Otomatik Su Değişimi
Arkadaşlar epeydir forma üyeyim ve konuları okuyarak takip ediyorum. Eylül ayında kısmet olursa kendi evime taşınacağım ve güzel bir akvaryum kurmak istedim ve ilk olarak balık çeşidini belirleyerek başlamak istedim ve discusda karar kıldım. Yaklaşık 1aydır formlarda bu balıklarla ilgili konuları okuyorum. Bütün konularda su değişimi başı çekiyor ve bahsedilen oralarda oldukça yüksek %30-%50 gibi. 150*60*60 lık bir tankta bu oran 200 Lt gibi büyük bir miktar olmakta. Bunun üzerine düşünürken aklıma yukardaki gibi bir akvaryum kurmak geldi.
Biraz akvaryumu tanıtmak ve sizinde fikirlerinizi alarak gerçekçi bir taslak oluşturmak istiyorum.
1-ilk olarak akvaryumun arkasında %25 (15cm) taban ölçüsünde 2.bir alan oluşturdum. Böylelikle hem su dinlendirecek bir alan oluşturup, akvaryum ile sıcaklık alış verişini de artırarak suyun sıcaklık seviyesini su değişiminde kontrol etme derdini sona erdirdim.
2-Kuracağım bu sisteme selenoid valf, timer priz ve flatör(şamandıra) sistemi monte ederek otomatik su değişimi yapmayı düşünüyorum. Şöyleki;
2 nolu çıkışa monte edilen selenoid valf, timer prize bağlı olacak ve zaman geldiğinde otomatik olarak suyu boşaltmaya başlıyacak. Bu borunun akvaryuma temas ettiği noktaya kadar boşaltacağından; bu uzunluk arkada yer alan dinlendirme kısmının hacmi kadar olacak. Böylelikle çıkacak herhangi bir problemde akvaryumun suyu tamamen tükenmemiş olacak.
2 nolu çıkış işini bitirip timer priz sistemi devre dışı bıraktığında bu kez 1 nolu çıkıştaki timer priz devreye girerek selenoid valfi açacak ve dinlendirme tankındaki su sumpa aktarılmaya başlayacak. Burada gene aksilik çıkmasına karşın sumpa giriş kısmına şamandıra takılacak ve buda fazla veya hızlı su akarak sump sisteminin taşmasını engelleyecek.
1 nolu çıkış işini bitirdikten sonra devreden çıkacak ve 1nolu girişte timer priz devreye girerek selenoid valfi açacak ve temiz musluk suyu akmaya başlayacak ve gene çıkabilecek riske karşın sistemin ucunda flatör(şamandıra) sistemi olacak.
Eğer yukarda planladığım gibi işlemler olursa sistem otomatik olarak suyunu değiştirecek. Şuandaki bir kaç şüphem var.
1-Dinlendirme tankına gelen soğuk su tankta çok fazla sıcaklık değişimi yaparmı? Bu cama yapıştıracağım 2 adet ısıtıcı bu değişimi azaltırmı?
2-Akvaryum yüksekliği 60cm düşünüyorum Sump taşırma kısmı ve kayıt kuşaklar bu alanı azaltıyor ve hacim azalıyor. 70cm olması ışık konusunda problem yaratır mı?
3-Akvaryum için dinlendirme tankına gelecek suyu doğalgaz peteklerden karşılanabilir mi? Çünkü temiz su için yeni tesisat kurmak gerekecek. Bunun pratik yolu varmıdır?
Konuyu Discus bölümüne açmıştım fakat buradaki arkadaşlar konuya daha hakim olarak yorum yapabilir sanırım. Şimdiden herkese ilgisinden dolayı teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=YYILDIZ51]1. Sürekli su değişimi olmayacağı için sorun olmayacaktır.Hafta 1 veya 2 haftada bir yaparsanız iyi olur.
[QUOTE=darkaura]İşinizi kolaylaştırcak söyle bir şey önerebilirim, sıcaklık ayarlı armatürler var. Eğer kombide varsa bunu sıcak ve soğuk suya bağlayın, size sabit 30 derece su sağlasın. Gelen suyuda büyük karbon ve sediment filtrelerinden geçirin, içindeki kloru ve ağır metalleri temizlesin. Böylece dinlendirme tankına ihtiyaç duymadan sebekeden gelen suyu direk tankınıza basabilirsiniz. Tasarımınız bir kademe basitleşmiş olur. Ayrıca suyu doğalgazla ısıtıcağınızdan, elektrikle ısıtmaya nazaran faturadaki maliyeti çok daha az olur. Tek ince nokta, nedenini bilmiyorum ama bu düzeneği kombiye değilde, şohbene bağlayınca su sorunlu çıkıyor. O sıra kullandığımız şohbendende olabilir. [/QUOTE]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[/QUOTE]
Gıcık görüntü derken? Sadece genişlik olarak 15cm fazla olacak. Boyuna eklemeyi düşündüm bi ara fakat 200cm lik akvaryum daha gıcık olmaz mı? Hantal bir yapıda olacaktı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir