Purigen'in Su Değerlerine Etkisi Var Mı?


RhayaderÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 254
RhayaderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2015 16:53
Merhabalar,

Bir senedir SeaChem'in Purigen ürününü kullanıyorum, özellikle suyun berraklığından ve amonyak-nitrit seviyelerinin düşük olmasından gayet memnunum.

Ancak uzun bir süredir akvaryumun pH'ı 6,0 - 6,5 değerlerinde, kH ise 3 civarında, nitrit 0 ppm, nitrat ise yaklaşık 20 - 25 ppm, GH değeri ise normal seviyede.

Bunun nedeni Purigen olabilir mi? İnternette epey araştırdım, %90 kullanan kesinlikle etkisi olmadığını söylüyor. Gerçi son dönemde işler ve oğlumun ayaklanması nedeniyle su değişimlerini 2 haftada bir yapabiliyorum. Balıkların çoğunda sıkıntı yok. Bu bir sene içinde corydoras, vatoz, otocinclus, rasbora, kardinal neon türlerinden kayıp vermedim. Ancak lepisteslerimde çok kayıp oldu, hatta kendi büyüttüğüm yavrularda bile, aynı zamanda bütün kılıçkuyruklarım öldü, ki bunların ikisi yine benim büyüttüğüm koi kılıçlardı, gerçi şans eseri doğan yavrular erkek olduğu için bir akvaryumda 3 kılıç erkeği birbirini de epey hırpaladı. Bir de plati yavrum belli bir aşamadan sonra büyümedi ve bir süre sonra gövdesi uzadı ve yamuldu ölmeden önce. Ayrıca yavru için bitki önerisi konusunda elodea'dan çok memnun kalmış olsam da, ki bu sitede ben de çok kişiye önerdim, çok hızlı büyümesi nedeniyle uğraşması zahmetli oluyor ve budayıp ektiğim dallar öncekiler kadar suda dik olarak uzanmıyor, sürekli eğiliyor, bu da yavruların saklanmasını engelliyor, aklınızda olsun.

Balıklarım ana tankta çoğaldığı için zaten fazla yavru kalmıyor, epey bitkili bir akvaryum olmasına rağmen lepistes yavrularım bile yeni doğan yavruları gördüğü zaman affetmiyor, yani şu balık avcıdır yavru kalmaz biraz yanlış, her balık yavru yiyor. Açıkçası düşen pH ve kH değerleri sadece canlı doğuranları etkiliyor olabilir mi? Tabii bu dönem yaza geldiği için ve akvaryum suyunu maalesef soğutmak mümkün olmadığı için (yazın 29-30 C oluyordu) ben ölümleri buna yormuştum. Fikirleri olan veya benzer sorunlar yaşayan var mı? Bir de yazın akvaryumu nasıl soğutuyorsunuz? Fan kullanımı pek rahat değil, hava motoru ya da suyun sirkülasyonunu artırmak işe yarar mı?

Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler.

Beğenenler: [T]173283,06volkan34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2015 13:28
Kerem bey,
çoğu canlı doğuranın su değeri tolerasyonu genelde yüksek oluyor. Bence su değerlerinden öte
bu tür balıkların herhagi bir parazitik viral veya bakteriyel hastalık taşımayanını bulmak da zor oluyor, yani sorununuz bunlardan kaynaklanmış olabilir.
Diğer taraftan lepistesler biraz daha tuzlu sulardan hoşlanabiliyorlar, biraz nacl ve kh ı artırmak için biraz nahco3 kullanabilirsiniz.

Tabii akvaryumda tuz toleransı olmayan ve yumuşak su isteyen balıklarınızda olduğu için sınırlı yapmalısınız.
kh ınızı 5-6 olacak kadar nahco3 katabilirsiniz.
nacl yi 10-20ppm artırmak ortalama uygun olabilir. Yani 100lt ye 1-2gram. Çok daha yükseğini lepistesler kaldırsa da diğer balıklarınız etkilenir.[EDIT]ringo,2015-11-24 13:34:01[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]167479,Rhayader[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir