SANZON IWAGUMI


emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2009 21:54
Nerdeyse bir aydır fotoğraf eklemiyorum. Kaldığımız yerden devam...
 
23-03-09 da yosundan dolayı glossoların tümünü söküp tekrar ekmiştim;
 

Sonrada siyah taşları (bu taşlara lağım taşı diyorlar) döküntü yapıyor diye kaldırdım. Bir arkadaşın verdiği kütüğü denedim. Suyun rengi sarı-kahverengi oldu.  
 
Şanşımın döndüğü gün; umutsuzca siyah kaldırım taşı almaya gititğim gün bu taşlar yeni gelmişti. Ayrıca yeni aldığım hydor koralia2 de görülüyor (çok güzel ve güçlü bir tasarımı var, iyi sirkulasyon yapıyor!)

 
 
glossolar 3 hafta sonra; bakınız önlem paketim !

 
20.04.09  son durum;
 
yarın bir aksilik olmazsa pogestemon helferi geliyor....
   
emreutku2009-05-10 18:20:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 16:22
 Tevfik abi yeni kayalarına bayıldım, çok güzel duruyorlar. Bunları peyzajcıdan mı, akvaryumcudan mı aldın? Helferilerin de hayırlı olsun bugün benimde helferiler geliyor. Yanlız dizaynda kayalar sanki birbirine biraz uzak kalmış arada bir boşluk yaratıyor bana göre. Glosso'ların maşallahı var yine kısa bir sürede kaplamışlar tabanı. Bir benim yüzüm gülmedi bu glosso'dan. 26 Watt'a da geçtim ama hala istediğim gibi bir yayılım yok. Dün farkettim bir ikisi sürgün vermiş ama ilginçtir sürgünler su dışında yukarı çapraza şeklinde. Hydor'un kuvvetli olduğu akvaryumdaki görüntüsünden belli baya büyük duruyor.
 Arka fonu yine değiştirdin galiba ama biraz üstlerden boşluk kalmış gibi o kısımlardan aydınlatma vuruyor. Özelliklemi yaptın yoksa üst kısımda boşluk mu kaldı? Son olarak akvaryum sanırım bitki ve kaya olarak son şeklini aldı. Bu haliyle gerçekten sade, güzel ve huzurlu bir hal almış. Bakınca insanı dinlendiriyor. Eline sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2009 17:41
 
Bursadan mudanyaya giderken Geçit semtindeki  Özdilek'ten hemen 100 metre ilerde solda bir yer var ismi  Çelta Yapı,  taşları ordan aldım.

 
Pogestemon helferiler geldi, sanırım düşündüğüm eksikliği tamamlayacaklar..
Konuyu takip eden arkadaşlara Glossolar ile ilgili gözlemlerimi aktarmak isterim.
 
Öncelikle şunu belirteyim, önlem paketimde Işık, sıvı gübre ve CO2 ortama yeterli veriliyorken diğer sebepleri düzeltmeye çalıştım.
Burda önemli olan ışığa takıntılı olmayışımdır; yaklaşık 100 litre brüt, 75 litre net akvaryuma 4*18 watt=72 watt  10 saat süre ile ışık veriyorum.
 
Şunu hatırlatmak isterim genelde glossolarda bir sıkıntı olduğunda ilk iş ışık suçlanıyor. Oysa glossoların büyümemesi, yada yosunlanması ışıkla ilgili değil. Işık az olduğunda da glossolar büyür (ama yatay -ama yukarı doğru)
Yosunlanma ise başka nedenlerden oluyor.
 
Önlem paketim;
Glossostigma fotosentez ve yosuna karşı önlem paketim
 
1- Uygun Sirkulasyonu sağlamak.
Yüksek güçte 10x dış filtre yada ayrı pompalarla glossolar üserindeki su sirkulasyonunu iyi sağlamak lazım. Böylece hem besinler hemde CO2 glossolar üzerinde yeterince bulunabilir. Eğer NPK içerikli tablet yada misket gübre kullanıyorsanız, sorununuz daha çok CO2 dolaşım yetmezliğidir, buda kendini "sakal yosunu "olarak gösterir)
 
 
2- Glossolar yumuşak su istiyor diye yazılıyor, suyu yumuşatmak.
Mümkünse su yumuşaklığı 4-8 Alman sertliğinde olmalı.
 
 
3- Balık sayısını azaltmak, Balık sayısı arttığında bakterilerin sağladığı amonyak-nitrat döngüsü yeterli olmazsa amonyak yosun yapar.
 
4- Dış filtre temizliği,
Önemli bir faktör, her dış filtre temizliğinden sonra fotosentez artıyor. Dış filtre temizliği filtrede birkiken tortu ve pisliklerin alınmasıdır. Her hafta yapanlar var (dusco bojic her hafta yapıyor). Her hafta yapılan dış filtre temizliği bakteri sayısını azaltabileceğinden az balık bulundurmada fayda var. Elbette genelde dış filtre temizliği genelde su değişimi ile birlikte yapılıyor. O nedenle dış filtre temizliği + su değişimi demek daha doğru olabilir.
 
5- Su değişimi
Her hafta %50 su değişimi.
Böylece birken toxic madde ve besin fazlası restlenmiş oluyor, ayrıca eklenen yeni suyla birlikte fotosentezi artırıcı unsurlar geliyor.
 
6- Dış filtrede elyafın önemi;
Yaklaşık 4 ay boyunca dış filtremde elyaf yoktu, dış filtrenin iki haznesine elyaf ekledim, ve bu elyafın ne kadar çok tortu pislik tuttuğunu gördüm...
 
7- Misket Gübre
NPK içerikli misket yada tablet gübre kök sistemi kuvvetli olan taban bitkileri (glosso, hemianthu, parvula, blyxa vb...) için önemli.
Ben sıvı gübreye ağırlık verirken NPK içerikli misket gübre eklemeyi unutmuştum. Oysa tam tersini yapmalıymışım;  NPK içerikli mislet gübre ekleyip daha az nitrat ve fosfat sıvı gübresi vermeliymişim.
 
8- Otoclintus, amano karidesi, nerita salyangozu, yavru SAE eklemek
Maalesef yoklar...
 
Tartışma ve sonuç
8. şık hariç tüm önlemleri uyguladım. Glossolarda fotosentez ve büyüme tamamen durmuşken yeniden patladı...Işığa takıntılı olmamakla ne kadar iyi yaptığı düşünüyorum.
Velhasılı glossolarda sakal yosunu görürseniz bunun nedeni CO2 eksikliği yada istikrarsız CO2 seviyeleri yada CO2 glossoların üzerinde yeterince bulunamayışıdır (sirkulasyon eksikliği). Öncelikle düzeltilmesi gerekende budur.
Diğer önlemlerin herbirinin glosso fotosentez patlamasında önemi olduğunu düşünüyorum.
   
emreutku2009-05-10 18:21:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

D-hanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 446
D-hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2009 19:30
O arkadaki alet sürkülasyo içinmi Tevfik abi? Sanırım yosun oluşmaması için kullanılıyordu.Bugüne kadar akvaryuma yatırdığın para kaç lira? :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2009 20:04
Evet denizhan  hydor koralia2 sirkulasyon motoru.
Bugune dek akvaryum için bir miktar para harcadım.  Bu miktar bazılarına çok bazılarına az gelebilir ama bu hobiyle uğraşırken daha önceden farklı işlere yaptığım masrafları artık yapmıyorum...
Ayrıca irademe hakim olup akvaryum sayısını artırmıyorum. Akvaryum sayısının artması daha çok para, zaman, kullanmaya uygun oda, çaba gerektirir. Forumda gördüğüm kadarıyla akvaryum hobisiyle uğraşanların yarısının birden fazla akvaryumu var.  
Birde para konusunda önemli olabilecek ; ilk yatırdığın para değil, bu işin idamesi için aylık ne kadar para harcadığın önemli. Yani ışıkların, ısıtıcının, dış filtrenin ne kadar elektrik yaktığı, aylık gübre parası, su parası, extra balıkların parası, yem vb... Aylık harcanan para akvaryum büyüklüğü ile doğru orantılı...Yani ben oğluma böyle bir akvaryum hediye edecek olsam ilk verdiğim paraya değil aylık verdiğim paraya bakarım.
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlmoornÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 261
AlmoornÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2009 20:37
Tebrik ediyorum. Gözlemlerinizi de bilimsel çalışma gibi aktardığınız için teşekkür ederim. Gerçekten çok eğitici bir deney oluyor bizim için de. Yalnız sormak istediğim bir konu var. Sirkülasyon için kullandığınız motoru amano tankalarında dahi göremedim. Dış filtrenin çıkış borusuna bağlı "lily pipe" denen, kıvrılmış bir parça yetiyor deniyor. Siz bu uygulamayı hangi kaynakta gördünüz acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2009 21:39
Telşekkür ederim emre,
Hydor koralia serisi italyan malı ve çok ünlü. Ben bu ürünü Tom Barr'ın forumundaki kullanıcılardan ögrendim. Orada kıdemli bir kişi bu markayı öneriyordu. Tesadüfen türkiyede satıldığını öğrenince almam kaçınılmaz oldu. Hydor koralia serisi nano-1-2-3-4 diye gidiyor daha büyük tanklar için hydor koralia magnum serisi ile devam ediyor.
Hydor koralia basit bir sirkulasyon pompası değil.  Tasarım ve dizaynı en iyi su sirkulasyonu yapmak için düşünülmüş. Bunu yaparken tıpkı eheim yada fluval dış filtreler gibi çok az eletrik harcıyor.
Aletin içerden cama tutunmak için hem vantuzu var hemde dışardan kuvvetli bir mıknatısla cama sabitlenmesi kolayalaştırılıyor.
                        elektrik sarf   saatte çevirdiği su     yeterli olduğu tank h.
koralia nano  4,5 watt            900l/h                       60-100 L
koralia 1        4,5 watt           1500l/h                     100-180 L
koralia 2        45 watt            2300 l/h                   150-250 L
koralia 3        5,5 watt           3200l/h                    200-350 L
koralia 4        11 watt            4800l/h                    300-450 L
 
Şimdi birde hydor pico serisi çıkmış ama o hydor koralia ile aynı şey değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2009 22:41
ALG GÜNCELLEME
 
Tankımın son fotoğrafına dikkatle bakanlar sağ alt köşede yosunu farkedeceklerdir. Şu an tankım 5,5 aylık. 2 aylıkken bir alg raporu hazırlamışım. Aradan geçen zamanda tankımda gördüğüm alg çeşitleri arttı bende önceki raporu güncellemeye karar verdim;
 
2 aylık tankta alg gözlemlerim
 
Başlarda yosunsuz giden 10 günlük süreden sonra akvaryumumda ilk gördüğüm ve dikkat çeken yosun çeşitleri
 
1- Kahverengi alg (diatom)
 akvaryumumda yaklaşık 12. günde aniden ortaya çıktı, en az bir ay kadar devam etti. Tüm yüzeylere çöküyor, taşlara, cama, kuma, bitki yapraklarına.Yeni kurulan akvaryumlarda sıklıkla görülüyor ve sebebi bilinmiyor. Cüce vatoz ve salyangozlar bu yosunun var olanını yemekle beraber bence asıl önemlisi olma aşamasıydayken fazla birikmeden yemeleri.
 
 
2- Saç yosunu
Yine 10 günden sonra ortaya çıkan ve 2 adet platiden sonra adeta yok olan bir yosun çeşidi. Fazla gübrelemenin sebep olduğunu düşünenler var.
Fazla ışık, amonyak da gösyerilen sebepler arasında.
 
Aslında pekçok akvaristin çoğu balığın bu tip yosunu yemesinden ötürü sevdiği bir yosun çeşidiymiş..
 

 
 

 
 
3- Yeşil Spot Algı
 
Doğrudan ışık alan yerlerde oluşan bir alg çeşidi. Akvaryum camında sıklıkla oluyor ve bitkilerin yapraklarında. CO2 ve fosfat eksikliğinin sebep olduğunu düşünenler var. Benim akvaryumumda cam yüzeylerinde ve bazı glosso yapraklarında gördüm. Bu yosun çeşidide genelkde 10. günden sonra görülmeye başlıyor ve camlar temizlenmediği sürece giderek artıyor.
Neritina zebra salyangozu bilinen tek yiyicisi.
 

 
 
4- Fuzz Algı
 Fuzz= Kuştüyü, ince tüy, tüy gibi saç
Nisbeten kısa filamentoz bir alg dir.
Sebep yetersiz CO2 ve yetersiz besindir.
 
 
Yukarda yazdıklarım 2 aylık süre içinde kendi akvaryumumda dikkatimi çeken alg çeşitleridir...
 ...........................................................................................
 
Tank 5,5 aylık
 
İlk iş olarak hemen üsttte daha önce yeşil sakal yosunu olarak adlandırdığım algin Fuzz algı olarak düzeltmek isterim.
 
5- Mavi-yeşil alg
6- Sakal yosunu
7- Staghorn algı
 
5- Mavi-Yeşil Alg (Cyanobacter) , BGA
Aslında bakteridir. Genellikle ön cam kenarındaki kum yüzeyinde oluşur.
Hızlı bir şekilde yayılabilir.
Nedenler arasında düşük nitrat, yetersiz sirkulasyon gösterilebilir.
Bilinen tedavi
---3-4 günlük mutlak karanlık (Black-out)
---Eritromisin tedavisi.
 
Tankımın son fotoğrafında sağ alt köşede dikkat çekiyor.
 
Alttaki fotoğraf ise ön cam kenarında kum yüzeyinden glossoya kaymış BGA
 

6- Sakal yosunu
 
Ben tankımda daha çok dış filtre akış borusuna yapışık olarak görüyorum bu yosunu. Sanırım glossolarda da oluyor.
Nedeni
-- Yetersiz CO2
--İstikrarsız CO2 seviyeleri
-- Yetersiz sirkulasyon (CO2 yeterince dolaşamıyor)
 
Çözüm: yeterli ve istikrarlı CO2 düzeyleri sağlamak...
 
Aşağıdaki fotğrafta sanırım temizlik yaparken ben bulaştırdım camda fotosentez yaparken görülüyor. Çirkin hatta ürkütücü bir görüntüsü var.
Etrafı Yeşil Spot Algleriyle sarılı...
 

 
7- Staghorn algı
Türkçesi Geyik Boynuzu Algı
Türkiyedeki akvaristler arasında adı pek anılmıyor. Sanırım pek bilinmiyor, oysa çok yaygın olarak görünmekte. Çoğu akvarist ona saç, bazıları ise sakal yosunu diyor oysa o bir staghorn!!!
 
nedenleri ; amonyak pikine neden olan tüm durumlar, yetersiz sirkulasyon, düşük CO2
 
 

Salyangozun sırtında
 
 
Not: Salyangozun sırtı hariç şu an tankımda yosun bulunmamaktadır.
Buraya ekleme nedenim bu yosun çeşitlerini bilmeyen arkadaşların ögrenmesi içindir...
emreutku2009-05-22 20:35:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2009 14:40

En son 20 nisanda tankın foroğrafını eklemişim. O tarhten sonra biriki çeşit yosunla uğraşmak zorunda kaldım.

Bunlar Mavi-Yeşil Alg (aslında bakteri=cyanobakter) ve Staghorn (geyikboynuzu) alg di.

Mavi-Yeşil Alg;
 

Mavi-Yeşi Algı eritromisin tablet ile tedavi ettim...

 
Staghorn, Geyik Boynuzu Algı
Özelliği şu; İplik gibi değil, bir yada iki yada daha çok dala ayrılıyor, bu da o alg e geyik boybuzu görüntüsü veriyor. (oysa saç yada iplik yosununda böyle bir dallanma söz konusu değil)
 
 
Bu algın en önemli oluşma nedeni amonyak pikine neden olan durumlar;
Kumu karştırmak, bitkilerin yerini değiştirmek,  çok sayıda balığı aynı anda tanka koymak, Kirli filtreler vb...
Diğer nedenler yetersiz sirküğlasyon, C02 eksikliği..
 
Sanırım çok sık görülüyor. Gri, yeşil renklerde oluyor. Benim farkettiğim kumda olanı yeşil kayalarda olanı gri renkliydi..
 
 
22 Nisanda gelen pogestemon helferiler yavaş yavaş canlılıklarını kaybettiler, ancak 2 haftada geçtikten sonra yavaş yavaş kendilerine geliyorlar.
 
1 mayısta üzerlerinde oluşan yosun nedeniyle glossoların tümünü budadım, kum yüzeyinde uzanan kuru sap olarak kaldılar (önceleri tümünü söküp sağlıkları olan son yada son iki parçayı dikiyordum). Fakat iki gün içinde daha sık ve hızlı bir şekilde yeniden çıkmaya başladılar. Yeni çıkan yapraklar açık sarı çıkıyorlardı;
 
 
 
Bu bir mikrogübre olan demir yada bir makro gübre olan sulfur eksikliğinin belirtisiydi? Sıvı demir gübresin artırdım...
 
CO2 TÜP litre, metreküp, kilogram 
Bu arada 5,34 litrl aytaç marka CO2 tüpüm 5,5 ay idare ettikten sonra aniden bitti. Tüp Günde 12 saat açık 5,5 ay idare etti. Ertesi gün tüpü KDV dahil 8 milyona doldurttum.
 
Bursan sınai tüp üreticisi firmasından alıntı; bursan tüp
 
hacim (lt)       gaz (m³)         TSE standardı   
5,34              4,00                TS 11169       
 
10,0              7,5                  TS 11169      
 
 
 
Aytaç tüpü aradım ve bilgi aldım..Aytaç (212) 2508292  
Güncel olduğu için fiatlarınıda yazayım
Aytaç Tüp                                                          
2,67 litre       2kg         80tl+kdv         53cm  (boy)
5,34 litre       4kg         120 + kdv       58cm  (boy)
10,7 litre       8kg                        
Yetkili klişiye bana kg olarak söylediği değerlerin m3 olması gerekmiyor mu diye sordum? O da bana CO2 tüplerde m3 yerine kg birimini kullandıklarını söyledi.
 
Sonuçta gerek Bursan gerek Aytaç tüpde solda verilen ilk değer litre birimiyle, sağda verilen değer ise bursanda m3 aytaçta kg birimiyle verilmiş. Dikkat edilirse her iki durumda da m3 yada kg olarak verilen değerle litre değerinin %75 i.
 
Ancak Habaş firmasını arayıp litre kilogram ilişkisini ögrenmek istediğimde  bana
10itre tüp    6kilo       C02,
40litre tüp   25kilo      CO2,
50litre tüp   35kilo      CO2 alır dediler...
 
Yani gerçek hayatta Bursan ve Aytaç firmasının yukarda sağ tarafta verdiği m3 yada kg değerlerinden daha düşük değerlerde kg olarak doluyor...
 
 
Tankın son fotoğraflarından bir tane ekleyeyim;

Bugün biraz daha değişiklik yaptım;  Limnophila Aromaticaları kaldırdım. Bir aksilik olmazsa yavaş yavaş tank son haline doğru gidiyor...
 
Herkese yosunsuz ve sağlıklı bitkili tanklar dileğiyle...
 
 
emreutku2009-05-09 20:03:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2009 17:45
Galiba hemen her türünü tatmışsın yosunların abi. Ama hepsi birer tecrübe edindiriyor insana ve bir dahaki sefere çok daha kolay alt edebiliyor. Bende birkaç yosun problemiyle uğraşıyorum iki tank'ta da, aslında uğraşmayı düşünüyor ama ellemiyorum :) Helferiler aynen bende de sende olduğu gibi gerilemeye girdiler ve sanırım yeni yeni toplanıyorlar. Sende de benim ki kadar tahribat oldumu bilmem ama bendekiler yarıya yakın yaprağını döktü. Yapraklar çürüdü ve yok oldu. Zaten o tank'ta bu ara feci yosun problemleri başladı.

 Tankın son genel görüntüsü gayet güzel olmuş. Sanırım 2 tane de spot lamba kullanıyorsun aydınlatmada. Yoksa sadece resim çekme zamanlarımı ekliyorsun onları. Blyxa'ları belli bir hacimde tutmak zor oluyormu. Şuanki miktarları çok güzel olmuş. Benim tank'ta budamadan sonra hızlı bir şekilde kaplıyorlar aynı yerleri. Dip dibe sık bir şekilde geliştiklerinden budamakta problem oluyor, görüntüleri bozuluyor.
Devletabi2009-05-09 17:47:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2009 18:21
Teşekkür ederim barış,
 
Yosunla ilgili olarak; Aslında bu yosunların hemen herkesin yada büyük bir çoğunluğun tankında bulunduğuna inanıyorum. Ancak yeteri kadar dikkat edilmediğini, araştırılmadığını bu nedenle gözden kaçtığını tahmin ediyorum.
 
İlk iki hafta boyunca "Pogestemon Helferiler" in dış yaprakları çürüdü, açık olan renkleri koyulaştı ve büzüldüler, ama şimdi tam göbekten yeni yapraklar çıkarmaya başladılar. Bildiğim kadarıyla  "Tropica" bunları emers olarak yetiştiriyor, ve yine "tropicaya" göre bu son kullanıcı için bir avantaj..
Ama ilk iki hafta bu nedenle biraz zor geçiyor.
 
Blyxa aubertii dediğin gibi zor bitki, kolayca çoğalarak bizi sıkıntıya sokuyor, köküde güçlü olduğu için sökmeye kalktığında kum ve substrat (misket gübre) suya karışıyor....Aslında maltepe petin bu bitki yerine blyxa japonica yı getirmesi lazım ama nedense o yok...
 
Barış normalde  4*18 watt floresans kullanıyordum ( 2 adet 2*18) , ama bir ikili bozuldu, bende bunları kullanmaya mecbur kaldım, herbirinde 21 watt t2 tasaruflu ampul var.
 
Limnophila Aromatica çok güzel bir bitki ama, sanırım benim iwagumi konseptine tam uymuyordu en güzel zamanında onu çıkardım. Cobomba furcatayı çıkarmaya hala kıyamıyorum...
 

 
emreutku2009-05-09 18:38:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2009 21:49
Staghorn alg'e bir örnek'de benden olsun. Bugün lilaeopsis'leri incelerken aralardan uzamış ve baya boy vermiş bir staghorn alg dikkatimi çekti ve fotoğrafını çektim.


Daha önce de dikkatimi çekmişti ama staghorn alg'i olduğunu senin konundan sonra kesin olarak anlamış oldum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2009 15:33
İki gün önce 4 adet neritina 2 adet anentome helena geldi..
Eşim neritinalar daha büyük olduğu onları katil sandı!
 
Dün akvaryum tabanında boş bir salyangoz kabuğu gördüm.
Neler oluyor diye bir izleyeyim dedim;
 
Alttaki fotoğrafta anentome helenanın hortumunun altında anten ve gözleri görünüyor.

Neritinayla karşılaşıyor, ikisi de yoldan çekilmiyor;

 

Kendisinden büyük Neritina üstünden geçtikten sonra hortumunu geriye doğru ona doğrulttu,

 
herkes yoluna;

 
Yol üzerinde kendisinden küçük gerçek kurbanını buluyor;

ve onu yiyiyor, ilk başlarda hortumunu kullanmadı, sonrasını ise izlemedim..

 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 14:53

Merhaba,

Yaklaşık 1,5 saattir soluksuzbir şekilde akvaryum tecrübelerinizi okuyorum.
Her açıdan bilgilendirici ve özendirici bir çalışma için sizi tebrik ederim.
Yosunlar ve salyangozlarla ilgili bilgi-tecrübe ve fotoğraflarınız için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Kayalarınızı ağaç fosil kayaya benzettim. Tankınıza doğallık katmışlar. Neritina ve Anentome salyangozları bende de var. Elma salyangoza göre çok çalışkanlar. Bitkili akvaryumu olan ve Amano karides besleyemeyenlere Sae ile önermişlerdi bana Maltepe pet'de. Gerçekten Sae ve salyangozlar hiç durmadan yosunları yiyorlar....
 
Tebrikler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir