Pseudotropheus Acei (iceman, Acei)
BAKIMI
Malavi gölünde 10-15 metre derinlikte kumluk ve kayalık bölgelerde yaşar. Erkekler 12-13 cm ye kadar ulaşırken, dişiler biraz daha ufak kalabilir.
Diğer malaviler gibi; su pH değeri 7-7.5, su sıcaklığı 24-28 derece olan ortamlarda bakılması uygundur. Bu türlerin mutlu bir şekilde yaşaması ve üremesi için tank hacminin 150 litreden fazla olması gerekmektedir.
Akvaryumda 1e 4-5d oranında bulundurulması iyi olur. (Sürekli çiftleşmek isteyen erkek dişileri hırpalayabilir, bu yüzden 4-5 d olursa dişiler az hırpalanır.) 1erkeğe 15 dişi bile koyabilirsiniz. Ama aynı tankta 2 erkek kavga edebilir, sorun yaratabilir.
Dişi erkek ayırımı pek kolay değildir(erkekle dişi aynı renktedir), ama dişilerin genelinin alt yüzgeçleri oval ve kısa, erkeklerinki ise uzun ve sivridir. Dişilerin renkleri erkeklere göre biraz daha canlıdır. Ama bu şeklide kesin erkek yada dişi demek mümkün olmaz.
ERKEK______________________________DİŞİ_____________________ __ERKEK
ÜREME
Yine diğer malaviler gibi; üreme döneminde agresif ve kavgacıdırlar.
Üreme döneminde renklerinde koyulaşma olabilir.
Erkek, dişi balığa kur yaparak dişiyi çiftleşmeye ikna etmeye çalışır. Dişi yumurtlamaya hazır olduğunda erkeğe cevap verecektir. Erkek balık kumluk bölgeyi kazarak(dişilerde kumu kazabilir), dişinin yumurtlaması için yer açar. Erkek, dişinin kanalına dokunarak yumurtaların çıkmasına yardımcı olur, diğer yandan yumurtaların dağılmamasını sağlar. Ve titreme hareketi yaparak yumurtaların üzerine sperm bırakır. Döllenmiş yumurtaları dişi ağzına alır.
Çiftleşme bittikten sonra dişi kuluçkaya çekilir.
Yaklaşık 20 gün kadar yumurtaları ağzında tutar.
Ağzında yumurta olan dişi dışardan besin almaz.
Dişi balık bir seferde 80-100 tane yavru verebilir.
Yavruları doğduğunda çok ufak ve koyu renktedirler.
YAVRU BAKIMI(malavi türleri için geçerlidir)
Dişinin ağzında olan yumurtalar 5-6. günden itibaren çatlamaya başlar ve 11-12.günden itibaren balığınızı kusturabilirsiniz. 11-12. gün kusturulan balığın yavrularının altında yumurta keseleri vardır. Bu süreçte yumurta keselerinden besin ihtiyaçlarını karşılarlar.
Yumurta keseleri tamamen yok olduktan sonra, yavrular yüzmeye başlar ve 15-20 gün kadar yavrulara artemia verilmesinde yarar vardır. (yemlerinizi toz haline getirip de kullanabilirsiniz)
BENİM YORUMUM:Ülkemizde sevilen bir türdür. Karma malavi akvaryumunda rahatlıkla beslenebilir.
Üreme döneminde biraz agresiftir ama malavilerin hepsinde olan özelliktir, pek sorun teşkil etmez. Bakımı ve yavru almak oldukça kolaydır. Doğru seçilen balık, iyi akvaryum koşullarında beslendiğinde, yavru almamak için bir sebep yoktur.
yavrular ilk doğduğunda koyu renkte ve çok ufaklardır,ama diğer malavi yavrularına göre daha hızlı büyürler. Akvaryumda sürekli hareket halinde ve bir yere yetişek gibi hızlı yüzerler. Bence süper bir tür…
RESİMDEKİ SARI PRENSESLER 3 AYLIK, ICEMANLAR 2 AYLIKTIR. BOYLARI AYNI HATTA ICEMANLAR DAHA İRİ GİBİ..
son iki resim benim akvaryumlarımdan çekilmiş resimdir, diğerleri internetten alıntıdır.
ayrıca bu yazıyı Arda Akgül isimli arkadaşın yunus ve sarıprenses hakkında yazdığı yazıdan esinlenerek hazırldım. bu konuda önümüzü açtığı için kendisine telşekkür ederim. umarım yararlı olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Eksik olan kısımlarını tamamlayıp, yanlış olan yerlerini düzeltmeniz iyi olur bence . Yorumlarınızıda bekliyorum.
ahli-mavi imparator-beyaz prenses-kadanga vb çalışmaları burada paylaşacağım. umarım yararlı olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Güzel bir çalışma. Ek olarak cinsiyet ayırımı ile ilgili olarak bir şey ekleyeyim. Erkek aceinin üst yüzgeci dişininkine göre uzun ve sivridir...
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu arada çokta erken ürüyorlar.İki dişimin ağzı doldu ve balıklar tahmini en fazla 6aylık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu balıklar düzenli ve özenli bakıldığı takdirde 6-7 ayda erkekleri 10cmi geçiyor dişileride yavru vermeye başlıyor. Malawi çikletleri içerisinde en çabuk yavru veren balıklardan bitanesi yavru almak isteyen arkadaşlar için biçilmiş kaftan. Yeni başlayan hobicilere herzaman tavsiyemdir saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Selamlar, pseudotropheus acei benim açımdan malawi gölünün en sevimli balıklarından biridir.Yazdıklarınıza ek yapmak gerekirse bu türün "Mubuna" gurubu üyesi olduğu dolayısı ile bitkisel ağırlıklı beslenmesi gerektiği. Örneğin salatalık dayanamadıkları besinlerdendir.
Sürü balığı davranış özellikleri gösteren acei ler ,özellikle büyük akvaryumlarda kalabalık guruplar halinde beslenildiklerinde, çok hoş görüntü vermektedirler.
pseudotropheus acei "ngara" varyetesi de gözardı edilemeyecek kadar gösterişli bir balıktır.(en azından benim için demek belki de daha doğru olur)
Saygılarımla
Dr.Altuğ Aysun- Ankara
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bencede çok sevimli gerçekten. Sürü halinde takılmaları güzel bir görünüm yaratıyor. dişi erkek ayrımundagörünüm olarak kesin bişey demek zor tabii, anüs vent durumlarına bakmak gerek dediğiniz gibi.
Ayrıca 10cm dişi 80-90 yavru verebiliyor, küçücük ağzında küçücük yavrularını iyi saklıyorlar..
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir