Seramik Boncuklar?
Dolphin c 500 dış filitre kullanıyorum. Karbon kömürü ömrünü tamamladı bende onun yerine seramik boncuklar koymayı düşünüyorum. Sizce bu doğru bir karar mı?
1-)Eğer doğru ise Ankara'da seramik boncukları nereden temin edebilirim?
2-)Eğer yanlış ise karbon kömürünü nereden alabilirim?
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kömür sadece belirli bir süre kullanılmalı, örneğin ilk kurulum haftası veya bir ilaç kullanıldıktan sonra. Bana da akvaryumcu japonlarım varken aktif kömürü sürekli kullanmam gerektiğini suyu sürekli berrak tutacağını söylemiş, ben de çok uzun süre öyle yapmıştım. Seramik borucuklar çok uygun ama Ankara'dan nereden temin edeceğinizi ben bilemiyorum. Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Karbon ise kimyasal filitre malzemesidir, amonyağı absorbe eder, yeni kurulan akvaryumlarda kısa süreli ve temiz su çıkışına en yakın sepette kullanılır.
Bu nedenlerle karbon yerine seramik borucuklar kullanmak doğru olmaz.
Karbon yerine zeolit kullanabilirsiniz, veyahut biyolojik filitre malzemelerini.
Bu bölümde çok kereler dış filitre katmanları konusunda yazmıştım, bir arama yaparsanız da iyi olur.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar size genel hatlarıyla bilgi vereyim.Aktif karbon kömürü kimyada çok yaygın kullanılan bir malzemedir ve amacı temas halinde bulunduğu akışkanlar içerisindeki bir takım madddeleri, iyonlar kimyasal maddeler v.s. tutmayı amçlar genelde kimya deneylerinde de bu kullanılan bir yöntemdir.
seramik boncuk ise dolgu malzemesidir.dolgu malzemelerinin özellikle filtreleme ve/veya dolgulu kolanlardaki görevi yüzey alanını artırmaktır.yani siz seramik boncuklar yerenine aynı büyüklükte içerisi dolu olan seramikler kullansaydınız yüzey alanı seramik boncuğun (iç yüzey alanı)/(dış yüzey alanı+ 2xtaban alanı) oranında azalacaktı.yani nekadar suyla o kadar fazla tenmas eden seramik yüzeyi varsa bu işlemlerde o kadar etkili olur.seramik boncuğun faidesine gelince seramik boncuk yüzeyinde bakteriler tutunarak buralarda koloniler halinde yaşamaya başlar.filtre temizlerken elimeize bulaşan sümüksü tabaka bu kolonilerin eseridiir.bu bakterilerin görevide malum sudaki nitrit ve nitratı bertaraf etmek.
şimdi size soruyorum seramik boncuk aktif karbon kömürürnün yerini tuttarmı?
saygılarr...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bakteri kolonileşmesi için uygundur fakat bakteriler camda dahi kolonileşir, bu nedenle biyolojik filitre malzemesidir diyemeyiz. Biyolojik filitre malzemelerine örnek vermek gerekirse;
- küp küp kesilmiş sert süngerler.
- mercan yüzeyleri
- substrat v.b.
Bu saydığım malzemelerinin hepsinin yüzey alanları filitrelerdeki diğer malzemelere oranla daha büyüktür ve bakteri kolonileşmesi için uygundur, biyolojik filitre malzemesi adını bu nedenle alırlar...
Karbonda aslında gözenekli yapısıyla iyi bir biyolojik filitre malzemesi olarak düşünülebilir fakat doyuma ulaşan karbon suya zararlı salınım yapacağı için biyolojik filitre malzemesi olarak kullanımı yanlış olur.
Seramik borucuklar üzerindeki bakteriler nitriti evet ama nitratı bertaraf eder diyemeyiz.
Bu bakteriler oluşan çürükçül bakteriler tarafından oluşturulan amonyağı daha az zehirli olan nitrite ve nitriti de daha az zehirli olan fakat su değişimleriyle belli periyotlarla uzaklaştırılması gereken nitrata dönüştürürler...
Nitrat bertaraf eden bakteriler ise denitrifikasyon bakterileridir ve oksijensiz ortamda kolonileşebilirler. Piyasadaki denitratorler suyun yavaş akışı ile bu bakterilere koloni oluşturabilmek için gerekli şartları sağlar ve nitrat değerini düşürür... Aynı şekilde uzun bir süreç içerisinde substrat içinde ki oksijensiz ortamlarda da bu bakteriler üreyebilir.
Denitrifikasyon uygulaması riskli bir uygulamadır, nitratı uzaklaştırmanın en güvenli yolu olarak su değişimleri önerilir.
Edineceğiniz bir test kiti ile nitrat değerlerini ölçerek su değişim periyotunuzu belirleyebilirsiniz.
Filitre konusuna dönecek olursak.
Gülşah Hanım pis suyun filitreye girdiği ilk sepet için seramik borucuklar veyahut plastik bulaşık telleri kullanabilir.
Temiz su çıkışına doğru bir üst sepette sünger + biyolojik filitre malzemeleri kullanabilir.
Son sepette ise karbon veya zeolit son tabaka olarakta elyaf kullanabilir...
Karbon veya zeolit kullanılmayacaksa yerlerine biyolojik filitre malzemeleri konabilir.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir