Önder'in Bitkili Akvaryumu
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2012 15:45
Önder bey aydınlatmayı bitkinin gaz pedalı olarak düşünmek gerekiyor. Aydınlatmayı ne kadar yükseltirseniz bitkinin metebolizması o kadar hızlı çalışmak istiyor. Akvaryumunuzda aydınlatma çok yüksek olduğu için bitkiler yüksek miktarda fotosentez yapmak istiyor ancak ortamda yeterince CO2 ve besin olmayınca ışık avantaj yerine dezavantaja dönüşüyor. Yosun sorunlarının kaynağı haline geliyor. Taban bitkilerinden Hydrocotyle verticillata benim tankımda da var ve düşük ışıklandırma rağmen bir sürü yeni yaprak veriyor. Marsilea hirsuta'nın da farklı olacağını düşünmüyorum. Sizin su yüksekliğinizde fazla olmadığından düşük aydınlatma ile de gelişme görebilirsiniz.
Bana kalırsa ışıklandırma süresini kısaltmak yerine CO2 eklemediğiniz sürece florasanlardan bir tanesini kullanmamak daha doğru olacaktır. Bu arada yukarıdaki mesajımda 3 günde bir %10 su değiştirin demiştim ancak bunun yerine aydınlatmayı düşürmeye paralel olarak 2 günde bir %10 su değişimi ayrıca 3 günde bir de 5 ppm potasyum dozlaması yaparak akvaryumda dengesiz olan besinlerin bir dengeye getirilmesini sağlamanız daha iyi olacaktır. Denge oturana kadar bir süre potasyum haricinde başka bir gübre kullanmayın. Bu şekilde kendi akvaryumumda bulunan yosunları bertaraf ettim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2012 12:27
Önder bey fotoğraf çekerken ışıklar kapalı, flash açık olduğundan çok net bir şekilde anlaşılamıyor ancak o kahverengi yosun inşallah diatom değildir. Daha önce bu yosun yüzünden bir tankı komple bozup yeniden kurmak zorunda kalmıştım. İnternetten yosun çeşitlerine bakarak sizde olan yosunların çeşitlerini öğrenebilirseniz sorunun kaynağını daha iyi tespit edebiliriz.
Sorunlardan diğer bir tanesi de Rotala'ların yüksek ışıktan dolayı sık yaprak atmış olmalarına rağmen neredeyse hiç kızarmamış olmaları. Genelde demir eksikliğinden deniyor ancak demir gübresi de kullandığınızdan sorunun başka bir yerde olabileceğini hatta genel sorundan etkilenerek bu şekilde kalmış olabileceğini de düşünüyorum. Belki de dengeler sağlanınca kendiliğinden kızarmaya başlar.
Işıklandırma süresini kısaltın önerilerini dinleyerek ışıklandırma süremi 4 saate düşürdüğümde bitkilerimin yapraklarının bozulduğunu, bazılarının da yaprak dökmeye başladığını gördüm. Daha vahimi bu süre zarfında yosunlar iyice coştu. Sizin sistemde aynı şey olur mu bilmiyorum ancak ışıklandırma süresini kısaltmak yerine sabit tutarak sık su değişimleri ile bitkilerin artık besinleri tüketmesini sağlamak daha doğru bir yöntem diye düşünüyorum.
Akvaryum suyunun ısısını da bir fan yardımı ile düşürürseniz iyi olur. Yukarıda yazdığım önerileri 2 hafta boyunca uygularsanız kötüye gidişin durduğunu görmeniz gerekiyor.
Genel görünümle ilgili birşeyler söylemek gerekirse duvar olarak kullandığınız arka fon yerine aydınlık bir fon koymanız ve yaz sonunda havalar soğumaya başlayınca dizaynı değiştirerek bitkileri daha düzenli bir şekilde dikmeniz görsel açıdan çok iyi olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 10:43
Geçen yaz sıcaklarında bazı bitkilerimi ve balıklarımı kaybettim, son düzenlemem bu şekilde oldu. Yosun sıkıntısından dolayı tankı boşaltıp yeniden kurdum bitkileri yeniden budayıp diktim. Bakalım nasıl olacak...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 11:47
Önder bey bu sizin için yeni bir başlangıç oldu. Bu sefer dikkatli adımlarla ilerleyip en az yosun sorunu ile bu süreci atlatacağınızı ümit ediyorum. Kütük ve kayaların yeri güzel öndeki zeytinleri de arkaya alırsanız ileride sök dik derken tabanı karıştırmak zorunda kalmazsınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 13:59
Bencede öndeki zeytinlerin yerleri olmadı gibi ilerde büyüyüp kayaların ve Anubiasların görünüşünü kapatacaktır muhtemelen
Bitkilerin uyum süreci iyi gidiyor 4 gün geçti, ısıtıcıyı tekrar taktım balıklar daha hareketli yüzmeye başladılar, fotosentez çıkışı gözlemledim keyifle
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 11:22
Önder bey fotosentez kabarcıkları da gözükmeye başladığına göre bu sefer oluyor
Isıya dikkat edin su 25 derecenin üzerine çıkmasın. Gübreleri de düzenli bir şekilde kullanmaya devam ederseniz kısa sürede gelişim sürecine geçecekler inşallah.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 13:45
Merhaba dostlar oturmuş yemyeşil bir akvaryum fotoğrafıyla bu sayfayı şenlendirmek isterdim ama hazin bir veda bu başlığı sonlandırmamızı gerektiriyor. Dün evimize gelen bir misafirin çocuğu Co2 tüpü aşırı miktarda açınca tank fokur fokur kaynamış ve bütün balık ve karideslerim ölmüş. Akşam geldiğimde tankı boşalttım ve kaldırdım. Yeni aldığım tankla ve kalan sağlıklı bitkilerimle yeni bir kurulum düşünüyorum. Bozulmadan önceki son fotoğraflar şöyleydi.
heartmaker 2013-05-22 14:16:04
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 14:12
Önder bey çok geçmiş olsun. Canlıların ölmesine çok üzüldüm. Allah'tan daha büyük bir kaza yaşanmamış. İnşallah yeni kurulumunuzda bu tip sorunlar yaşamazsınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 14:32
Teşekkür ederim Ergün Bey, bu kadar değer verdiğiniz birşeyin bir anda yok olması üzücü, salonun karanlık hali çok sıkıcı oldu dün akşam :(
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir