Nigripinnis (Paracyprichromis) Çevirisi


EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2013 13:55
    Merhaba, leptosomaların yakın akrabaları olan bu türle ilgili çok fazla Türkçe kaynak olmadığından yabancı bir forumda karşılaştığım Paracyprichromis Nigripinnis makalesini çevireyim dedim. Anlatımı elimden geldiğince yazarın ağzından yapmaya çalıştım. Nigripinnis gibi asil ve güzel Tanganyika cichlidlerine merakı olanların merakını giderebilmek dileğiyle.

Kaynak: www.cichlidae.com
Yazar: Pam Chin
Çeviren: Enes Mahmud

-------------------------------------
                                  Nigripinnis Serüveni

Leptosomalar bu aralar gerçekten çok popülerler, sanırım onları besleyen baya kişi var. Leptosoma besleyen arkadaşlarıma hamsi besleyecileri diye hitap ederek onları kızdırmaya bayılıyordum.
Fakat sonra düşündüm ki belki de onların güzelliklerini fark edemeyen tek kişi benimdir. Ve belki de onlara bir şans vermeliydim. Bu düşünceler içindeyken yakın arkadaşlarımdan biri aradı ve benden biraz Aulonocara istedi. Ben de ona takas edebileceği herhangi bir şeyi olup olmadığı sordum.
Ve o da biraz Paracypichromis Nigripinnis'e ne dersin, dedi. Bir anda heyecanlandım. Onları yıllardır beslememiştim ve bu güzel tanganyika cichlidini tamamen unutmuştum. Onlar Leptosomalar'a göre çok daha güzellerdi, gri değillerdi ve hatta kahverengiydiler.


Leptosomalar'ın bir versiyonu olarak görünseler de, aslında önemli farklar bulunmakta. İşin gerçeği tek ortak noktaları zooplanktonla beslenmeleridir.  
Nigripinnisler'in sevdiğim bir yönü açık sular yerine kayalık alanları tercih etmeleri. Dik taşlar ve çevreleri birbirlerine üstünlük kurmaya çalışacakları ve vakit geçirecekleri yegane yerlerdir. Fakat leptosomalarsa sudaki sanal bir yeri sahiplenirler. Aralarındaki en ilginç farksa yumurtalarının döllenme şeklidir. Nigripinnis yumurtaları anne ağzı dışında döllenirken leptosoma yumurtaları anne ağzındayken döllenirler. Ancak her ikisi de bunu açık sularda gerçekleştirebiliyor.


12 adet 2.5 cm boyundaki Nigripinnis'imi 76 litrelik içinde yüksek bir oyuncak kale bulunan akvaryumuma koydum. Yem yemelerini izlemek oldukça eğlenceliydi. Yumurtadan yeni çıkmış artemiaya bayılıyorlardı. Tür özelliği olarak, akvaryumun orta kısmında bulundular ve sanki önünde görünmez bir bariyer varmışçasına kalenin yanından ayrılmadılar. Onlarla aynı boylarda bir tür kabukçul eklemeyi düşündüm ama riskli bulduğumdan yapamadım. Onlardan herhangi birini kaybetmeyi göze alamadım. Ve tek tür beslemenenin daha iyi olacağını düşündüm.

6 ay sonra genç kolonim gerçekten çok güzel görünüyordu ve oldukça da büyümüşlerdi. Birkaç tanesini kaybetsem de elimde iki erkek ve sekiz dişiden oluşan güzel bir koloni kalmıştı. Çünkü böyle bir orandan daha fazla memnun olamazdım.

Onları daha büyük ve kumlu bir akvaryuma taşımaya karar verdim. Her bölmesi siyah plastik camla birbirinden ayrılmış olan ve yine her bölmesi 132 litre gelen akvaryumumda onlara da bir yer buldum. Ayrıca siyah plastik cam onlar için doğalarını taklit etmeme yardımcı oldu. Bir de büyük bir çömlek ekledim. Işık sistemim de kayaların ve çömleğin yosunlaşmasını sağlayacaktı. Muhteşem bir ortam olacağını umuyordum.



Erkek nigripinnisler tüm vücütlarını baştan sona yatay olarak kaplayan iki adet mavi çizgiye sahiptir.
Yüzgeçlerinin uçlarıysa açık mavi bir renge sahiptir. Swallow tipi kuyruğu olanlarda da bu geçerlidir. Neden diğer bir adlarının da blue neon olduğunu söylemek çok da zor olmasa gerek. Aynı zamanda dişiler de erkekler kadar belirgin olmasa da bu fikri desteklerler. Gözleri küçük ve boncuk gibidir. Erkekler genellikle 9-10 cm boya ulaşabilirken dişiler biraz daha küçük olurlar. Kabukçullar ve julidochromisler gibi tam olarak kaya sakini değillerdir. 45 derecelik açıyla kumun üzerinde gezmeye bayılırlar. Aynı zamanda taşların çıkıntıları üzerinde de tedirgin bir şekilde eğik yüzmeleri görsel açıdan büyüleyici oluyor.

Birkaç ay sonra koloni oturdu ve birkaç dişi ağzına yumurta aldı. Yumurtalar aşırı derecede büyüktü ve yumurta alan bir dişiyi fark etmek hiç zor değildi. Hala yumurtaları tutup tutmadıklarını kontrol etmek veya yavruları salan olup olmadığına bakmak için sürekli soluğu akvaryumun başında alıyordum. İlk yavruları aldığımda çok sevinçliydim. 0.6 cm boyundaki yavruların tankın bir köşesinde hep beraber takılmalarını görmek gerçekten mutluluk vericiydi. Aslında ebeveynler tarafından yapılan bir bakım yoktu yavrulara. Ancak damızlıklar yeni doğan yavruları rahatsız da etmediler. Dişiler yavruları 21 ila 28 gün arasında ağızlarında tutmaktalar.


Erkekler yumurtlamaya hazır olan bir dişiyi bulup onu koloniden ayırmak suretiyle kendi bölgelerine çekerler. Dik kayaya karşı dururlar ve erkek dişinin yukarısında bulunur. Erkek spermlerini suya bırakırken dişi de aşağı doğru eğik durarak yumurtaları taşa doğru bırakır. Daha sonra dişi döllenen yumurtaları ağzına alır. Bunların hepsi çok çabuk gerçekleşir. Yumurtalar dişi onları toplayana kadar tam olarak düşme halindedir. Dişi ağzını yumurtalarla doldurana kadar bu birkaç defa daha tekrarlanır.

Ağzı dolu olan dişiler erkeğin bölgesinin üzerinde bulunur ve erkeğin yoluna çıkmazlar. Bazen kovalamalar görebilirsiniz. Ama genel olarak erkek, ağzı dolu olan dişileri görmezden gelip üreme hazırlığı yapan dişiler üzerinde yoğunlaşır. Dişileri yumurtaların döllendiğinden emin olduktan sonra rahatlıkla kusturabilirsiniz. Ama ağızlarının çok hassas olduğunu unutmamak gerekir. 
Eğer bir an önce yavruları elde etmek için endişelenmiyorsanız dişiyi kendi haline bırakmanızı ve yavruları kendi salmasını öneririm. Ben her batımda 8 ila 10 adet arasında yavru alıyorum ve bu sayı damızlık balıkların boyunun küçüklüğü ve yumurtaların devliği düşünüldüğünde gerçekten iyi bir rakam.


Bu küçük utangaç cichlidler, kendilerine doğal bir ortam sağlandığında gerçekten çok iyi oluyorlar. Bu nedenle akvaryumunuzu bir mağara görünümüne kavuşturmak iyi bir başlangıç olur. Koloni balıkları olduklarından yüksek adetlerde daha mutlu olurlar. Bu yüzden en azından 12 adetle başlamanız yerinde olur. Yem olarak canlı yemler, taze artemia veya su piresi kullanılabilir. Düzenli su değişimi aksatılmamalıdır. Yavrular akvaryumda uzun süre bulunduğunda damızlıklarda agresiflik ve yırtıcılık faaliyetleri gördüğümden anne yavruları saldıktan bir süre sonra yavruları ayırmanızı öneriyorum. Gerçi bu benim tank hacmimin biraz küçük olmasıyla da alakalı olabilir. Siz daha büyük hacimlerde bir problem yaşamayabilirsiniz de.

Nigripinnisler her gün karşılaşamayacağınız temiz tanganyika cichlidleridir. Onlara bir şans vermenizi kesinlikle öneriyorum. Onların hep beraber yem yeyişlerini ve beraber yüzüşlerini izlemek gerçekten çok eğlenceli oluyor. Ve tabii ki en büyük sevinç kaynağı onları üreme zamanlarında izlemek olacaktır. Akvaryumunuzda bir tanganyika mağarası oluşturursanız ne demek istediğimi anlarsınız!

Nigripinnis Albino






_____________

Çevirinin şahsımın izni olmadan akvaryum.com dışında kullanılmaması önemle rica olunur.

Saygılar,

EnesMahmud2013-08-06 17:24:32

Beğenenler: [T]131352,-doctore-[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkreignÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2012
İl: Izmir
Mesaj: 178
darkreignÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2013 17:17
Emeğinize sağlık, bir de bulabilsek bu balıklardan... Leptosomalarımın yanına koymak istediğim bir tür...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorpion26Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]1039,1[/B] [B]2873,2[/B] [B]2549,3[/B]
Kayıt: 04/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1625
scorpion26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2013 18:02
Leptosoma bu aralar bulunabilsede bu türü bulmak gerçekten zor. Bir dönem arayış ilanım vardı fakat temin edemedim. Benin özellikle albino olanları hoşuma gidiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pilatinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2006
İl: Mugla
Mesaj: 931
pilatinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 09:48
Emeğinize sağlık, çeviriler son gaz devam ediyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sentosÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 184
sentosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 10:07
Güzel vede faydalı bir çalışma olmuş. Elinize, yüreğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 18:59
Teşekkür ederim, faydalı olabildiysem ne mutlu bana.  Evet malesef nigripinnis ülkemizde çok zor bulunuyor. Benim de besleme planlarım oldu ancak hem bulamamaktan hem de bulsam bile yer sıkıntısı çekecek olmamdan dolayı sadece fotoğraf ve videolarla yetinmek durumunda kaldım. İnşallah ileriki zamanlarda hepimize bu güzel türü beslemek kısmet olur. 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratavcıÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 58
muratavcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2013 00:02
Emeğin için teşekkür ederiz kardeşim bu özel türleri birde bulabilsek...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 09:34
Ben teşekkür ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Evet bulmak gerçekten sıkıntılı bir iş, inşallah nigripinnis edinmek hepimize kısmet olur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kahramanimÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 148
kahramanimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2013 17:08
Çok güzel bir çeviri olmuş elinize sağlık.Yaklaşık 1.5 yıldır albino nigripinnisleri beslemekdeyim.Dişiler yeni yumurta almaya başladı ama daha yavru alamadım. Çağdaş ÖZDOĞAN2013-09-04 10:35:38

Beğenenler: [T]221045,makvaryum[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ulmusÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2007
İl: Zonguldak
Mesaj: 148
ulmusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2013 21:34
Emeğinize sağlık sevgili kardeşim, akvaryum hobimde  eksik olmayan bir türdür, benim için tanganyika' nın bir numarasıdır, asil ve çok barışçıl bir yapıya sahiptir, çeviri hoş olmuş, tekrar tebrikler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir