Sesli dış Filtreyi Sesten Yalıtmak


hashüsÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 275
hashüsÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2006 23:53
İbrahim bey,
Tahta kutuyu estetik amaçlı kulanmayı düşünüyorum.

Yiğit bey,
Dış filtrelerde olan ses sorunu elektrik şebekesinden kaynaklanmaz, asıl sorun içinde dönen pervanesinin sürtünmesinden çıkan sestir. Yani 50 Hz tezinizi desteklemiyorum.

Fakat sünger ve cam elyafı tavsiyenizi uygulayacağım.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucakbiletiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2006
İl: Tokat
Mesaj: 289
ucakbiletiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 02:24

Yiğit bey özürdilerim ancak bilgi dağarcığımı arttırmak adına soruyorum. Şebeke voltajımızın hz'i ile motorun sesini aynı kefeye koyma işi bana biraz garip geldi.Bildiğim kadarı ile ses ölçü birimi db (desibell ) idi tabiki kelimeyi hatalı yazmış olabilirim.Eğer filtremiz şebeke voltajındaki hz sayısı kadar titreşim üretiyor demek istemişseniz o taktirde filtremiz saniyede 50 kere titreşmeliki bu seste değil uyumak oturmak bile sıkıntı yaratacaktır.

Hasan bey atman almadan önce bende ekol15 kullandım.Kesin çözüm olmamakla birlikte size bir öneride bulunmak istiyorum.Ekolünüzün giriş hortumun parmağınız ile bir miktar ama çok az bir miktar tıkayarak motor debisini düşürün bu şekilde motorunuzun pervanesi biraz daha sıkı döneceği için sesi kesmesi lazım.Çok az bir su devirdaim kaybınız olacaktır ama sesten iyidir.Bunu deneyip sonucu paylaşır sanız sevinirim.Sağlıklı balıklar dilerim.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hashüsÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 275
hashüsÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 10:16
Hakan bey,

Önerinizi deneyeceğim fakat şu anda şehir dışındayım.

En geç pazar günü.

İyi günler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 12:05

@ Hakan bey

Zaten 50 Hz'i ben, ses güç birimi olarak yazmadım. sadece absorbe edilecek sesin frekansını belirtmek amacıyla yazdım. kullanılan motor devirleri (büyük bir genellikle) şehir şebekesinin frekansına göredir. Ses'in şiddeti ise dB olarak ölçülür. Yani ortada absorbe edilecek bir ses varsa, frekansı ve desibel'i bilinmelidir. Hasan beyin durumunda sesin desibelini ölçemeyeceğini biliyoruz fakat en azından hangi frekansı absorbe edeceğimizi biliyoruz. 

absorbe edilecek ses sadece frekansına yada gücüne göre tanımlanamaz. bizler stüdyolarda ses sistemi yaparken frekansların yayılımlarını hesaplar/ölçer ve ona göre stüdyo içinde farklı noktalarda farklı absorbe yada yansıtma işlemleri uygularız. (evet, ses kayıt stüdyoları haricinde, sesin yansıtılması gereken durumlarda mevcuttur)

Strafor, yapısı itibari ile orta ve yüksek frekanslardaki sesi absorbe edebilirken bas seslerde yetersizdir. bas sesleri absorbe etmek için içinde bol hava boşluğkları olan fazlasıyla elastiki materyallere ihtiyaç vardır. bu işlem için özel üretilmiş kaplama malzemesi olmakla birlikte bu malzeme özel istek üzerine ithal edildiğinden küçük çapta bulmak imkansızdır.

Benim önerdiğim yol, evinde bateri çalmak isteyenlerin odalarına yapılan kaplamanın 1. kademesidir. böyle bir odanın izolasyonunda duvar yapısı standarttan biraz daha farklı bir strafor çeşidi ile kaplanır, onun üzerine sunta uygulanır, sunta üzerine cam elyafı kaplanır ve elyaf'ın dağılmaması için üzeri kadife benzeri bir kumaş veya duruma göre suni deri ile kaplanır, pencere kısımlarında ise çok sık dokunmuş, uzun tüylü kadife kumaş perde olarak kullanılır.

Hakan bey, bazı forumlarda bu tip yazılarım bazen yanlış anlaşılıp, sitemkar yada azar şeklinde algılanıyor. lütfen bu yazının herhangi birşey taslamak için yazıldığını varsaymayın, amacım sadece bilgi vermek, bunuda biraz örneklendirip, mümkün olduğunca sadeleştiriyorum kigenel tarafından algılanabilsin. bazen bu sadeleştirmelerim konunun uzmanları tarafından da hatalı görülebiliyor fakat detaylandırdığım zamanda bilgi, genelin anlayabileceği durumdan çıkmış oluyor.

ben bu site üyelerinden birşeyler öğreniyorum, öğrenmeye devam edeceğim. eğer benimde verebileceğim bir kırıntı olursa ne mutlu bana.

Sağlıkla kalın.

Not: Ekleme: mesajınızı tekrar okuduğumda dB ve frekans ayrımında karmaşa yaşadığınızı gördüm. bir örnek daha vereyim: diyelimki elimizde oldukça büyük bir davul var. bu davul'a vurulduğunda muhtemelen 1-350 Hz aralığında ses çıkaracaktır. davul büyük olduğundan da oldukça yüksek güçte bir ses çıkacaktır. biz bu davulun sesini kasede kaydedelim ve teybimizde tekrar çalalım. teybimizin sesini ne açarsak açalım veya ne kadar kısarsak kısalım kaydettiğimiz sesin frekansı 1-350 Hz arasıdır. sesi açmamız veya kısmamız sadece dB artırma/azaltma işlemidir.

yabani2006-9-20 12:11:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oğuzhansamÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 80
oğuzhansamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 13:28
arkadasım bence hıc gereksız cunkku aynı sıkıntıyı bende cekmekteyım ufacık odamda uc tane akvaryumum var ve dıs fıltrelerı olsun ıc fıltrelerı olsun odada cok ses yapıyolar en guzelı ısıtıcılar harıc gece fislerini cek yanlız gun ıcerısınde suyu ıyı havalandır guclu bır hava motoru taksan hıc bırsey olmaz olmuyo daha dogrusu ıyı calısmalar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucakbiletiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2006
İl: Tokat
Mesaj: 289
ucakbiletiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 20:44

Yiğit bey ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için tesekkürederim.

Sağlıklı balıklar dilerim.

Saygılar.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir