük olan bitkilerden hangilerini koyabilirim.

Ayrıca kum olarak Siyah Hagen kum duymuştum. Bu uygun mudur, değilse ne önerirsiniz..
Isıtıcım ve iç filtrem mevcut. Ekipman olarak sadece ışıklandırma ayarlamalıyım sanırım. Başka eksiğim var mıdır?

Teşekkür ederim. 
DorlioN2013-08-15 16:08:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DorlioNÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 67
DorlioNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2013 03:28
güncel..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doguseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1169
doguseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2013 10:31
Merhaba Emre Bey,
Neon tetranın yanına küçük olan diğer tetra türlerinden (kırmızı burun tetra gibi) ve sazansıgillerden rasbora gibi sürü canlıları ekleyebilirsiniz. Bitkilerle birlikte hoş bir görüntü olacaktır. Bunların dışında çöpçü, vatoz ve salyangoz türlerinden de ekleyebilirsiniz.
Başlangıçta bakım ihtiyacı az olan; elodea, saz, tilki kuyruğu, anubias, micra gibi bitkiler tercih edebilirsiniz.
Siyah bitki kumu uygundur (%21 demir içerikli), rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tankı yeterince bitkilendirirseniz hava motoru kullanmazsınız ama bitki az olacaksa ek olarak hava motoruda kullanmanız gerekecek.
Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4307
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2013 12:29
Balık neon tetra ise görsellik için font ne kadar koyu olursa o kadar iyidir. Hagen kum öneririm. Arka camada siyah font koyabilirsiniz. Aydınlatma tabiyki grolux. Kırmızı mavi ışığı neonları daha bir ön plana çıkarır. Yanına iyi sürü yapan ikinci bir tetra konabilir. Neon çok renkli olsada iyi sürü yapmıyor. Kırmızı burun çok büyüyen bir tür ve fazlasıyla nazik. Ben rasbora yada ember tetra önerecem. Dayanıklılar, iyi sürü yaparlar ve neonlarla yakın boydalar, tezat oluşturmaz. Bende ember tetra ile beraberler. Gayet görsel hareketleri var. 

Neon alırken tavsiyem sağlam sağlıklı balıkları tek yerden alın. Farklı yerlerden neonları bir araya getirirseniz birbirlerine hastalık bulatırıp öldürüyorlar. Bir kere alın bir daha ekleme yapmayın. Neon hassas olarak bilinir ama iş bir kere sağlıklı balık almada. Oturmuş sağlıklı tankda bir kere sağlıklı kalabalık bir sürü alırsanız, alışma safhasından sonra kolay kolay ölmediklerini görürsünüz. 

Temizlik ekibi olarak çöpçü ve cüce vatoz iyidir. Alternatif tavsiyem kiraz karides olur. Oda tıpkı neon gibi grolux ışığında hagen kum üzerinde harika durur. Çok güzel yosun ve artık yer. Yanlız neonlar kirazların yavrularını yiyecektir, bu yüzden tankda mutlaka yoğun bir java moss olmalı. Birde aşırı akıntı yapmayan, yavru karidesleri  içine çekip parçalamayacak uygun bir filtre. Seçiminiz kiraz olursa çöpçü ve vatoz eklemeyin. Sadece camlar için salyangoz olabilir.

Tankı kurarken hemen neon koymayın. Malawideki dayanıklılığı kesinlikle beklemeyin. Tankı kurun içine, aralıkla bir çimdik yem atıp 1 hafta boş döndürün. Sonra daha dayanıklı olan temizlik ekibini ekleyin. Kiraz karides olcaksa nufusları yavaş yavaş artırın. Amonyağa çöpçü kadar dayanıklı değildir. 1-2 ay sonra herşey oturup bitkiler biraz tuttukdan sonra en son tetraları ekleyin. 

Bitki arkadaşın saydığı türler güzel. Zaten biraz araştırma ile uygun türleri bulursunuz. Tanka asla kabuk midye falan eklemeyin. Aydınlatma için tankınızın hacminin 0.3-0.5 katı aydınlatma gerekli. Tahminim 2 adet 18w 60cm t8 işinizi görür. Birini grolux birini 6500k daylight takabilirsiniz. Grolux bitki gelişimde daha etkilidir ama tankı biraz karanlık gösterebilir. Daylight altında bitkiler daha canlı parlar. Zevkinize göre 2 grolux yada 1 grolux 1 daylight kullanabilirsiniz. Yada tankınız 50-60lt ise en temizi 1 adet 24watt 55cm t5 grolux takın. t5 kurulumu baslangıçda daha pahalı olsada uzun ömru ile bunu telafi eder. Reflektör eklemeyide unutmayın. Bitkide ışık çok önemli. Olabildiğince effektif ve verimli kullanmak gerek.

Zemin en az 5cm olmalı. Gübre olarak mutlaka sıvı potasyum kullanın. Mutlaka. Başka hiç gübre kullanmasanızda potasyum şart. Ektra olarak bitki diblerine dip gübresi gömebilirsiniz. Bitkileriniz daha canlı olur çok daha hızlı gelişir. Dip gübresi olarak tetra initial sticks öneririm. Ayrıca eser element gübreside şart değil ama kullanılabilir. Demir gübresi kullanacaksanız dikkat edin karidesler demire hassasdır. Dikkatli kullanılmalı. Benim tavsiyem sadece potasyum gübresi ve dib gübresi kullanmanız. Eskişehirde nasıldır bilmiyorum yakında kimyacı varsa potasyumu çok komik fiyatlara toz halinde alabilirsiniz. Potasyum sülfat tozu alıp ağırlık olarak 1e 10 sıcak su ile karıştırın. Alın size sıvı potasyum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DorlioNÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 67
DorlioNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2013 15:37
Geç oldu biraz kusura bakmayın.

Yardımlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Samsun
Mesaj: 847
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2013 23:20
İyi akşamlar. Forumda çok sevilen ve gerçekten balıkların rengi açısından olsun bitkiler açısından olsun çok olumlu bir kum hagen siyah kum. Ama ben kendi akvaryumunda kullanan biri olarak şahsen doğal göründüğünü düşünmüyorum. Hagenin beyaz bitki kumu, aqua clay vb kumları daha doğal bir görünüm için tercih edebilirsiniz. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir