Otomatik hava motoru kontrolü


reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 23:49
[QUOTE=cdemirhan] Reverse Beyin yazısından:
İbrahim Bey, sadece sabah 1 kez yanacak ve akşam da bir kez kapanacak. Arada kesinti eklemek istersek zaten daha önce bahsettiğimiz timer ile hallederiz onu.
Benim power ledlerim tanesi 3volt ile çalışıyor. 2 adet 3'lü grup ledim var, yani toplamda 9volt x 2.
Ama 220 voltu dimm'lemek benim için daha işlevsel olacak çünkü, 220v kablom 2 ayrı besleme devresine gidiyor ve bu devrelerden de ayrı ayrı 3'lü gruplara gidiyor. Yani 9 yada 12 volt için bir devre tasarlarsanız, benim o devreden 2 adet kullanmam gerekecek. Ama doğrudan 220'yi dimmlersek tek seferede iki grubu da kontrol etmiş olacağım.
Köksal Bey'in bahsettiği olayı gerçekleştirebilirseniz, aydınlatmayı her 10 dakikada bir %10 arttırarak %0'dan %100'e getirip, tam tersi şekilde de söndürebilirseniz bu konuda bir devrime imza atmış olursunuz sanırım.Tebessüm Müşteriniz çok olur bilginize.
Bu arada 2. bir hesap almanızdan dolayı umarım bir ceza almazsınız. Biz biraz daha beklerdik, önemli değildi. Yeter ki sizin gibi bilgili arkadaşlarımız aramızda olsun.


 Led lerin beslemeleri yani driver ları üzerinde dimleme girişleri var ise mümkün olabiri,yada beslemelerin çıkışlarını PWM ile dimleme yoluna gidilebilir. SMPS yada trafolu beslemele kullanılıyor ise 220vAC Dimlenemez.(Bilgilendirme amaçlıdır).Saygılarımla

[/QUOTE]

Evet besleme devrelerinde trafolar var. O halde, dimm'leme işi sadece driver'ların çıkışına mı yapılabiliyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

exceptÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 152
exceptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 10:34
Arkadaşlar başka bir konuda bahsetmiştim ama yine bahsedeyim;


Bir süredir mimari aydınlatma sektöründe çalışmaktayım. İşimiz asıl olarak led ve led armatürler... Bahsedilen devrelerle ilgili eğer Ankara'da çalışmak isteyen elektronikçi arkadaş varsa onlara her türlü ledi sağlayabilirim. Bunların içinde 7 ana rengi veren RGB ledlerde dahil. 3 chip smd 12 volt ve 24 volt ledlerdende sağlayabilirim. Bende arkadaşların yapmak istediği gün doğumu ve batımını taklit eden bir devre yapabileceğimizi düşünüyorum. Burda kullandığımız ledler dimm'lenebiliyor ama bunu büyük DMX table'larla yapıyorlar.

Sonuç olarak eğer Ankara'da bu tip bir işle uğraşmak isteyen varsa seve seve yardımcı olmak isterim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibomahoÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2010
İl: Konya
Mesaj: 7
ibomahoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 14:28
Reverse bey bahettiğiniz devreyi düşündüm biraz ve aklımda bişeyler oluştu , ben size kısaca bahsedeyim.

Ledleri periyodik olark söndürme işini Mosfet le yapacagız mosfetin temel çalışma prensibi şu ; gate 0-5 volt arası gerilim değerleri veriyoruz bu degre gore ucuna baglı yukun çalışma gerilişmini kontrol ediyoruz , bu işlemi otomatik yapmak içinse pwm (dalga genişlik modülasyonu) olan bir pic kullanacagız yani bizim mosfetten ne kadar gerilim gececegine pic karar verecek , peki zamanlamayı nasıl yapacagız  ?  onun cevabı ise şu çok kullanılan bir saat entegresi var içinde takvimde var onu kullanmayı düşünüyorum ,

Kısaca özetlersek saat entegresine bağlı pic zamanı geldiğinde mosfetin kanalını yavas yavas acacak ve yine zamanı geldiğinde yavas yavas kapatacak,,

yanlız sizden bir ricam var sabah ledin yanması ile akşam sönmesi gereken süreyi bana her ay için yazarsanız sevinirim  , teşekkürler kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 15:18
[QUOTE=ibomaho]...
yanlız sizden bir ricam var sabah ledin yanması ile akşam sönmesi gereken süreyi bana her ay için yazarsanız sevinirim...
[/QUOTE]
Önceki sayfada günlük saatler konusunda bir öneri getirmiştim. Bu saatler ay bazında değil her gün sabt olacak şekilde ayarlansa iş daha kolaylaşır. Aynı zamanda standart hale gelir. Eğer bir cihaz şeklinde olacaksa, bu durumda veri girebilecek bir ekran ve veri giriş yöntemi de gerekecektir. Çünkü bu sayede başlama saati, bitiş saati, geçiş aralığı süresi gibi değerleri kullanıcı girip programlamış olur. Standart bir iş yapılırsa kullanıcıdan bağımsız olarak her gün aynı saatte yanıp, aynı saatte sönecektir. Kademeli artış veya azalış aralıkları da sabit olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esenerenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 248
esenerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 16:11
PIC ile başka birşey çözmeyeckseniz. En uygun çözüm Timer ve RC devresidir.
LED elektrik bağlayacağınız yere bir direnç ve kondansator bağlıyorsunuz yavaşca acıp kapatmayı o ayarlıyor.(Hoparlor girislerine takılan band pass filter maksatlı devrenın aynısı yapanlar ne kadar kolay oldugunu bilir )


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibomahoÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2010
İl: Konya
Mesaj: 7
ibomahoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 16:52
Konuyla ilgilenen arkadaşlar ; devreyi sanao ortamda hazırladım ve c hodunu yazarak smilasyonunu başarılı bi şekilde çalıştırdım aşağıdaki videoyu izleyerek daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz , "reverse ve kgurgan arkadaşlar "  hemen hemen sizin istediğinizin aynısı , yorumlarınızı bekliorum





[VID]http://www.vimeo.com/13736824[/VID]
ibomaho2010-07-30 01:40:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanoksakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 381
okanoksakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2010 01:48
[QUOTE=ibomaho]Öncelikle herkese merhabalar , aranıza yeni katıldım biraz forumu inceledim ve bende bişeyler paylaşmak istedim , Bu arada Başlamadan önce adım ibrahim 24 yaşındayım ve konyada üniversite öğrencisiyim.

1 ay önce uzun zamandır merakım olduğu için kendime bir akvaryum aldım, yaklaşık 100 litre , sonra içine taş bitki vs aldım en sonuda nihayet 5 tane japon balık alıp attım ve nihayet karşısına geçip izleme zevk,ne vardım , sonra aklıma bir proje geldi bu akvaryuma hava üfleyen motor bazen çok rahatsız edici olabiliyor bende kendi kendime bu motorun çalışma süresini nasıl ayarlayabilirim diye düşündüm ve elektronik olarak bir devre yaptım , devreyle ilgili tüm mataryalleri buraya ekliyorum ilgilenen arkadaşlar olursa yardımcı olurum,,




arkadaşlar devrenin basit olarak çalışma mantığı şöle , pic'in anlog girişine baglı pot u ayarlama vasıtasıile bir dijital deger elde ediyoruz ve bu dijital degere gore pic'in ucuna baglı transistör ve ona baglı röle nin çalışma süresini kontrol ediyoruz , ben programda 5sn -30 dk aralıgını kullanıyorum  eğer siz daha fala süre ayarlamak isterseniz programı değiştirebilriisniz,,

bu devrenin proteus isis ares baskı devre ve smilasyonunu ayrıca pic c ile yazılmıs program kodlarını  ve derlenmiş hex kodunu uplad ediyorum eger sorusu olan olursa yardımcı olurum,, bu ilk paylaşımım hatamız varsa affola 

download linkleri:

http://rapidshare.com/files/409404942/pic_-_role.rar

yada

http://hotfile.com/dl/57875668/b0cd8be/pic_-_role.rar.html


[/QUOTE]
İbrahim Bey;
Birkaç sorum olacaktı.
Bu forumda bir araştırma yapyıysanız özellikle aydınlatma konusunda bazı arkadaşlarımız aydınlatmaların balıklara stres olmaması ve birden açılıp ürkmemesi için kademeli şekilde açılıp,kapanmasını istiyor.Bu konuda baya bir talep var.
İlk anda max devirde çalışıyor.her 1 sn. 2,4 volt kademeli şekilde voltaj düşecek 10 sn sonra motor Min devire ulaşıyor.Duruyor.5 sn beklemede kalıyor.her 1 sn 2,4 V kademeli yükselerek volaj artıyor.max devire ulaşıyor.
 
Videonuzda zamana istinaden yazacak olursak...
4:04 - 4:48 = ~46 sn siz 10 sn yazdınız.
4:48 - 5:12 = ~25 sn kadar süre var.(durma periyodunda) siz 5 sn yazdınız.
5:12 - 6:00 = ~46 sn siz 10 sn yazdınız.

bir de dosyalarınızın içinde  bir komut role.c dosyasını notepad de açtım va baktım.
use delay(clock=4000000) şeklinde komut satırı var. 4000000 / 60 /60 /60 = 18,51 olursa ki bunu nerden çıkardım bu sayı büyük ihtimal ya mili sn ya da mikro sn cinsinden olabirir[web masterlık yaparken sayfa yönlendirmelerinde java script bloklarında bol sıfırlı gecikme sayıları kullandığımı hatırlıyorum] bunu sn çevirirsek 18,51 ~19 sn gibi bir sayı çıkıyor.
use delay(clock=4000000)  satırını # e almışsınız kapatmışsınız zannedersem programcılara yardım maksatlı açıklama komutu olmuş.
 output_high(pin_a5); komut satırında pin_a5 adlı bir fonksiyon döndürmüşsünüz (anlayabildiğim kadarıyla). gecikme olarak ta delay_ms(950);   950 değerini atamışsınız bunu 950 / 60 a bölersek 15,83 ~16 sn gibi okunabilir bir değer oluyor. Beyan ettiğiniz sayılarda 16 sn ye ye yaklaşık bir değer yok.
 
Bunları neden yazdım.Programlama konusnda c# eğitimi aldım.az çok bir program satırına baktığımızda nelerin olabileceğini deşifre edebiliyorum.Zaten bu sayede  elime geçen komut dosyası VB,fortlan,pascal dahi olsa eğer söylenen açıklanan değerlerde birbirini az çok tutuyorsa o dosyayı , yazıldğı programlama dilini bilmeseniz dahi değerleri ile oynayarak kullanabilirsiniz.

Bu yüzden biraz daha açıklayıcı olabilirseniz memnun olurum.
örneğin output_low(pin_a5); evvelki output_high(pin_a5); high idi yüksek, low alçak hem azalırken hem de artarken aynı değerleri atamışsınız. (950)


#include <12F675.h>
#FUSES NOWDT                    //No Watch Dog Timer
#FUSES INTRC_IO                 //Internal RC Osc, no CLKOUT
       
#use delay(clock=4000000)
 
void main()
{

while (1)
{
 
    output_high(pin_a5);
    delay_ms(950);
    output_low(pin_a5);
    delay_ms(950);
  

   
  

}
 
 
 
şimdi ;
sorularım biraz uzun olacak...
 
Hex dosyasında nasıl değerler var?;Onu da okunabilir bir duruma dönüştüren program vardı ama şu an aklımda değil.
PIC entegresi direkt bu yazdığınız c uzantılı programı mı kullanıyor? Yani okuyor?Bir delay lerdeki 950 yi 1000 yaparsak cache (önceki değerleri bırakamama-atamama) sorunu ile karşılaşmazsak,olsa bile cache ten kurtarırsak direkt sorunsuz vaziyette c dosyasından  manuel olarak değiştirdiğimiz zaman değeri okuyabilir mi? (cahe daha çok web sayfalarında oluyor. Tarayıcınızı F5 yaptığınızda  cahe ten kurtaramazsınız ancak ctrl+F5 e aynı anda basarsanız sayfayı sanki ilk defa talep eder gibi sıfırdan yüklenir)
Eğer sadece c devresinden okuyorsa, c dosyasını bir şekilde geliştirebileceğiniz bir arayüz programı yaparak değer atayabilirsiniz.
 
 
Eğer kademeli aydınlatma olarak kullanırsak, (ÖRNEK-oran değişebilir)
18/6 şeklinde aydınlatacaksak 18 saat açık 4 saat kapalı
önce 8 saat max parlaklıkta olacaksa
18 - 8 =10 saat
demekki 8 sat max geriye kalan 10 saat te 5 saat kademeli artışta,5 saat kademeli azalışta olacak
18. inci saate ise 6 saat aydınlatmaya enerji gitmeyecek.

5 saat kademeli artış 0-5 saat arası
8 saat devamlı max değerde açık 5-13 saat arası
5 saat kademeli azalış 13 - 18 saat arası
6 saat devamlı off kapalı 18 - 24 arası
sonra tekrar 5 saatli kademeli artış periyoduna gelecek ve sonsuz döngü ile sürüp gidecek.
 
 
 
SAYFASINDA komut satırları ile bilgiler az çok var.
 
output_low(PIN_B0);         //led off----led kapanıyor bizim örnekte de aydınlatma kapanıyor
delay_ms
(500);
output_high
(PIN_B0);      //led on -- led açılıyor bizim örnekte de aydınlatma açılıyor

delay_ms
(500);
}while(TRUE);               //Sonsuz Döngü -- BU SATIR BİZİM proje için önemli olacak.biz de sonsuz  döngü istiyoruz
okanoksak2010-08-04 03:26:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2010 01:52
Okan Bey; hex dosyalarını okumak için hex editor kullanabilirsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz bir hex editor yazılımı indirebilirsiniz.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanoksakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 381
okanoksakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2010 01:56
Düzeltiyorum
#use delay(clock=4000000)  bunu tanımlamışsınız sanırım kapatmamışsınız.
kapatsaydınız // ya da /* */ şeklinde açıklama  syntax ları koyardınız...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 210
((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2010 13:54
  Projenin maliyeti 7-10 TL tutuyorsa ve amacınız zaman hava motoru ve ışıkğın zaman ayarlı çalışması ise çeşitli ev aletleri satan yerlede KOÇTAŞ,TEKZEN vs. yerlerde 5-6 liraya zaman ayarlı prizler var,tabi eb iyileri 10-15 TL arası...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibomahoÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2010
İl: Konya
Mesaj: 7
ibomahoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 01:37
Okanoksak arkadaşa ithaden yazoyorum ,, öncelikl1 1 haftadır foruma girememiştim o yuzden cevap için beklettiysem kusura bakmayın, şimdi sizin sorduklarınıza ve merak ettiklerinize cevap vereyim,

sizin soru sıranıza göre cevap veriorum #use delay(clock=4000000) satırı ne işe yaradıgını sormuşsunuz , şu işe yarıyor tasarladıgınız devrede kullandıgınız kristal dielim 4mhz ve siz devrenizin bu hızda çalışmasını istiyorsunuz o zaman o satırı yazıyoruz, yani devredenin çalışma hızını ayarlıyoruz..

bu satırın basında # işareti olmasının nedeni bunun önişlemci komutu olmasıdır, yani programa 1 kere tanıtırız , program  bi daha bakmaz buraya ,

output_high(pin_a5);
    delay_ms(950);
    output_low(pin_a5);
    delay_ms(950);

burda ise olay şu microdenetleyicinin a5 pinini lojik olarak 1 yapıoruz 950 milisaniye beklioruz ve tekrar a5 pinini lojik sıfır yaıoruz  , yani bir nevi anahtarlama yapıoruz..

Hex dosyasının içerigini merak etmişsiniz :) 

Microdenetleyiciler sadece makina dilinden anlar  , insanlarda genellikle programlama dillerinden anlarlar (c ,basic,pascal gibi) Derleyiciler ise bizim yazdıklarımızı makina diline çevirirler yani hex dosyasına , umarım anlatabilmişimdir..


son olarak şu satırları yazmıssınız ,;

Eğer kademeli aydınlatma olarak kullanırsak, (ÖRNEK-oran değişebilir)
18/6 şeklinde aydınlatacaksak 18 saat açık 4 saat kapalı
önce 8 saat max parlaklıkta olacaksa
18 - 8 =10 saat
demekki 8 sat max geriye kalan 10 saat te 5 saat kademeli artışta,5 saat kademeli azalışta olacak
18. inci saate ise 6 saat aydınlatmaya enerji gitmeyecek.

5 saat kademeli artış 0-5 saat arası
8 saat devamlı max değerde açık 5-13 saat arası
5 saat kademeli azalış 13 - 18 saat arası
6 saat devamlı off kapalı 18 - 24 arası
sonra tekrar 5 saatli kademeli artış periyoduna gelecek ve sonsuz döngü ile sürüp gidecek.
 

öncelikle şunu belirteyim açtığım konu zamanlı role gibi bişeydi sonradan bazı arkadaşlar güneşin doğuşu ve batışını canlandırmaktan bahsettiler ledler ile  bende videosunu paylaştığım devrede bunu yapmaya çalıştım  , devrenin çalışma mantığı şu

dielim 1limizde 12v ile çalışan bir lamba var biz istediğimz süre istedğimiz parlaklıkta yanmasını istiyoruz , işte bu devre bize bunu sağlıyor , mesela biz lambanın parlaklığını 12 ye bölelim her 1 dakkada 1 kademe arttıralım o zaman devre şöyle çalışacak lambaya başta 12v verecek 1 dk sonra 11v , 1 dk sonra 10v ... yani lambanın parlaklığı 12 dakka sonra sönmüş olacak

burdan yola çıkarak sizin bahsettiğiniz zamanlama kolayca yapılabilir , sadece pici programlarken sizin bahsettiğiniz süreleri dikkate almanız yeterli olacaktır , eğer başka sorunuz olursa herzaman yardım ederim elimden geldiğince iyi çalışmalar




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esenerenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 248
esenerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 02:23
İbrahim,

Herhangi bir pine 8 saatte bir clock versen oraya da bir düzenekle tatilde iken yemleme yaptırsak?
Mümkünse tabii :)
Bu arada ledler sönerken lineer sönmesi için tablo bulmak lazım ışık şiddeti orantılı bir şekilde değişsin diyorsak 12v-11v-10v diye değilde misal 12v-11-10,8-10,4-9,7v gibi....

Birde su ölçümü yapılabilir mi?
Misal su seviyesi şu noktaya gelince düüütttt diye ses çıkarsa ( aksi bir şey olursa uyurken anında haberimiz olsun diye)
yada 
Belli bir seviyeye düşünce akvaryum sehpasının içine gizlediğimiz kova içindeki kafa motoru çalışsa su istediğimiz seviyeye geldiğinde kafa motorunun eletriğini kesse?(kafa motoru dur çalış ömrü kısalacak ama )
Mümkün müdür ?

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 02:37
Emre Bey; su seviyesi için PIC kullanmaya sanırım gerek yok. Nem dedektörü kullanılabileceği gibi suya salınım yapmayacak bir malzeme olan grafitten iki çubuk(tahta kalemin içinden çıkarılabilir) suya sallandırılabilir. İki çubuk arasında iletkenlik korunduğu sürece buzzerın çalışmayacağı, iletkenliğin çok düşük olması(bu durumda sıfır) durumunda buzzerın tetikleneceği bir durum gerçekleştirilebilir. Hatta bununla bir röle çalıştırılıp su seviyesi azaldığında kovadan akvaryuma kafa motoru ile su da basılabilir. Hatta ve hatta bu düzeneğin benzeri kovaya da yapılıp selenoid valfe bağlanıp kovada su bittiğinde musluktan kovaya su basılabilir.Big%20smile
onuruygun2010-08-11 02:40:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esenerenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 248
esenerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 03:00
Onur Bey,
Aslında ilk aklıma gelen boş pinler den biri ile iletkenlik ölçümü yapılsa oldu kendi açımdan ne işime yarar diye düşünüp yazmadım.(forumda discus üretiminde iletkenliğin önemli oluğu yazıyordu aklımda kaldığı kadarı ile), ölçüm eş dirençle de yapılabilir de hani pic ile yapılırsa komple bir sistem olur diye yazdım.
Misal elektrik kesildiğinde çalışabilen akü vs ile desteklenirse ; 
elektrik kesildiğinde sump kullananların sumpdan akvaryuma giden hortumunu bir valf ile kapata bilir.
( yada hortumun tapasını takabilir:) ) aynı şekilde hava motoruna su gelmesinide engelleyebilir.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir