Spagetti Saklama Kutusu ile DIY Dış Filtre


InsicamÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 217
InsicamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2011 22:34
Hortumuda birşekilde filtrenin çıkış yerine uyacak bir formül bulmanız gerekecek hortum kalın olursa. Filtrenin hortumu takacagınız yuvarlak yerine biraz plastik türü(bulaşık eldivei gibi) sarıp kalınlaştırarak hortumu takmak çözüm olabilir. Hortum yinede gevşek gibi durursa küçük bir kelepçe ile hortumu sıkıştırmak işe yarayabilir. Metal suda oksitlenir dersen plastik kablo kelepçesi kullanabilirsin.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkliislamÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2011
İl: Balikesir
Mesaj: 108
bjkliislamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2011 22:38
Mustafa Bey çok teşekkürler özel ilginiz için. Filtrenizin durumu nasıl? Sızdırma yada temizlikte sıkıntı var mı? Konuyu takip eden arkadaşları bilgilendirme amaçlı soruyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

InsicamÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 217
InsicamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2011 22:49
13 gün oldu sızdırma hiç olmadı. Altına sızdırmaya karşı tedbir amaçlı koyduğum kabıda zaten 2-3 gün sonra kaldırdım. Temizliği çok kolay oldu. Videosuda var zaten önceki sayfada. Sadece elyaf değişimi için belli bir süre kullanımdan sonra çıkarmak gerekiyor. Kutunun dışından elyafın kirlenme oranı görülebiliyor. Bakarak elyafın değişime ihtiyacı olup olmadığı anlaşılıyor. Ben biraz erken değiştirdim ilk kullanımı test etmek ve temizliğini görmek için. Tahminimce 1 aya yakın elyaf değişimi yapmadan yani filtreye müdahele etmeden kulllanmak mümkün olabilecek.
 
Elyaf değişiminden sonra elyafın sırasını dğiştirdim birde öyle test edeceğim filtrelemeyi. alttan üste doğru Dübel-sünger-elyaf-kömür şeklinde koydum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkliislamÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2011
İl: Balikesir
Mesaj: 108
bjkliislamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2011 23:17
Sıralama daha doğru olmuş Mustafa Bey. Önümüzdeki hafta pazartesi malzeme toplamaya başlayacağım nasipse. Mangal kömüründe sıkıntılıyım. Acaba aktif karbon kullansam mı diye düşünüyorum. Japon balıklarım var zarar verir kömür diye korkuyorum. Japon balığı besleyenlerde mangal kömürü deneyen hiç görmedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vitestvÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 910
vitestvÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2011 01:34
[QUOTE=stingy39]Mustafa Bey, tebrik ederim çok beğenim. Bende aynısından yapmaya çalısacağım. Malzeme olarak zeolit ve seramik eklemeyi düşünüyorum. Ayriyeten dübel de ekleyeceğim bioball niyetine. Bakalım sonuc nasıl olacak. Önceleri yoğurt kabına yapmak istedim (bildiğimiz yogurt kapları değilde şu taşıma yerleri olanlardan) ama sizin yaptığınız daha hoşuma gitti. Ayrıca malzemeleri kadın çorabına koymayı düşünüyorum. Kullanacağım motor Atman 380 lt/h olucak. Saygılar,
 
[/QUOTE]
merhabalar;
Seramik eklemeyi demişsiniz? bu bildiğimiz seramik değil mi? örneğin fincan parçası, seramik tabak vb şeyler de olur sanırım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

InsicamÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 217
InsicamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2011 11:36
Seramik kullanmanın amacı sadece filtrede seramik bir madde olsunda ne olursa olsun dan ziyade şeklide önemli.
Aşağıda başka bir konudan alıntı yaptığım yazıda "Kaba pisliklerin tutulması" başlığını okursak ne demek istediğim daha iyi anlaşılabilir.
 
[QUOTE=oscarus]
Konu ; Filtre malzemelerini ucuza temin etmek.

1-) Dış filtre için kullanılabilecek alternatif malzemeler.

Kaba pisliklerin tutulması.

Pis suyun filitreye girdiği ilk sepette kullanılabilecek malzemeler ve muadili ucuz ürünler aşağıdadır;

Elek gibi çalışarak kaba pislikleri tutmak, aynı zamanda suyu filtrenin diğer kısımlarına eşit dağıtmak amacıyla kullanılan seramik borucuklar yerine;
İhtiyaç miktarınca, birkaç cm boyunda kesilmiş sert plastik borular kullanılabilir. 
Örn; Elektrik kablolarının geçtiği silindir sert plastik borular.
Yahut hepsi burda gibi sitelerde satılan veya akvaryumculardan temin edilebilecek ucuz ürünler tercih edilebilir.

3.15 Ytl.
Örn ; Halen EhfiMech'e 22.3 Ytl vermek istiyor musunuz?

Nispeten daha ince kaba pisliklerin tutulması.

Sert plastik boruların ardından nispeten daha ince pisliklerin tutulması için kullanacağımız filitre malzemeleri aşağıdadır.
Bu iş için evlerde kullanılan plastik bulaşık tellerini kullanabiliriz. Marketlerden ve temizlik malzemeleri satılan yerlerden temin edilebilir.
Örn resimler ; 


Biyolojik filtreleme.

Biyolojik filtrasyonun akvaryumumuzda büyük önemi vardır. Bu katman için piyasada pek çok pahalı ürün satılmaktadır. Örn vermek gerekirse ; Substrat, siporax v.b.

Bu malzemeler sağladıkları yüzey alanları nedeniyle tercih edilirler. Nitrojen döngüsünde faaliyet gösteren bakteriler kolonileşmek için yüzeylere ihtiyaç duyarlar. Bu yüzeyleri biz daha ucuz bir yöntem kullanarak sağlayabiliyoruz, hatta daha iyi sonuçlar alıyoruz.

Şöyle ki; Koltukçulardan temin edebileceğiniz sert ve bol gözenekli süngerleri kullanıyoruz. Bu v.b. dükkanlardan sert gri sünger ismi ile ihtiyacınız kadarını isteyebilirsiniz. Ben kullanılmayanlarından bedavaya almıştım.

Daha fazla yüzey alanı için aldığımız bu süngerleri küp şeklinde ihtiyacımız kadar kesiyor ve kullanıyoruz. Alın size mükemmel biyolojik filtrasyon.

Örn resimler ;


Örn ; Halen 5lt Substrat pro için 167.50 Ytl ödemeye hazır mısınız?

İnce partiküllerin süzülmesi

Suyun akvaryuma dönmeden uğradığı son sepette kullanılacak ucuz malzemeler aşağıdadır. 
Bu iş için genellikle elyaf ve türevi ürünler kullanılır.
Elbette markaların ürünlerine tomarla paralar dökmeyeceğiz, peki ne yapabiliriz?

Yaşadığınız muhitte yastık, yorgan satan dükkanlardan suni elyaf isteyebilirsiniz. Alırken slikonsuz olanlarından tercih etmelisiniz, kalitelisini almaya özen gösteriniz. Metresi ya da 1 kilosu 2 ila 3 ytl arasında değişebilir.

Örn Resimler ;


Örn ; Halen sera marka 500 gr. elyaf için 24.19 ytl ödemeyi düşünüyor musunuz? Ya da EhfiSynth 1 Lt için 10.30 ytl verebilirim mi diyorsunuz?
[/QUOTE]
 
 


[QUOTE=bjkliislam]Sıralama daha doğru olmuş Mustafa Bey. Önümüzdeki hafta pazartesi malzeme toplamaya başlayacağım nasipse. Mangal kömüründe sıkıntılıyım. Acaba aktif karbon kullansam mı diye düşünüyorum. Japon balıklarım var zarar verir kömür diye korkuyorum. Japon balığı besleyenlerde mangal kömürü deneyen hiç görmedim.[/QUOTE]
 
Bu mangal kömürü fikrini aşağıda linkini verdiğim projede uygulayan Cem Bey'den (urukhrai) görüp uyguladım ben de. 10 gün kadar japon balıklı akvaryumda kullandım hiç bir sorun gözlemlemedim. Zaten karbon veya kömürün balık türüyle bir ilgisi de yok. Tamamen akvaryum suyuyla ilgili bir konu.
 
 
[QUOTE=talisman-55] [QUOTE=urukhrai]Bildiğimiz sıradan mangal kömürü, yıkayıp kullanabilirsiniz. Kimyasal filtreleme yapar. Aktif karbon sıkıştırılmış kömürdür zaten. Kimyasal filtrelemeyi karbon gerçekleştirir ve mangal kömürü de full karbondan oluşuyor :) [/QUOTE]
Tamamdır hocam yapıcam bunu teşekkür ederim
[/QUOTE] 
 
Balıklarımıza birşey olursa Cem Bey'den tazmin ederiz belgeside var inkar edemez nasılsa :)
 
Şaka bir yana bunu uygulamak sizin kararınız tabiki ama ben yaklaşık 1 aydır mangal kömürü kullanıyorum filtremde ve suda ve balıklarımda bir anormallik gözlemlemedim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urukhraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1057
urukhraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2011 16:49
Aktif karbon denilen şey zaten sıkıştırılmış kömür arkadaşlar. Ben 1 yıldır kullanıyorum, bir sorun yaşamadım. Her ay kömürü çıkarıp 10 dakika kadar sıcak tuzlu suda bekletip durulayın. Tuttuğu kimyasalları salacaktır. Böylece yeniden kullanabilirsiniz. Zaten 1 kg mangal kömürü 3-4 TL. Yani sürekli değiştirseniz bile 1 yıl idare eder. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lgndmrklÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 137
lgndmrklÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 06:40
Öncelikle herkese günaydın.. Ben akvaryum konusunda yok denecek kadar az deneyime sahibim. Balık beslemeye kırık akvaryumu kendim tamir ederek başladım ve ben de dış filtre yapmaya karar verdim.. El becerilerim biraz yüksektir. Deneme amaçlı bende slikon borusundan yapmaya başladım benim bir sorum olacak şimdi sıralama neden ilk kömür seramik tarzı kalın maddelerle yapılıyor bu bi sıralama mı? bir de filtreleme bittikten sonra akvaryum kapağının içine yan şekilde monte etmemin zararı olur mu? Bu işi başardıktan sonra orta boy ofis tipi çöp kovasından daha büyük bir filtreleme yapmayı düşünüyorum. Akvaryumcuda inceledim biraz içinde sebze çekmecesi gibi katmanlara ayırmışlar bende böyle uygun çekmeceli daha büyük bir filtre yapmayı düşünüyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

InsicamÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 217
InsicamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 11:41
Olgun Bey, bazı filtre malzemelerinin sıralaması önemlidir. Mesela filtrede karbon suyun çıkışına doğru konmalıdır. Yani sırası sonlara doğru olmalıdır. Bunun nedeni bazı filtre malzemelerinin bakteriler ve sudaki diğer faktörler üzerinde yaptığı etkidir. Yani önce biyolojik arıtma sonra kimyasal arıtma sıralamasına uygun dizilim yapılmalıdır. Önce kimyasal arıtma yapılırsa daha sonra biyolojik arıtma yapmanın pek faydası olmuyor.
 
Silikon kutusu veya başka materyalle yaptığınız filtreyi su sızdırma vs gibi şeyler olmayacaksa yan yatırarak kullanmanızda bir sakınca bulunmuyor. Kendi filtrenizi kendinizin uygun göreceği her türlü kaplarla yapabilirsiniz. Yaptığınızda bizlerle paylaşmayı da unutmayınız lütfen  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urukhraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1057
urukhraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 13:55
Teknik olarak bizim nitrifikasyon adını verdiğimiz bir biyokimyasal dönüştürme olayı var. Bu olayda (reaksiyon) azot ve türevleri yükseltgenerek toxic etkisini kaybediyor. Bu işlemi yapan canlılara kemolitotrof canlılar ismi veriliyor. Şöyle ki;
Kemolitotrof bakterilerden Nitrosomonas sp., monooksijenaz enzimini kullanarak balıkların dışkılarından mütevellit ve pütrifkasyon sonrası açığa çıkan Amonyak (NH3) yükseltgenleştirerek (okside ederek) Nitrit'e dönüştürüyor (NO2). Diğer bir kemolitotrof bakteri Nitrobakter sp. ise Nitrit'i balıklar tarafından tolere edilebilir Nitrata (NO3) dönüştürüyor. Dönüştürme derken, bu bakteriler aslında amonyak ve nitriti besin olarak absorbe ediyorlar. 

Aktif karbon veya kömür, yapısı itibarıyle (Karbon atomu (C)) kimyasal maddeleri bağlıyor (tutuyor), Böylece sudaki bu maddeleri karbon absorbe ederek temizlemiş oluyor. Eğer karbon, kemolitotrof bakterilerden daha önce gelirse, bu bakteriler hayatta kalmalarını sağlayacak azot türevlerini bulamayacakları için yaşayamıyorlar. 

Netice itibarıyle önce nitro bakteriler görevini yapacak ve kalan nitrat karbon tarafından tutulacak. 
Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur. Bahsedilen azot türevlerini (NH3,NH4,NO2,NO3) bitkiler besin olarak kullandıkları için, bitkili akvaryumlarda karbon kullanılmamalıdır.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lgndmrklÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 137
lgndmrklÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 15:24
Su sızdırması olmayacak şekilde tüm malzemeleri aldım. Affedersiniz  alafranga tuvalet tahrat çubuğu taktım çıkışa plastik vidalı oldu ve de vida içlerine lastik conta attım.. Motor saatte 200 litre devir yapıyor. Deneme amaçlı olacak bu.. Elimdeki malzemeleri yazıyorum bana bir sıralama verirmisiniz. Mangal kömürü, seramik, banyo lifi, sünger, elyaf, dubel, düğme, mini cam misket.. Bana lazım olacakları sıralayabilirmisiniz acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

InsicamÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 217
InsicamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 16:06
Seramik-dübel-banyo lifi-sünger-elyaf-kömür     şeklinde olabilir. Düğme ve misketleri de çocuklara verin oynasın
Filtrenin hacmini dikkate alarak malzemeleri kullanın. Herşeyden kullanacağım diye sıkış tıkış bir filtre çok kolay tıkanır ve filtrenin debisi çok düşer. Filtreniz bu malzemeleri alamayacak bir hacime sahipse aradan dübel ve banyo lifini çıkarabilirsiniz.
 
Cem Ferruh Eraslan Bey bu konularda akademik bilgiye sahip biridir. Onun söyleyeceği bir sıralama olursa onu uygulamanızı tavsiye ederim.
Insicam2011-11-18 16:09:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whitestone58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1597
whitestone58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 16:40
Tebrikler güzel bir filtre olmuş.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lgndmrklÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 137
lgndmrklÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 18:08
Çok teşekkür ederim abi deneme amaçlı saatte 200 litre çeviren bi motora takacağım için sıkış tepiş yapmayacağım. Birazdan sıralamayı yapıp deneme amaçlı büyük bir kapta çalıştıracağım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir