Rüzgar Tirübünü ile elektrik üretmek
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=erdemkilic81]yalnız şunu söyleme gerek dinamodan elde ettiğinin enerji doğru akım yani alternatif akım değil dolayısıyla akvaryum motorunu ve ısıtıcıyı çalıştırmaz. belirtmek istedim[/QUOTE]
Dinamonun ne tür akım ürettiğine bağlıdır. Doğru akım üreten bir dinamo kullanmak zorunda kaldıysanız bunu inverter (çevirici) kullanarak alternatif akıma çevirebilirsiniz. Ama üretilen enerjide %5-%10 arası bir kayıp meydana geleceğinden dolayı ac dinamo kullanılması daha doğru olur ama işte maddi imkanlar nasıl daha uygunsa o doğrultuda yapılması sıkıntı çıkarmayacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Birde akulere sarj demişsiniz eee evimizdeki aletler akü ile calısmıyor ki onlara düz akım yeterli gelmez bildiğim kadarıyla dırekt araya bır woltaj duzenleyıcı ekleyerek eve baglamak gerekmezmi? akü elektiriği ile normal elektirik farklı diye biliyorum.
Bu sekilde bizim ürettiğimiz elektirik sayacı geri cevirecektir.bizim ürettiğimiz elektiriğin o an için fazlalığı ana sisteme gidecektir bu direkt bağlanan sistemde.Eeeee tekle başımız belaya girmezmi o zaman?Gelipte sayacı geri dönüyor diye görürlerse yada kullandıgımızdan fazla üretirsek sayac eksiye gececektir.Sonra 99999kılowat lıralık elektırık parası kapıya gelmesın kullanmısın sen dıye .Tek bu yaparmı yapar. Ben mi yanlış düşünüyorum. elektirik işinden anlamam ama merak ettim bana acıklarsanız sevinirim saygun
[/QUOTE]UPS'ler bildiğim kadarı ile doğru akımı alternatife çeviren DC-AC inverterlara sahipler.
Transistör kullanarak ufak bir devre yapabilirsiniz veya yaptırabilirsiniz. Eğer dinamonun bağlı olduğu aküden akım gelirse aküdeki elektrik kullanılır, gelmezse şehir elektriği kullanılır.
Sayacın geri gitmesi gibi bir durum söz konusu değildir.(Sanırım)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=bghns]Güneş enerjisi ile çalışanlar nasıl çalışıyor? Maliyeti?vb gibi. Bunları bir arkadaş açıklarsa sevinirim.Benim akvaryuma yetsin ben razıyım.[/QUOTE]
Arkadaşlar akvaryumunuzun az elektrik harcamasını istiyorsanız bu tür şeylerle uğraşmaya değmez aslında. Yalıtım yapsanız yeterli. Akvaryumda en çok elektrik harçayan alet genellikle ısıtıcıdır. Eğer akvaryumun bulunduğu oda soğuksa, akvaryumun taban, arka, üst ve yanlarını straforla izole ederseniz hem maliyeti az olur hemde o kadar uğraşmak zorunda kalmasınız.
Ha tabii sizin onlarca tonluk akvaryumunuz varsa veya yapmayı düşünüyorsanız, sadece basit yalıtımlar yetmeyeceğinden dolayı böyle bişey düşünebilirsiniz.
Büyük akvaryumlarda tam tekmil yalıtım düşünüyorsanız şu şekilde yapabilirsiniz;
Akvaryumun sadece ön cephesi ısı camdan olur, geri kalanı duvardan yapılır ve duvarların içine de köpük vb.. malzemelerle yalıtım yapılır. Akvaryumun taban ve üst kısmına da bu tür yalıtımlar yapıldıktan sonra ısının kaçacağı biryer kalmaz ve 2 tonluk akvaryuma 200 wattlık ısıtıcı bile yetebilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Projeye daha başlayamadım daha büyük pervane yapmam lazım araştırıyorum.
Akvaryumun elektirik tüketimi fazla değil elektirik sayacı ile deneme yaptım. Odamda televizyon 55w 8saat, bilgisayar 300w 6 saat, lamba25w 7saat , 3 adet akvaryumda ısıtıcılar 300-100-100watt 24 saat, dış filitreler 42w 24 saat, iç filitre 18w 24 saat, florasanlar 54w 5 saat. 2 ay sonunda elektirik saatine baktığımda 212kw harcamışım buda 28 ytl gibi bir tutar ediyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
amaç sadece akayum sarfiyatını azaltmak olmamalı bence , bence zevkli ve yararlı bir girişim olacaktır , daha önce bende yapmak istedim evet kabataslak düşünürsek dinamo+pervane+dişli sistemi+akü gerekli ama bunların güçleri boyutları uyumları ne olur nasıl sağlanır ? bu konularda yeterli bilgi edinemediğim için vazgeçmişdim şimdi yeniden burada beraberce fikirlerimizi paylaşarak hevesli arkadaşlarla yapmak isterim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
evet değil , ama bu konuyu burada tanıştığımız arkadaşlarla konusup tartışıyoruz , bu foruma girmek için bir neden daha eklenmiş oluyor tüm faydalı konuların yanına , bu da hoşuma(muza) gidiyor.
sitenin adı belli amacı belli www.akvaryum.com , pervane severler akvaryum severlere savaş açmış da forumu ele geçirecek falan değil . konusulup bitecek bir konu.
birbirine çok yakın zevkleri olan birbirlerini anlayan insanların diğer bir konuda altı üstü bir başlık altında birkaç satır birşey yazması rahatsız etmemeli.
zaten başlığı kilitlemek/silmekmodların elindeyken bunu söylemek sana da düşmez gereği yapılır diye tahmin ediyorum.Gerkliyse başlık silinir değilse kalır.
Biraz sakin ol ve "Rüzgar Tirübünü Ile Elektrik Üretmek" konusunu görürsen eğer tartışmaya katılıp zaman kaybetme.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
merhaba arkadaşlar.
konuyu görünce bende bu başlık altında sizinle mevcut bilgilerimi paylaşmak istedim. ben makina müh. öğrencisiyim dolayısıyla konunun özellikle mekanik kısmıyla ilgili bilgim mevcut. Öncelikle burda yapılmaya çalışılan cihaz öyle kolay bir sistem değildir. Başlık altındaki yorumlarda bazı eksiklikler var.Şöyle ki;
pervane ve dişli büyüklüğü ile ilgili büyük olması gerektiği söyleniyor fakat bu biryerde yanlıştır. dişli çapını büyüttüğünüz oranda pervaneden aldığınız tork düşecektir. Bu şu demektir; eğerki dişli gereğinden fazla büyük olursa sistem ya yavaş çalışır ya da dönmez. Yine aynı şekilde parvane kanatcıklarının dizaynında da çok komplike hesaplamalar vardır bunların altından kalkmak bu seviyedeki bir proje için biraz zor ve gereksiz.Bir başka konuda da çeviricilerden bahsediyor ama benim size tavsiyem DC motor kullanıp sonra elektriği dönüştürmek yerine direk AC motor kullanmanızdır. Önce kalem kağıdı elinize alarak kullanacağınız dinamoyu 800-1200 devir arasında döndürecek tork miktarını hesapladıktan sonra, size göre uygun gözüken tasarımda bir pervane yapıp bunun devir ve torkunu ölçmeniz ve motorun gerekliliklerine uyacak seviyeye gelicek gear box (dişli sistemi) tasarlamanızdır. Yani dişliler en son düşünülecek mevzu olmalıdır.Bu şekilde en basit şekilde akışkan hesaplarına falan bulaşmadan basit bir şekilde deneme yanılma yoluyla istenen performans tutturulabilir.
Elimden geldiğice açıklamaya çalıştım ama yinede biraz karmaşık oldu :) eğer isterseniz yardımcı olmaya çalışırım. elimde rüzgar değirmenlerine dair çeşitli kaynaklar mevcuttur. hepinize kolay gelsin :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
açıkca ben bunu Ögrenci oldugum ve aileme yük oldugum için yapmak istiyorum aileme 3 kuruş karım olucaksa ne mutlu benim için.(en büyük masrafımda elektrik olduguna ve annemin izniyle evde 4 akvaryum bulundurduguma göre bunu yapmak istemekte benim hakkım bu forumda diy bölümüde olduguna göre bu da bir diy proje olduguna göre ve herkeze açık bir sürü araştırma yaptıgıma göre sanırım ben bu konuda bu forumda konuşmayı hak ediyorum) ayrıca zerhant@hotmail.com dan da mail yoluyla bana ulaşabilirsiniz.Herkezin fikrine açıgım saygılarımla. (unutmadan üniversitem otosanayisine çok yakın şarjdinamosu temin etmem çok zor olacagını zannetmiyorum. (yıldız teknikten 7 projem var bu dönem sorumlu oldugum(ayrıca vizeler),aöf tenden 8 dersten sınavım var) bir süre ilgilenemiyebilirim öm ile yazdıgınız msjları banada forvardlarsanız çok sevinirim saygılarla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Selam arkadaşlar bende nacizane fikirlerimi yazayım istedim.
Bilgisayar Teknisyeniyim ve şuan çalıştığım firmada Rüzgar türbünlerinin fiber optik (data ) bağlantılarını yapıyoruz. İzmirliler bilir Çeşme'deki Rüzgar türbünlerini işte onların data bağlantılarını firmamız yaptı. Şuanda aynı sistem Çanakkalede kuruldu ve yine data bağlantılarını firmamız yapmaktadır. Yalnız bu rüzgar türbünleri bilindiği kadar basit bir yapıya sahip değiller. Üretici firma Enercon diye bir firma ve yurtdışından getirttikleri adamlara kurdurtuyorlar. Her isteyen kafasına göre bu rüzgar türbünüden kuramıyor. Devletin belli kriterleri kıstasları var. En az üç tane kurabiliyorsunuz ( tanesi yanlış hatırlamıyorsam 2 milyon dolar ) ve üretilen elektriği satmak zorundasınız. Depolamak gibi bir olay yok zaten. Satma şansınız yoksada TEK sizden satın alıyor.
Kısacası basit bir olay gibi görünsede bu tür enerji dönüşümleri çok maliyetli ve tefarruatlıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir