Problem Yosun Patlaması


ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2015 21:28
Barış bey,
düşük sıcaklığın yosun oluşturup oluşturmayacağı hakkında bir arama yaptınız mı.
Ben yapmadım, ama size cevabını yazayım, sizin yaklaşımınızla cevap vereyim; düşük sıcaklık yosun oluşturur.
Bitkilerin tolere yetenekleri içinde kalan sıcaklık aralıklarında, sıcaklık yükseldi diye yosun oluşmaz, ancak bitki besin alamaz yaşayamaz hale gelirse ortamdaki besini kullanmak için çeşitli alg, yosun türleri oluşur (ekolojik denge bunu emrediyor), bu çok yüksek sıcaklık için de geçerli, çok düşük sıcaklık için de geçerli. Diğer taraftan yosunların da bir bitki olduğunu unutmayın. Ancak ortamda daha gelişik bir canlı mutlu ve dengeli olarak besleniyorken bu 35 derecede beslenen bir bitki türü de olabilir, ortam dengeli ise (bu denge mikrobiyal faaliyetine kadar ki bir denge) yosun yine oluşmaz.
Yukarıda değindim gibi ışık da yosun yapıyor, bunun hakkında da bir sürü makale var.

Diğer taraftan konuyu açan arkadaşın sorununun sıcaklıkla hiçbir ilgisi yok,
yeni sayılacak bir kurulum, oturmamış akvaryum, hatalı gübreleme sonucu oluşmuş bir durum yani bütün hobicilerin başlangıçta karşılaştığı bir sendromu yaşıyor.
Demek ki Bitkiler düzgün beslenemiyor, belki henüz adapte olmamış, akvaryum mikrobiyal olarak hazır durumda değil ve bitki yeterince düzgün gelişemediği ve yoğun olmadığı için bir yosunlaşma ile karşılaşmış.
Akvaryumunun sıcaklığı 28 derece, yani bu sıcaklıkta hemen hemen tüm bitkiler yaşayabilir ve biz bu hobiciye akvaryumun 28 derece oldu da ondan yosun oldu mu diyeceğiz. Diyemeyiz çünkü yok böyle bişey.
Son olarak önce sizin 30 derecede yosun olmayabileceğini, 24 derecede de çok iyi yosun olabileceğinizi bir anlamanız gerek. Bu alg yosun denen şeyler birkaç tür değil.
Düşük sıcaklıkta bitkilerinizi çıkarıp güçlü bir ışık verin bakalım ne oluyor.

Nevzat bey, mesajınızı görememişim,
elma salyangozları iyi bir tüketici ancak ince nazik yapraklı bitkileri de yiyebiliyorlar, üstelik bitki sağlamken, yine de küçük bir elma salyangozu olursa olabilir,
Diğer taraftan nerite bitkili akvaryumlar için daha uygun. Bulabilirseniz nerite edinmeyi tercih ediniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2015 17:01
Ilyas Bey, verdigim linkleri okumadin galiba... Bak ne guzel soyluyorsun "ben arastirma yapmadim" diye... O zaman arastirma yap ondan sonra yaz. "Yuksek sicaklik yosun olusumunu tetiklemez" demekle bu isler degismiyor. Ne senin demenle degisir, ne benim dememle degisir. Adamlar incelemisler, arastirmislar, iskembe-i kubradan sallamadan, bilimsel gerceklere dayali sonuclar bulmuslar. Bak verdigim linklerde bir suru bilimsel calisma var, tezler var... Iki dakikani ayir da oku...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2015 18:10
Barış bey,
bu işler polemikle falan olmaz, yazdığım şeyleri çok iyi okumanızı ve anlamanızı tavsiye ederim.
Yeterli bilgi düzeyinde olmayıp herşey hakkında fikir sahibi olursanız çuvallarsınız.
Artı dört derece oluşan yosun niye oluşuyor hiç düşündünüz mü, diğer taraftan tartışırken yaptığınız saptırmalar gözümden kaçıyor değil, cevap vermiyorum diye kendinizi çok zeki zannetmeyin yani.
Ancak detaylı cevap verip size vakit ayıracak değilim, anlamak isterseniz tüm mesajlarımı açıp okur biraz bilgi sahibi olursunuz.
Bir daha yazayım bitkili akvaryumda sıcaklık yükselince yosun olur diye birşey yok.
Bunun tartışılacak bir yanı da yok.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2015 22:08
:)

Beğenenler: [T]76766,vlkncglr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2015 15:08
Sizi biraz daha güldüreyim bari,

o eklediğiniz arama motorlarında gördüğünüz tüm konularda bilgim var, benzer konulardan onlarcasını okumuşluğum var, o tür makalelerde hem ne yazdığını hem ne yazamayacağını çok iyi bilirim. Diğer taraftan sizin herhangi birini okumuşluğunuz yok. Öyle arama motoru linki falan vermekle safsata yapmaya da gerek yok, direk link verin, alıntılama yapın, biraz anlatın herkes anlasın bilginizden yararlanalım yani.
26 derecede olamayan 28 derecede patlayan yosun hangisiymiş bilgi sahibi olalım. Bir de sizin bu alg dediğiniz şeyler kaç derece sıcaklıkta optimum verimli oluyorlarmış onu da yazın, türünü ismini cismini yazmayı unutmayın.
Ancak makale sahibinin telefonunu falan da alın, bu sıralar havalar sıcak gidiyor akvaryumlar, göller denizler vesair tüm sularda bir sıcaklık artışı oldu, buralarda patlayan algler niye gözükmüyor diye sorarsınız, bunun gizli bir türü var herhalde.

Siz hiç ötrofikasyon diye bir şey duydunuz mu, hani göllerde denizlerde falan oluyor, su yemyeşil hale falan geliyor, bir gölde ötrofikasyon olması için yeterli en önemli şartın ne olduğunu link eklediğinize göre biliyorsunuzdur, ben ne olduğunu yazmıcam bu değerin akvaryumdaki değerinden onlarca yüzlerce kat küçük olmasına rağmen o su nasıl ötröfik oluyor bunu da bu arada bize bir izah ediverin, sonra akvaryum niye ötrofikasyona uğramıyor onu da bize yazın.
Diyelim ki, kuzey bölgelerde bir göl var, yani biraz serince, bu göl ötrofikasyona uğramaz dimi. Sıcaklık artmadığına göre alg patlamaması lazım.
Arama motoru linki eklediğinize göre bunları biliyor olmanız gerek, kolayca cevaplarsınız diye soruyorum.

Bir de genel olarak buz altında yaşayan hatta içinde yaşayan algler, ile 70 derecede yaşayabilen algler hakkındaki fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim. Bir de aynı sıcaklıkta farklı ph lar var diyelim yosunlar ne oluyor, o konu hakkında da bilgilendirirseniz sevinirim.
Şöyle manyakça bir tesadüf var, su yosunları (algler) hangi suda yaşıyorsa o değerlerde mutludur diyebiliriz dimi, neticede o suyun içinde bulunuyor. Aynı suda balıklar da bitkilerde yaşıyor.
Yani tesadüfün böylesi olabilirmi acaba, o yerin balıklarıyla, o yerin bitkileri ve algleri acaba aynı sıcaklık değerlerini mi istiyorlar acaba, bu konuda da biraz aydınlanmak isterim, bakın şimdi böyle çıkarsa çok şaşırırım.

Siz şimdilik bunlar hakkında bizi bilgilendirirseniz yeterli, başka sorularım da olacak, ancak tek seferde sizi fazla yormak istemiyorum.

Konunun bütünlüğü dağılmaması için bir hatırlatma yapayın,
ben şöyle bir cümle yazmıştım siz itiraz etmiştiniz
""""Sıcaklık çok çok önemli bir husus değil. Sıcaklık artınca yosun olur diye bir şey yok."""
Siz de sıcaklık artınca yosun olur diye bir şey var demiştiniz.
Bazen ne yazdığımı unutup, herhalde şaşırdığınızdan başka şeyler yazıyorsun diye bir hatırlatayım dedim. Zaten sizin için sorun olmasa gerek, bir sürü linkiniz var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir