Nitrit & Nitrat & Azot & Oksijen ve Bakteriler
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 00:02
Herkese merhaba.
osmangunaydin 2012-12-27 09:58:29
Forumdaki bir çok arkadaşa göre çok kısa bir süredir akvaryumla uğraşıyorum.
Bu zaman sürecinde akvaryumda yaşamın sürebilmesi için önemli olayların başında su değerleri ve akvaryumumuzda bulunan bakteriler olduğunu öğrendim. Bu iki oluşum tamamlandığında balık kaybının pek yaşanmayacağı kanısındayım.
Herkese yararlı olması açısından bir kaç sorum ve bilgilendirmem olacaktı tabiki forumumuzda okuduğum onca konu ışığında.
1. Sorum ;
Suya oksijenin su yüzeyindeki dalgalanmalar vesilesiyle sağlandığını biliyoruz. Balık sayısına ve akvaryumun hacmine göre hava motoru ve iç filtre kullanmayan arkadaşlarımız da var.
Ayrıca suyun sıcaklığınında oksijen konusunda etkili olduğunu biliyorum, soğuk suda daha fazla oksijen bulunması gibi. Ve balıkların hangi sıcaklığa adapte olup kendini evrimleştirdikleri gibi.
Örneğin 26-28 C civarı sıcaklıkta yaşayan çoğu cikletimizin bu değerlerdeki oksijene alışmaları ve yeterli oksijen sağlandığı takdirde daha fazla oksijenin gereksiz olacağı gibi.
Buradaki sorum şudur;
balıklarımıza yeterli oksijeni sağladık peki oksijen ile yaşayan bakterilerimize bu oksijenin ne derece yeteceğidir? Yani sadece dış filtre ile oksijen sağlamamız aerobik bakteri kolonilerimizin çoğalmasına ve sağlığına ne derece faydalı olacağıdır?
2. Sorum ;
Anaerobik(oksijensiz ortam) bakterilerin yani nitratı azot gazına çeviren bakterilerin ise uzun süre zarfında 4-6 ay gibi oluşacağını okumuştum. Akvaryumunda kum kalınlığı fazla olan ve anaerobik bakterilere sahip olan bir ortamda dip çekerken bu kısımlara oksijen gitmesi bir sorun olurmu?
Dip çekmede kumu karıştırmak zararlımıdır?
Ayrıca bir yerdede nitratın azot gazına dönüşmesinin ancak laboratuvar ortamında yada doğada olacağınıda okumuştum. bu ne derece doğrudur?
Sorularım bunlardır cevap geldikçe yeni sorularım gelebilir saygılar :)
Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 01:04
Cevap 1
1-1
Evet oksijen suyun yüzyenindeki dalgalanma sayesinde gerçekleşmetedir.
Bende bunu öğreneli fazla olmadı :)
1-2
Isıya göre oksijenin değişmesine gelir isek çok geniş kapsamlı bir konu ama kısa kısa anlatmaya çalışayım.
Suya oksijen sağlıyan materyellerden de bu etken değişmektedir bunlara örnek olarak canlı bitkiler,Kum vs gibi etkenlerde değiştişrmektedir bu değerleri.
Çok ince hesaplar suyun derece ayarını siz balıklarınıza göre ayarlamak zorunda kalıyorsunuz yada bilmeden ayarlıyorsunuz. örnek vermek gerekirse üreme denemini rahatlatmak daha elverişli bir hale getirmek için su sıcaklığımız daha üst seviyelerde tutulmaktadır veya hasta balıklarımızda tedavinin daha elverişli olması gibi.
Balıklar suyun sıcaklığına göre forum değişlikleri göstere biliyor hareket kısıtlamasına gide biliyorlar bunada örnek olarak bir arkadaşımın dükkkanında 100 x 50 x 50 akvaryum mevcut içerisinde 2 kedi balığı 35 cm lik 2 beyaz prenses 25 cm lik 2 ter yüzen çöpçü 2 sarı prenses 2 mavi prenses mevcut 3 senedir balıklarına bakmakta hacim olarak yetersiz ısıtıcı yok bir dış filitresi var 1,5 sene önce temizlemiş en son suyun rengi sarım tırak yosunlardan dolayı benim evimdeki balıklarım sabir 28 derece bulunmaktadırlar arkadaşımın akvaryumundan aldığım bir balığı evdeki akvaryuma ilave etmiştim falıkta hal ve tavırlar yaklaşık 2,5 3 ay kadar sabit hareketsiz kalma yem dışında gezinmeme renklerinin solğunluğu vs gibi şeyler ile karşılaştım. Yani suyun balıkların üzerinde okadar çok etkisi mevcut hepsini anlatmak mümkün olmasa gerek.
1-3
Balıkları evrimleştirmek balıkların oksijen değerlerini belirlemek (alıştırmak) mümkün yukarıda belirttiğim gibi ısıtıcısız bir akvaryumdada balıklarımız yaşaya biliyor (bu daha çok büyük balıklar için geçerli olsa gerek) fakat doğal yaşam alanına benzetmeye çalıştığımız taklik evler yani tanklarımız ne kadar onların geldiği ortama benzer ise okadar az sıkıntılı bir tankımız olacaktır.
1-4
Bir makalede okuduğum kadarı ile kaynağını tam hatırlamıyorum aklımda kalnaları yazacağım suyun içerisinde kademeli olarak oksijen miktarı değişmekte örnek akvaryumun üst kısmında ki 5 cm lik bölümde oksijenimiz daha bol miktarda iken dibe yakın olan kısımda yapılan ölçümlerde bu değerler değişmekte fakat genelde tanklarımı m lerin altında olduğundan çok fazla bir etkili değişiklik gözlemlenememktedir. Suyun sıcaklığına göre tankımızın içerisindeki bakteri oluşumuda evrimleşmektedir değişik bakteriler mineraller meydana gelmektedir bu her derece su için farklılıklar göstere bilir. Balıkların üremesine yukarıda dediğim gibi faydası mevcuttur su ne kadar sıcak ise aerobik bakteri miktarımız okadar azalacaktır bunun yanı sıra daha değişik bakteri türleri oluşacaktır bir mevi yama yapma prensibi gibi bu döngü çalışmaktadır.
cevap 2
2-1
Az miktarda oksijen gitmesi pek sorun teşkil etmez.
2-2
Evet dip çekimin de kumu karıştırmak zararlı ola bilir. kumun içerisinde oluşmakta olan Anaerobik bakteri kültürünün oluşumunu engelliye bilirsiniz.
2-3
Sizinde dediğiniz gibi bunu yapmak güç ama imkansız değil laborotuar ortamında bu mümkün fakat doğada bu kendi kendine oluşmaktadır.
İlgili makale Vikipedi den alıntıdır.
Biyolojik fiksasyon yapan Rhizobium cinsi bakteriler, bazı baklagillerin kökünde simbiyotik olarak yaşamaktadır. Sucul ekosistemlerdeki biyolojik azot fiksasyonunun çok önemli bir kısmı Anabeana ve Oscillatoria cinsi mavi-yeşil algler tarafından gerçekleştirilmektedir. Toprakta ise Azotobacter ve Clostridium cinsi bakteriler önemli derecede biyolojik fiksasyonu gerçekleştiren canlılardır (Kormondy, 1984).
Fiksasyona uğramış olan azotun, diğer canlılar tarafından kullanılabilmesi için öncelikle bitkiler tarafından alınarak özümlenmesi (organik bünyeye katılması) zorunludur. Her ne şekilde olursa olsun, fiksasyona uğrayarak toprağa ve suya karışan nitrat formundaki inorganik azot (NO3), suda erimek suretiyle bitkiler tarafından alınabilir. Bitkiler tarafından emilen nitrat, protein ve nükleik asit gibi biyomoleküllerin üretiminde kullanılır. Böylece azot, abiyotik çevreden biyotik unsurlara geçmiş olur. Bitkilerden beslenme yoluyla tüm canlılara ulaştırılır. Azot, bitkiler ve hayvanlar atık ürettiklerinde ya da öldüklerinde, ayrışma tekrar toprağa döner. Toprakta bulunan denitrifikasyon bakterileri de nitrit ya da nitratı tekrar azot gazına dönüştürür. Böylece azot tekrar atmosfere karışır.
Aslında daha uzun yazacaktım fakat çocuğum şuan rahat bırakmıyor elimden geldiğince yazmaya çalıştım.
Umarım yardımcı olmuştur.
Teşekkür Edenler: [T]200533,Doganna[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 09:44
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
osmangunaydin 2012-12-27 10:00:02
Zaten bu cevabınız forumun ve sizin kalitenizi göstermektedir. Minnettarım zahmet verdiğiniz için.
Bİraz titiz ve ince düşünen biriyim sanırım,bu kadar çok kafayı böyle şeylere takmak doğrumu onuda bilmiyorum açıkcası :).
Evet haklısınız balıklar bulundukları ortama ayak uydurmak için zaman içerisinde evrimleşmektedir, bende bir iki tecrübeyle bunu anlamıştım.
Bende örnek vereyim, bir yakınım Demasoni ve Sarı prenses beslemekte idi 100 Lt tankında, tankı yaklaşık 2 senedir kurulu vaziyette idi. Sürekli yavru alması sıkıntı oluyordu kendi açısından balıklarını elden çıkaramıyordu sadece bir tane küçük bir akvaryumu daha vardı. Zaman geldi ve 100 Lt akvaryumunda yaklaşık 150 civarı balık olmuştu, her ay yavru alıyordu. İzine gitti geldi , dış motoruna güvenemediği için kapatıp gitmişti suyuda 1 ay içerisinde bulandı tabi geldiğinde su değişimini birlikte yaptık .
20 Lt dinlenmiş suyun yanına 80 Lt çeşme suyu doldurdu ve inanın hiç bir kayıp yaşamadı çok ilginç.
Bazende %10 su değişiminde eklenen suyun soğukluğundan veya çeşme suyu olmasından dolyı balık kaybeden arkadaşlar oluyor.
Bunların sebebi evrimleşme midir acaba sormak istiyorum .? Yada anaerobik bakterilerin akvaryumda bulunması ve artık nitratında azot gazına çevrilerek döngünün tamamlanması ve akvaryumdan tamamen atılması mıdır?
İlk soruma verdiğiniz cevaptan anladığım oksijen fazlalığı veya azlığıyla bakterilerinde evrimleşip yeterli oksijene uygun hala geleceğidir. Yani balıklarımız gibi bakterilerde evrimleşip sıcaklığa göre yaşıyorlar.
Bu açıdan fazla oksijenin hem balıklar hemde bakteriler açısından pek yararı olmayacağıdır?
Teşekkürler şimdiden.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 09:55
Umarım diğer değerli arkadaşlarımızda bu konuya değinirler katkıda bulunurlar . Böylece bilinmedik anlaşılmayan su değerlerindeki değişimlerden kaynaklanan ölümlerden herkes kurtulur diye ümit ediyorum . Akvaryumda en önemli parçanın su , sıcaklık ve bakteriler olduğunu düşünüyorum kendimce.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 19:01
[QUOTE=osmangunaydin]
mufitsa 2012-12-27 19:07:11
Bunların sebebi evrimleşme midir acaba sormak istiyorum .? Yada anaerobik bakterilerin akvaryumda bulunması ve artık nitratında azot gazına çevrilerek döngünün tamamlanması ve akvaryumdan tamamen atılması mıdır?
İlk soruma verdiğiniz cevaptan anladığım oksijen fazlalığı veya azlığıyla bakterilerinde evrimleşip yeterli oksijene uygun hala geleceğidir. Yani balıklarımız gibi bakterilerde evrimleşip sıcaklığa göre yaşıyorlar.
Bu açıdan fazla oksijenin hem balıklar hemde bakteriler açısından pek yararı olmayacağıdır?
Teşekkürler şimdiden.
[/QUOTE]
Aslında bunun sebebi balıkların evrim diye tabir edebileceğimiz suyun derecesine sertliğine minerallerine alışması demek ama bu 2 taraflı bir zaman süreci.
Burada balıklar suyun içerisindeki minerallere suyun içerisindeki minerallerde akvaryumun sıcaklığı soğukluğu ilave minerallere göre evrimleşmekte yani alışmakta.
Anaerobik bakterilerin oluşumu bilindiği üzere uzun zaman almakta. Bu zamanın geçtiğini ve anaerobik bakterilerimizin oluştuğunu var sayarsak bu bakteriler benim görüşüme göre bu işin yüzde 30 zunu halletmekte. Tamamen atıla bileceğine pek kaanaat getirmedim açıkçası bunu her hangi bir makalede vs bilimsel olarak açıklayıcı bir madde unsurda bulamadım.
Evet ilk soruda size verdiğim cevap aynı şekilde işlemektedir tabi bunlar zaman içerisinde oluşan durumlar.
Aşırı oksijenin yararından çok zararı ola bilir bazı zararlı bakteri türleri bol oksijenler ile yaşamakta bunun yanı sıra bazı zararlı bakterilerde az oksijen ile yaşamakta. Bu konuyu aslında daha değişik ortamlarda test edilmiş bir bir döngüdür. İçerisine konulan balık cinsine göre bakteri oluşumu çeşitlik kazanır her balık ayni bakteri kültürü ile yaşayamaya bilir veya alışkın olmadığı bir kültürde yaşatılmaya çalışılınca hastalıklar baş göstere bilir buda bize akvaryuma koyduğumuz bakteri kültürlerinin ırk cins ayrımlarına göre yapılması gerektiğini göstermektedir. Döngünün başlangıcı bu işin temelini oluşturmakta.
Fazla oksijenin balıklara çok iyi geldiği ve büyüme sürecini hızlandırdığı söylenmektedir burda dikkat edilmesi gereken husus hangi balığa ne kadar oksijen verilmelidir. Buda bir başka konuda konuşulur konu çok dağıla bilir burada.
Küçük bir not
(Bakteri başlangıcı diye adlandırılan bölüm ilk kurulum ve balığın alışma süreci. Akvaryumcudan alınan balıklar veya bir arkadaşınızdan alınan balıklar ilk dolum yapılan (temiz bakteri kültürü döngünün henüz başlaması yada başlamamış olması) tanka konduklarında fazla etkilenmemektedir gerek üstlerinde gerekse taşıma esnasında kullanılan suyun içerisindeki bakteriler tanka ekstra bir güç verir gücün yanında hastalık yaya bilecek bakterilerde gelmiş ola bilir.)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir