Rainbow Hakkında


driftÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 704
driftÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2012 00:05
Merhaba;

Beslemeyi düşündüğüm rainbow ve sajica hakkında birkaç sorum olacaktı:
 
1-Bu iki tür nasıl kum(boyut-renk) ister?

2- 60*36*45(h) bu akvaryumda bu türlerden birini seçip 4 adet yavru alarak beslemek istiyorum, hangisi uygun olur?

Kafama takılan sorular bunlar cevaplandırırsanız sevinirim.Sağlıklı balıklar...
danger_ous2012-03-20 00:07:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2012 11:45


Ülkemızde de rainbow (gök kuşağı) çiklit adıyla bilinen bu tür, çok çeşitli su şartları ve sıcaklıklarına uyum sağlayabilen ve kendiliğinden kolayca üreyen dayanıklı bir balıktır. Doğada derinliği 60 cm'ye kadar olan, bol bitkili sığ suları tercih eder. Otçul ağırlıklı omnivor bir türdür; en az hayvansal gıdalar kadar bitkisel gıdalara da ihtiyaç duyar ve bu nedenle akvaryum bitkilerini yiyebilir. Akvaryumlarına hiç submers bitki koymamak daha iyidir, buna karşılık Pistia stratiotes gibi bazı yüzer bitkileri rahat bırakır. Daha çok yosun ve yaprak gibi bitkisel gıdalarla beslenen doğadaki örneklerinin boyları nadiren 9 cm'yi aşarken akvaryumda yetiştirilen yetişkin erkekler 13 cm'ye ulaşabilir.


Rainbow çiklitin çok ilginç bir yönü, ruh haline göre çok farklı renklere bürünebilmesidir. Üreme zamanları erkekler portakal renge, dişiler ise koyu lacivert-siyah arası çok koyu bir renge girerler. Bunun dışında korktukları, kızdıkları ve kamufle olmak (saklanmak) istedikleri zamanlar aldıkları farklı renkler vardır. İyi beslendikleri sürece yılın her döneminde üreyebilirler. Yumurtlamak için dikey yüzeyleri tercih eder, yuvalarını istedikleri şekle getirmek için de epeyce kum kazarlar. Akıllıca bir dekorasyonla akvaryumda birkaç çifte yetecek korunaklı bölgeler oluşturulabilir. Ne kadar taş kaya kullanılsa da, her çift için en azından 35-40 cm çapında bir alan hesaplamak gerekir. Örneğin 120x50x50 ölçülerinde bir akvaryumda, uygun bir dekorasyonla 3-4 çift yetişkin rainbow çiklit barındırılabilir.

 


Latince Adı: Herotilapia multispinosa

Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika'nın sığ, dibi çamurlu, bol bitkili suları.

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barışçıl.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Yüzme Seviyesi: Orta-Dip-Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkekği ayırd etmek kolay değildir. Erkek nispeten daha iri ve daha renkli denebilir.

Üreme: Taşın üzerine düz yumurta dökerler, yavrularını korurular. Cinsiyet ayrımı zor olsada balığı üretmek kolaydır. Bir grup balık alıdıktan sonra eş tutan çiftler seçilerek kolayca üretim yapılabilir. Dişi 300 kadar yumurta bırakır. Dişi, erkek beraber yumurtalara bakarlar.

Sıcaklık: 24 - 29 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 200lt

Su Sertliği: Orta

pH: 6.5-7.5

Zorluk Seviyesi: 1 Alıntıdır.



SAYiKA CiCHLiD (Archocentrus sajica)



Latince Adı: Archocentrus sajica 
Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika'nın Pasifik Okyanusu'na yakın kesimleri. 
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul. 
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif 
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 
Yüzme Seviyesi: Dip-Orta 
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler renkleri ve kafa yapılarıyla kolayca ayırd edilebilirler. Dişiler üreme dönemlerinde daha koyu renk alabilir. Erişkin erkekler kafa yaparlar. Resimlerde üstteki balık erkek, alttaki dişidir. 
Üreme: Düz yumurta dökerler. Üreme dönemlerinde çok güzel renklere bürünürler. Üreme zamanları akvaryumun her yerini kazacaklardır. Bu dönemlerde akvaryumda bitkiler varsa onların yeri sabitlenmelidir. Tek eşlidir. 
Sıcaklık: 24-27°C 
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm 
En Az Akvaryum Hacmi: 150lt 
Su Sertliği: Sert 
pH: 7.5

Anavatanı Costa Rica'nın tatlı suları olan bu balık, gösterişli ve bakımı kolay bir türdür. Bakımı kolay olduğu için de çok fazla tecrübe gerektirmez, yeni başlayanlar için de uygun bir çiklit türüdür. Erkekler dişilerden daha iridir. Erkekler 12, dişiler 8 cm. civarındadırlar. En az 100 litrelik bir akvaryumda bakılmalıdırlar. pH 6-8 arasında olmalıdır. 24-28°C sıcaklıktan hoşlanırlar. 

Mavi, mor ve sarının tonlarında ve yüksekçe bir gövdeleri olan bu balıkların solungaç çevresi açık mavi renklidir. Erkek-dişi ayrımı son derece belirgindir. Daha önce de belirtildiği gibi erkekler dişilerden daha iridir. Ayrıca erkeklerin sırt yüzgeci turuncu iken dişilerinki sarı renklidir. Üreme zamanında dişilerin gözleri metalik sarı rengi alır,karın kısmı koyu bir griye dönüşür. 

Her türlü kaliteli kuru yemi severek yerler. Hayvansal besinlerin yanında ara sıra bitkisel gıdalar da verilmelidir. 
Akvaryum, saklanabilecekleri kayalar ve kütüklerle dekore edilmelidir. Normalde sakin balıklardır ama üreme zamanı geldiğinde hırçınlaşabilirler, kumları kazıyabilirler. 

Genellikle kovukların içine yumurtlarlar. Yumurtalar 2-3 gün içinde açılır. İlk hafta yavrular besin keselerini tüketirler. Bundan sonraki dönemlerde artemia ve özel toz yemler verilebilir. Bu süre içinde erkek daha çok etrafı kollar. Dişi ise yavruların bakımını üstlenir. Alıntıdır.



Bu makalelerden degerlendirme yapabilirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarabeYÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]15066,2[/B]
Kayıt: 30/03/2010
İl: Antalya
Mesaj: 2770
KarabeYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2012 12:14
İkiside güzel ve sakin türlerdir. Ama bence SAJİCA. 4 adet yavru için o akvaryum iyidir. Ama ileride 1 çift bırakıp beslemeye devam edebilirsin. Fazlası için akvaryum küçük kalır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ComputeusÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 265
ComputeusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2012 13:48
İkiside çok güzel türdür. Rainbow'un sarı rengine hasta olursunuz. Sajika'nın ise sarılı, mavili rengine. Önce hangisi olduğu farketmez ama sırayla iki türü de besleyin derim ben.

Kum çok farketmez. Ben siyah hagende de, aquaclayde de baktım. Problem olmadı. Silis kum da olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

driftÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 704
driftÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2012 18:08
Yorumlarınız için teşekkür ederim, bende sajicaya karar verdim.4 adet yavru alıp büyütcem büyüdükleri zaman 1 çift bırakmayı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2012 11:02
Her ikisini de besledim ve ürettim. Akvaryum olarak sadece tek bir çift için yeterli gelebilir. Yavrular çıktıktan sonrası için de bir akvaryum gerekir. Tek akvaryumla üretmek pek kolay olmaz. İleride mutlaka yeni akvaryumlar gerekecektir. Kum hemen her zaman açık renk ve ince ama toz gibi olmayan kum iyidir. Orta kalınlıktaki silis kum veya ince dere kumu en idealidir. Bitki olmaz ama kaya ve kök eklenebilir. Yumurtalamaları için içine çiftin sığabileceği bir çömlek olmasına htiyaç vardır. Düz taş da işe görür ama diğerinde geceleri yavruları çömleğin içine toplamasından dolayı çok daha iyi bakmasını sağlar. Rainbowlarda kırmızı gözlü, sajikalarda ise mavi gözlü olması kaliteli kandan geldiğini gösterir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir