Paludaryum Kuralım Mı?( Kurulum Tamamlandı Syf:7 )


reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2013 00:03
Yücel görüşmeyeli nasılsın?
40lt. Keyhole akvaryumundan bu yana denk gelmemiştik sanırım. Galiba Tanganyika taraflarında pek işin olmuyor.

Verdiğin resimlerdeki paludaryumlara gelince.
Hepsinin çok güzel olduğuna şüphe yok. Ancak bunlar benim hayalgücümün çok altında. Eğer düşüncelerimi uygulamaya dökebilirsem ortaya çok daha farklı ve özgün bir şey çıkacak.


Bir de o akvaryumların ebatları biraz küçük eğer yanılıyorsam.
Benim akvaryum 110-50-60cm ölçülerinde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3521
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2013 00:25
2 yıldır akvaryumsuzum .Üniversite için şehir değiştirince çok ironik bir durumla karşı karşıya kaldım.Kendi memleketimde az imkan varken Kızılay'a bir çıkıyorum adım başı akvaryumcu,çeşit çeşit türler,malzemeler...Öğrenciliğin gözü kör olsun para yetmiyor.Bir de uzun tatiller de memlekete dönünce ben yokken kim ilgilenecek sorunu var,bu yüzden planlarımı çok sonraya erteledim,sadece forumda takılarak iç çekiyorum.Sadece Tanganyika tarafında değil hiç bir tarafta işim olamıyor...Ancak yorum yazmasam bile Tanganyika tankınızın tanıtımını sık sık takip ettim,forumdaki en başarılı bulduğum biyotoplardan biriydi,bozmanıza bir bakıma üzüldüm.

Konuya dönecek olursak;paludaryum olsun akvaryum olsun içine ne kadar az yapay malzeme girerse o kadar güzel olacağını düşünüyorum.Örnekleri bir bakıma bu yüzden paylaştım.Çünkü ne kadar çok yapay malzeme girerse ilerki zamanlarda bir sorun çıkardığında tamamen bütün sistemi bozmak zorunda kalabiliyoruz,bunun pek çok örneği forumda mevcut.Beslemeyi düşündüğünüz türler neler? Karma mı olacak? Bence bir biyotop paludaryumu olması daha güzel olur,örneğin bir Güneydoğu Asya paludaryumu.Hem dekorasyonda kullanacağınız renklere ve malzemelere(derz,kayalar vb.) hem de besleyeceğiniz canlılara karar vermek daha kolay olur. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2013 03:41
    Merhaba Arman, kapattığın konunun sonuna yazdığın için bu konuyu açmanı bekliyordum. Yeni kurulumun hayırlısı olsun. Diğer kurulumların gibi bu da çok başarılı ve uzun soluklu olur umarım. 
    Gözümden uyku akan bu saatlerde denk geldiğim için konuya kafamı toparlayıp sıralı yazamayacak olsam da bir iki fikir beyan etmek isterim bende nacizane. 
    Sen güzelim akvaryumunu bozup bu işlere kalkıştığına göre vardır aklında bir şeyler gerçi ama Yücel'in de yazdığı gibi bir biyotop paludaryumu kurmanı isterdim ben de. Kurulumda biyotopa katı bir şekilde bağlı kalmasan da besleyeceğin canlı ya da canlıları önceden belirlersen türe özel ihtiyaçlarına göre baştan çözümler üretebilirsin. Tabanda torf kullanımı, tabanda yaprak kullanımı vb daha kolay karar verebilirsin. 
    İstanbul'a geldiğimde Yeşilköy ve Bayrampaşa'daki dev akvaryumları gezmiştim oğlumla birlikte. Yeşilköy'dekindeydi sanırım. Amazon kısmında teraryumlarda gözalıcı renkleri ile o zehirli küçük kurbağalardan vardı. Bulma imkanı olsa çok yakışırlardı paludaryuma. 
    Bulunması nispeten daha kolay olan karnaval yengeci'de çok yakışırdı paludaryuma. 
    Bu tip bir canlı düşünürsen mutlaka surungenforum.com'a bir göz at. 
    Bitki olarak renkleri, nemi sevmeleri, kök salmamaları gibi özellikleriyle bromeliad familyasına ait bitkileri araştırmanı öneririm. Doğada ağaç dalları ve kayalar üzerinde yaşayan bu bitkiler paludaryum kurulumunda kullanılmaya çok uygun. Açmeya ve Guzmanya bu familyanın ülkemizde yaygın olan türleri. 
     Paludaryum fonunda kusurları ya da boşlukları örtmen için hedera helix'i öneririm. Bu küçük yapraklı bir sarmaşık türü ve nemli ortamda çok hızlı gelişiyor. Bulunması kolay, birçok yapı markette denk gelebilirsin. 
     Sucul alanda subulata düşünülebilir. 
     Sucul alanda zor ama emers ortamda ya da karasal alanda bakımı çok kolay bir diğer Amazon bitkisi hydrocotyle verticillata da kurulumda düşünülebilir. 
     Doğada mossların coştuğu bir sezona yaklaşıyoruz. Bunların büyük çoğunluğunun paludaryuma adaptasyonu zor ama ben denemekten hiç bıkmadım. 
     Dekorun üst kısmından aşağıya doğru akan su; sesiyle, görüntüsüyle paludaryuma çok yakışır. Bir kafa motoru, bir hortumla bunu çözersin. 
     Kurulumda lav kayaları kullanabilirsin. İşlemesi ve şekil vermesi kolay ve suyu emmedikleri sürece hafif kalıyorlar. Bol kayalı bir dekor düşünecek olursan tabana bir strafor tabakayı önceden yerleştirmende fayda var. 
     Sis makinası da gizem katma için en son düşünülebilir. 
     Şeffaf bir naylondan paludaryumun bütünü için yapılacak koruma ısıdan tasarruf sağlar, karasal alanda paludaryumun üstünü kapatmadan dekor yapma imkanı da sağlar. 
     Aklıma gelenlerin hepsini bir çırpıda yazdım. 
     Umarım yakın zamanda karşısına geçip keyifle kahveni yudumlarsın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2013 10:57
Teşekkürler.
Biyotop kurma fikri her ne kadar beni de cezbetse de, yapılabileceklerin bir sonsuzluk dahilinde sınırlı olması sebebiyle pek yanaşmaya niyetim yok. Yani anlatmak istediğim, bir güney amerika biyotopu kurmak müthiş bir fikir ve aslında yapılabileceklerin sınırı yok. Ama hep belli kriterler içerisinde. Yani bir bitkiyi beğendiğiniz için alıp akvaryuma ekleyemiyorsunuz. Ya da bir yengeci.
Mesela bu durumda siyah kum kullanmam da gerçeğe uymadı. İnce silis kum kullanmak gerekirdi.
Vs., vs...

Ama şu da var; paludaryumun içini çorbaya çevirmeyeceğim. Şu yosun tüketen otocinclus mudur nedir, o hayvandan 3-5 adet, tetra türlerinden bir grup, belki 1-2 yengeç ya da kerevit gibi canlı düşünüyorum. Yani şimdilik taslak bu şekilde. Chiclid gibi bir tür kesinlikle olmayacak suda.

İzzet abi, bahsettiğin bitkilere baktım. Açmeya ve Guzmanya çok iri türler. O kadar iri bitki koymayı düşünmüyorum. Dediğim gibi sucul ve karasal alanlarda mümkün mertebe minyatür türler bulundurup bir orantı yakalamak istiyorum.
Hedera denilen tür ilgimi çekiyor daha önce de dediğim gibi.
Japon şemsiyesi de düşündüğüm bitkiler arasında. Tabi karasal yosun da bulursam denemesini yapacağım diğer bir tür.
Şu hydrocotyle verticillata bitkisi, yaptığım araştırmalarda dikkatimi en çok çeken bitki olmuştu. Karasal alanda veya karasal alanın suyla birleştiği yerde olur mu diyorsun yani? O zaman mutlaka alıp o şekilde kullanacağım. Subulatayı da bir yere not edeyim.

Kaya kullanmayı düşünmedim. Ama yapacağım dekora uygun renklerde küçük bir şey bulursam olabilir. Bilmiyorum.

Fonu akvaryuma oturttum.
Su seviyesini ölçüp işaretledim. Filtre giriş ve çıkışlarını hayal etmeye çalışıyorum. Özellikle filtre emişini gözükmeyen bir yerlere saklayacaktım ama sanırım pek mümkün olmayacak. Yani çalışmasını yapmak zor olacak. O sebeple rahatça çalışabileceğim bir noktaya konuşlandırıp, daha sonra bitki gibi bir şeyle önünü kapatabilirim.
Bu noktada düşündüğüm şey; filtre emişi için 6cm çapında bir delik açıp, o deliği de sıvacıların kullandığı file ile kapatmak. Hatta o file kısmın gerisine ikinci bir katmanı da sineklik ile yapabilirim. Böylece -hani olursa- balık yavrusu gibi bir canlı sıva filesinden geçebilse bile sineklik telinden geçemesin ve oraya girdiği gibi geri çıkabilsin. Ama bu sefer de sineklik teli çabuk tıkanabilecek ve su akışına engel olabilecek. Yok yok, en iyisi sadece sıva filesi kullanmak.
İkinci bir fikir de, aynı delikten bir adet de su yüzeyine yapmak. Yani deliğin alt yarısı su içerisinde, diğer yarısı dışarısında kalacak şekilde. Oldu ki, alttaki delik bir şekilde tıkandı, bu durumda üst delik işlevi yerine getirebilecek ve filtreye su akışı devam edecek.

Filtre çıkışı için ise, yine bir şekilde kanal açıp, suyun bu kanalı içine boşalarak akvaryuma debisi azalmış şekilde karışmasını sağlamaya çalışacağım.

Ama fon üzerinden akan su efektini özellikle yapmak istemiyorum. Çünkü onun sesi ile uyumak çok zor olur benim için. Akvaryum ve yatağımın arasındaki mesafe 1 metre.
Ama daha önce de bahsettiğim gibi bir yağmurlama sistemi düşünüyorum. Timer'a bağlı bir kafa motoru, günde 2 kez - 15dk filan yağmur yağdıracak. Yağmur hem suya hem de karasal alanın tamamına düşecek.

Tam da burada sormak istediğim bir şey var;
Karasal alanda, sağ tarafta fonu biraz oyup, içerisine hindistan cevizi torfu doldurup, bitkileri oraya ekmek istiyorum.
Dolayısıyla o kısım da yağmur alacak ve toprağın altından o suyun tahliye edilmesi gerekecek. Fonda açtığım oyuğun dibine 2 minik delik açıp, fazla suyun akvaryum suyuna karışmasını sağlamak gibi bir düşüncem var. Hindistan cevizi torfundan geçen su akvaryuma karıştığında bir problem olmaz sanırım değil mi?
Sonuçta sucul alanda daha çok yumuşak su seven canlılar olacak.
 

reverse2013-10-27 11:04:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2013 12:26
   Hidrocotyle Verticillata(Bulamazsan gönderebilirim), 

http://www.youtube.com/watch?v=QyDfe6-EFkM&feature=c4-overview&list=UUzrfwTP4QPLZsY1__f8jyCA
    
    Paludaryumda karasal ortamda kullanılabilecek nem sever minyatür bitkilere örnekler: Helxine Soleirerolii( Aşkın Gözyaşı, Arapsaçı Çiçeği, bebek Gözyaşı), Fare Kulağı(Yapı marketlerde tohumlarını bulabilirsin ama çok pahalı bir tür; küçük bir konserve kutusunda 56TL), Süs Yoncası( Düşünürsen tohumlarından gönderebilirim) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2013 23:15
İzzet abi teşekkürler, hidrokatıl türü için seni rahatsız edebilirim. Bitki satışı yapan yerlere baktım tek bir yerde var ve orda da stokta yok. Eğer bulamazsam haber iletirim.
Diğer bahsettiğin türler de çok hoşuma gitti. Tam aradığım şeyler.
Arapsaçı veya süs yoncası tercih edebileceğim bitkiler.
Gerçekten çok yardımcı oldun.

Şimdi acil cevap bekleyen bir konu var. 
Şu anda elimde yaklaşık 1 karış uzunluğunda bir hedera helix olduğunu düşündüğüm bitkinin dalı var.
Bunu suda bekleterek mi yoksa direkt toprağa gömerek mi köklendirebilirim. Yoksa her iki türlü de bu bitki bu şekilde üretilemez mi?



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2013 23:30
   Bildiğim kadarıyla hedera zaten sarmaşığın latincesi. Helix de bir türü. Suda köklenip gelişirmi bilmiyorum ama bu türler zaten uç sürgünlerinden alınan çeliklerle üretilirler. Toprağa daha da doğrusu turba ve kum karışımında köklendirmelisin ama tutmayadabilir. Aslında köklü küçük bir saksı sarmaşık bulup da toprağa ekersen paludaryumda çok hızlı gelişir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3521
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2013 00:19
Arman Bey tekrar merhaba,
Araştırma yaparken AGA'nın 2012 yarışmasında paludaryumlar kategorisine denk geldim.Bu linkte hem katılımcıların yapmış olduğu dizaynlardan fikir edinebilir hem de kullandıkları bitkileri ve malzemeleri yazdıkları için bilgi sahibi olabilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2013 08:28
Yücel çok teşekkür ederim. Gerçekten insanın ufkunu açan güzel şeyler var.
En çok 3. olan katılımı beğendim. Bir de arka fonu siyah-kahverengi tonlarında boyama fikrini güçlendirdim.
Aslında tam olarak da emin değilim sanki siyah-kahverengi-haki renkleri arası bir kombinasyon uygun olacak gibi hissediyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2013 09:20
   Creeperland benim de favorim. Hatırlarsan paludaryum kurduğumda suyu sığ bulmuştun. Ben de örnek aldığım akvaryum fotoğrafı olarak bu fotoğrafı paylaşmıştım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2013 10:23
Abi su seviyesi bence hala çok az. 
Yani benim yapmayı planladığım paludaryuma göre. 
Bendeki su seviyesi 30cm civarı olacak.

Az önce fona bahsettiğim 2 deliği açtım. İkisi de filtre emişi için. Biri kumun 6-7cm kadar üzerinde kalacak, diğeri tam su yüzeyinde. Tel fırça ile kazıma işi yapıp fona son şeklini de verince o delikleri sıva filesi ile kapatacağım.
Geriye filtre çıkışı için kanal açmak kaldı. Onun için de uygun kalınlıkta bir hortum bulup, o hortuma uygun bir kanal açacağım. Fonun arkasından istediğim noktaya yönlendirip, istediğim noktadan akvaruma karışmasını sağlayacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 09:30
Fondaki şekillendirme işinin neredeyse sonuna geldim.
Matkap ucu tel fırça ile kolayca köpüğün pürüzsüz yüzeyi kazınabiliyor. Ama tam istediğiniz şekli verebilmek çok zor.
Ortaya böyle bir şey çıkartabildim.



Burası da karasal alan bitkileri için saksı görevi görecek olan kısım. Oraya hindistan cevizi torfu doldurup, drenaj için de 2 adet hava hortumu büyüklüğünde delik açıp, buradan çıkacak suyun da akvaryum suyuna karışmasını sağlayacağım.
Yalnız bu bölgede birkaç gedik oluştu fırçayla çalışırken. Yeni bir kutu köpük alıp, o kısımları da kapattıktan sonra işleme devam edeceğim.



Bu çıkıntıyı da tam su yüzeyinde veya 1-2 parmak daha altında kalması için tasarlamıştım.



Aklıma gelen ilk fikir; buranın da içini oyup, akvaryumda kullanacağım kum ile doldurup, oraya İzzet abinin göndereceğim dediği () hidrokatıl türü bitkiyi koymaktı.
Ancak ''acaba çok mu yapay durur?'' sorusu kafamı kurcaladı. Yani suyun içinde basamak gibi bir yükselti ve içinde kum-bitki?!... Bilemiyorum. :/

Diğer bir fikir de o çıkıntıyı tam su yüzeyinde tutup içini saksı gibi oymadan, üzerini moss ball gibi bir yosunla -tabi bunu dağıtıp düz halı gibi kullanarak- kaplamak.
Hangi fikir daha güzel ve doğal duracak bilmiyorum.
Bu konuda da fikirlere açığım.

Bunun haricinde, filtre çıkışı için kanalı da bugün açacağım. Kanal, fonun arkasından akvaryumun ortasına kadar gelecek ve az önce bahsettiğim çıkıntının tam yanından akvaryuma karışacak. Bunun için filtrenin çıkış hotumu olan 12/16mm hortum genişliğinde bir hortum elimde hazır mevcut.

Bunlar tamamlanınca derzleme işine girişebiliriz.
Dün Kalekim 2900 Fugapool derz aldım; tam 20kg.
Ayrıca Polisan su bazlı renklendiricilerden de siyah, yeşil ve kahverengi olmak üzere 3 şişe aldım.




Elim değmişken konuyu güncellemeye devam edeyim:

Filtre çıkış suyu için kanal tamam.

Bu öndeki su çıkış kısmı. Minik bir oyuğun içine konuşlandırdım:



Burası da arka kısım:



Son olarak hortumun kanala slikonlanmış hali:



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2013 11:58
Aslında tüm bu uzun mesajlarımın arasında cevap bekleyen sorular ve fikir almak istediğim konular var ancak kimsenin dikkatini çekmiyor sanırım. 

Neyse devam edelim.
Dün köpük almak için vakit bulamadığımdan, çalışma halen ağır aksak ilerliyor.
Bu sabah da filtre emiş delikleri için sıva filesi ve yem kutusu kapağından bir ızgara yaptım.
Ancak henüz yerine kalıcı olarak monte etmedim. Daha oralarda yapılacak derz vs. işleri var.






Bir de karasal alan için  bahsettiğim drenaj noktalarını yaptım.
Derzleme işlemi tamamen bitince fazla kalan uzantıları keseceğim.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2013 00:11
Bugün nihayet önemli bir aşama katetmiş bulunuyorum.
Fona ilk kat derzi vurdum:



Sadece karasal alandaki saksının iç tarafı (hazırladığım derz yetmediği için) ve filtre emiş oyuklarının iç kısımları (uygun ebatta fırçam olmadığı için) derzlenmedi.

Bu arada, orta kısımdaki ne yapacağımı bilemediğim çıkıntıyı, son anda aldığım bir kararla biraz daha büyütüp, tam su seviyesine gelecek gibi yükseltip içini de oyarak kullanmaya karar verdim.
Su yüzeyinin 1cm kadar altında kalacak olan bu kısma akvaryumda kullanacağım kumdan doldurup, içerisine kökü suda başı havada yaşayabilen bir bitki ekeceğim. İzzet abi anladı onu.

Yalnız malzeme aşırı miktarda gözenekli olduğu için müthiş şekilde derz yutuyor. İş bittiğide ağırlığının ne olacağını çok merak ediyorum.
reverse2013-11-03 00:13:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir