sizce bu düşündüğüm olabilirmi (resimli)
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2010 03:51
Bencede güzel ve pratik bir sistem ama şunu eklemek isterim ki Enver beyin sistemine bakarak bu hatırlatmayı yapmak istedim bu tarz sump sistemlerinde de aynı dış filtre mantığı pek ışık almaması gerekiyor böylece sadece karanlık ortamlarda yaşayabilen yararlı bakterilerinde oluşumu maximum seviyede sağlanmış olur.
Onun için yapılacak bu sistemi tasarlarken bunuda göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim
Onun için yapılacak bu sistemi tasarlarken bunuda göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2010 08:39
Tebrikler.
Benimde yıllar boyu kullandığım tepe sump mantığıyla hazırlanmış filtrasyon şekli çok kullanışlıdır. Akvariste müdahale şansı tanır.
Yaptıracağınız sistemde çizilmiş kirlenmiş silikon olmuş atıl vaziyette duran bir camınız varsa kullanabilirsiniz. Yada camcıda bu şekilde camlar varsa daha uygun bir maliyet açısından daha kullanışlı olabilir. Sistemin taban, arka, yanlar olmak üzere 4 tarafını siyah reklam folyosuyla kaplarsanız hem daha estetik durur hemde tüm kusurlar örtülmüş olur. Ön cam için de siyah pleksiglass veya onun benzeri sert plastik kullanarak örtebilirsiniz. Hem portatif olarak ön cama tutturup hemde istediğiniz zaman açıp içeride bir aksaklık olup olmadığını görebilirsiniz. Sisteminize mutlaka buhar camı yaptırın buhar camını da siyah folyo ile kaplamanız faydalı olacaktır.
Ancak sistemin konumlandırılmasıyla ilgili bir kaç püf nokta var. Tank boyunuz 100cm ise, tepe sump 95cm olmalıdır. Aynı mantıkta arka cama da yaslanmayacak şekilde bir pay bırakırsanız sump tam olarak akvaryum suyunun üzerinde duruyor olacak. Peki şimdi sumpı nereye yerleştireceğim. Tankınızın sağ ve sol yanlarına kuşaklar atmalısınız. Kuşaklar 6+6mm camdan kestirilirse cama tutunma payı fazlalaşır. 2'şer adet kuşak desteği sumpı çok daha iyi taşıyacaktır. Ek olarak tankın tam ortasına atkı denilen arka üstten ön üste doğru uzanan 5cm eninde yine 6+6mm cam ile sağlamlık kazandırırsanız yükü sağ, sol ve orta olarak dağıtmış olursunuz. Sumpta kullanılacak camın esneme yapmaması için 4mm den aşağı bir cam kullanamazsınız. O halde sump ölçülerimize gelelim. Sump uzunluğunu 95 yapmıştık. yüksekliğinden en az 2 cm su üzerinde pay kalacağı için yüksekliği 12-13cm yapmanız yeterli olacaktır. Genişlik ise size kalmış diyorum, ama yine de tankın ön bölümüne ekleyeceğiniz akvaryum kapağını fazla müdahale etmesin diyerekten 20cm yeterlidir diyorum. Sonuç 95x20x10 = 19 litre civarı bir hacimde filtrasyon sisteminiz var. Hatırlatma yapalım Atman EF-4'ün kovasının hacmi 9,5 litredir. Sizinkinin yarısı kadar.
Bu arada yükseklik dezavantajı olarak sump için dolaşım kanallarını üst alt yapmanız zor olacağı için ben sağ sol şeklinde yapmanızı öneriyorum. Örneğin ilk çıkış bölümündeki 18cm camı sağ tarafa yaslayıp montajladıysanız bir sonrakini aksi yönüne doğru konumlandırabilirsiniz.
Sump sisteminizi kurarken filtrasyon malzemelerini iyice araştırıp tank ve sump hacmine, beslediğiniz türlere ve şehrinizin su değerlerine uygun seçimler yapınız.
Tankın arka bölümünün aydınlatmasında sıkıntı olabilir. Bunu sumpın alt bölümüne birkaç tane 80 cm lik dalgıç floresan yada silikon kaplamalı şerit Led yapıştırarak çözebilirsin. Şerit Led çok daha az yer kaplar ve oldukça tasarrufludur. 5050 SMD 60ad/metre modellerden kullanmanız durumunda daha etkin bir verim alırsınız.
Son olarak ta kolay gelsin diyorum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2010 13:40
[QUOTE=RAPTOR666]Alper bey pek işe yaramamış galiba su sarı :D :)[/QUOTE]
Suyun sarılığı o resimde görünen kayalardan kaynaklanan bir sarılık yoksa suyun netliğinde bir sorun yok.Denizde hoşuma giden kayaları topladım sonuç ortada...
Suyun sarılığı o resimde görünen kayalardan kaynaklanan bir sarılık yoksa suyun netliğinde bir sorun yok.Denizde hoşuma giden kayaları topladım sonuç ortada...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir